Климатик

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Re: Климатик

Мнение от slatanic » 30 Яну 2012, 19:35

А каква беше идеята на тая реклама? :mhihi:
Относно преработването на котела то ако е възможно т.е. котела позволява се сменява вратата като се слага такава на която може да се монтира горелка за пелети.Другото което ти трябва е бункер за тях и разни други консумативи и си ти.Относно това колко ще гори е малко относителен въпроса щото всичко зависи от поддържана температура в помещенията,квадратура,кпд на отоплителните тела и т.н.
Но е в пъти по-удобно(мързеливо) от котел на дърва и въглища който обаче доказано излиза по евтин ако не броим хамалогията.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини

Мнение от DirtySouth » 31 Яну 2012, 3:48

vicho написа:
vld написа:Колега незнам дали е най удачно да се толиш с климатик.

най-удачно е!

1) в момента навън е -12 градуса, а в стаята ми е постоянно 22/23 градуса и съм по тениска
2) сметката на месец за климатика е между 100 и 120лв, като климатика работи Non-Stop!
3) не съм коминочистач, който ежедневно или през ден изхвърля пепел/зарежда парно и т.н. и т.н.

за 120 квадрата трябват минимум 2 климатика - което прави около 250лв сметка на месец в най-лошия случай за ток!

с цената на дървата и въглищата не съм особено запознат, но имам приятели, които си плащат солено за да топлят къщите си наоколо и определено в тях не е по-топло отколкото вкъщи!

п.с. ИЗОЛАЦИЯТА (външна и вътрешна) е задължителна!
п.п.с. както и нова дограма

Хвалиш ли ми се :mhihi: При мен пък също е над 20 градуса и съм по тениска , но го постигам с изолация от вътре и от вън на стените както и с дограма + топлене от съседите дето нямат такива неща :mhihi: Радиатор пускам дотолкова ,че сметката ми е 250 лева за отоплителния сезон - прави сметка :) Инвестира се първо в саниране, ама саниране както си трябва с презапасяване даже и после може да се грееш и с духалка дето се вика :) Климатика излиза най-скъпо , аз имам 2 и зимата не се пускат
I'm slowly drifting
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30

Мнение от zzuzi » 31 Яну 2012, 4:00

zazomazo написа:отделно, че като мръднеш някъде за уикенда и като се прибереш с клима си ти е топло, а с котлето като угасне и чак не ти се прибира дома :mhihi:

Тоя проблем се разрешава лесно и евтино ;)
Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: М-ка деснячка с газова уредба Mimgas :D

Мнение от PIONEER » 31 Яну 2012, 4:27

Факана работа е тоя климатик.Докато спре да духа или го угася и веднага се усеща каква му е топлината една никаква,изкуствена,моментна...Друго си е нещо масивно да тлее като печка с дърва,камина без/с водна риза,акумулираща печка и др.
Изображение
8.32

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 19' G31 540i

Мнение от HDI » 31 Яну 2012, 12:31

Моя съвет е да инвестираш в 2 или 3 качествени инверторни климатици, Дайкин, Митсубиши (heavy industry)или Тошиба. Гарантирам че е по-евтино от на дърва (преди така се топлех), лятото ти е хладно вкъщи. Удобство е и таймера - нагласяваш го като се прибереш от работа да ти е вече жега а не тепърва да разпалваш печка. Качествените климатици работят и в най-големия студ - моята спалня я отоплявам с Дайкин FTX25 - сутринта в стаята ми беше 24 градуса, при -21 навън.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '97 520i - продадена
Мечтае да кара: M5

Мнение от M5 » 31 Яну 2012, 12:41

И аз се чудя за варианти за отопление на етаж от къща около 100 кв.м. Ако е с климатици ще трябват поне 3 и сметката за ток едва ли ще е под 300-400 лв на месец. Отделно, че ел. инсталацията е много стара и сигурно ще трябва първо тя да се подмени, че да издържи на натоварването. С дърва и въглища не става, че хамалогията е много голяма и няма кой да се занимава. Доколкото разбрах от гугъла, с пелети хамалогията е доста по-малка, но пак я има. В момента на етажа има инсталация с радиатори и котел за дърва и въглища в мазето, който не знам дали ще може да се преправи да работи с пелети. В общи линии се търси вариант с минимум хамалогия на поносима цена.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 98 325 tds M пакет touring
Мечтае да кара: M6
Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...

Мнение от vanci88 » 31 Яну 2012, 12:54

HDI написа:Моя съвет е да инвестираш в 2 или 3 качествени инверторни климатици, Дайкин, Митсубиши (heavy industry)или Тошиба. Гарантирам че е по-евтино от на дърва (преди така се топлех), лятото ти е хладно вкъщи. Удобство е и таймера - нагласяваш го като се прибереш от работа да ти е вече жега а не тепърва да разпалваш печка. Качествените климатици работят и в най-големия студ - моята спалня я отоплявам с Дайкин FTX25 - сутринта в стаята ми беше 24 градуса, при -21 навън.

Спрял съм се на 2-3 фирми ще отида с копие на скиците на къщата и ще видим какво ще предложат. Ще пиша какво е станало. Ако има хора доволни от определени фирми да пишат на ЛС.
36436
Изображение

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 31 Яну 2012, 18:36

M5 написа:В общи линии се търси вариант с минимум хамалогия на поносима цена.

Ми хамалогията е да вдинеш едни човалчета по 15 килограма и да ги изсипеш в бункера (това зависи колко ти е голям, може всеки ден може и веднъж седмично).
За поносимата цена не се вписваш, цената хич не е малка (дърва и въглища е по-евтино, много повече хамалогия, колкото и да е добра печката на макс. четири часа трябва да се сложат дърва, което значи че нощно време гасне, не можеш толкова прецизно да си гласиш температурата / климатици пак е по-евтино, няма хамалогия, но не си е работа на климатици, не е топло като при печка, минус е ако си на боилер че му плащаш ток и на него, а при котел може да се грее от него)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 31 Яну 2012, 18:41

PIONEER написа:Факана работа е тоя климатик.Докато спре да духа или го угася и веднага се усеща каква му е топлината една никаква,изкуствена,моментна...Друго си е нещо масивно да тлее като печка с дърва,камина без/с водна риза,акумулираща печка и др.

гаси го ... гаси! особено като е -15 :mhihi:

после ще го пуснеш... май месец някъде :yes:

DirtySouth написа:Хвалиш ли ми се :mhihi: При мен пък също е над 20 градуса и съм по тениска , но го постигам с изолация от вътре и от вън на стените както и с дограма + топлене от съседите дето нямат такива неща :mhihi:

па хваля се, добър е резултата и не дзиндзирикам :lalala: :mhihi:

:smoke:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30

Мнение от zzuzi » 31 Яну 2012, 19:07

:OT:
Bavarcho написа:това зависи колко ти е голям, може всеки ден може и веднъж седмично
Това май е най-важното заключение от цялата тема :mhihi:
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '97 520i - продадена
Мечтае да кара: M5

Мнение от M5 » 31 Яну 2012, 21:13

Bavarcho написа:
M5 написа:В общи линии се търси вариант с минимум хамалогия на поносима цена.

Ми хамалогията е да вдинеш едни човалчета по 15 килограма и да ги изсипеш в бункера (това зависи колко ти е голям, може всеки ден може и веднъж седмично).
За поносимата цена не се вписваш, цената хич не е малка (дърва и въглища е по-евтино, много повече хамалогия, колкото и да е добра печката на макс. четири часа трябва да се сложат дърва, което значи че нощно време гасне, не можеш толкова прецизно да си гласиш температурата / климатици пак е по-евтино, няма хамалогия, но не си е работа на климатици, не е топло като при печка, минус е ако си на боилер че му плащаш ток и на него, а при котел може да се грее от него)

Сегашния котел е за дърва и въглища и за един сезон отиваха около 10-12 тона въглища, като се топлеха 2 етажа от къщата + бойлер. Сега задачата е да се отоплява само единия етаж + бойлера.
А за въглищата, ако ще и без пари да ми ги дават, няма кой да се занимава. Нямам представа колко тона пелети ще трябват за един сезон. Ако става да се зарежда 1 път седмично е поносимо. Разбрах, че почти няма отпаден продукт при горенето, което е много добре :) . Остава да проуча каква ще е първоначалната инвестиция за котел и дали ще могат да се ползват сегашните чугунени радиатори. За климатиците съм горе долу наясно какви трябва да са.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 31 Яну 2012, 21:21

