Отново лекарска небрежност
Модератор: Общи модератори
- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
- Кара: на фотосинтеза
Re: Отново лекарска небрежност
Прочетете цялата статия, а не 1-вите 5 изречения. Позволявам си да върна темата заради поредната убита (незнам да ползвам ли кавички) родилка. Точно това се опитвах да обясня, за което пише автора. Добре че човека го е написал така че да се разбере.
Да убиеш лекар от Мирослав Боршош
Вадили ли сте зъб? Рязали ли сте плът? Държали ли сте човешки орган в ръцете си? Били ли сте целите оплискани в кръв? Изричали ли сте диагноза, с която можете да спасите или да отнемете живот? Налагало ли ви се е да кажете на някого, че му остават няколко месеца живот? Гледали ли сте в очите някой, който още се надява да се случи чудото, за да му съобщите, че току-що най-близкият му човек е починал? Умирало ли е дете в ръцете ви? Раждало ли се е?
Всичко това е част от професията лекар. Това е лице, което притежава образователно-квалификационната степен „Магистър по медицина” или „Магистър по дентална медицина” и има право да упражнява медицинска дейност. По-сложното обаче е кой е човекът, който стои зад тази титла и това образование. Напоследък все повече ми се струва, че такъв човек няма. Няма го доктора. Той се превърна в „докторите”.
Конкретният човек, който ни лекува, остана без лице. Едно общо название за хора, които започнахме да наричаме „убийци”. Маса, за която всеки ден разказваме, че погубват бебета, родилки и старци. Съсловие, което, единственото, което прави според мнозина, е да взима рушвети и за най-малкото усилие за нашето здраве.
Престанахме да говорим за конкретен лекар. Добър или лош. Не говорим за него или нея, а за тях. Говорим само за лекарите. Съдим ги и ги проклинаме. Лекарите бяха събрани в общ образ на некомпетентно и корумпирано съсловие, а болниците се превърнаха в къщи на ужасите. И без да се замисляме, ги изправяме колективно, тях и професията им, пред обществения ни съд.
Мразим ги общо, защото така ни е по-лесно. Защото така правим с всички. Лекарите са убийци, политиците – лъжци, полицаите – корумпирани, таксиметровите шофьори – бакшиши, футболистите – тъпаци, жените със силикон – к**ва. Не говорим кой конкретен човек как е постъпил, къде е сгрешил или къде е успял.
Страшно е, когато някой почине от немарливостта или некомпетентността на лекар. И онемяваш от болка особено когато става въпрос за детски живот. Но това е конкретна смърт и за нея отговарят конкретни хора. Не лекарите убиват, а лекар е допуснал грешка и конкретно медицинско лице е виновно. Затова еднакво глупаво е да твърдиш, че лекарите са убийци, както и че всички лекари са добри.
Така или иначе всеки път, когато казваме, че лекарите са убийци, със сигурност убиваме по един лекар, който се бори да е професионалист в нелеките условия на българското здравеопазване. Убиваме лекар, защото единственото, което го кара да е такъв, е нашата благодарност и любовта му към професията. Убиваме го, защото не жалката заплата, не мизерната среда, а именно това, че упражнява една велика професия, го кара да е жив за медицината.
Затова, когато не сте доволни или искате да изкажете благодарността си, просто изричайте името на този конкретен лекар. Защото именно от определен доктор ще искате в мизерните и мрачни болници да ви се усмихва. И пак от конкретен лекар ще искате модерно медицинско обслужване, независимо че апаратурите са стари, а консумативите – с ниско качество.
Единственото, което ще си позволя да припомня на всички доктори, е едно изречение от тяхната Хипократова клетва. „Ще пазя своя живот и своето изкуство винаги чисти и неопетнени от никакво престъпление”. И пожелавам на всеки един конкретен лекар да се опита да спази клетвата си.
http://www.vsekiden.com/107448/da-ubiesh-lekar/
Да убиеш лекар от Мирослав Боршош
Вадили ли сте зъб? Рязали ли сте плът? Държали ли сте човешки орган в ръцете си? Били ли сте целите оплискани в кръв? Изричали ли сте диагноза, с която можете да спасите или да отнемете живот? Налагало ли ви се е да кажете на някого, че му остават няколко месеца живот? Гледали ли сте в очите някой, който още се надява да се случи чудото, за да му съобщите, че току-що най-близкият му човек е починал? Умирало ли е дете в ръцете ви? Раждало ли се е?
Всичко това е част от професията лекар. Това е лице, което притежава образователно-квалификационната степен „Магистър по медицина” или „Магистър по дентална медицина” и има право да упражнява медицинска дейност. По-сложното обаче е кой е човекът, който стои зад тази титла и това образование. Напоследък все повече ми се струва, че такъв човек няма. Няма го доктора. Той се превърна в „докторите”.
Конкретният човек, който ни лекува, остана без лице. Едно общо название за хора, които започнахме да наричаме „убийци”. Маса, за която всеки ден разказваме, че погубват бебета, родилки и старци. Съсловие, което, единственото, което прави според мнозина, е да взима рушвети и за най-малкото усилие за нашето здраве.
Престанахме да говорим за конкретен лекар. Добър или лош. Не говорим за него или нея, а за тях. Говорим само за лекарите. Съдим ги и ги проклинаме. Лекарите бяха събрани в общ образ на некомпетентно и корумпирано съсловие, а болниците се превърнаха в къщи на ужасите. И без да се замисляме, ги изправяме колективно, тях и професията им, пред обществения ни съд.
Мразим ги общо, защото така ни е по-лесно. Защото така правим с всички. Лекарите са убийци, политиците – лъжци, полицаите – корумпирани, таксиметровите шофьори – бакшиши, футболистите – тъпаци, жените със силикон – к**ва. Не говорим кой конкретен човек как е постъпил, къде е сгрешил или къде е успял.
Страшно е, когато някой почине от немарливостта или некомпетентността на лекар. И онемяваш от болка особено когато става въпрос за детски живот. Но това е конкретна смърт и за нея отговарят конкретни хора. Не лекарите убиват, а лекар е допуснал грешка и конкретно медицинско лице е виновно. Затова еднакво глупаво е да твърдиш, че лекарите са убийци, както и че всички лекари са добри.
Така или иначе всеки път, когато казваме, че лекарите са убийци, със сигурност убиваме по един лекар, който се бори да е професионалист в нелеките условия на българското здравеопазване. Убиваме лекар, защото единственото, което го кара да е такъв, е нашата благодарност и любовта му към професията. Убиваме го, защото не жалката заплата, не мизерната среда, а именно това, че упражнява една велика професия, го кара да е жив за медицината.
Затова, когато не сте доволни или искате да изкажете благодарността си, просто изричайте името на този конкретен лекар. Защото именно от определен доктор ще искате в мизерните и мрачни болници да ви се усмихва. И пак от конкретен лекар ще искате модерно медицинско обслужване, независимо че апаратурите са стари, а консумативите – с ниско качество.
Единственото, което ще си позволя да припомня на всички доктори, е едно изречение от тяхната Хипократова клетва. „Ще пазя своя живот и своето изкуство винаги чисти и неопетнени от никакво престъпление”. И пожелавам на всеки един конкретен лекар да се опита да спази клетвата си.
http://www.vsekiden.com/107448/da-ubiesh-lekar/
- randity
- Photographer
-
- Кара: му се нещо старо
Да де колега. И аз уважавам лекарската професия. Определено не е като да оправях пералня. Но в рамките на 2 месеца да починат 3 родилки заради лекарска небрежност е просто недопустимо 

.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
randity написа:Да де колега. И аз уважавам лекарската професия. Определено не е като да оправях пералня. Но в рамките на 2 месеца да починат 3 родилки заради лекарска небрежност е просто недопустимо
ти ако мислиш , че това е прецедент

просто ся е тва актуално да се отразява от медиите

- randity
- Photographer
-
То, че само това отразяват медиите сега е така. Но не ми се вярва, преди да стане каквото и да е било да са починали 3 родилки за толкова кратко време +1 или 2 бебета 

.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
randity написа:То, че само това отразяват медиите сега е така. Но не ми се вярва, преди да стане каквото и да е било да са починали 3 родилки за толкова кратко време +1 или 2 бебета
е да де ама за 'кратко време , голям брой' после примерно може и половин година да няма такъв случай и ....
сещай се
- randity
- Photographer
-
И ти си прав колега.

Не съм сигурна, защо масово се публикуват тези неща, но е факт, че ги има и се случват
Факт е , поне че ще обърне внимание и масово проверките започнаха вече, дано да има резултат, започвам доста да се тревожа къде да раждам малкото зверче 

I don't know where the Limit is But I know where is Not!!!
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Докато някой от мърлячите в бели манти не го осъдят да търка нара няколко годинки, нещата няма да се оправят.
Никой не мое ма връне на селу!
- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
saleen написа:Докато някой от мърлячите в бели манти не го осъдят да търка нара няколко годинки, нещата няма да се оправят.
прочете ли статията (4-5 поста нагоре) или продължаваш да говориш наизуст? Точно за такива като теб е писана.
п.с. още не си ми отговорил на въпроса...
- dankata
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
ineedmoney написа:saleen написа:Докато някой от мърлячите в бели манти не го осъдят да търка нара няколко годинки, нещата няма да се оправят.
прочете ли статията (4-5 поста нагоре) или продължаваш да говориш наизуст? Точно за такива като теб е писана.
В статията пише точно това, което е казал цитираният от теб колега - има ли конкретен виновен, той трябва да си поеме наказанието.
- boksioraE39
- кандидат дрифтър
-
- Кара: 535d M-sport
- Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
- Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..
ineedmoney написа:saleen написа:Докато някой от мърлячите в бели манти не го осъдят да търка нара няколко годинки, нещата няма да се оправят.
Заминаваи да си четеш лекцийте и стига си се правил на много начетен.....

https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Прочетох я статията. Не можа да предизвика някакво съчувствие към лекарите у мен честно казано, защото всеки сам си гради имиджа.
Не слагам всички под общ знаменател, макар че като стане най лошото и почине пациент от лекарска грешка стремежът на твоите колеги на всяка цена да оневиняват виновните с криворазбрана колегиалност и солидарност предразполага към точно такива обобщения за съсловието и това прави мечешка услуга на некадърниците.
Не слагам всички под общ знаменател, макар че като стане най лошото и почине пациент от лекарска грешка стремежът на твоите колеги на всяка цена да оневиняват виновните с криворазбрана колегиалност и солидарност предразполага към точно такива обобщения за съсловието и това прави мечешка услуга на некадърниците.
Никой не мое ма връне на селу!
- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
не искам да предизвикам никакво съчувствие, а мисъл. Второто ти изречение ме обнадеждава, въпреки че с 3-тото пак се връщаш в изходна позиция. И кога най-накрая ще ми отговориш на въпроса?
- saleen
- старши ентусиаст
-
- doktormik
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 520i
здравейте всички.хайде и от мен няколко думи по въпроса...първо-аз съм лекар,и въобще не ме е срам от това !!! на всички плюещи и коментиращи ,без да имат и грам понятие от медицина,мога да кажа само едно-МЕДИЦИНАТА Е НАУКА,КОЯТО СЕ ЗАНИМАВА СЪС ЗАБОЛЯВАНИЯ,РАБОТИ СЕ С ХОРА(ВСЯКАКВИ),И КАТО ТАКАВА,Е СВЪРЗАНА СЪС СПАСЯВАНЕ ИЛИ ЗАГУБА НА ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ !!!! лекарските кабинети,болниците и отделенията не са сладкарници !!! коментарите за корупция и за лекарска грешка,за немарливост и незнам какво си още,в нормалните страни се правят от хора,подготвени за това,разбиращи и имащи нужната квалификация да коментират подобни теми....избор на екип(ама тя искала да си спести за кола...)-подобно нещо е смешно просто...аз като искам да ми ремонтират колата,пак търся и избирам най-читавия сервиз или майстор,а тук става дума за много повече от ремонт на кола май...по тази причина е дадено право за избор на екип-избора на човек с 2-3 специализаций,огромен опит и име,заради които е работил и учил цял живот,струва скъпо !!!! хаиде някои да каже от разбирачите,колко струва основен ремонт на двигател примерно,независимо какъв,и да му кажа аз колко струва в БГ една операция Цезарово сечение примерно...хахах,ремонта е в пъти по-скъп от операцията,да знаете !!това,че у нас огромната част от населението има ниска здравна култура,или няма никаква,не е повод за атаки към лекарите като цяло май...журналистическите измислици са точно за това-да се правят сензаций,а няма журналист в БГ,които да прави разлика между сърдечна операция и коронарография примерно...направо смешна история-""мръсни ръце"",""родилката е оставена без внимание..""" и подобни...ами когато лекаря осъди този,който е наговорил тези смехорий,журналистите ще си мълчат,нали??? ОСВЕН ТОВА,ДОКОЛКОТО ЗНАМ,ОСНОВНАТА НАСОЧЕНОСТ НА ФОРУМА Е СВЪРЗАНА С АВТОМОБИЛИ ,А НЕ С МЕДИЦИНА...не знаех,че освен от БМВ та много хора тук разбират и от медицина,""колеги"".....айде нека всеки да коментира това,от което разбира,А НЕ ТОВА,ОТ КОЕТО СИ МИСЛИ,ЧЕ РАЗБИРА !!!