Мнения за локално парно

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
Мечтае да кара: М5

Мнения за локално парно

Мнение от sean-john » 09 Дек 2011, 14:35

Здравейте колеги първо да кажа,знам,че не е тук правилното място за тази тема (ще пусна подобна в специализираните форуми) но искам да чуя и вашите мнения,а съм сигурен,че много от вас имат изградено локално парно.

Та по темата... ще изграждам парно на къща с обща квадратура около 80 квадрата,ходих при един местен майстор(който има и магазин за тези неща) да сметне нещата и да го правим,но в последствие ми се струва,че иска или да си продаде наличната стока или и аз незнам.До сега знам,че ми трябва котел на тв.гориво около 21-24KW от тука следват въпросите какво да е? Двуомя се между Viadrus u22 (чешко чугунено,много хвалено по други форуми,но НЕпрепоръчано от майстора ми) и Immergas SOLINE 4с (италианско чугунено,препоръчано от майстора...) Цената им е много близка търси се до около 1500-1600 лв котел.

Вторият ми въпрос: Радиаторите какви да са... с оглед,че къщата се прави като чисто нова,не ми се иска да слагам панелни (стоманени)...просто не изглеждат красиво,но майстора ги препоръчва тях... това което знам,че издържат 10-15 години,за топленето нямат голяма разлика от алуминиевите и на трето място по евтината им цена...

Алуминиевите са по красиви по дълготрайни (~35 години така ми каза той),но не топлят повече от панелните,а са на кантар.

Търся най-вече мнения от личен опит да препоръчате и да кажете от какво сте доволни или недоволни.

Къщата е с нормални тавани 2,50м-2.60м с външа 10см изолация и вътрешна вата+гипсокартон.

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: e36 m3

Re: Мнения за локално парно

Мнение от PaCk0o » 09 Дек 2011, 15:09

недостатък е че се цапа като му слагаш дърва или въглища и всяка година ще трябва да боядисваш стаята където е освен ако не ти е в мазата, за тия марки нищо не мога да кажа ние сме с няква на дипломат и за 5-6 години проблеми сме нямали. Също като слагаш помпата за водата гледай да има някакво допълнителни захранване, че като спре тока си става страшно като няма какво да върти водата.И на колко етажа е къщата. че тия kw ми се виждат бая за 80кв, ние сме на 2 етажа и камината е мисля че 14-17 (не съм много сигурен колко са точно) нещо такова и си е баня във всички стай през зимата. В повечето стаи сме с панелни радиатори, алуминиеви нямаме даже имаме в една стая чугунени от старите то маи нови няма де може да са грозни :mhihi: ама много бавно истиват и топлят най-много след като угасиш парното, а панелните веднага си стават студени същото ще е и с алуминиевите.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 09 Дек 2011, 15:14

тия киловати, дето ги даваш са твърде много за тоя обем...отделно, че както казваш и къщата е перфектно термоизолирана...
15-16 киловата котел ти е предостатъчен, та дори и бойлер да вържеш към него
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 09 Дек 2011, 15:16

Котлето е под къщата в направена си стаичка само за него,цапането не е проблем :yes: иначе доста kw-ти са ,с цел да има запас,може да се включи бойлер по натам и другото е,че ще се захранва допълнителна стая (лятна кухня) извън къщата на разтояние около 10 метра (дори и с изолация 10 метра тръби положени в земята пак ще има загуби) та с тази цел... то не е казано,че ще е 24,модела на Immergas е 21kw, но незнам де,така ги сметна майстора,аз нищо не разбирам от такива инсталации... :mhihi:

п.с. сега видях и мнението на колегата зазомазо, може и така да е...защото както казах ми се струва,че иска да ме мята по върбите майстора...плюс това в магазина си има само едно единствено котле в наличност (сетете се кое :mhihi: Immergas 21kw ...)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36
Мечтае да кара: по хубави пътища

Мнение от GKuzmanov » 09 Дек 2011, 16:09

Колега всичко е сметки ! На първо време събери 3-4 оферти и чак тогава ще разбереш тоз уж майстор какво иска да направи.

На село сме с котле на 10години най-малко но си върши работата. Тука в софия съм на камина с подово + радиатори + бойлер и съм супер доволен. И при двете системи ползвам алуминиеви радиатори (това с панелните и на мен ми го разправяха като правих апартамента, ама не ги послушах).

Най важното е да имаш ups, разширителен съд, хубава помпа (не спестявай от помпата !!! ВАЖНА Е) и се спри на хубави предпазни клапани (за налягане и температура).

Успех
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 09 Дек 2011, 16:19

Мерси колега. Лошото е,че в Габрово знам само един такъв магазин (специализиран в изграждането на системи) и друга оферта немога да получа.За UPS-а знам,то и без това се случва да прекъсне тока където съм аз...та също така знам какво става ако няма ток да върти помпата :mhihi:...та и той ще се взема...с разширител ще е системата на която съм се спрял (просто затворения тип нещо не ме кефи...никога не съм харесвал в къщата ми да работи нещо под голямо налягане...) помпата на 1000% ще е Grundfos по мощен вариант от оптималния (като цяло мислим цялата система да е с около 10-15 % по мощна от нужната и е сметната на 60C на водата)

ентусиаст
Аватар
Кара: E38

Мнение от the_gate » 09 Дек 2011, 16:20

колега аз съм с виадрус май беше 34кв на къща 100м2
ми преди да го сложа майсторите (питах 3 ма ) всеки каза,че кв трябва да са малко повече и че въглищата в бг не са толкова калорични .
с алуминиеви радиатори съм и доволен съм от тях ,но сега ако го правя едва ли бих се спрял, на този вариант
...глидера(реброто) ми излезе преди 3 години между 16 и 20 лв бр.
бих те посъветвал да се огледаш за котел на пилети(но да питаш поне на няколко фирми,че много големи разлики дават в цената на котлите) :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Дек 2011, 16:28

интересно.

единственото твърдо гориво което аз бих ползвал в бг са пелети.

има ли газ в къщата? щото това би било най-добрата оферта...
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 09 Дек 2011, 16:33

Не няма газ :confused: (то в Габрово изобщо няма,но тва е друга тема :mhihi: ) иначе за пелетите...незнам не съм се интересувал за тях, току що попрочетох малко.Иначе съм се спрял на дърва/въглища,защото дървата са ми много нареки (гора и място 5-6 декара...) та от тази гледна точка и като купим няколко тона въглища,ще излезе най-тънко.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Дек 2011, 16:41

страшна мръсотия са тия въглища..

канцерогенно огнище в мазето ще си завъдиш...
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 09 Дек 2011, 16:44

Те ще се съхраняват далече от къщата в друга постройка,както и дървата...в помещението с котлето ще се складират само 2-3 чувала дърва и 2-3 тенекии въглища (дневния разход).Вярно си е,че са много мръсни,но...

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Peugeot 307 SW

Мнение от Panzer_i » 09 Дек 2011, 17:01

И аз бях пред същата дилема като си купувах котела, Виадрус или Имергаз. Личните ми наблюдения са че чешкия котел е с по-солидна изработка, погледни само килограмите при еднакви мощности. Но пък Имергаза е с повече оребрения отвътре и поема по добре топлината, затова си предвиди по-хубав комин. Аз се спрях на Виадруса. Разгледай схемите на свързване на сайта на атмос, препоръчвам да му сложиш четирипътен или трипътен вентил, за да му осигуриш връщаща вода в котела над 65 градуса. Просто работата му се подобрява и не лови нагар отвътре , оттам се подобрява и топлообмена. За радиаторите които ти по харесват, като имай впредвид че панелните са по-инертни, заграват и изстиват по- бавно. Аз лично заложих на панелни, но от финансови съображения и не съжалявам.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 09 Дек 2011, 17:10

Да колега погледнах ги тези неща виадруса е с около 40кг по тежък,също така водата която събира е с около 6-7 литра повече,незнам как са им оребренията (26 срещу 32-33 мисля), за Имергас-а ми каза,че му е по голяма вратата и по лесен за обслужване,но погледнах снимки в нета ... не ми се струва много по голяма при отворено полужение.Голяма дилема и най-лошото е,че нямам 2-3-4 варианта да ми предложат цени и да сравнявам...затова пуснах тази тема да чуя малко различни мнения.

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 09 Дек 2011, 17:12

Хубаво си се справя на малко по-голям котел отколкото ти е нужен :yes:
Котел само чешки.
Аз бих казал Атмос (чешки) перолизен, е вярно малко по-скъпо.
Ако търсиш съвети можеш да се допиташ до тези хора - http://www.erato.bg/otoplenie/
Иначе и аз съм на мнението на alx за пелетите :yes:

От пет шест години имаме перолизен котел (Атмос комби c 20 s), става за дърва и въглища, макар никога да не сме слагали въглища. Системата е с две помпи и четирипъник (два кръга с образно казано термостат като при колите), с разни пелектроники и си имаш дистанционно с което да си гласиш каква температура искаш, като стигне температурата която искаш затваря единия кръг и почва да върти топлата вода само ри котела (първи кръг), падне ли температурата отваря и така... Като е топло се гаси сама до колкото е възможно (спира въздуха), което ограничава разхода. Като застудее се разпалва (има си вентилатор) и веднага отваря да качва топло нагоре. При дървата е важно да има кой да се занимава ;) Казано направо си ти трябва огняр, понеже колкото и да я напълниш печката, след четири часа поне трябва пак да слезнеш да сложиш. Ако няма цял ден никой къщата изтива. За тея неща се пелетите... обеждаваха ни нвремето да вземем котел за пелети, но тогава още не бяха навлезнали в БГ затова си взехме на дърва.

От тази година сме с пелетна горелка монтирана на същия котел. Освен да кажа че за къща по-хубаво от пелетите, няма незнам какво друга да кажа ;) Правиш си бункер където си изсипваш пелетите и печката сама се пали, сама се гаси, сама си дърпа колкото пелети й трябват, чисти се доста рядко (то чистенето е да изхвърлиш един пепелник пепел). Забравяш за някакво задължение, отиваш пет дни на почивка и през това време у вас се поддържа някаква минимална температура. (ако тръгнеш да се прибираш от жи си ем-а си задаваш по-висока температура, като се прибереш замръзнал да е топло колкото искаш). Абе благинка.. тея с печките на дърва/въглища ме разбират за какво говоря.
Единственото е че е скъпичко, всеки казва че е малко по-скъпо от дървата, обаче си е едно 70% по-скъпо. Но има надежда че цените ще паднат, все по-масово става, правят се нови заводи, дърва не може вечно да се секът...
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 09 Дек 2011, 17:22

Много полезно инфо мерси колега,но за сега бюджета е определен и такива екстри немога да си позволя,но варианта за добавяне на пелетна горелка винаги остава,както си направил и ти :)

Следваща

Назад към Извън Темата