2.70лв дизела.....до кога ?!?!??!?!?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Re: 2.60лв дизела.....до кога ?!?!??!?!?

Мнение от alx » 29 Ное 2011, 21:16

Bogat-Beden написа:видяхме как се "саморегулира"...

не бъркай политика с икономика.

видял си политическа воля на макро ниво заради която се изкривява и изражда капиталистическото саморегулиране (като примерно да решат управниците че генерал мотърс/крайслер/италия/гърция да са прекалено голями за да фалират и затова да се съживяват изкуствено като в процеса на това се потъпкват всички саморегулиращи се механизми).

капитализъма си работи много добре когато политиците не си решават личните проблеми. затова и бизнеса мрази политиката и се държи настрана от нея когато е възможно.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 29 Ное 2011, 21:28

alx написа:

видял си политическа воля на макро ниво заради която се изкривява и изражда капиталистическото саморегулиране (като примерно да решат управниците че генерал мотърс/крайслер/италия/гърция да са прекалено голями за да фалират и затова да се съживяват изкуствено като в процеса на това се потъпкват всички саморегулиращи се механизми).

капитализъма си работи много добре когато политиците не си решават личните проблеми. затова и бизнеса мрази политиката и се държи настрана от нея когато е възможно.

пак с увереност говориш глупости..
за това че другото име на макроикономиката е политикономия знаеш ли?

има двама нобелови лауреати от САЩ(Samuelson & Nordhaus),които са написали страхотен учебник "Economics" -няма да е лошо да го прелистиш..

..
books.jpg

Много отдавна е задминала в развитието си тази наука "лесефесеризъм" и тям подобни неолиберализми,ама всеки вижда докъдето може и иска ;)
мислA да спра дотук
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 29 Ное 2011, 21:33

Bogat-Beden написа:има двама нобелови лауреати от САЩ(Samuelson & Nordhaus),които са написали страхотен учебник "Economics" -няма да е лошо да го прелистиш..

страхотен учебник, написан от хора, които нищо не са постигнали в реалния живот, благодарение на познанията си по икономика..
No bling at the Ring

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 29 Ное 2011, 21:38

BadAngel написа:
Bogat-Beden написа:има двама нобелови лауреати от САЩ(Samuelson & Nordhaus),които са написали страхотен учебник "Economics" -няма да е лошо да го прелистиш..

страхотен учебник, написан от хора, които нищо не са постигнали в реалния живот, благодарение на познанията си по икономика..

викаш Стоичков И маргините имат повече пари- значи са по-полезни и са дали повече на света и далеч,далеч по- интелигентни?
:clap: :clap: :clap:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 29 Ное 2011, 21:45

Bogat-Beden написа:
BadAngel написа:

викаш Стоичков И маргините имат повече пари- значи са по-полезни и са дали повече на света и далеч,далеч по- интелигентни?

никой не казва това, не го приемай лично, но съм на мнението на алх

а и стойчков със сигурност знае повече за футбола, заради това, че го е играл, а не защото е чел в учебник за него
No bling at the Ring

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 29 Ное 2011, 21:51

:mhihi:

и алх, недей така с бедните, понеже те пишат историята. Така са се родили САЩ, така идва Хитлер и Ленин...така и в БГ идват комунистите...

Да не умре и САЩ, а и капитализъма чрез тях...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 29 Ное 2011, 21:51

Bogat-Beden написа:
BadAngel написа:

аз ти подсказвам как работи в момента икономиката на света и защо нещата са така както са. ти ми казваш какво пише в учебниците... ако тия учебници бяха коректни и хората се съобразяваха с тях сега нямаше да сме на тоя хал (храна за размисли) :ok:

за нобеловите лауреати- нали знаеш че всички нобелови лауерати са социалисти защото самата награда са дава от социалисти? от там автоматично са дисквалифицирани да дават акъл за капитализма... ;)

за ицето и маргините- можеш да бъдеш сигурен че и двамата знаят за практическия капитализъм много повече от колкото тия нобелови лауреати колкото и вулгарно да ти звучи.
алекс
трабант 601с
разни други возила

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 29 Ное 2011, 21:54

Сондьора написа::mhihi:

и алх, недей така с бедните, понеже те пишат историята. Така са се родили САЩ, така идва Хитлер и Ленин...така и в БГ идват комунистите...

Да не умре и САЩ, а и капитализъма чрез тях...

хм. аз нямам нищо против бедните? просто отбелязах че винаги ги има и това че ги има не е края на света защото е ясно, че някой винаги излиза последен.

за историята- тя се пише от победителите. като изключиме болшевиките- победителите винаги са били богати.

за сащ- сащ им мина апогея... аз лично мисля, че държавата ще се развива, но това изобилие което имаше 90-те години няма да се повтори никога.
алекс
трабант 601с
разни други возила

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 29 Ное 2011, 23:29

и още нещо- за учебниците. това което ми даваш да чета е за... такива като тебе. чел съм ги като съм си правил магистратурата и съм ги сложил в графа "неупотребяеми глупости".

аз чета .. ама други "учебници" от които има директна полза.

потърси книгата "margin of safety" на seth klarman.

видя ли я? а видя ли колко струва? а можеш ли да се досетиш защо струва толкова а учебника за които ми говориш е $100 нов и като го върнеш в книжарницата след като си го изучил ти дават цели $20 ? :)
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 29 Ное 2011, 23:33

alx написа:и още нещо- за учебниците. това което ми даваш да чета е за... такива като тебе. чел съм ги като съм си правил магистратурата и съм ги сложил в графа "неупотребяеми глупости".

аз чета .. ама други "учебници" от които има директна полза.

потърси книгата "margin of safety" на seth klarman.

видя ли я? а видя ли колко струва? а можеш ли да се досетиш защо струва толкова а учебника за които ми говориш е $100 нов и като го върнеш в книжарницата след като си го изучил ти дават цели $20 ?

аз видях цените, но не мога да направя извода

можеш ли да ми го предъвчеш?

едното е книга за широката публика, другото е строго профилирана литература

от там тиражите и единичните цени са съответните..
No bling at the Ring

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 29 Ное 2011, 23:35

там е работата че тази книга не е изобщо за ограничена публика а са размисли и наблюдения (което я прави уникална) на един човек които 15 години поред бие пазара без значение дали върви нагоре или надолу. и го е написал като за простосмъртни...
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 29 Ное 2011, 23:37

alx написа:там е работата че тази книга не е изобщо за ограничена публика а са размисли и наблюдения (което я прави уникална) на един човек които 15 години поред бие пазара без значение дали върви нагоре или надолу. и го е написал като за простосмъртни...

виж, като цяло подкрепям идеята ти, но конкретно за цените на книгите не си прав

това, което даваш ти на СЕТ е за широката публика

това на нобеловите лауреати е за строго профилирана група ентусиасти

от там идва и разликата в цените
No bling at the Ring

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 29 Ное 2011, 23:41

BadAngel написа:
alx написа:там е работата че тази книга не е изобщо за ограничена публика а са размисли и наблюдения (което я прави уникална) на един човек които 15 години поред бие пазара без значение дали върви нагоре или надолу. и го е написал като за простосмъртни...

виж, като цяло подкрепям идеята ти, но конкретно за цените на книгите не си прав

това, което даваш ти на СЕТ е за широката публика

това на нобеловите лауреати е за строго профилирана група ентусиасти

от там идва и разликата в цените

о, аз мислех че имаш напредвид обратното. в този случай съвсем не си прав- масовите учебници са по-евтини от специализираните- винаги. но в случая книгата на сет не е такива пари защото е в голям или малък тираж а защото е написана така че които я чете да вади директни веднага-приложими ползи.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 29 Ное 2011, 23:46

alx написа:о, аз мислех че имаш напредвид обратното. в този случай съвсем не си прав- масовите учебници са по-евтини от специализираните- винаги. но в случая книгата на сет не е такива пари защото е в голям или малък тираж а защото е написана така че които я чете да вади директни веднага-приложими ползи.

окси, сега се съгласих

то и филма "уол стрийт" е такъв ама.. :ok:
No bling at the Ring

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 30 Ное 2011, 11:38

alx написа:

Не забравяй обаче, че в България и региона бизнеса е притежаван, контролиран или движен от политиката и схемата на капитализма е силно изкривена през личните стремежи няколко стотин политици или псевдо-бизнесмени и няколко десетки дето им дърпат конците. Та това със саморегулацията тук работи на 10-20 %, не повече. Нещата вероятно ще се променят, но отнема твърде много време като за един човешки живот. Не случайно съм голям почитател на максимата "мисли глобално, действай локално", просто повечето морални, икономически и т.н. постулати тук не важат.
Never mistake motion for action...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата