Мобилните оператори - измами
Модератор: Общи модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
Десетки измамени с договори менте за мобилни услуги
Управител на столичен магазин за мобилни услуги и служители са сключвали договори от името на нищо неподозиращи граждани, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Измамата лъснала, когато набедените клиенти получили писма за натрупани неплатени сметки.
В началото на миналата година в сектор „Икономическа полиция” на столичното Осмо РУП много граждани се оплакали, че са получили писма от две фирми за несъбираеми вземания. Задълженията били натрупани от неплатени сметки към един от мобилните оператори. Потърпевшите заявявали, че не са сключвали договори за мобилни или фиксирани услуги с този оператор.
По време на разследването полицаите установили, че почти всички договори са сключени в офис на магазин в столичния ж.к. „Дружба”. Те разпитали служителите и взели образци от подписа и почерка им. Бързо станало ясно, че във въпросния магазин са "сключвани" договорите.
Служителите използвали откраднати или загубени документи за самоличност, както и данни от стари договори. Като източник ползвали и търговския регистър в интернет, тъй като в повечето случаи измамените имали регистрирани фирми.
Те изписвали имената на гражданите в графа „за клиента” и се подписвали вместо тях.
Управителят на офиса поставил условие на служителите, че ако всеки месец не сключат 180 договора, ще бъдат лишени от паричните бонуси на договор. Съществувал и допълнителен стимул – към повечето тарифни планове към новосключените договори имало възможност промоционално да се вземат скъпи мобилни телефони на лизинг за работещите в офиса.
Установена била и схемата на действие на групата - при сключването на фалшивите договори се посочвал адрес за получаване на фактурата, различен от адреса на жертвите. След като не постъпвали плащания, автоматично се начислявала неустойка по договорите. Фирмата, с която имал договор мобилният оператор, уведомявала измамените на домашния им адрес за неплатени сметки. Тогава те разбирали, че са били задължени - в много от случаите с по четири договора за мобилни и два за фиксирани услуги.
Измамниците са управителят на магазина - Х.Х. на 27 години, и продавач-консултантите М.Г. - на 25 години, и Г.Н. - на 34 години.
Срещу тях и други служители на фирмата вече са повдигнати обвинения. Материалите по случаите са докладвани в Софийска районна прокуратура.
Членовете на престъпната група били привлечени като обвиняеми, а техният лидер - задържан за 72 часа с постановление на прокуратурата.
За периода от разкриването на схемата със злоупотребата с личните данни до момента в Осмо РУП са приключили или са в ход 10 досъдебни производства, а по повече от 50 предстои повдигане на обвинения.
Продължават да постъпват нови сигнали от граждани от страната, които тепърва ще бъдат докладвани на Софийска районна прокуратура след приключване на предварителната проверка по тях.
Източник: http://dnes.dir.bg/news/mobilni-telefon ... 47615?nt=4
- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
Re: Мобилните оператори - измами
3 години бачках за един от операторите и се нагледах на измами. Радвам се, че се махнах от тези псевдо "търговци" на стоки и услуги. Запознат съм с измамите и два пъти съм ходил по районните като свидетел, за да давам показания заради "добронамерени" колеги.
Интересното е, че шефовете толерират измамите, за да има кинта. Първия път като получих призовка се обадих на шефката си притеснен, за да разпитам за кво ме викат в полицията и тя учудена ме попита как за 3 години не съм ходил да давам показания. Тя разбира се бързо издигнала се амбициозна 30-тина годишна добре сложена кака била напред с материяла и за 2 години ходила по районните над 10 пъти - това ми беше съобщено гордо от нейна страна
Та както и да е. Радвам се, че хората са започнали да си търсят правата, защото от всякъде ни клатят и това ще продължава да е така докато масово не почнем да си търсим правата по адекватен начин.
Интересното е, че шефовете толерират измамите, за да има кинта. Първия път като получих призовка се обадих на шефката си притеснен, за да разпитам за кво ме викат в полицията и тя учудена ме попита как за 3 години не съм ходил да давам показания. Тя разбира се бързо издигнала се амбициозна 30-тина годишна добре сложена кака била напред с материяла и за 2 години ходила по районните над 10 пъти - това ми беше съобщено гордо от нейна страна

Та както и да е. Радвам се, че хората са започнали да си търсят правата, защото от всякъде ни клатят и това ще продължава да е така докато масово не почнем да си търсим правата по адекватен начин.
- smg
- младши ентусиаст
-
- Кара: Audi 20VTQ
- Мечтае да кара: SSME
Няма да е лошо да намекнеш за кой оператор става дума.
Business ownership is a risk and it`s not for the faint of heart.
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
Всъщност, сега като се замисля...майка ми получи писмо, че е осъдена за неплатени фактури за телефон, който е спрян 2002г. след като продадохме къщата. Новият договор е от 2006г. Писмото беше дошло при новите собственици на къщата, а те дори нямат телефон сега. На такива, главата да им откъснеш и да им я завреш...
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
"Оператора" е Германос http://www.blitz.bg/news/article/122799
Не Мы такие, Жизнь такая
- BMWALPINA
- и аз незнам
-
- Кара: E36 325i
jordanov написа:3 години бачках за един от операторите и се нагледах на измами. Радвам се, че се махнах от тези псевдо "търговци" на стоки и услуги. Запознат съм с измамите и два пъти съм ходил по районните като свидетел, за да давам показания заради "добронамерени" колеги.
Интересното е, че шефовете толерират измамите, за да има кинта. Първия път като получих призовка се обадих на шефката си притеснен, за да разпитам за кво ме викат в полицията и тя учудена ме попита как за 3 години не съм ходил да давам показания. Тя разбира се бързо издигнала се амбициозна 30-тина годишна добре сложена кака била напред с материяла и за 2 години ходила по районните над 10 пъти - това ми беше съобщено гордо от нейна страна![]()
И аз съм работил в една голяма верига и се нагледах на всякакви неща. От 3 години почти не съм там и ме викаха в районното за някакъв подисан договор от мое име без да съм служител на фирмата вече...нямам думи...няма по големи мошенници от тези фирми...
Аз също съм работил и продължавам да работя за един от тях и искам да ви кажа че сте в голяма грешка! Това са пълни глупости! Измами няма, надписвания на сметки също! Ако е станала някоя грешка клиента винаги се компенсира подобаващо за причинените неудобства! Е за МТел и ВиваКом не мога да коментирам със сигурност, но предполагам, че и при тях е така ;-)
kopcho написа:Аз също съм работил и продължавам да работя за един от тях и искам да ви кажа че сте в голяма грешка! Това са пълни глупости! Измами няма, надписвания на сметки също! Ако е станала някоя грешка клиента винаги се компенсира подобаващо за причинените неудобства! Е за МТел и ВиваКом не мога да коментирам със сигурност, но предполагам, че и при тях е така ;-)
ти сериозно ли? Или го казваш иронично, преполагам е второто.

- Dimo
- баварски фанатик
-
- Кара: нещо...
- Мечтае да кара: McLaren F1 LM
Като отдавна бивш колега от същата фирма мога да кажа, че ДА, така е, измами много, само ние си знаем как се хващаха таргети за биканент, как се продава телефон с карта на изплащане, еле пък ако е с договор на фирма. По мизерно място от тая фирма не съм бил през живота си и ако трябва ще мета улиците, но там връщане няма, камоли да им стана клиент!

