"България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
Модератор: Общи модератори
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Re: "България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
makaveli316 написа:...
Някои от вас го изкараха така, че тия на запад не смеят да излезнат от вкъщи и нямат пари да идат да пият по една бира, щото им било скъпо като им се счупи колата или щото плащали много данъци...
разбира се, че не казвам това... Но това да взимаш средна заплата, да ти е през к*ра дали колата гори 15 или 20/100, да имаш 2 коли в семейството, да не ти пука като харчиш 100-150€ в заведение всяка седмица, да ходиш всяка година за 15 дена на почивка, да живееш под наем в свястно жилище и хубав квартал, да пазариш хубави дрехи/обувки/джаджи за децата и още в тоя ред на мисли които описват един "нормален живот" просто НЕ СТАВА... А колегата иска точно такъв живот... Може и да го получи, но не и със средни за страната доходи...
Чанев написа:За тия по-горе дето що си теглил заем за кола???
Вие ще изкарате ли 6 000 лева кеш за кола? спестени?Защото,аз когато теглих заема заплата ми не падаше под 1200-1300 лева,защото миналата година декември месец взех 1000 лева бонус а тази 200..ей заради това.ЗАщото нещата отиваха на по-добре и изведнъж като всяко нещо в нашата родина решиха да му видят сметката...
А ти колко взе от банката като купуваш кола за 6 бона

Как да го обясня по-ясно, че нямаш доходи за да караш кола за 6 бона на бензин... с 1200-1300лв. заплата + квартира + разходи реално не ти се полага повече от кола за максимум 2 бона (по-скоро 1500лв), на газ и определено БМВ не ти е по джоба- не за друго, ами за 2 бона БМВ ще е кошница и не си заслужава...
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
kiro_320 написа:Абе вие за какви цифри говорите като средната заплата е 600лв? Тези дето вземат по 400лв на автостоп ли да се предвижват, защото гледам че като вземаш двойно над средната заплата и да караш 15 годишна таталига(която трудно поддържаш) било голям скок в живота ти - трябвало да е 1000лв на газ.
Ами аз като взимах 400 лв. се придвижвах с градския транспорт. Сега взимам няколко пъти по 400, имам кола, но пак се придвижвам с метрото...
Точно там му е сбъркан мозъка на Българина:
- балъците са с градския транспорт, а тия с 20 годишните талиги са големи гъзари, щото видиш ли ходят на работа с кола...
- взимаш 500 лв. заплата, а телефона ти е 1000... и то на изплащане...
- взимаш 500 лв. заплата, ама теглиш заем за Е46 и докато го изплатиш, то тръгнало за Надин...
- взимаш 500 лв. заплата, ама си всяка седмица в Плаза и 33 да мяташ салфетки...
- взимаш 500 лв. заплата, ама си купуваш маратонки за 200, тениски за по 50 кинта...
Като е толкова зле тая държава и всички са толкова бедни защо кръчмите, дискотеките и моловете са пълни на макс винаги??? Защо като застанеш на сфетофара и виждаш 1000 коли с по 1 човек вътре, а уж бензина е скъп??? Защо всеки втори е с айфон??? Е това не го разбирам...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- makaveli316
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320d E46 2002г.
- Мечтае да кара: 2010 e92 335i
(bubsa) написа:kiro_320 написа:Абе вие за какви цифри говорите като средната заплата е 600лв? Тези дето вземат по 400лв на автостоп ли да се предвижват, защото гледам че като вземаш двойно над средната заплата и да караш 15 годишна таталига(която трудно поддържаш) било голям скок в живота ти - трябвало да е 1000лв на газ.
Защо се правите на тъпи???
Няма логика да имаш нещо което няма как да ползваш нормално и което те дърпа надолу и не ти носи нищо друго освен лишения!!!А да не говориме,че не е наложително да го имаш щом ходиш на работа с рейса.Ебем ти гъзарията да подкарваш 3 пъти в месеца по 20 минути вечер,а да се чудиш какво да ядеш.
Казано от човек, който живее в държава, в която да караш колело и да използваш градския транспорт е нещо смешно и само за балъци.
Това което каза, щеше да е правилно и то много, ако говорим за цивилизована държава, но тъйкато говорим за България, то звучи неуместно.
Жалко, но е така и да, логика няма, но в България има.
За жалост в Бг ако не си в крак с тенденцията, направо те правят аутсайдър и си отхвърлен от обществото. Един от най-големите минуси за нашата държава е точно това.
Последна промяна makaveli316 на 01 Фев 2012, 20:08, променена общо 1 път

Chris Rock: "There's black people, and there's niggas and the niggas have got to go"
- Чанев
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше за стария E36 Team Sofia
- Мечтае да кара: M3 E36
Нали се сещаш,че по сметката която ти направих по-горе,няма как да изкарам месеца със 140 лева.Все пак аз си имам други схеми,чрез който вадя някой друг лев отгоре.Мисълта ми беше,че аз взимам над средната работна заплата и пак парите не стигат до никъде.Гаранция мога да ти дам,че едно 50-60% от хората тука имат заеми,дали те,дали родителите им... 

- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
(bubsa) написа:Няма логика да имаш нещо което няма как да ползваш нормално и което те дърпа надолу и не ти носи нищо друго освен лишения!!!А да не говориме,че не е наложително да го имаш щом ходиш на работа с рейса.Ебем ти гъзарията да подкарваш 3 пъти в месеца по 20 минути вечер,а да се чудиш какво да ядеш.
Напротив, има много логика. Щом душата иска, трябва да и се даде. В крайна сметка един път се живее и ако мечтите дори частично се сбъднат, човек се чувства далеч по-комфортно. Ако някой иска БМВ, да тегли заем и да си го купи и да му се радва. Защото идват едни години, когато вече всичко е безвъзвратно загубено. Има много неща заради които си заслужава да не ядеш. Ако се лишиш от тях за да ядеш, то пък не можеш после да заспиш спокойно. А и навсякъде е нормално кола и къща да се купуват на изплащане. Не е нормално мобилния телефон да ти е по-скъп от колата, но това си е една наша симпатична особеност. В крайна сметка щом едно общество те оценява по колата, дрехите и телефона, за да си лидер ще трябва да си с хубава кола, хубави дрехи и Айфон. Няма лошо.
- makaveli316
- младши ентусиаст
-
drago_pavlov написа:
Като е толкова зле тая държава и всички са толкова бедни защо кръчмите, дискотеките и моловете са пълни на макс винаги??? Защо като застанеш на сфетофара и виждаш 1000 коли с по 1 човек вътре, а уж бензина е скъп??? Защо всеки втори е с айфон??? Е това не го разбирам...
Щото ако не си с айфон и не седнеш в кафето и го пльоснеш на масата, не е яко и не си фешън. Това общо взето в Бг важи за много други работи.
И за това всички предпочитат да теглят кредит и да се заробват заради една българска тенденция и мислене и според мен го правят не защото им харесва, а защото нямат избор.
Такава е системата просто....

Chris Rock: "There's black people, and there's niggas and the niggas have got to go"
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
makaveli316 написа:drago_pavlov написа:
Щото ако не си с айфон и не седнеш в кафето и го пльоснеш на масата, не е яко и не си фешън. Това общо взето в Бг важи за много други работи.
И за това всички предпочитат да теглят кредит и да се заробват заради една българска тенденция и мислене и според мен го правят не защото им харесва, а защото нямат избор.
Такава е системата просто....
Че е такава тенденцията съм съгласен, ама да ми кажеш, че нямат избор... Кой ще ме накара да си купя телефон, струващ 2-3 заплати???
П.П.: Тенденциите са за балъците, ама истинските балъци дето ще гладуват 2 месеца само и само да си купят последния айфон, или очила гучи, или каквото си харесаш

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
ukelichko написа:(bubsa) написа:Няма логика да имаш нещо което няма как да ползваш нормално и което те дърпа надолу и не ти носи нищо друго освен лишения!!!А да не говориме,че не е наложително да го имаш щом ходиш на работа с рейса.Ебем ти гъзарията да подкарваш 3 пъти в месеца по 20 минути вечер,а да се чудиш какво да ядеш.
Напротив, има много логика. Щом душата иска, трябва да и се даде. В крайна сметка един път се живее и ако мечтите дори частично се сбъднат, човек се чувства далеч по-комфортно. Ако някой иска БМВ, да тегли заем и да си го купи и да му се радва. Защото идват едни години, когато вече всичко е безвъзвратно загубено. Има много неща заради които си заслужава да не ядеш. Ако се лишиш от тях за да ядеш, то пък не можеш после да заспиш спокойно. А и навсякъде е нормално кола и къща да се купуват на изплащане. Не е нормално мобилния телефон да ти е по-скъп от колата, но това си е една наша симпатична особеност. В крайна сметка щом едно общество те оценява по колата, дрехите и телефона, за да си лидер ще трябва да си с хубава кола, хубави дрехи и Айфон. Няма лошо.
ОК,но не става и сладолед и кино!Що за радост е да се набуташ в заеми за кола която не караш

Май много задълбахме в случая на Чанев,а не е правилно.Всеки си има глава на раменете и си носи последствията,но много се дразня на постоянно пискащи и мрънкащи хора на които никой друг освен те самите не им е виновен!
Даже скоро имаше образи които се явяват и по телевизията,че не могат да си плащат ипотеките и кредитите

ПС Едно е душата да иска,а друго е да го получи!Всеки си има приоритети.
- SpUd3r
- FiRe WaLK WiTh Me !
-
- Кара: винаги с усмивка :)
- Детайли за колата: 316is touring - Виолетка
ukelichko написа:Щом душата иска, трябва да и се даде.
Проблемът е, че тези неща ги иска его-то, а душата иска съвсем различни неща

Tux0 Ca !

Абе вие нещо не ме разбрахте, аз не говоря какви трябва да са разходите на човек! Не се правя на тъп, но айде ще го обясня пак:
нали се сравняваме чужбина, в Германия да вземаш ДВА пъти над средната заплата и да не можеш един кошник да изкараш 3 пъти от гаража, защото ако го изкараш 4 пъти значи трябва да се лишиш от нещо - такъв филм няма. Средната класа трябва да може си позволи удобства, а тука някой обясняват как средната класа едва свързвала двата края в България? Еми тя значи темата приключи, до сега се обясняваше как с ПОД средната заплата в чужбина можеш да преживяваш нормално и сега изведнъж със два пъти над средната заплата в България не можеш основни потребности да си позволиш!?
нали се сравняваме чужбина, в Германия да вземаш ДВА пъти над средната заплата и да не можеш един кошник да изкараш 3 пъти от гаража, защото ако го изкараш 4 пъти значи трябва да се лишиш от нещо - такъв филм няма. Средната класа трябва да може си позволи удобства, а тука някой обясняват как средната класа едва свързвала двата края в България? Еми тя значи темата приключи, до сега се обясняваше как с ПОД средната заплата в чужбина можеш да преживяваш нормално и сега изведнъж със два пъти над средната заплата в България не можеш основни потребности да си позволиш!?
- nightdriver
- ентусиаст
-
- Кара: 530da turing
Без заеми никъде не става , но вече е важна лихвата !
- makaveli316
- младши ентусиаст
-
kiro_320 написа:Абе вие нещо не ме разбрахте, аз не говоря какви трябва да са разходите на човек! Не се правя на тъп, но айде ще го обясня пак:
Всичко е относително колега. Има хора в Бг и с 2000лв заплата едвам се оправят, така както и в чужбина, които с 1000 евро живеят прилично и не се оплакват.
Всичко зависи от човека и това как ще иска да живее и кое ще му е по-важно (гсма, колата, храната....)
А със заеми става, въпроса е какви са ти приоритетите и каква ти е заплатата.
Без заем пак става, но там се изисква много повече търпение и стискане на зъби.
Аз първата кола си е я зех точно със заем, който честно казано не усетих и дори заплатата ми не беше кой знае какво. Вярно колата беше трошка, но бях тамън взел книжка и все пак колата си ме караше до работа и ме прибираше и като ми се излизаше някъде пак ме караше.
Ако бях в Бг, тая същата трошка, нямаше и да си помисля да я взема и ще се сетите сами защо.....и пак стигаме до нашия манталитет и тенденция.
Последна промяна makaveli316 на 01 Фев 2012, 20:44, променена общо 2 пъти

- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
nightdriver написа:Без заеми никъде не става , но вече е важна лихвата !
Така е,но трябва да се мисли за какво го теглиш този заем

- nightdriver
- ентусиаст
-
- Кара: 530da turing
(bubsa) написа:nightdriver написа:Без заеми никъде не става , но вече е важна лихвата !
Така е,но трябва да се мисли за какво го теглиш този заем
Ами аз специално съм се забил за 20 години с жилищен заем на 4,8% лихва...6 г. Вече минаха ...
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
nightdriver написа:Ами аз специално съм се забил за 20 години с жилищен заем на 4,8% лихва...6 г. Вече минаха ...
я да питам тогава- колко ти е вноската и кой е минималният доход който ще ти осигури плащане на ипотеката и воденето на живот без лишаване от основните неща