Гуми с метални шипове?
Модератор: Общи модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- intention
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
- Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
- Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20
Гуми с метални шипове?
Здравейте Колеги!
Предстои ми пътуване до Норвегия, с автомобил.
В Норвегия знам, че не можеш да караш зимата без въпросните гуми с метални шипове в тях.
Разбрах също така че в Б-я е забранено да се ползват. ( не съм сигурен в това)
Темата я пускам с надеждата да ми кажете някъде от където мога да закупя от България такива гуми и да ги натоваря в колата с цел да ги сложа когато е нужно .
В Норвегия или около страната ще бъде доста по-скъпо да я направя тази покупка!
Та някой знае ли откъде мога да купя такива гуми ?
ПП ето снимка на такива гуми как изглежда шарката и въпросните "шипове" за колегите които не са виждали:
В Норвегия знам, че не можеш да караш зимата без въпросните гуми с метални шипове в тях.
Темата я пускам с надеждата да ми кажете някъде от където мога да закупя от България такива гуми и да ги натоваря в колата с цел да ги сложа когато е нужно .
ПП ето снимка на такива гуми как изглежда шарката и въпросните "шипове" за колегите които не са виждали:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .
- Krasimir19
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 136hp И BMW 530XiA 258hp
Re: Гуми с метални шипове?
intention написа:Здравейте Колеги!
Не си прав! В Норвегия може да се кара и без шипови гуми, но за да караш с шипови гуми се заплаща такса. Не съм сигурен колко е но мисля че за цяла зима е между 1000 и 2000 хиляди крони. И не са толко скъпи гумите тук
ето да се ориентираш горе долу http://ssl.delti.com/cgi-bin/rshop.pl?d ... an=Dubbade . За мен това е нормална цена за гуми, аз за моите дадох 5550 крони, моите са Мишелин Х Айс и са без шипове. Аз знам че навсякъде другаде е забранено с шипови гуми освен в Норвегия.
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
краси е прав,че не е задължително да имаш гуми с шипове за Норвегия.А и да ти кажа чесно в момента при мен е 11 градуса
тва 100 км под Осло.Сняг скоро не се очаква.Обаче го има и другия момент,че гумите с шипове се продават гуми+шипове и ти си слагаш и си махаш шиповете когато си искаш,като за Норвегия специално не е разрешено да слагаш шипове на цялата гума, а определена бройка според цолажа на гумата,но колко точно не знам.Също така гумата с шипове е по твърда от нормалната зимна гума.С други думи земи си хубави зимни гуми и не се кахъри.може и едни вериги да хвърлиш за всеки случай.И кажи къде ше ходиш и от къде ще влизаш в Норвегия,може да измислим няква бира 

с тия гуми ако няма сняг все едно караш върху масло
карал съм на лада и беше страшно още към 80 км/ч
карал съм на лада и беше страшно още към 80 км/ч
- intention
- младши ентусиаст
-
Колега , В момента съм в Тромсо.
Тук съм от 18 Септември.
Тук ще бъда и като дойда от България с кола.
Всичко живо е сложило Шипове!
Да ти кажа тук е около 2-3 max градуса , минималните са -2-; -4
Сняг пада вече 3 пъти но не се задържа повече от 5 дни , въпреки това има доста поледици.
Не съм решил маршрут още по който да минавам от България насам .
Който е правил това упражнение - с Автомобил България - Норвегия може да сподели на ЛС малко подробности Ще съм благодарен!
Също така кажете къде се намирате вие
За Бирата проблеми никакви! Много ще се радвам да се зпознаем лично и НА ЖИВО!
И все пак в България няма ли къде да се купят въпросните гуми ?
Тук съм от 18 Септември.
Тук ще бъда и като дойда от България с кола.
Всичко живо е сложило Шипове!
Да ти кажа тук е около 2-3 max градуса , минималните са -2-; -4
Сняг пада вече 3 пъти но не се задържа повече от 5 дни , въпреки това има доста поледици.
Не съм решил маршрут още по който да минавам от България насам .
Който е правил това упражнение - с Автомобил България - Норвегия може да сподели на ЛС малко подробности Ще съм благодарен!
Също така кажете къде се намирате вие

За Бирата проблеми никакви! Много ще се радвам да се зпознаем лично и НА ЖИВО!
И все пак в България няма ли къде да се купят въпросните гуми ?
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .
- magareto_yori
- ентусиаст
-
за Тромсьо ти трябват хъскита бре не гуми със шипове
Майтапа на страна там е студ як и все пак не мисля,че ти трябват гуми със шипове.Но ако искаш такива гуми кажи какъв размер ти трябват и щи намерим едни ефтини от finn.no.Иначе пътя от БГ за Норге е през Дания с ферибот до Ларвик или Осло и оттам на горе към Тромсьо.Ларвик ми е на 20мин от мен така,че можем да се видим
даже може да спиш у нас ако си изморен.имам стая свободна.
П.С. виж за ферибот дето ходи някъде към Тромсьо.може да е по на сметка и по бързо

П.С. виж за ферибот дето ходи някъде към Тромсьо.може да е по на сметка и по бързо
- intention
- младши ентусиаст
-
Може би маршрута ще е през Германия - Швеция (ферибота към Трелеборг) и през Швеция до Кируна.
magareto_yori - Колега ти къде точно се намираш?
Моята идея за темата е именно да НЕ ГИ купувам от Норвегия искам от тук да ги взема ако има как и да ги сложа в багажника. Като стигна снеговете- тогава ги слагам!
Имам едно хъски в България ама като го знам какво е изнежено ако го докарам тука ще ще ми иязде паспорта
Шегувам се !
Не може никъде да няма гуми с шипове в България - все някъде трябва да се намират?
Моята идея за темата е именно да НЕ ГИ купувам от Норвегия искам от тук да ги взема ако има как и да ги сложа в багажника. Като стигна снеговете- тогава ги слагам!
Имам едно хъски в България ама като го знам какво е изнежено ако го докарам тука ще ще ми иязде паспорта

Шегувам се !
Не може никъде да няма гуми с шипове в България - все някъде трябва да се намират?
Последна промяна intention на 28 Ное 2011, 19:05, променена общо 2 пъти
- BMW///M-ma6inata
- Петко ///M големия
-
- Кара: E46 330xd / Mini Cooper S
Официално отпреди година две е забранено на големите фирми вносители за гуми в България да внасят такива нордически гуми с гнезда за шипове, та сериозна марка с дупки за шипове няма да намериш, поне не и с пресни дотове. Това което се сещам в момента което можеш да намериш на пазара е все китайско, SUNNY, WANLI и FEDERAL - те имат такива модели и тях незнайно как още никой не ги е ограничил в това отношение, може би и защото само малки фирми ги внасят.
А вече след като купиш гумата си търси място където набиват шипове, по около 10ст на шип излиза с набиването ако не се лъжа.
А вече след като купиш гумата си търси място където набиват шипове, по около 10ст на шип излиза с набиването ако не се лъжа.
а не е ли забранено по-принцип да се кара с тях?
Аз съм останал с такова впечатление като изчезнаха преди години
Аз съм останал с такова впечатление като изчезнаха преди години
Глупости,Гилсавета си имат отвари за шипове.Взех ги преди месец и са с дот от средета на годината.въпроса е от къде да си намери самите шипове.

- magareto_yori
- ентусиаст
-
intention написа:Може би маршрута ще е през Германия - Швеция (ферибота към Трелеборг) и през Швеция до Кируна.
Имам едно хъски в България ама като го знам какво е изнежено ако го докарам тука ще ще ми иязде паспорта![]()
![]()
Шегувам се !
Аз съм в Сандефьорд,на 20км от Ларвик. Сега като се замисля за Тромсьо може да си караш през цяла Швеция-имат по добри пътища и ограниченията са по малки.За гуми от БГ иди в някой голям магазин/сервиз и питай.Мисля ще дадът най-актуална информация.Аз карам две служебни коли с гуми с шипове и е малък ужас на асвалт-много е шумно.отделно се чуства нестабилност.А защо твърдо си решил да ги взимаш от БГ тия гуми след като няма да караш с тях до Норвегия?
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
В България движението с гуми с шипове е забранено
.Норвегия - Гуми с шипове са разрешени от 1.11 до Великден, а в най-северните зони от 15.10 до 1.04. Броят на шиповете е ограничен до 150. Ограничения в скоростта няма. В Осло автомобилите с такива гуми плащат по 30 крони на ден, 400 на месец, 1200 за година, като имат лепенка на предното стъкло. Веригите за сняг са задължителни за автомобилите с тегло по-голямо от 3.5 тона. 

Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
- intention
- младши ентусиаст
-
Все интересна информация - благодаря колеги!
Гумите ги искам от Б-я защото все още заплатата ми е българска , като започна да взимам норвежка - тогава нещата ще са различни.
Просто искам да ми излезе по-евтино!
Гумите ги искам от Б-я защото все още заплатата ми е българска , като започна да взимам норвежка - тогава нещата ще са различни.
Просто искам да ми излезе по-евтино!

- magareto_yori
- ентусиаст
-
ако само цената е проблема то честно казано не вярвам в БГ да са по евтини тези гуми.хубави гуми такива тук са около 1200лв за 16ки ако са чисто нови.сигурно знаеш,че в Норвегия имат навика да продават малко ползвани неща на безценица
помисли и за това

- intention
- младши ентусиаст
-
Благодаря колеги!
Остава варианта гумите да се вземат от Швеция на идване!
Така ми така прекосяваме почти цяла Швеция...
Благодаря на всички отзовали се!
А на колегите които са в Норвегия - надявам се да се видим лично живот и здраве като се връщам!
Остава варианта гумите да се вземат от Швеция на идване!
Така ми така прекосяваме почти цяла Швеция...
Благодаря на всички отзовали се!

А на колегите които са в Норвегия - надявам се да се видим лично живот и здраве като се връщам!
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2