- Xscape
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 320 Ci
- Детайли за колата: Black, M6 Rims
Тия с измамите са много нагли.
От тоя номер 145 ми изпратиха поне 10 смс-а да ме приканват да им дам пари, ама нещо не им се получава номера. Отидох в ментел и ги питах - кога ще спрете, трябва ли да попълня нещо, отговора беше "еми то няма начин да се откажете от тези услуги" - тия са за трепане.
Отделно преди месеци някви келеши ми пратиха смс пак за няква игра "може би за 22 години не си постигнал нищо в живота си ? Изпрати бла бла" и ми идеше да ги подкарам всичките наред, интересната част дойде когато се обадих в КЗП и ги питах - защо тези хора използват личните ми данни, след като има закон за защита на личните данни и имат ли право да го правят, от КЗП казаха - нямат право, ама нищо не можеш да направим. Е, и ся кво правим - да ходим да се съдим за всяко нещо ли ? Тая държава няма да се оправи никога.
И днеска понеже ми изтича договора януари ми звъня няква шматка да ми говори колко хубави тарифни планове имали, аз любезно и казах да си намери друго занимание и че ако си няма мога да и помогна да си намери, малко странно ми затвори, ама не я чух кво разправяше, естествено докато затваряше и аз не и останах длъжен
неам думи
От тоя номер 145 ми изпратиха поне 10 смс-а да ме приканват да им дам пари, ама нещо не им се получава номера. Отидох в ментел и ги питах - кога ще спрете, трябва ли да попълня нещо, отговора беше "еми то няма начин да се откажете от тези услуги" - тия са за трепане.
Отделно преди месеци някви келеши ми пратиха смс пак за няква игра "може би за 22 години не си постигнал нищо в живота си ? Изпрати бла бла" и ми идеше да ги подкарам всичките наред, интересната част дойде когато се обадих в КЗП и ги питах - защо тези хора използват личните ми данни, след като има закон за защита на личните данни и имат ли право да го правят, от КЗП казаха - нямат право, ама нищо не можеш да направим. Е, и ся кво правим - да ходим да се съдим за всяко нещо ли ? Тая държава няма да се оправи никога.
И днеска понеже ми изтича договора януари ми звъня няква шматка да ми говори колко хубави тарифни планове имали, аз любезно и казах да си намери друго занимание и че ако си няма мога да и помогна да си намери, малко странно ми затвори, ама не я чух кво разправяше, естествено докато затваряше и аз не и останах длъжен

Think. Believe. Dream. Dare...
Xscape написа:Тия с измамите са много нагли.
И днеска понеже ми изтича договора януари ми звъня няква шматка да ми говори колко хубави тарифни планове имали, аз любезно и казах да си намери друго занимание и че ако си няма мога да и помогна да си намери, малко странно ми затвори, ама не я чух кво разправяше, естествено докато затваряше и аз не и останах длъженнеам думи
Не е така колега, от КЗП завеждат колективен иск в съда срещу всичките мобилни оператори. Мисля и аз да се включа, защото когато подписвах договора с Мтел , специално отбележих да не ме спамят със рекламни смс-и, пък те ме спамят. Утре ще проуча как седят нещата с присъединяването към този иск

Не Мы такие, Жизнь такая
- alpina-ma6inata
-
'2002' fanatic
-
- Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii
Xscape написа:Тия с измамите са много нагли.
Изментили са те.

Просто повечето служители в офисите са пълни измекяри и те лъжат в очите само и само да те преметнат нещо. Явно получават някакви допълнителни бонусчета за подписани договори с клиенти. Аз всеки месец ходя на Монтевидео в Овча Купел в Германос да плащам на един колега телефона и всеки път като вляза още малко ще настане бой помежду им кой да ме обслужи. Като платя съответната такса се почват въпроси от типа дали това е моя телефон, като кажа "не" се почват едни промоции, едни въпроси и въпреки, че ги режеш с Хускварната продължават да ти мелят, докато не си тръгнеш, че и даже докато не пресечеш на отсрешния тротоар.

'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.

2x Alpine white E30's
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
- Amateur
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E60 525D
- Мечтае да кара: BMW M5 Competition
Аз патих от мобилните оператори на М-Тел 6 месеца нямах фактури и на края ми ги друснаха на куп ела плащай сега че и на съд искаха да ме дават..
- blackrider
- младши ентусиаст
-
Amateur написа:Аз патих от мобилните оператори на М-Тел 6 месеца нямах фактури и на края ми ги друснаха на куп ела плащай сега че и на съд искаха да ме дават..
Същата работа

14 мнения
• Страница 1 от 1