Alfa 166 - кола или боклук?
Модератор: Общи модератори
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Re: Alfa 166 - кола или боклук?
Винаги когато някой говори с факти се намират лумпени да му кажат че черното е бяло 
- качи се покарай едната кола , после другата и сам установи огромната разлика

BMWPetar написа:Абе...ясно беше... Е39 ще е очевидно
- качи се покарай едната кола , после другата и сам установи огромната разлика

- Механджията
- кандидат ентусиаст
-
точно па ти такива факти изтъкна, че нямам думи.....
на колегата по-назад, дето иска да купува Брера - мой приятел имаше такава, взе я нова, само че с 2,2 мотора - куца работа, а на няма и 20к км направи проблем със скоростите, и тогава се продаде колата и дотам....

на колегата по-назад, дето иска да купува Брера - мой приятел имаше такава, взе я нова, само че с 2,2 мотора - куца работа, а на няма и 20к км направи проблем със скоростите, и тогава се продаде колата и дотам....
...с живота под вежди се гледаме строго, и боря се с него, доколкото аз мога....има начин, ваш'та мамааа...

- Coulthard
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше 325tds
- Мечтае да кара: e46 330xd
3.2 брера съм и правил тест драйв, на книга пише едно на живо е доста приятна кола
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
точно па ти такива факти изтъкна, че нямам думи.....![]()
Колегата алфист (Фиър) даде сайта и сравнение на Е60 530и с М54Б30 и Алфа 166 3.0 .
От същия този сайт сравних реалния конкурент на 166ца - Е39 със масовите двигатели . Данните от сайта са от тестове и са приблизително точни , но предполагам заводските данни няма да оспориш - със сигурнот не горя по-малко , нали ?
Снимките на интериора - те рисунки ли са ?
Разпределнието на масата между мостовете грешно ли съм го написал ?
- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
Ачо, за другото как да е, но моторите на алфа никога не са били мотори на фиат, особенно туин спарка. Ама и досега не съм чул и един тихо работещ туин спарк, говоря от по-новите, тия с агренажния ремък, монтирани на 145/6, 156, 166, всичките почукват и дрънчат. Тези, монтирани на 155 и 164 /верижните/ така наречени НОРД мотори ако не бъркам, са нещо съвсем друго, много по-добри и безшумни, но те са и от старата генерация мотори на алфа, базирани на концепций от 50-те години, минали през алфети, джулиети, ГТВ-та, спайдъри, 75-ци и 90-ки. Просто дори и под шапката на фиат сами си правят моторите. Алфата е кола със дух и сърце, не случайно алфистите са не по-малко болни от нас, и ако имат проблеми тези коли, то те се коренят само в една причина, това че са меид ин итали
.

only rear wheel drive
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Имам приятел със 166 2.4jtd, и колата е страхотна - много удобна, вози супер, харчи малко, на пътя стои превъзходно. Просто има дух. Но тия по 3500-4000лв. не са такива
Той неговата си я кара вече 3-4 години, поддържа я качествено, и не е имал сериозни проблеми. И съм далеч от мисълта, че се разпада в движение
Има една приказка: "няма лоша кола, има лош стопанин".

acho.rs написа:точно па ти такива факти изтъкна, че нямам думи.....![]()
Колегата алфист (Фиър) даде сайта и сравнение на Е60 530и с М54Б30 и Алфа 166 3.0 .
От същия този сайт сравних реалния конкурент на 166ца - Е39 със масовите двигатели . Данните от сайта са от тестове и са приблизително точни , но предполагам заводските данни няма да оспориш - със сигурнот не горя по-малко , нали ?
Aчка, сравни 2.5 двигател 523i с 2.0 такъв, много обективно, евала. С 520i нещата са на кантар, с лек превес за BMW-то, което е нормално предвид разликата в килограмите.
И кажи честно, че сравняваш разпределението на масите при FWD и RWD автомобили?!

Казваш, че като покара човек, разлика ведага се усещала. Ти колко 166-ци си карал, мога ли да попитам? Или не си, 'щото тези с десен волан наистина трудно се намират.

На мен ми се струва, че си виждал такава кола само на снимка.

И за да не изляза аз сектант, ще кажа, че Аlfa Romeo 166 пред BMW E39 бих взел само и единствено ако става въпрос за 3.2 варианта след фейслифта. Във всички останали случаи, ще избера бавареца. Ииии с много уговорки, 3.0 преди фейса, ама трябва да е в някакво извънземно състояние и цена.

А двигателите V6 на Alfa Romeo и особено 3.0 и 3.2 версиите са всепризнати навсякъде, ето малко инфо от WiKi: Alfa_Romeo V6 Еngine
michev написа:Ачо, за другото как да е, но моторите на алфа никога не са били мотори на фиат, особенно туин спарка. Ама и досега не съм чул и един тихо работещ туин спарк, говоря от по-новите, тия с агренажния ремък, монтирани на 145/6, 156, 166, всичките почукват и дрънчат. Тези, монтирани на 155 и 164 /верижните/ така наречени НОРД мотори ако не бъркам, са нещо съвсем друго, много по-добри и безшумни, но те са и от старата генерация мотори на алфа, базирани на концепций от 50-те години, минали през алфети, джулиети, ГТВ-та, спайдъри, 75-ци и 90-ки. Просто дори и под шапката на фиат сами си правят моторите. Алфата е кола със дух и сърце, не случайно алфистите са не по-малко болни от нас, и ако имат проблеми тези коли, то те се коренят само в една причина, това че са меид ин итали.
8V вариантите на TwinSpark са си алфови мотори. 16V вече нямат нищо общо почти, доколкото си спомням, само блока е Alfa Romeo.
За почукването и дрънченето е вярно, ако става въпрос за неособено добре поддържани коли. Това най-вече идва от вариатора (еквивaлента на Vanos), който като сдаде багажа, колата започва да трака като дизел.

Dirty M5 driveR написа:Имам приятел със 166 2.4jtd, и колата е страхотна - много удобна, вози супер, харчи малко, на пътя стои превъзходно. Просто има дух. Но тия по 3500-4000лв. не са такиваТой неговата си я кара вече 3-4 години, поддържа я качествено, и не е имал сериозни проблеми. И съм далеч от мисълта, че се разпада в движение
Ей това в червеното е основното винаги, когато става въпрос за втора ръка кола.

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
Fear написа:acho.rs написа:точно па ти такива факти изтъкна, че нямам думи.....![]()
Aчка, сравни 2.5 двигател 523i с 2.0 такъв, много обективно, евала. С 520i нещата са на кантар, с лек превес за BMW-то, което е нормално предвид разликата в килограмите.
И кажи честно, че сравняваш разпределението на масите при FWD и RWD автомобили?!![]()
Казваш, че като покара човек, разлика ведага се усещала. Ти колко 166-ци си карал, мога ли да попитам? Или не си, 'щото тези с десен волан наистина трудно се намират.![]()
На мен ми се струва, че си виждал такава кола само на снимка.
И за да не изляза аз сектант, ще кажа, че Аlfa Romeo 166 пред BMW E39 бих взел само и единствено ако става въпрос за 3.2 варианта след фейслифта. Във всички останали случаи, ще избера бавареца. Ииии с много уговорки, 3.0 преди фейса, ама трябва да е в някакво извънземно състояние и цена.
А двигателите V6 на Alfa Romeo и особено 3.0 и 3.2 версиите са всепризнати навсякъде, ето малко инфо от WiKi: Alfa_Romeo V6 Еnginemichev написа:Ачо, за другото как да е, но моторите на алфа никога не са били мотори на фиат, особенно туин спарка. Ама и досега не съм чул и един тихо работещ туин спарк, говоря от по-новите, тия с агренажния ремък, монтирани на 145/6, 156, 166, всичките почукват и дрънчат. Тези, монтирани на 155 и 164 /верижните/ така наречени НОРД мотори ако не бъркам, са нещо съвсем друго, много по-добри и безшумни, но те са и от старата генерация мотори на алфа, базирани на концепций от 50-те години, минали през алфети, джулиети, ГТВ-та, спайдъри, 75-ци и 90-ки. Просто дори и под шапката на фиат сами си правят моторите. Алфата е кола със дух и сърце, не случайно алфистите са не по-малко болни от нас, и ако имат проблеми тези коли, то те се коренят само в една причина, това че са меид ин итали.
8V вариантите на TwinSpark са си алфови мотори. 16V вече нямат нищо общо почти, доколкото си спомням, само блока е Alfa Romeo.
За почукването и дрънченето е вярно, ако става въпрос за неособено добре поддържани коли. Това най-вече идва от вариатора (еквивaлента на Vanos), който като сдаде багажа, колата започва да трака като дизел.Dirty M5 driveR написа:Имам приятел със 166 2.4jtd, и колата е страхотна - много удобна, вози супер, харчи малко, на пътя стои превъзходно. Просто има дух. Но тия по 3500-4000лв. не са такиваТой неговата си я кара вече 3-4 години, поддържа я качествено, и не е имал сериозни проблеми. И съм далеч от мисълта, че се разпада в движение
Ей това в червеното е основното винаги, когато става въпрос за втора ръка кола.
Батка знам че те въодушевява идеята , че колите с десен волан не вървят и си мислиш , че се получава много оригинален поста ти , ама ми кажи след като 2.0 на Алфа е само 15кс отдолу на 523и , защо пада така грозно и ГОРИ повече , въпреки по-малкото цилиндри и кубатура ?
Нищо неа каза и за сравнението между 193 коньовите модели ?
166 не съм карал - возил съм се , но съм карал 156 и там уж е по-добре положението , но пак си е трагедия , та си представям във шлепа. Пък и сам си каза най-големия недостатък на Алфа , кой е . И защо да не сравнявам разпределението на масите - в крайна сметка то има огромно влиание върху поведението на колата . Сега че на кола със "спортен дух" са и объркали задвижващия мост си е техен проблем .
И друго ми е странно - когато заговорим за доказно дефектни се концепции - окачване на Алфа , 2.5 ТДИ (да не му казвам БМВ еквивалента) винаги се започва - ама те не са поддържани . Е хубаво де , то по принцип се очаква че колите на 12 години не са поддържани ама защо едни се чупят 3 пъти по-често .
По-горе го казаха - и най-големите алфисти признават , че тези коли са прекалено дефектни.
Някой заговори и за Джереми Кларксон - да го цитирам ли ?
Алфа 159 - да , това е наследника на прекрасната Алфа 156 и се надяваме , само се надяваме , че няма да се разпадне на парчета като предшественика си .
И за да не изляза аз сектант, ще кажа, че Аlfa Romeo 166 пред BMW E39 бих взел само и единствено ако става въпрос за 3.2 варианта след фейслифта.
- мир

E какво да кажа за 190/192 коньовите модели? ЕТО СРАВНЕНИЕТО
Нещата и тук са си на кантар, както и би следвало да се очаква. Отново съвсем леко предимство на бавареца, заради килограмите.
Иначе, всеки има право на вкус, дори и на лош такъв. Аз не съм сектант, мен ме кефят и италиански, и немски, и английски, и американски, и японски, че и корейски автомобили - нямам никави предразсъдици. Ако една кола ме кефи, хич не ми пука каква е, може и китайска да е.
Така че - мир, наистина.
За мен, Alfa Romeo 166 е много добра кола. Дали може да се сравнява с BMW, това вече е съвсем друг въпрос. Факт е обаче, че огромната част от алфистите си умират за баварците, аз не правя изключение. Двете марки имат много общо помежду си, или по-скоро - имаха, защото за съжаление Alfa Romeo отдавна не е това, което беше.
Нещата и тук са си на кантар, както и би следвало да се очаква. Отново съвсем леко предимство на бавареца, заради килограмите.

Иначе, всеки има право на вкус, дори и на лош такъв. Аз не съм сектант, мен ме кефят и италиански, и немски, и английски, и американски, и японски, че и корейски автомобили - нямам никави предразсъдици. Ако една кола ме кефи, хич не ми пука каква е, може и китайска да е.

Така че - мир, наистина.
За мен, Alfa Romeo 166 е много добра кола. Дали може да се сравнява с BMW, това вече е съвсем друг въпрос. Факт е обаче, че огромната част от алфистите си умират за баварците, аз не правя изключение. Двете марки имат много общо помежду си, или по-скоро - имаха, защото за съжаление Alfa Romeo отдавна не е това, което беше.