Радиаторите можеш(като единственият момент е че както вече ти е известно тъй като реброто събира доста повече вода от колкото алуминиево със същата височина 3-4л>300-400мл му трябва повече време за затопляне и съответно за изстиване),котела цената зависи според марката и мощността,за почистването да наистина отпадъка е много малко.Зареждането зависи само от големината на бункера за пелетите.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 31 Яну 2012, 21:34

Утопията че е по ефтино на дърва брикети или квото било там топли ама до време.Живеем в 21 век !!!!!! При положение че мога да се топля охлаждам с натискането на едно копче за къв чеп ми са въглища дърва сажди пепел юпс да я вардя да не замръзне и един куп щуротии.За градско жилище не виждам по добър вариант от климатик и добра изолация.Да не говорим пък че вече са наред и фото волтаиците за присъединяване от частни домове което е голям плюс за жилище ориентирано към отопление охлаждане с електроенергия.Твърдото гориво има приложение разбира се но е ограничено от вида на жилището.Камините въобще отпадат от класацията заради ниското КПД.Алтернативата е котел или електроенергия.Разбира се всеки сам избира според нуждите и възможностите си но изграждането на отоплителна система в жилището. Обикновено се пренебрегва с лека ръка и после се налага да се съобразяваме със ограничението на ситуацията.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 31 Яну 2012, 21:45

С 2 инверторни климатика се отоплявам 4-та зима, жилището е с изолации и дограма. Засега не са ми спирали от студ, не са от най-фирмените, по скоро са златната среда. Кухнята я отоплявам само за вечеря с 2 киловата духалка. Сметка по-висока от 180 лева за момента нямам, декември платих 157, а ноември 106 лева съответно. През лятото плащам 60-80 лева, така погледнато климатиците ми струват по 50 лева грубо на месец.Когато каката си дойде по обед от училище няма как да пали котли и мъкне дърва, отделно това не е работа за дете. За мен лично, това е перфектното решение за момента.
only rear wheel drive

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 31 Яну 2012, 22:01

M5 написа:Сегашния котел е за дърва и въглища и за един сезон отиваха около 10-12 тона въглища, като се топлеха 2 етажа от къщата + бойлер. Сега задачата е да се отоплява само единия етаж + бойлера.
А за въглищата, ако ще и без пари да ми ги дават, няма кой да се занимава. Нямам представа колко тона пелети ще трябват за един сезон. Ако става да се зарежда 1 път седмично е поносимо. Разбрах, че почти няма отпаден продукт при горенето, което е много добре :) . Остава да проуча каква ще е първоначалната инвестиция за котел и дали ще могат да се ползват сегашните чугунени радиатори. За климатиците съм горе долу наясно какви трябва да са.

Зависи какъв е котела. Принципно се преправят, повечето в БГ се преправяни. (то преправяни... прсто се слага горелката)
За пепелта имат значение пелетите. Има такива които отделят повече пепел и такива които отделят по-малко. Но дори чистенето да е всеки ден не е нищо кой знае какво, отваряш вадиш пепелника и изхвърляш пепелта от него. (точно пепелник с размери около 20х30см.) Котела не се пали, понеже не гасне. (по-точно като ти згрее колкото искаш сам си се гаси и после се пали пак сам)
Радяторите нямат значение какви са, макар че чугунените не са от най-добрите.
Климатиците е ОК като цена и всичко останало, но топлината не е същата като при радиаторите. То ако беше толкова гот с климатици всички щяха да се греят с такива...
Приказките с хамалогията, саждите, мръсотията и т.н. са отживелица...

При котела слизаш само да изхвърлиш пепелничето и чат пат да изсипеш пелетите, другото си го гласиш горе от стаята с ей този уред: (най-горе е часа които не съм сверил, следващото е зададена температура и най-долното е температура в стаята в случая коридора)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата