Шведската автомобилна компания „Сааб" фалира.
Модератор: Общи модератори
67 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- super_mario
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ски и свири на цигулка
Шведската автомобилна компания „Сааб" фалира.
Автомобилният гигант "Сааб" фалира, съобщиха от шведски съд. Собственикът на компанията смята да започне „доброволна реорганизация", за да стабилизира фирмата, докато открие начин за допълнително финансиране.
Концернът месеци наред бе заплашен от банкрут. Първият голям трус беше след преговорите с бившия собственик "Дженеръл Мотърс", когато компанията беше купена от “Спайкър” и по-късно преименувана на "Суидиш аутомобиле".
"Сааб" поиска да стане съдружник на БМВ, но идеята беше отхвърлена.
Автомобилният концерн направи опит да завладее китайския пазар, за да компенсира загубите от спряното пролетта производство в заводите в Швеция.
Така компанията подписа предварителен договор с китайската фирма "Йънгман Лотос" за получаване на 29,9% от компанията майка "Спайкър”. Китайците смятали да платят 136 млн. евро за пакета акции.
Малко по-рано китайската компания за разпространение на автомобили "Пангда" вложи в шведската фирма 109 млн. евро в замяна на 24% от акциите й.
Въпреки всички усилия се оказа, че "Сааб" не разполага със средствата, с които да плати заплатите на персонала си. За да успее да се издължи на работниците и на кредиторите, трябваше да продаде имотите си.
Финансовите затруднения на концерна са започнали още през 2010 г. със споразумението за продажбата на марката от "Дженеръл Мотърс" на "Спайкър”. След това "Спайкър” натрупва задължения от над 100 млн. евро, в резултат на което не е успява да плаща в срок на доставчиците и те спират доставката на най-важните части.
В "Сааб" работят 4000 души в Швеция, а за подизпълнителите й - около 25 хил. души.
Концернът месеци наред бе заплашен от банкрут. Първият голям трус беше след преговорите с бившия собственик "Дженеръл Мотърс", когато компанията беше купена от “Спайкър” и по-късно преименувана на "Суидиш аутомобиле".
"Сааб" поиска да стане съдружник на БМВ, но идеята беше отхвърлена.
Автомобилният концерн направи опит да завладее китайския пазар, за да компенсира загубите от спряното пролетта производство в заводите в Швеция.
Така компанията подписа предварителен договор с китайската фирма "Йънгман Лотос" за получаване на 29,9% от компанията майка "Спайкър”. Китайците смятали да платят 136 млн. евро за пакета акции.
Малко по-рано китайската компания за разпространение на автомобили "Пангда" вложи в шведската фирма 109 млн. евро в замяна на 24% от акциите й.
Въпреки всички усилия се оказа, че "Сааб" не разполага със средствата, с които да плати заплатите на персонала си. За да успее да се издължи на работниците и на кредиторите, трябваше да продаде имотите си.
Финансовите затруднения на концерна са започнали още през 2010 г. със споразумението за продажбата на марката от "Дженеръл Мотърс" на "Спайкър”. След това "Спайкър” натрупва задължения от над 100 млн. евро, в резултат на което не е успява да плаща в срок на доставчиците и те спират доставката на най-важните части.
В "Сааб" работят 4000 души в Швеция, а за подизпълнителите й - около 25 хил. души.
БМВ е религия чада мой ,споменаването на Марката до марки като опел и други кокошарници е обидно ! Карайте си там недозавиващите, балонообразни, бавнооборотни автомобилчета, чието задвижване е на неправилните колела ,оставете ни нас балъците каращи 8-10 годишни БМВ-та на цената на 3 опела!
Re: Шведската автомобилна компания „Сааб" фалира.
Най-важното не е споменато горе.
При изявеното желание китайци да влагат в компанията, GM със съображения, че ще имат конкурент на китайския пазар, а и че могат да им отмъкнат технологиите заявяват че няма да сътрудничат със Сааб. Дори и след продажбата на марката тя е зависима от GM, те държат лицензи, патенти, доставят части, произвеждат в Мексико новия 9-4x, също така,доколкото четох подобни сделки, като гласената с китайците подлежат на одобрение от американците.
Заради тяхното нежелание да се подпише се стигна до днешната ситуация. Кой би вложил пари във фирма която би била поставена от друга такава в ситуация да не може да произвежда.
А китайските пари стояха "пред вратата" и чакаха подписите.
При изявеното желание китайци да влагат в компанията, GM със съображения, че ще имат конкурент на китайския пазар, а и че могат да им отмъкнат технологиите заявяват че няма да сътрудничат със Сааб. Дори и след продажбата на марката тя е зависима от GM, те държат лицензи, патенти, доставят части, произвеждат в Мексико новия 9-4x, също така,доколкото четох подобни сделки, като гласената с китайците подлежат на одобрение от американците.
Заради тяхното нежелание да се подпише се стигна до днешната ситуация. Кой би вложил пари във фирма която би била поставена от друга такава в ситуация да не може да произвежда.
- super_mario
- кандидат ентусиаст
-
GRIPEN написа:Най-важното не е споменато горе.
Мисля,че най важното е споменато горе БМВ са отказали да сътрудничат с тях

БМВ е религия чада мой ,споменаването на Марката до марки като опел и други кокошарници е обидно ! Карайте си там недозавиващите, балонообразни, бавнооборотни автомобилчета, чието задвижване е на неправилните колела ,оставете ни нас балъците каращи 8-10 годишни БМВ-та на цената на 3 опела!
Не знам кое те забавлява, но нещата не са баш така, между двете фирми-Saab и BMW преди месеци беше подписан договор за доставка на двигатели, това ако не е сътрудничество здраве му кажи.
- xpl0d
-
-
- Кара: на изпарения
- Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355
GRIPEN написа:Най-важното не е споменато горе.
Именно. От тея GM аз по-тъпа компания не знам честно. Изобщо няма да се учудя скоро покрай СААБ и Хамър и другите им марки да хванат пътя.

xpl0d написа:GRIPEN написа:Най-важното не е споменато горе.
Именно. От тея GM аз по-тъпа компания не знам честно. Изобщо няма да се учудя скоро покрай СААБ и Хамър и другите им марки да хванат пътя.
ми.. понтиак отлетя... сатърн- също.
за сааб- от историческа гледна точка- жалко че една стара марка със интересни идеи и добри традиции е поставена в такова положение.
но... аз лично не съжалявам защото за мене колите им никога не са ме кефили и бяха най-лошата комбинация- скучни и едновремено с това страшни боклуци
ще се оправят някак си де- банкрута е с цел печелене на време за реорганизации и опрощаване на дългове. но... дори и да се оправят- много силно подозирам, че ще продължат да правят същите боклуци.
те така или иначе са на тоя хал не защото правят коли които хората искат... най-елементарен капитализъм в действие
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Легенди колко били яки саабовете колкото искаш, а реално много малко хора ги харесват
и затова стигнаха до тоя хал... Не може хем да е добър автомобил, хен никой да не го купува!!!
Както каза Алекс, капитализъм и пазарна инкономика в пълна сила. Като правиш скъпи
суперизлишно усложнени боклуци, ще си сърбаш попарата след това!
Иначе вярно, имаха много добри идеи хората, но в повечето случаи мога да ги сравня
със стрелбата по врабчета със Зенитно-ракетен комплекс........................ Те това мисля за скрааб-а.....
Упс, сааб-а....
и затова стигнаха до тоя хал... Не може хем да е добър автомобил, хен никой да не го купува!!!
Както каза Алекс, капитализъм и пазарна инкономика в пълна сила. Като правиш скъпи
суперизлишно усложнени боклуци, ще си сърбаш попарата след това!
Иначе вярно, имаха много добри идеи хората, но в повечето случаи мога да ги сравня
със стрелбата по врабчета със Зенитно-ракетен комплекс........................ Те това мисля за скрааб-а.....
Упс, сааб-а....
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- Krasimir19
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 136hp И BMW 530XiA 258hp
Сааб може да е фалирала, но Сканията не е! Доколкото знам Сааб правят и Скания 

- ivan1590
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 520i, E30 318
Според мен добрите идеи в сааб са останали много далече в миналото.
Безумно скъпи за подръжка, с някои интересни решения в интериора, сравнително приятна возия, но като цяло без да впечатляват с нещо особено.
Отдавна са изгубили индивидуализма , който излъчват първите модели и съвсем резонно не са особено популярни на нито един пазар.
Безумно скъпи за подръжка, с някои интересни решения в интериора, сравнително приятна возия, но като цяло без да впечатляват с нещо особено.
Отдавна са изгубили индивидуализма , който излъчват първите модели и съвсем резонно не са особено популярни на нито един пазар.
- super_mario
- кандидат ентусиаст
-
GRIPEN написа:Не знам кое те забавлява, но нещата не са баш така, между двете фирми-Saab и BMW преди месеци беше подписан договор за доставка на двигатели, това ако не е сътрудничество здраве му кажи.
До колкото разбирам ГМ правят спънки за продажбата с цел технологиите да не попаднат при Китайците,но ситуацията така по този начин се завърта в омагьосан кръг.Все се надявам че ще се намери разрешение, защото автомобилния свят няма да е същия без Сааб.Как пък никой от големите европейски производители не поиска да помогне баси.Ама и Сааб си имат треските за дялане,то никакъв маркетинг никаква реклама,никакви кампании,нищо с което да привлече потенциални и запалени по марката вече клиенти.Дори и в британските форуми собствениците се оплакват че сервизното обслужване често е недостъпно,като се има впредвид че Великобритания е(беше) добър пазар за Сааб.
- CONAN
- 8910 фен
-
- Кара: 01`530i touring
От 7 години карам само Сааб ( три броя) имам в обкръжението ми поне 5-6 човека каращи също различни модели на марката, може да се каже че я познавам добре във всякакви аспекти и изобщо не мога да се съглася с някой от горните мнения.
- kemakozeE36
-
-
- Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
- Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
- Детайли за колата: Бяла и стара
Нормално, и аз като карах лада нямаше по-добра кола от нея 

Пропускаш малка, но важна подробност-никъде не съм казал, че Сааб е най-добрата кола. Всеки има право на избор, щом сме решили да ги караме значи сме намерили нещо в тях. Да кажеш, че един вид сме милионери висящи нон-стоп по сервизите- е не сме .:-) А човек до такъв извод би стигнал след прочитане на някой мнения тук а не само тук.
Последна промяна GRIPEN на 19 Дек 2011, 19:57, променена общо 1 път
- kemakozeE36
-
-
- Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
- Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
- Детайли за колата: Бяла и стара
GRIPEN написа:Пропускаш малката, но важна подробност, че никъде не съм казал, че Сааб е най-добрата кола. Всеки има право на избор, щом сме решили да ги караме значи сме намерили нещо в тях. Да кажеш, че един вид сме милионери висящи нон-стоп по сервизите- е не сме .:-) А човек до такъв извод би стигнал след прочитане на някой мнения тук а не само тук.
Пак не ме разбра ама айде

67 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5