- Coulthard
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше 325tds
- Мечтае да кара: e46 330xd
Ачо ако не ме лъжи памета преди година по това време възхваляваше Ауди. Ко стана ??
- TheKiller
- младши ентусиаст
-
- Кара: '99 E46 318i
- Детайли за колата: M43B19TU
Сайта в който сравнявате е доста неточен попринцип,вижте тук как стоят нещата www.carfolio.com
/// 6>4

защо смятате, че това е евтина цена за кола от този клас
примерно една лагуна 2001-2ра година също се движи в тези ценови диапазони
а мисля, че няма място да обсъждаме, лагуната е доста по-добър и надежден автомобил от алфата
и също има 6 цилиндров мотор, с доказани качества и надеждност
возията.. е френска
а мисля, че няма място да обсъждаме, лагуната е доста по-добър и надежден автомобил от алфата
возията.. е френска

No bling at the Ring
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
BadAngel написа:защо смятате, че това е евтина цена за кола от този клас
съгласен, laguna II е много по-добра кола от алфата. особено пък има такива в края на живота на модела с дизелите на лагуна III, но сигурно са по-скъпи тези варианти.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
steeN написа:BadAngel написа:защо смятате, че това е евтина цена за кола от този клас
съгласен, laguna II е много по-добра кола от алфата. особено пък има такива в края на живота на модела с дизелите на лагуна III, но сигурно са по-скъпи тези варианти.
Е с това имам доста опит и ти казвам - бЕгай от него

Coulthard написа:Ачо ако не ме лъжи памета преди година по това време възхваляваше Ауди. Ко стана ??
В сектата да кажеш , че една кола не е боклук си се приема като възхваляване , нали . А това че карах А6 , не значи че БМВ не ми е било присърце .
BadAngel написа:защо смятате, че това е евтина цена за кола от този клас
возията.. е френска
За съжаление и пътното поведение е френско ... и качеството на материалите е френско ... а надежността на дизели е италианска .
E какво да кажа за 190/192 коньовите модели? ЕТО СРАВНЕНИЕТО
- добре приемам критиката , че умишлено съм посочил М52ТУ които са много тяга на сравнително по-малко коне и това води до по-добра динамика и разход . Обаче пък алфа нямат такива мотори . А дори и при сравнението което си посичила Алфата по каталог има 3,2/100 по-висок разход , при леко по-слаба динамика - повод за размисъл .
Но в да обърнем внимание на следното :
При положение, че и самия човек пуснал темата си каза, че се отказва от избора (от алфата) и се преориентира към Е39, темата е реално изчерпана, не виждам защо продължавате да се кълвете един друг.
ПС:
Факт е обаче, че огромната част от алфистите си умират за баварците, аз не правя изключение. Двете марки имат много общо помежду си, или по-скоро - имаха, защото за съжаление Alfa Romeo отдавна не е това, което беше.
- преди време упорито се говореше , че Алфа минават на задно . Ако го направят , разположат двигателя по-правилния начин и оформят таблото като хората - и аз им ставам фен

acho.rs написа:- добре приемам критиката , че умишлено съм посочил М52ТУ които са много тяга на сравнително по-малко коне и това води до по-добра динамика и разход . Обаче пък алфа нямат такива мотори . А дори и при сравнението което си посичила Алфата по каталог има 3,2/100 по-висок разход , при леко по-слаба динамика - повод за размисъл .
Не е повод за размисъл а факт, това никой не го отрича. Алфите си харчат повечко от еквивалентните двигатели на баварците, да речем.

acho.rs написа:- преди време упорито се говореше , че Алфа минават на задно . Ако го направят , разположат двигателя по-правилния начин и оформят таблото като хората - и аз им ставам фенНо точно 166 никога няма да ми хареса - 156 е друга бира .
Не да минават, а да се връщат.

Дано да стане, но лично аз не съм оптимист - от години Маркионе бълва басни, как Alfa се връща на пазара в Щатите, как ще са със задно новите модели, ще има още един "бюджетен" спортист (Alfa Romeo 4C) и т.н.
Съмнявам се да се върнат времената, в които Alfa Romeo е била пряк конкурент на BMW - и по пътищата, и по пистите.
Все пак, дано да греша - автомобилните ентусиасти го заслужаваме.

П.П.
166 е в пъти "повече автомобил" от 156, от всякаква гледна точка, това поне е мнението на кажи-речи всички алфисти.
Иначе 156GTA e друга бира, да