"България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Re: "България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“

Мнение от Nasko_ » 26 Яну 2012, 21:39

nightdriver написа:Ще се информирам за твоя модел и ще сравним , но за моя модел спор няма - каското е на еднаква цена...

Тази 530д на колко са я оценили, че каското и е 1300лв?? Много ми е интересно? Моята кола е оценена на 11 000 и каското ми е 715лв. Значи трябва да е поне 20 000 ;)
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 26 Яну 2012, 23:15

nightdriver написа:......Автомобилен данък по един или друг начин плащаш. В една германия примерно за старата си кола както Ачо даде като пример си плащаш такси според това в коя зона на града искаш да стигнеш с колата си. Града е разделен на зони- колкото по-към центъра, толкова по-скъпо.....

май всичките постове за чужбина в темата са писани от хора, които са чули нещо, което някой им е казал.....

Специално в една Германия данъка на автомобила се определя предимно от нивото на вредните емисии, които изхвъля бараката ти. Има и някаква символична добавка за обем и мощност на двигателя. Та с две думи на М50Б20TÜ е 140€. По - дебелата част е застраховката, която се определя на базата на модел, двигател, мощност и стаж на шофьора. Затова и пикльовци с М5 или Порше няма, щото дебело ама много дебело.

Тея зони и те не са точно така - зони има, ама нямат нищо общо с таксите, данъците и т.н. Зоните отново са вързани с вредните емисии - и по - скоро със саждите. Най - старите дизели получават червена плакета (просто се лепи един кръг на предното стъкло) и такива коли нямат право да влизат в центъра. Моторите като М51 получават жълта плакета и могат да влезнат малко по - навътре. Най - новите дизели получават зелена плакета и влизат навсякъде. Всички бензинови мотори получават зелена и за тях няма проблем. Тези, които имат жълта плакета, ако има офизиално разрешение от производителя, може да сложат филтър за твърдите частици и получват отново зелена плакета. Около 50% от разходите (за слагането на филтъра) се поемат от града.

Такси по магистралите няма, винетки няма, няма и генерално ограничение на скороста. Ама има TÜV и той обикновено не може да се купи.

Та толкова за колите и данъците.

От цялата работа само се чудя, тези които са били вече в чужбина и са се върнали, защото не им е харесало, какво точно са бачкали? Ама честно - било ли е по специалноста или гастарбейтърска работа? Защото аз не мога да си представя, да работя в Бг по специалноста.

А за статията...много от нещата са си верни без значение, от кого е писана. Даже като замисля, сигурно е по - добре, че децата ми няма да могат да четат на български, защото трудно бих им обяснил една такава статия.

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 26 Яну 2012, 23:45

До колегата с жигулата за аватар ,
Пълно каско ти е 436€ , ако имаш 50% бонус цената е на половина !
50% бонус получаваш на 13-та година застраховане...
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от nightdriver » 26 Яну 2012, 23:57

Nasko_ написа:
nightdriver написа:Ще се информирам за твоя модел и ще сравним , но за моя модел спор няма - каското е на еднаква цена...

Тази 530д на колко са я оценили, че каското и е 1300лв?? Много ми е интересно? Моята кола е оценена на 11 000 и каското ми е 715лв. Значи трябва да е поне 20 000 ;)

Ами 2007 като я купувах това ми обявиха за цена и френското каско за мен беше по-приемливо поради куп причини , една от многото е , че ако ми я запалят тука със сигурност ще ми я платят :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 27 Яну 2012, 0:12

nightdriver написа:
Nasko_ написа:

Ами 2007 като я купувах това ми обявиха за цена и френското каско за мен беше по-приемливо поради куп причини , една от многото е , че ако ми я запалят тука със сигурност ще ми я платят :mhihi:

Колега, улавям нотка на подигравка ;) Много бързо станахте всички европейци!
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

ентусиаст
Аватар

Мнение от nightdriver » 27 Яну 2012, 0:46

Nasko_ написа:
nightdriver написа:
Nasko_ написа:

Колега, улавям нотка на подигравка ;) Много бързо станахте всички европейци!

Истината боли колега...не ти се подигравам !

П.с Ако ти се чустваш африканец или азиатец , напълно те разбирам , но тогава не се напъвай да ми обесняваш как в бг всичко е по по най
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 320d

Мнение от outworld » 27 Яну 2012, 10:07

Пич, малко прекаляваш. Явно отношението ти към българите тук (в България) ти е като втора ръка хора, което не е правилно.
Поне такова впечатление правиш :kuku: Щом се чувстваш европеец, ще те помоля да коригираш тона си :wave:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 27 Яну 2012, 11:49

Като стана дума за каскота и аз мисля, че навън са по-евтини. Някой ако може да провери, колко е каското за мазда 3 МПС, 03.2008 год. В момента тук е оценяват на 13к и малко евро и каското С включена гражданска е общо 700евро на година. Това е при мен, при други ще е друго, всичко зависи от стаж, инциденти и т.н. Повече от сигурен съм, че дори без включена гражданска в БГ ще е по-скъпо, да видим с колко. Сега разгледах данъчни калкулатор и направо не вярвах на очите си... Данъка на тая талига в БГ, в зависимост от общината варира от 500+ до 1300+лв, средно за големите градове е 800-1000лв. Аз плащам 130евро, като само в Барселона е повече, там е 150евро, та разликата е в пъти..
Последна промяна alekangg на 27 Яну 2012, 12:38, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар

Мнение от nightdriver » 27 Яну 2012, 12:25

outworld написа:Пич, малко прекаляваш. Явно отношението ти към българите тук (в България) ти е като втора ръка хора, което не е правилно.
Поне такова впечатление правиш :kuku: Щом се чувстваш европеец, ще те помоля да коригираш тона си :wave:

явно , че когато ви се докажат някои истини , ставате язвителни и раздразнителни и ви е трудно да приемете реално нещата , в случая по-добрия и по-евтин живот на запад ! :yes:
Изображение

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 27 Яну 2012, 12:52

alekangg написа:.....

За Варна:
Данък- 990лв :shock: ебах тоя данък- 1000 цирея да им излязат на гъза... хем дупки много, хем данъка висок :banghead:
ГО- 310-320лв.
Каско- колата е под 4г. и в общия случай премията за каско е 4-4,5%... на тази оценка (около 26000лв.) грубо 1100-1200лв.
Общо около 2500лв. за данък и застраховки във Варна... Проблемът е в данъка, не във застраховките и разликата не е в пъти като чиста цифра ;) Ама като знам как и колко плащат нашите ЗК разликата е поне 3 пъти :banghead:

ПС: веселото идва като одъртее колата и вдигнат % на премията за каско- колата я оценяват на 17к и странно как пак плащаш над 1000лв. за каско ;)
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Bmw e39
Мечтае да кара: Bmw е38

Мнение от patkana1 » 27 Яну 2012, 12:58

nightdriver написа:
outworld написа:Пич, малко прекаляваш. Явно отношението ти към българите тук (в България) ти е като втора ръка хора, което не е правилно.

явно , че когато ви се докажат някои истини , ставате язвителни и раздразнителни и ви е трудно да приемете реално нещата , в случая по-добрия и по-евтин живот на запад ! :yes:

:yes: :yes: ,Другото което е че хората просто си имат добър стандарт на живот,имат си всичко и няма от какво да се оплачат,живеят си добре в БГ,затова и не могат да видят реално нещата и се опитат да наложат своето мнение върху другите хора,които виждат как стоят нещата в действителност и виждат че на-запад е по добре във всяко отношение което включва,образование,здравеопазване,пътища,работа,реализация,бизнес и т.н.....(аз лично работих във щатите,и изкарвах 11 пъти повече пари от колкото лятото на морето,и за разлика от това че тука,спестих за шофьорска книжка парите за 4 месеца,там тези пари ги спестих за 4 дена...)Доста са малко +-совете за Бг вече.... :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 323i / 97'

Мнение от Drum » 27 Яну 2012, 18:03

Кадърният човек ще печели и ще бъде добре осигурен и в България и където и да е. От него зависи да си избере къде иска да го прави. Да, в България има много неуредени неща, които дразнят, така е предполагам в повечето "развиващи се" държави - здравеопазване, корупция и т.н. Но съм далеч от мисълта, че навън всичко е изрядно уредено и нищо не дразни. Сигурен съм, че като отидеш и поживееш 2-3 годинки и техните политици ще започнеш да псуваш.
Като говорим за стандарт, той далеч не се определя от абсолютната стойност на заплатата, която вземаш, но и от социалните придобивки на които имаш право. Вземаме за пример страната на неограничените възможности, дето можеш да изкараш 10 000 долара за едно лято (друг е въпроса, що не останеш да ги изхарчиш там, а се връщаш да ги изхарчиш тука :idea: ) жена ти забременява - няма право на майчински, нито като почивни дни, нито като финансово осигуряване от държавата. Просто там въпроса се урежда изцяло м/у теб и работодателя - той не е длъжен да ти пази работното място (няма такъв закон), сиреч от гледна точка раждане на дете, социалната ти придобивка е кръгла 0. Та мен това ме дразни ужасно, че държавата дава стотици милиарди на година за военен бюджет, трупа огромен дълг, а социалната им политика е пълен шит.
Да вземем Западна Европа - високо ниво на социални придобивки за сметка на убийствени данъци. И да операциите са безплатни, но за престоя в болница не съм сигурен. Във Виена престоя в болница след оперативно ти е 960 евро на ден + 75 евро на ден за придружител. Е да болницата е като космически кораб и изследванията, които ти правят преди самата операция сигурно се доближават до тези в НАСА, обаче си е цифра.

Не мога да разбера хората за какво реват: понеже са големи капацитети, но тук никой не ги оценява. Ами билетите за самолет са безобразно евтини вече - куфара и чао. Вероятно навън ще Ви оценят, защо стоите тук и хленчите.

Не искам да обиждам никой, искам само да кажа, че който иска да живее добре търси варианти. Аз лично по стечение на обстоятелствата или не, живея и работя тук, а детето ми, което има нужда от редовни медицински прегледи и рехабилитация го водя на доктори в чужбина. Нагледал съм се на българско медицинско обслужване и мога да кажа, че в някои области имаме добри (адекватни) специалисти, но областите са малко :) Навън можеш да получиш доста повече, срещу съответното заплащане.

Живях във Варна, после една година във София, сега пак съм във Варна. Утре ако се наложи ще замина за Ню Йорк или за където трябва.
Така че всичко е въпрос на личен избор и не виждам на кого кой му е крив.
И последно - това, че си материално осигурен и живееш на висок стандарт, не означава, че си щастлив, ама тва е друга тема, всеки си има приоритети в този живот ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Яну 2012, 18:41

Drum написа: Просто там въпроса се урежда изцяло м/у теб и работодателя - той не е длъжен да ти пази работното място (няма такъв закон)

според мен тази концепция е в основата на успеха им (колкото и относително да е това).
ако на някой му се чете - http://en.wikipedia.org/wiki/At-will_employment
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 27 Яну 2012, 18:55

Drum написа:Вземаме за пример страната на неограничените възможности, дето можеш да изкараш 10 000 долара за едно лято (друг е въпроса, що не останеш да ги изхарчиш там, а се връщаш да ги изхарчиш тука :idea: ) жена ти забременява - няма право на майчински, нито като почивни дни, нито като финансово осигуряване от държавата. Просто там въпроса се урежда изцяло м/у теб и работодателя - той не е длъжен да ти пази работното място (няма такъв закон), сиреч от гледна точка раждане на дете, социалната ти придобивка е кръгла 0.

има 3 месеца майчински по закон. е, не е две години, но пак е нещо.

работодателя трябва по закон да й пази мястото през това време.

директно финансово осигуряване разбира се че няма. то идва под формата на данъчни облекчения на края на годината.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 27 Яну 2012, 19:05

Еми тези които се чувстват ощетени че са българи и мислят че най ценното в живота на човек е да налапа колкото се може повече съвсем спокойно могат да се откажат от българското си гражданство от България и от всичко което ги свързва с Родината ни и да спрат да пълнят форума с бакалски сметки къде бил магданоза по ефтин захарта по скъпа а олиото на промоция.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата