Шведската автомобилна компания „Сааб" фалира.
Модератор: Общи модератори
67 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Шведската автомобилна компания „Сааб" фалира.
Просто няма как човек,който е карал СААБ или поне е имал досег с тази марка,да говори колко били смешни,трошливи грозни коли....Айде,на тема красота -всеки с има вкусове,но като техника СААб си е страшем..Все пак ,кола близо 2 тона ,2000цц турбо-бензин 193 кс дава градско в София 10-11 л/100..И малко са колите,които могат да го стигнат като екстри ,возия и безопасност
ПО темата с китайците-не го продават завода,просто за да спрат китайската инвазия в европа,което подкрепям като цяло.Не случайно GW отвориха завод в Ловеч-евтина работна ръка и MADE IN EU.Кой румънец или грък ще сглобява коли за под 2000евро на мес.?

ПО темата с китайците-не го продават завода,просто за да спрат китайската инвазия в европа,което подкрепям като цяло.Не случайно GW отвориха завод в Ловеч-евтина работна ръка и MADE IN EU.Кой румънец или грък ще сглобява коли за под 2000евро на мес.?
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Като се замисля, едно от най-забавните ми пътувания от морето беше заедно с един Сааб 9-3, каран от... жена. Отидоха повече от 2 резервоара бензин, но си струваше 

Never mistake motion for action...
Leon написа:Като се замисля, едно от най-забавните ми пътувания от морето беше заедно с един Сааб 9-3, каран от... жена. Отидоха повече от 2 резервоара бензин, но си струваше
било е забавно защото:
1. сааба се е строшил два пъти.
или
2. като сте спирали да почивате и мадамата се е пресегнала да изключи двигателя ти си го изтълкувал по друг начин и после сте се забавлявали
или
3. 1+2 (най-хубавото забавление от плътски вид е като ви се строши колата (misery breeds hope))
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
exotique написа:Просто няма как човек,който е карал СААБ или поне е имал досег с тази марка,да говори колко били смешни,трошливи грозни коли....Айде,на тема красота -всеки с има вкусове,но като техника СААб си е страшем..Все пак ,кола близо 2 тона ,2000цц турбо-бензин 193 кс дава градско в София 10-11 л/100..И малко са колите,които могат да го стигнат като екстри ,возия и безопасност![]()
Да бе то в Румъния едни заплати , един стандарт лудница направо

За СААБ - не знам кой е виновен . Но точно когато си най-зле да изкараш камион с единствен двигател 2,7 би-турбо бензин - това не го разбирам .
Тук някакви форумни легенди колко нереално скъпи са СААБ - ами последното сравнение което гледах 9-5 (което е нов модел) с 2.0 ТТИД беше с над 10 000лв по-евтино от А6 и БМВ 5 ...
- goguma
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(
acho.rs написа:
Тук някакви форумни легенди колко нереално скъпи са СААБ - ами последното сравнение което гледах 9-5 (което е нов модел) с 2.0 ТТИД беше с над 10 000лв по-евтино от А6 и БМВ 5 ...
Не знам какви са форумните легенди за цените на СААБ, но шефът на един приятел кара СААБ, мисля че беше 9-5 2005 година. Та както се сещаш е извънгаранционен, заминала водната помпа и му обявили цена 1500 лева за смяна на водна помпа /частта + труда/. Така че това си е самата истина, тези коли са евтини за купуване, и адски скъпи за поддръжка. Погледни S-класите 2001-2003, те са същата работа, продават се за по 10-12 бона, а това е висок клас лимузина с фул екстри, защо ли е на такава цена?
Иначе на мен СААБ са ми симпатични, дори се замислях за 9-5 модел 2001-2002 година преди да взема е39-ката, в крайна сметка взех е39, но има нещо доста сбъркано в двигателите на СААБ. СААБ имат един двигател бензинов 3,0 турбо, който е само 200 коня, при положение че в онези години повечето марки имат 3,0 атмосферни бензинки с по 220-240 коня, но това настрана. Та този същият двигател 3,0 турбо 200 коня е същинска каруца, е39 528и му подава бинокъла с финес

Въпреки това, аз оставам с добро мнение за тази марка, като оставим настрана двигателите, това си остава една доста..хмм...да кажем интересна и екзотична кола, предлагаща иновации, и повечето коли са с доста екстри.
Пожелавам им успех и дано скоро да ги купи някой и да ги възроди, все пак СААБ е с добра репутация, и като автомобилен фен няма как да не им пожелая скорошно възстановяване

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Да не забравяме че СААБ са преди всичко авиационна фирма "Svenska aeroplanaktiebolagete, Свенска аерупланактиебулагете" и за това част от интериора е като на самолет,доста качествени,а един приятел те така се преобръща с такава кола,мина и да пооре нивите малко,после се прави на бургия и на края отцеля,даваха 99% отцеляемост при всяко положение,колко автомобила могат да се похвалят с такава сигурност...
А тея военните самолети "Грипен" са страхотни...ама това е друга тема
А тея военните самолети "Грипен" са страхотни...ама това е друга тема
- ivan1590
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 520i, E30 318
По скоро интериора е някаква имитация или препратки към самолетите, но като цяло нищо авиационно няма в Сааб 

goguma написа:acho.rs написа:
Не знам какви са форумните легенди за цените на СААБ, но шефът на един приятел кара СААБ, мисля че беше 9-5 2005 година. Та както се сещаш е извънгаранционен, заминала водната помпа и му обявили цена 1500 лева за смяна на водна помпа /частта + труда/. Така че това си е самата истина, тези коли са евтини за купуване, и адски скъпи за поддръжка. Погледни S-класите 2001-2003, те са същата работа, продават се за по 10-12 бона, а това е висок клас лимузина с фул екстри, защо ли е на такава цена?
Иначе на мен СААБ са ми симпатични, дори се замислях за 9-5 модел 2001-2002 година преди да взема е39-ката, в крайна сметка взех е39, но има нещо доста сбъркано в двигателите на СААБ. СААБ имат един двигател бензинов 3,0 турбо, който е само 200 коня, при положение че в онези години повечето марки имат 3,0 атмосферни бензинки с по 220-240 коня, но това настрана. Та този същият двигател 3,0 турбо 200 коня е същинска каруца, е39 528и му подава бинокъла с финесИ на всичкото отгоре само с автомат го предлагат, а разходът в града не пада под 16-17/100
. Другото объркано е дизеловият 3,0 ТД 177 коня на исузу. АЕРОтата са друга работа, те вече вървят
Но най-смахнатото от всичко е, че можеш да палиш и гасиш колата само когато е на задна предавка, което някак си ми граничи с психично отклонение на инженерите на СААБ
![]()
Въпреки това, аз оставам с добро мнение за тази марка, като оставим настрана двигателите, това си остава една доста..хмм...да кажем интересна и екзотична кола, предлагаща иновации, и повечето коли са с доста екстри.
Пожелавам им успех и дано скоро да ги купи някой и да ги възроди, все пак СААБ е с добра репутация, и като автомобилен фен няма как да не им пожелая скорошно възстановяване![]()
![]()
Колега,нещо леко си се пообъркал...

goguma написа:
Не знам какви са форумните легенди за цените на СААБ, но шефът на един приятел кара СААБ....
Без лоши чувства, но точно с подобни постове се раждат форумните легнди.:-)
По ред:
- един час труд във фирмения сервиз, за коли след 1998г. е 45 лв. с ДДС, за тези преди 1998-ма мисля, че беше 35.
- оригинална водна помпа за бензинов 4 цилиндров мотор е 147 евро алтернативната е ококо 55 евро, не знам в сервиза колко е но не ме бърка да питам за идеята.:-)
- 3 литровия бензин НЕ е саабски двигател и масово е избягван от феновете на марката. Саабските мотори са 2.0 и 2.3.
- паленето на двигателя не зависи от положението на скоростния лост. На задна трябва да е само когато трябва да се извади ключа, като след това лоста остава заключен така.
Ачо, бъркаш за мотора на камиона.;-)
- goguma
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(
exotique написа:Колега,нещо леко си се пообъркал...бензиновият им мотор е 2,0 турбо от 165 до 185 коня,а с фабричният чип излизат 200коня и харчи м/10-13/100 според тежестта на крака
3,0 е дизел,и да те питам колко струва смяна на водна помпа на който и да е мотор на е60 извънгаранционно в оторизиран сервиз
Ти май си се пообъркал, и то не малко а много

По втория въпрос - ето ти кода за водната помпа на е60 - 64126921024 , въведи го в търсачката на оригинални части за БМВ на Дару Кар http://www.darucar.bg/index.php?show=search_part , и сложи още 100-150 лева труд (поне) и виж колко става общо.
GRIPEN написа:Без лоши чувства, но точно с подобни постове се раждат форумните легнди.:-)
Виж тук си напълно прав, наистина така се раждат легендите, но аз вярвам на това което са ми казали. Въпреки това не е меродавно когато информацията се предава от втори на трети човек, най-добре е от първа ръка да се говори.
Приемам забележката, но не се отричам от информацията

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Може би от преди ГМски времена,това с което се славеха най-много беше сигурността..-Дори рекламата им беше -"Остани жив"
Скандинавците са маниаци на тема сигурност във всяко отношение..
За другото въобще не мога да коментирам ,но като дизайн пък на мен лично почнаха да ми харесват чак тези след 2000 г..
Преди това ми се струваха кошмарно грозни..
Скандинавците са маниаци на тема сигурност във всяко отношение..
За другото въобще не мога да коментирам ,но като дизайн пък на мен лично почнаха да ми харесват чак тези след 2000 г..
Преди това ми се струваха кошмарно грозни..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Предвид климатичните условия във Швеция , нормално да са маниаци на тема сигурност.
За дизайна и аз съм на това мнение
За дизайна и аз съм на това мнение

да си купиш сааб и да вярваш че може да се сравнява с бмв, мерц.. е все едно да се надяваш миньор перник да бие барселона
няма как да очакваш от фирма, която има стотици пъти по-малко пари от лидерите да ти извади по-добър продукт! да си купиш сааб за 55,000 хил.евро вместо f10 трябва или парите да растат у вас в саксии или да си фен до гроб! а ако говорим за стари коли за 2к евро всеки опел ще е по-безпроблемен и евтин за поддръжка! ама, феновете си знаят де 

„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
Ти обаче упорито отказваш да повярваш, че има хора които мислят по различен начин от теб...пък дори и да е грешния начин според теб...
Този, който ще си купи Сааб за тези пари, ще го направи не защото иска да се сравнява с някой и нещо, а просто защото това е неговия избор, избора който му харесва. Може да ти изглежда глупаво и нелогично, но ако не вярваш, осигури фонд и ще ти докажа, че има доста потенциални клиенти.
Като реших да си сменям колата, говорих с един познат, той ме пита "колко ще даваш за новата?", без да съм споменавал марка му казах....отговора беше ..."мерник ще си вземаш някакъв" ...последва- " не, не искам мерник"...
Този, който ще си купи Сааб за тези пари, ще го направи не защото иска да се сравнява с някой и нещо, а просто защото това е неговия избор, избора който му харесва. Може да ти изглежда глупаво и нелогично, но ако не вярваш, осигури фонд и ще ти докажа, че има доста потенциални клиенти.

Като реших да си сменям колата, говорих с един познат, той ме пита "колко ще даваш за новата?", без да съм споменавал марка му казах....отговора беше ..."мерник ще си вземаш някакъв" ...последва- " не, не искам мерник"...
изопачаваш ми думите
не съм се събудил с мисълта да държа смета на някой кво кара! всеки сам си преценява, говорим за качествата на колата. като ви харесват сааб-овете карайте си ги! ама никой не се е регистрирал в сааб форума да възхвалява бмв! отделното хората тук не дават да чуят за другите топ марки, кво остава за кола на дъното по продажбите! последният факт показва, че масово хората не ги харесват, това разбира се не пречи сааб да имат клиенти, които обичат различното, няма лошо, но не очаквайте в бмв форум да се радваме на колите ви 

„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
67 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5