Софтуерно инженерство - кой, къде, как ..

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: e39 530d Touring
Мечтае да кара: e30 m3;e34 m5;e31

Re: Софтуерно инженерство - кой, къде, как ..

Мнение от joro_e30 » 18 Яну 2012, 13:49

doomy525 написа:И аз съм поел по тоя път, колега :yes: Въпреки, че отначало имах доста голямо двоумение накъде да тръгна - да задълбоча икономиката или "да се впусна" в нещото, което от съзнателния ми живот го уча усилено през свободното ми време сам, защото ме интересува и ми е интересно, и хилядите часове прекарани в главоблъсканици :mhihi:
Доволен съм от избора си (Компютърни системи и технологии в ТУ-Варна). Двоуменето беше, когато кандидатствах понеже съм учил в икономическа гимназия (икономист-информатик със взети държавни 5.40 и 5.50) и щеше да ми е в + ако бях записал Финанси в СА (с 6.00 ме приеха от изпита), защото икономиката ми е леко казано безинтересена и суха материя, но 5 години мисля, че ми стигнаха за изучаването й и реших да поема по другия път :)
Впечатления за ТУ мога да кажа, че не е както казват по-горе колегите или поне на мен не са ми такива впечатленията засега. Изискват си знания, искат на упражненията по програмиране (което общо взето ти е най важния предмет първите 2 години) да работят с хора, които владеят добре с++ и javascript като заначало, защото иначе много им се набиваш на очи и не е добре за следването ти :lol: Тази учебна година откриха и нова специалност в ТУ - Софтуерни и интернет технологии (СИТ). Тя се води по-елитната или поне така говорят. По време на II курс можеш да запишеш практика на доста интересни теми - Изкуствен интелект, Роботизация и т.н. :) И двете специалности са насочени изцяло към софтуерно програмиране. Хардуера се изучава малко над основното знания :)

Яд ме е само, че средното не го изкарах в МГ, защото щеше да ми е в полза, но стискаш зъби и учиш :) При мен лично вниманието ми през средното ми образование беше насочено за изучаване на въпросните езици +- някой друг отгоре, като не забравяме и икономическите дисциплини, но съм самоук от малък на тема РС-та и чесно казано, ако нямаш база над която да надградиш основните си знания, ще ти е по-зор, но не е страшно, спокойно ;)

Интересно е :wave:

edit : Университета има сключени договори с Microsoft, също така има CISKO академия. Чуждестранни софтуерни фирми, които набират кадри следят образованието ти и как се справяш с изпитите и ако преценят могат да те наемат на работа. По думи на дипломанти се получава доста голяма перспективност за следване/работене в чужбина към добре заплатени фирми или поне така казват.. :yes:

Ето такъв отговор чаках :yes: Разгледах програмата на Софтуерни и Интернет технологии, да ти кажа допада ми :)
Аз също съм завършил средно икономика, адски суха, адски досадна и безинтересна материя, дразни ме бе, дразни ме :lol:
Опит.. не може да се каже че имам голям..Един ден ми стана интересно, как аджеба се изгражда сайт и с много нерви и безсънни нощи, успях.Хтмл, Цсс, Джава Скрипт и от там започна да ми харесва да пиша буквички и цифрички по ноутпад-а, а бе пробвах и Дрийм Уийвър, ама нещо прекалено лесно ми изглежда, друго си е да се мъчиш с Ноутпадчето :mhihi: Малко се овлекох, та колега, я дай на лично, някво инфо за изпитите, задачите, общежития, семестри в цифри и т.н. :yes:

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Мнение от xpl0d » 19 Яну 2012, 0:13

Доста заблудени хора има тука :mhihi:

МСМ-тата в БГ не са един или двама. В световен мащаб са доста над 35 ;) Предишния ми мениджър беше МСМ, в момента имаме още трима или четирима МСМ-та в целия сайт + един който лятото ще се явява пред комисия.
Не само МСМ-та могат да преподават на магистри. В момента един колега който е MCSE преподава на магистри точно в СУ.
Относно програмирането и софтуерното инженерство...за да си добър програмист, респективно да ти плащат добре трябва да можеш да мислиш. Като казвам да мислиш имам в предвид наистина да мислиш. Не копи/пейст на кода, риплейс тук, риплейс там, смяна на цвят, някой друг бутон и ей го готово новото приложение. Или да ти се оплаче клиента, че му бавят заявките и ти да гледаш като теле и да не можеш да се сетиш, че в крайна сметка трябва да смениш заявката от select XX from all на select XX from agents например.
Защо го казвам? Защото наблюдавам все повече "зарибени" от гръмките заплати за програмисти/софтуерни инженери "младежи" търсещи шорткъта към въпросните кинти. Ми сори, ма не става така номера. ОК, ще научите всички библиотеки, функции, променливи и прочие на дадената платформа, но кво правим като не знаем как да ги ползваме? Давам примери. Колежка завърши точно софтуерно инженерство. Работи в ДАИ в момента. Друга завърши нормална информатика(разбирай "програмистка"). Работи в библиотека. Колега завърши информатика. Работи в Пени маркет ли къв маркет беше. Друг пример. Колега от работата. Ще излъжа точно какво беше завършил - туризъм или нещо такова беше. В момента е 3rd lvl VMware админ. У тях си има 4 нодов ESX клъстър буквално с подръчни средства и дигнати едни 10-на 24/7 виртуалки. Изводите всеки сам може да си ги направи.

Един професор в уни-то беше казал "за четирите години университета не може да ви научи на всичко, ние можем да ви дадем само основите, нататък, който от вас има желание може да продължи". Тогава не го разбирахме, но към края на следването лично на мен картинката ми се избистри.

Та с две думи, ако програмирането не те влече, не го умееш и по принцип ти е неприятно да се занимаваш откажи се, за твое добро е ;).
От друга страна, ако постоянно ти се кодва, кефи те да пишеш и т.н. запиши се в кой да е университет. Не се подлъгвай по тва колко е престижен и авторитетен даден университет. Колкото и да е добър, ако говорим за BG университет то разликите в програмите им не са съществени. Та влАзай в което и да е уни и паралелно с тва подхвани даден език. .Net и Java са най-разпространени за приложно програмиране, PHP или AJAX за уеб. Започни с един и го научи колкото се може по-добре и чак след тва мини на следващия...ако има нужда.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 19 Яну 2012, 1:20

xpl0d написа:От друга страна, ако постоянно ти се кодва, кефи те да пишеш и т.н. запиши се в кой да е университет. Не се подлъгвай по тва колко е престижен и авторитетен даден университет. Колкото и да е добър, ако говорим за BG университет то разликите в програмите им не са съществени. Та влАзай в което и да е уни и паралелно с тва подхвани даден език. .Net и Java са най-разпространени за приложно програмиране, PHP или AJAX за уеб. Започни с един и го научи колкото се може по-добре и чак след тва мини на следващия...ако има нужда.

не съм сългасен. университета е много важен, заради правилната среда. в софийския универистет във фми са всички състезатели по математика и информатика. едно е да попаднеш в такава среда където нивото е много по-високо, друго е в някакво посредствено място където ще си мислиш, че си цар на село и преподавателите няма да имат мотивация. да не говорим за контактите, които изграждаш. а networking-а е много важен (да не се бърка с връзкарство). това важи за каквато и да е специалност междо другото. а че от всяко дърво свирка не става... пак си важи за всички специалности междо другото.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Аватар

Мнение от xpl0d » 19 Яну 2012, 1:49

steeN написа:
xpl0d написа:От друга страна, ако постоянно ти се кодва, кефи те да пишеш и т.н. запиши се в кой да е университет. Не се подлъгвай по тва колко е престижен и авторитетен даден университет. Колкото и да е добър, ако говорим за BG университет то разликите в програмите им не са съществени. Та влАзай в което и да е уни и паралелно с тва подхвани даден език. .Net и Java са най-разпространени за приложно програмиране, PHP или AJAX за уеб. Започни с един и го научи колкото се може по-добре и чак след тва мини на следващия...ако има нужда.

не съм сългасен. университета е много важен, заради правилната среда. в софийския универистет във фми са всички състезатели по математика и информатика. едно е да попаднеш в такава среда където нивото е много по-високо, друго е в някакво посредствено място където ще си мислиш, че си цар на село и преподавателите няма да имат мотивация. да не говорим за контактите, които изграждаш. а networking-а е много важен (да не се бърка с връзкарство). това важи за каквато и да е специалност междо другото. а че от всяко дърво свирка не става... пак си важи за всички специалности междо другото.

Аре така да го напиша па може и да се разбере кво имам впредвид - ТУ София, МЕИ Варна, РУ Русе, все технически уни-та. Като на такива им се спускат от МОН еднакви, подчертавам еднакви програми. Демек в тези програми си пише за еди коя си специалност трябва да има еди кои си задължителни дисциплини, еди кои си свободноизбираеми и т.н. Оттам насетне всички тези унита вкарват по някоя и друга дисциплина, сменят името на специалността и аре "оооо ма те, виж, различни са специалностите", но всъщност шитнята е еднаква навсякъде. Само, че няма как да я разбереш без да си влязъл. А веднъж влязъл вече е късно.
Другото което си написал не вАжи. Състезателите са навсякъде, има ли информатика и/или математика вътре все ще се намери някой състезател. За нивата също не си прав. В щатите едно 95% ще са там заради самата специалност и по собствено желание. Но в България е точно обратното. Ние започнахме почти 100-на човека. Бакалаври завършихме 15-на. От тях трима четирима продължихме магистратура. Сещай се защо. Плюс тва винаги ще има определена група, която ще е по-напред с материала от други. Няма как просто. Друг е въпроса колко точни ще са тези хора, но тва не е определящ фактор за избор на университет. Също и нетуоркинга. Даже за мен си е абсолютно безполезен. Но пак не е от съществено значение при избор на университет.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 19 Яну 2012, 16:17

не ми се спори за очевидни неща. повечето от нещата, които си написал не са верни. всеки има право да си троши главата :)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 19 Яну 2012, 23:47

xpl0d написа:ТУ София, МЕИ Варна, РУ Русе, все технически уни-та. Като на такива им се спускат от МОН еднакви, подчертавам еднакви програми. Демек в тези програми си пише за еди коя си специалност трябва да има еди кои си задължителни дисциплини, еди кои си свободноизбираеми и т.н. Оттам насетне всички тези унита вкарват по някоя и друга дисциплина, сменят името на специалността и аре "оооо ма те, виж, различни са специалностите"

Не съм съгласен с това :)
Но за
xpl0d написа:но всъщност шитнята е еднаква навсякъде

съм съгласен :yes: :mhihi:
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

Потребител
Аватар
Кара: e36 320i coupe
Мечтае да кара: ... по хубави пътища !

Мнение от CAMyPAu » 20 Яну 2012, 1:35

xpl0d написа:Един професор в уни-то беше казал "за четирите години университета не може да ви научи на всичко, ние можем да ви дадем само основите, нататък, който от вас има желание може да продължи". Тогава не го разбирахме, но към края на следването лично на мен картинката ми се избистри.

:yes:

В моят университет (спец. Информатика) повечето преподаватели бяха изключително скучни и си преподаваха остарелите програми , колкото да свърши лекцията , на език разбираем единствено за тях ... Разбира се , за щастие имаше и такива , които знаеха колко са празни главите ни , и преподаваха материала на разбираем език , с търпение, и с мисията да ти превлекат вниманието към предмета си! Такива които ти казват истината , кое се търси , кое е полезно, какво да учиш , и тнт. Влязох с 22 бал от макс 24 в Информатика , тъй като цял живот съм се въртял около компютрите - бивш геймър :mrgreen: ... 1-ви курс нямах и грам понятие от програмиране , благодарение на точно такъв преподавател , който ме запали по Visual Basic 6.0 :lol: се запознах с програмирането и вече знаех какъв точно исках да стана !!!

Аз бях от средните по успех студенти - към края на 2-ри курс почнах като junior dev в една смешна фирмичка пишейки CRM на C# за 600 лв на месец , но бях най-щастливия човек на света , защото работих това което исках !!!
Имам колежка от университета , която беше една от отличниците , сега работи касиерка в чейндж бюро
Другите отличници ги нае самият университет като хоноровани асистенти ... да провеждат упражнения ... тааа като знам кой преподава там ми става леко смешно ... :help:

От випуск 100 завършиха 60 човека ,от които реално работещи в IT сферата - 6-7 човека макс !

Може и да не съм от най-великите програмисти , не съм от математическа гимназия , нито съм ходил на олимпиади по информатика , но смятам ,че имам основата в професията , и което е по-важното - отворен съм към нови знания и с радост уча от по-знаещите от мен !

Stay hungry , stay foolish :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от feel » 20 Яну 2012, 1:38

Почти винаги дадена тема се пуска с един въпрос, и от там вече се почват разни словестни "престрелки" и до отговор на конкретния въпрос не се стига, или по скоро се получава някакво уравнение - събираш всички мнения, коментари, критики, класификации, и прочие и приемаш по малко от всяко за вярно(това което ти звучи на теб най-добре)-а това до какво води....

.ninja { visibility: hidden; }
Аватар

Мнение от vladye » 27 Яну 2012, 0:57

steeN написа:не съм сългасен. университета е много важен, заради правилната среда. в софийския универистет във фми са всички състезатели по математика и информатика. едно е да попаднеш в такава среда където нивото е много по-високо, друго е в някакво посредствено място където ще си мислиш, че си цар на село и преподавателите няма да имат мотивация. да не говорим за контактите, които изграждаш. а networking-а е много важен (да не се бърка с връзкарство). това важи за каквато и да е специалност междо другото. а че от всяко дърво свирка не става... пак си важи за всички специалности междо другото.

exactly :yes:
virtue and tranquillity

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Мнение от Georgieff » 30 Яну 2012, 19:55

Дипломата няма да те направи програмист, но това предполагам си го знаеш.
Без диплома обаче ще ти е адски трудно да си намериш читава работа.
Важно е ти сам да си копаеш там, където ти е интересно и го смяташ за перспективно.
Много фирми са съгласни да вземат и незавършили студенти, особено ако покажеш желание да учиш и да работиш.
Майкрософтските глупости звучат добре, но перспективите пред тях не са кой знае какви (тук съм предубен, признавам).
Добре са ти казали колегите - джава, бази данни са абсолютен минимум. От там нататък гледай максимално бързо да започнеш работа по специалността си (към която си се насочил). Колкото повече опит натрупаш, толкова по-добре.
Когато вече имаш 3-4 години опит с дадена технология, дипломата няма и да ти трябва.

Софтуерното инженерство си е доста нишова професия - в ИТ вече има толкова много и различни дейности (малко или много добре платени), така че ти сам трябва да си избереш коя ти пасва на темперамента и като начин на работа. Има програмисти, които обичат да стоят по цял със слушалки на главата и да си цъкат код, има обаче и хора, които предпочитат повече да общуват с хора, отколкото с компютри (софтуерни консултанти, проект мениджъри). Всяка от тези дейности е добре платена, така че не я подценявай. По тази причина и големите западни компании имат стажантски програми - да могат студентите да видят на място за какво става въпрос и да си изберат. Обикновено дават възможност да прекараш по 1-2 месеца в различните отдели и да си прецениш сам кое ти е най-интересно.
Хубавото е, че и в БГ вече има сериозни ИТ фирми и можеш да се пробваш.

Щом задаваш въпроси, значи имаш и желание. Успех!
Touring & windsurf club

Аватар

Мнение от xpl0d » 30 Яну 2012, 20:24

Georgieff написа:Майкрософтските глупости звучат добре, но перспективите пред тях не са кой знае какви (тук съм предубен, признавам).

Te затва следващия път, като се споменава Майкрософт вземи замълчи. Като не знаеш кое как тва е най-доброто, което можеш да направиш. От една страна ще си спестил глупостите си, а от друга няма да си объркал неориентирания читател(визирам автора на темата).
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е36

Мнение от Escape » 30 Яну 2012, 20:43

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Мнение от Georgieff » 31 Яну 2012, 15:18

xpl0d написа:
Georgieff написа:Майкрософтските глупости звучат добре, но перспективите пред тях не са кой знае какви (тук съм предубен, признавам).

Te затва следващия път, като се споменава Майкрософт вземи замълчи. Като не знаеш кое как тва е най-доброто, което можеш да направиш. От една страна ще си спестил глупостите си, а от друга няма да си объркал неориентирания читател(визирам автора на темата).

Най-малко пък ти ще ми кажеш какво да мисля и какво мнение да изказвам. Ти твоето написа ли го? Някой да ти е казвал да мълчиш?
Нещата, които съм написал, са на база собственият ми опит в бранша досега повече от 12 години. Като те гледам 2009 година още на изпити си ходил, така че си мери приказките. Нито ме познаваш, нито знаеш какво и за кого съм работил досега, че да си позволяваш подобни изказвания.
Както ти си имаш своите причини да величаеш Майкрософт, така и аз си имам причини да съм негативно настроен. Това, че съм предубеден, не значи че не познавам нещата в дълбочина. Ти сам си дал примери с твои колеги с Майкрософт сертификати, които не са се реализирали. Това разбира се не се отнася само за Майкрософт сертификатите.
Авторът на темата не е дете на 6 години и може и сам да си прецени на кого да вярва.
Няма нужда и да се опитваш да даваш насоки на дискусията - кой да мълчи или пък кой да не се обърка - не виждам да си станал модератор.

xpl0d написа:копи/пейст на кода, риплейс тук, риплейс там... търсещи шорткъта
- тук явно трябваше да се сетим, че си последна инстанция не само по Майкрософт, но изобщо в ИТ, понеже използваш английски думи, написани на кирилица. По-добре вземи научи български преди да се правиш на експерт по каквото и да е.
Touring & windsurf club

Аватар

Мнение от xpl0d » 31 Яну 2012, 16:33

Georgieff написа:Това, че съм предубеден, не значи че не познавам нещата в дълбочина.

Ти ако ги познаваше в дълбочина нямаше да ги говориш тея глупости. Грам не ме интересува за кого и какво си работил. То се вижда с просто око, че не е оказало никакво влияние върху умствените ти способности и за 12-те години изобщо не си мръднал нагоре. Другите ти глупости, които си изписал даже няма и да ги коментирам, че ще е все едно да говоря на тухлена стена.

Всеки си има глава на раменете, автора вече може да си прецени и избира сам кой университет да е.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 31 Яну 2012, 16:50

айде стига сега и ако някой има какво да каже по темата- да казва.

ако не- кучетата, кервана....
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата