Мнения за локално парно

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Re: Мнения за локално парно

Мнение от Е.Димитров » 09 Дек 2011, 17:24

Слагаш соларни клетки на покрива и по тоя начин имаш и топла вода и парно

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Peugeot 307 SW

Мнение от Panzer_i » 09 Дек 2011, 17:25

sean-john написа:Да колега погледнах ги тези неща виадруса е с около 40кг по тежък,също така водата която събира е с около 6-7 литра повече,незнам как са им оребренията (26 срещу 32-33 мисля), за Имергас-а ми каза,че му е по голяма вратата и по лесен за обслужване,но погледнах снимки в нета ... не ми се струва много по голяма при отворено полужение.Голяма дилема и най-лошото е,че нямам 2-3-4 варианта да ми предложат цени и да сравнявам...затова пуснах тази тема да чуя малко различни мнения.

Виадрус имат модел у22 и за дърва с по-голяма врата. Но рядко се намира. Имаш и вариант за стоманен котел, бош, дакон и т.н. На тях пелетните горелки прилягат повече. Това е някакъв вариант за в бъдеще, като ти писне да си огняр. В момента бгтерм имат промоция на стоманен котел с горелка за 3800лв.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Peugeot 307 SW

Мнение от Panzer_i » 09 Дек 2011, 17:27

Е.Димитров написа:Слагаш соларни клетки на покрива и по тоя начин имаш и топла вода и парно

Да беше толкова лесно :D
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
Мечтае да кара: М5

Мнение от sean-john » 09 Дек 2011, 17:30

Стоманен няма да е,само чугунен.А за соларните системи съм го мислил отдавна,но... найстина да беше толкова просто :) дори си мисля,че при нас е неприложимо за зимата,но да не се отделяме от темата.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Дек 2011, 18:02

аз имам 2 киловата японски клетки на покрива на къщата и дори щата е задължен да изкупува електричеството което произвеждам и не ползвам (наливам го обратно в мрежата)... и...

не е работа... не е узряла още тая технология че да има финансова полза от нея.

аз я ползвам предимно от интерес към новите технологии, но финансово не мисля че ще се избие дори след 10-15 години при парите които съм вложил.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 09 Дек 2011, 19:40

Казаха ми за една друга фирма която е представител на Ерато за града,та другата седмица ще ги видя и тях какво ще кажат.

ентусиаст
Аватар

Мнение от GVT » 09 Дек 2011, 20:26

alx написа:аз имам 2 киловата японски клетки на покрива на къщата и дори щата е задължен да изкупува електричеството което произвеждам и не ползвам (наливам го обратно в мрежата)... и...

не е работа... не е узряла още тая технология че да има финансова полза от нея.

аз я ползвам предимно от интерес към новите технологии, но финансово не мисля че ще се избие дори след 10-15 години при парите които съм вложил.

Сега почваш да бъркаш положението с кютека. :mhihi: :mhihi: Я в България пробвай да "наливаш" обратно в мрежата да видим как ще стане.Ще ти трябват един самосвал документи.Иначе фотоволтичните системи поевтиневат всеки ден и не са вече толкова скъпи,два киловата са 6-8 панела.А кога ще си възвърнеш парите ,това е друга тема.Реално на колегата са му нужни 15.6 КВ котел,но тук има едно НО.Посочените киловати на котлите са оптималната мощност при идеални условия,което на практика няма как да стане,или ще бъде доста трудно.Едни 21 КВ ще са напълно достатъчни.Са какъв ще е котела е въпрос на средства.Ако имаш пари Де Дитрих или АТМОС.Аз ти препоръчвам турски на Демир-Докум,с принудително раздухване,триходови.Пробва ни са и са с доказано качество.Ето ти един, http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... highlight= И най важното,читав майстор за направата.
Изображение

Новият ПИКАСО
Новият ПИКАСО
Аватар
Кара: The Dark Side of the Force
Мечтае да кара: S
Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio

Мнение от madpetio » 10 Дек 2011, 7:35

Габрово 8000,кв. "Център"
ул. "Никола Войновски" №34

На този адрес ли е магазина???
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей

ентусиаст
Аватар
Кара: '99 E46 318i; '01 E53 3.0i

Мнение от Joro_Paveto » 10 Дек 2011, 10:07

Както си изолирал къщата по-добре направо си купи по една свещ на ден за зимния период и ще се топлиш доволно :mhihi: ! Това в кръга на шегата, но изолацията на къщата ти е много много над необходимото, така че си вземи тези радиатори, които ти харесват без да се съобразяваш колко ефективни ще са.
Аз съм в апартамент 80 кв.м и се отоплявам с камина с водна риза 20kW, радиаторите ми са италиански, алуминиеви тънки като вестник, нямам изолация (щот не мога да се накумя да висна да си я направя) и в къщи е около 21-23 градуса в студените дни до около -5 градуса.
Мой приятел се нанесе в къща и първата година нямаше изолация и каза, че котлето му е лапнало 15 кубика дърва, после си направи 5см изолация отвън и разходът му падна на около 10кубика (естествено има го и моментът в който се научи и правилно да експлоатира котлето и оттам да пести дърва) Така, че при теб с 10см външна, а вътре с вата просто ще постигнеш огромна ефективност на котлето, така че вземи сериозно предвид изолацията на къщата при избора.
Лека нощ, добър ден, пак съм с моя...

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 10 Дек 2011, 10:54

sean-john написа:Казаха ми за една друга фирма която е представител на Ерато за града,та другата седмица ще ги видя и тях какво ще кажат.

:yes:
Нека ти направят цял проект, пък дали те ще ти го изпълнят няма значение.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 10 Дек 2011, 14:37

Мерси колеги ,жоро-павето и аз исках да убедя майстора,че изолацията е сериозна,но той не го взе много,много под внимание :mhihi: , но в понеделник като отида до другата фирма,ще видим и тя какво ще измъдри.Колега madpetio не е тази фирмата,дори там не се сещам къде може да има такава фирма,имаш някакви впечатления ли от нея ли ?

Новият ПИКАСО
Новият ПИКАСО
Аватар
Кара: The Dark Side of the Force
Мечтае да кара: S
Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio

Мнение от madpetio » 10 Дек 2011, 22:11

От фирмата нямам впечатления - имам от материалите които продават.
Всичко което продават е пробвано...
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 10 Дек 2011, 22:13

Е те са ми на път за вкъщи,може да ги видя и тях :) мерси :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30, е36, e39
Мечтае да кара: ///M
Детайли за колата: Nuclear Touring

Мнение от Nucl3arDru1D » 12 Дек 2011, 14:40

Стоманен котел не препоръчвам. Аз съм с Виадрус У22 от има-няма 10-12 години и мога само да похваля котела - практически е вечен, лесен за поддръжка и със сравнително добро КПД. Лесно се чисти нагара му и пр. Винаги можеш да играеш с мощността добавайки глидери и преработвайки кожуха му. Ползвам го на твърдо гориво - въглища.
Съвет 1: Не започвай с въглища, не си е работа, велика хамалогия си е... повярвай имам орромен опит. Сега минавам на пелети със същия котел - горелка Феролли на вратата и прегради за по-добро отвеждане на въздуха в горивната камера.
Съвет 2: не е нужно да взимаш котел с голям запас на мощност излишно. Ако можеш - вземи човек да ти изчисли топлозагубите на къщата, вземи малко по-мощни радиатори (+10%), котел с макс 10-15% мощност. ако ще слагаш бойлер +6Кв.
Радиатори си вземи алуминиеви, не се занимавай с тенекиени, все пак ще ги гледаш всеки ден и няма да искаш след няколко години да шурне по паркета, докато си извън къщата ;)
Чугунени пък изобщо... Ако ти се занимава, ще ти пратя сравнителни таблици на мощност на всеки вид...

Виж с пелетите нямам опит още. Специфика си има - пепел, цена, калоричност, състав... Да, увеличават се фирмите, но имат изгодни цени за износ и никакво желание да се откажат голямата лапачка и цените не ги виждам надолЕ :(

Системата - задължително затворен тип :idea:
Няма да гръмне ако спре тока, просто няма да ти е топло, няма риск.

Предполагам не е задължително да се насочиш само към регионален дистрибутор, може и от друг град, кой би отказал продажба, монтаж и пр. Ще си ти докарат всичко.

Фотоволтаици и вскякави джундурии по покрива за топлена вода, ток и др. "оптимизации" - никакъв смисъл, поне за София - евентуален план за изплащане 12-15 години и то при положение на мега късмет с време и липса на щети :kuku:

Набързо написах, можеш да ме питаш на лично или в темата за конкретни неща винаги :)
Изображение
Изображение

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 12 Дек 2011, 15:08

Nucl3arDru1D написа:Виж с пелетите нямам опит още. Специфика си има - пепел, цена, калоричност, състав... Да, увеличават се фирмите, но имат изгодни цени за износ и никакво желание да се откажат голямата лапачка и цените не ги виждам надолЕ :(

Това с пепелта, калоричността и т.н. на приказки звучи по-сложно отколото в действителност. Като си бил преди това на дърва, особенно както бяхме ние перолизен котел, купуваш дървата поне две години предварително да съхнат, пък рязане, цепене, редене, пренареждане.... То се знае кои са качествените пелети.
Принципно най-добри са румънските, но пък най-скъпи. Другите са от Разлог на Технолуд (май така беше) те са почти на качеството на румънските, цената им е по-поносима.
Преди няколко седмици случайно се запознах с едно момче от Разлог, и се заговорихме за завода, беше навътре в нещата, каза че догодина трябва да паднат цените. Ще се надяваме...
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата