Как да не харчим много или как да си правим сметката...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Re: Как да не харчим много или как да си правим сметката...

Мнение от saleen » 09 Яну 2012, 14:33

Kroki написа:
BMW_RIDER написа:Аз лично така ги виждам нещата:
Първо започваш от дома - ако си на квартира/наем дали се нуждаеш от голям апартамент или от тази локация ако си сам или не ти е удобно за работа! Второ може да звучи супер еко и гей ама гасиш ли си лампите и телевизора като не ги ползваш и ползваш ли ниско енергийни такива. Зимата дали си намаляш радиатора докато те няма и дали в прозореца над него има фуга и като духне вятър ти се мести пердето.

Второ храната - често пъти ми се случва наведнъж да копувам много храна, която после се разваля защото не се изяжда или неща които не те наяждат а иначе не са евтини. Примерно аз с 20лв мога да сготвя хубаво ядене с месо и да наям 4 ма души.Приятелката ми с 20 лв купува - ред бул, жилирани пръчици, шоколадови вафлички и салфетки с мечо пух. Майка ми още по-зле като прекара 3 часа в магазина изхарчи поне 100лв и накрая се връща с 3 вида сирена дето миришат на крака и куп други глупости.

Колата - много от вас ше се сърдят, ама да робуваш на трошка особено лачена просто не е работа. Колата нетрябва да е по стара от максимум 10 години ама и това е много и то за модел дето е здрав. И да се изхвърляш да подържаш БМВ като неможеш.....

Дрехи - незнам колко от вас знаят ,че дрехите по моловете се шият по разни цехове и забутани държави и производствената им цена е от 3 до 10 пъти по ниска. Както и да е въпреки това съм забелязал ,че дори там има магазини на прилични цени освен това винаги може да уцелиш промоция.

Научаваш английски и почваш да ползваш интернет сайтове за търговия. Примерно аз от ибей съм правил страшни удари. Трябваше да копувам каска за приятелката. Отидохме в един магазин и пробва една който беше 600лв. Намерих АБСОЛЮТНО същата в английски сайт на разпродажба последна бройка за 90 паунда.

Относно излизането с приятели и по дискотеки, аз съм на мнение ,че човек като излиза да се забавлява трябва да е разумен ама не трябва да се стиска нали съм излезнал да се забавлявам. Въпреки това съм забелязал ,че ако не се включваш в общата сметка ами си си на отделна хем не се изхвърляш хем после ти излзиа по евтино.

И като цяло независимо колко пари имаш мисля ,че най-много се пестят а и като не се поддаваш на монополни компании, обвързващи договори, оптимистични реклами и лизинги. Лизинга е робство.

:bowdown:

Напълно вярно!
Никой не мое ма връне на селу!

FiRe WaLK WiTh Me !
Аватар
Кара: винаги с усмивка :)
Детайли за колата: 316is touring - Виолетка

Мнение от SpUd3r » 09 Яну 2012, 14:39

Съветвам ви и да си направите списък с разходите, за да видите къде ви отиват парите. Аз преди много се дразнех как имам някаква сума и след седмица не помня за какво толкова съм харчил, че ги няма. Затова най-опасни са малките сумички. За хората с айфон препоръчвам homebudjet, ще се учудите колко пари се дават за глупости.
Tux0 Ca !
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 09 Яну 2012, 19:26

SpUd3r написа:Съветвам ви и да си направите списък с разходите, за да видите къде ви отиват парите. Аз преди много се дразнех как имам някаква сума и след седмица не помня за какво толкова съм харчил, че ги няма. Затова най-опасни са малките сумички.

Напълно подкрепям. Сега по празниците бях спестил пари и реших да не се лишавам от нищо (доколкото позволяваше бюджета ми). И след няколко малки пазарувания (главно на храна, мезета, пиене) осъзнах колко малко купувам с парите си :mhihi: Но като сметна си излиза баш толкова. Лично аз постоянно знам колко имам и колко мога да харча, затова и засега не съм изпадал в тежки ситуации (от рода на "трябват пари за тва, ама ги изхарчих за друго. Ами сега?!).

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 09 Яну 2012, 21:54

да спестяваш от храна (не от боклучава такава) или от други потребности е лошо и ще ти струва повече отколкото ще "спестиш"
Мразя да броя и смятам всяка стотинка -забелязал съм като прескоча определен приход на месец- ми остават-като падна под него- съм на минус..
(това разбира се без големи непредвидени разходи)
:roll:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Мнение от ((:BuKcu:)) » 10 Яну 2012, 13:27

Kroki написа:Имаш прекалено свободно време и се чудиш къде да ходиш. Ходенето струва пари, като отидеш някъде цъкаш пари. Или си намери, какво да правиш, което да не изисква почти никакви средства или се хвани на някоя работа... Защото като бачкаш по 12-14-16 часа на ден, ще се прибереш, ще ядеш и ще легнеш да спиш. От това по евтино няма. " И кво става, събота и неделя си червив с пари и ходиш напред назад" - образно казано е това.. :yes:

Всичко след 10часа на ден е с границата на лудостта. Колкото повече работиш, толкова повече пари харчиш за ядене и пиене, особено ако работата е свързана с умствена дейност.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 10 Яну 2012, 13:38

((:BuKcu:)) написа:
Kroki написа:Имаш прекалено свободно време и се чудиш къде да ходиш. Ходенето струва пари, като отидеш някъде цъкаш пари. Или си намери, какво да правиш, което да не изисква почти никакви средства или се хвани на някоя работа... Защото като бачкаш по 12-14-16 часа на ден, ще се прибереш, ще ядеш и ще легнеш да спиш. От това по евтино няма. " И кво става, събота и неделя си червив с пари и ходиш напред назад" - образно казано е това.. :yes:

Всичко след 10часа на ден е с границата на лудостта. Колкото повече работиш, толкова повече пари харчиш за ядене и пиене, особено ако работата е свързана с умствена дейност.

и най-ценното което харчиш е здравето...
40 часовата работна седмица,уикенда и платения отпуск не са измислени за да се слугува на мързела или за разнообразие..
не че не съм правил по 100 дни без почивен де по 12 часа всяка нощ,ама човек от това не съм станал.. :nono:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Т-34
Мечтае да кара: F1 race car!
Детайли за колата: 1942; Length- 6.68 m; 76.2 mm (3.00 in) F-34 tank gun

Мнение от P1tbuL » 10 Яну 2012, 14:37

Тая работа със следенето на парите си е направо за бедните... като нас :) Не мога да разбера наистина много от мойте връстници (22г.). Имам познат който печели по 600лв на месец, но последно си взе лед тв на изплащане. В джоба си има iphone 4 и кара е39 2.8iA която няма газ :) . Само че последно ми се оплакваше как щели да му пращат съдия изпълнител от топлофикация и как щели да му спрат тука :mhihi: . Така че според мен всичко трябва да се прави с акъл и според чергата. Аз на пример в момента съм безработен, но много упорито си търся работа и опита ми е доказал, че до максимум 1 месец ще съм намерил нещо нормално. Да, но няма да си взема нито телефон, нито тв на изплащане и ще си карам 34ката на газ и то даже с много кеф. Разбира те ли мисълта ми е, че на човек не му трябва много за да е щастлив! Всичко идва от сивото под косата! :)

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Мнение от xpl0d » 10 Яну 2012, 15:47

P1tbuL написа:Имам познат който печели по 600лв на месец, но последно си взе лед тв на изплащане. В джоба си има iphone 4 и кара е39 2.8iA която няма газ :)

Герой :bang:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 10 Яну 2012, 16:02

аз тия работи не ги разбирам много щото често не излизат както ги мисля, но съм забелязал следното- тези които са нямали пари като са правели малко пари нямат пари и като правят много пари.

човек може живее по три начина - под финансовите си възможности, на тях и над тях... и това не е функция на това какви са му въпросните финансовите възможности.

манталитета на харченето си идва отвътре и много трудно човек може да си промени подхода в това отношение.

ще дам един пример- грубото правило за коли е че човек трябва да кара кола която струва 1/3 от годишната му заплата. ако е кар фен - кара коли които струват 1/2 от заплататата му. а ако си има проблеми със самочувствието - кара коли дето струват колкото годишната му заплата.

е... забелязал съм, че това съотношение не се променя независимо от това как с годините се променя дохода...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Аватар

Мнение от xpl0d » 10 Яну 2012, 17:27

alx написа:....

Именно.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Турбо малолитражки
Мечтае да кара: AC COBRA

Мнение от vin_diesel » 10 Яну 2012, 19:59

толкова много сме заети,че нямаме време за скитане и единствено в петък и събота излизаме със семейството,пътуваме, обикаляме моловете пазаруваме хранителни продукти за следващата седмица пълним колите с гориво и после чаак до следващия петък.Баси като се замисля сме станали като роботи ама така е ще бачкаме и това е така ни харесва.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса. http://www.youtube.com/watch?v=V8mCgjbBPMk

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 10 Яну 2012, 21:57

alx написа:....
ще дам един пример- грубото правило за коли е че човек трябва да кара кола която струва 1/3 от годишната му заплата. ако е кар фен - кара коли които струват 1/2 от заплататата му. а ако си има проблеми със самочувствието - кара коли дето струват колкото годишната му заплата.

е... забелязал съм, че това съотношение не се променя независимо от това как с годините се променя дохода...

за другото дето си написал съм абсолютно съгласен

но това с колите е някакъв по американски доста елементарен
и най-вероятно вeрен за там модел, който обаче в БГ е невалиден според мен
ако искаш заради различни форми на собственост, стандарт и куп други неща

по тая логика един добре платен (2к чисто например) БГ авто ентусиаст
би следвало да не кара кола по-скъпа от 11к
за тия пари освен 10+ годишен кош друго не може да се вземе
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 10 Яну 2012, 22:03

Логиката за съотношението доход/кола е точно или поне приблизително точно... взимаш 2 бона заплата- караш някое Е46 фейслифт или хубаво Е39... само като сметнеш данъци, ГО, каско, елементарна поддръжка и гориво ти заминаха поне 25% от дохода на месец- къде виждаш грешка в сметките на алх :?: баш са си точни...
Изображение
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 11 Яну 2012, 10:23

alx написа:ако е кар фен

в сметките грешка няма - съгласен съм, че всеки харчещ всичко по колата си е болен
има грешка в категорийте според мен, защото понятието кар фен значи че това му е хобито на човека
и е нормално да се дават повече пари от разумното

другото е проблема на нашия стандарт цените на колите тук не са по-различни от на запад
за сметка на заплатите и подръжката, която все още е евтина точно толкова колкото са ниски и доходите ни

просто примера на алх е верен за щатите според мен, но не и за БГ
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Аватар

Мнение от xpl0d » 11 Яну 2012, 11:02

K_Ilkov написа:
alx написа:ако е кар фен

просто примера на алх е верен за щатите според мен, но не и за БГ

Напротив. Примера важи навсякъде, не само в щатите. Сметките са свързани с личните ти доходи. Не са свързани нито с местоположението ти, нито с цени на услуги.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата