ПТП и Гаранционен фонд-изплащане на обезщетение?
Модератор: Общи модератори
7 мнения
• Страница 1 от 1
ПТП и Гаранционен фонд-изплащане на обезщетение?
Здравейте,
претърпях ПТП,при което нямах вина,за което свидетелства и протокола от КАТ.Колата ми има сериозни поражения,отстраняването на които ще ми коства доста средства!
За съжаление се оказа,че виновното лице няма валидна застраховка "Гражданска отговорност"!
Разбрах,че при такива случаи трябва да предявя претенциите си към Гранционния фонд,но тъй като никога не ми се е налагало да имам вземане-даване с застрахователи или в случая с Гаранционния фонд,то аз съм абсолютен лаик и нямам никаква представа какво да правя!
Имам много въпроси,някои от които са:
1.Как да предявя претенциите си към Гаранционния фонд,когато не живея в София? Доколкото разбрах Гаранционния фонд има офис само в София!
2.Как точно да предявя претенциите си? Трябва да ида в сервиз да ремонтират колата ми и да ми издадат фактура или трябва да се направи първо опис на щетите и след това да ми платят някакви пари,въз основа на щетите? Въобще може ли да се надявам да ми покрият всички разходи по ремонта и как точно става това?
3.Има ли някакъв срок,в който да предявя претенциите си към Гаранционния фонд и ако да-какъв е той?
4.Какви са необходимите документи при предявяването на иска?
5.Ако не съм доволен от изплатеното обезщетение от гаранционния фонд,мога ли да предприема някакви действие,а които да покрия всичките си разходи по ремонта на колата си?
Извинете ме за многото въпроси,но просто ми бръмна главата днес,защото ремонта никак няма да евтин,а по улиците ни се разкарват абсолютни идиоти,които на всичко отгоре нямат дори задължителните застраховки!
Предварително благодаря за оказаната помощ!
претърпях ПТП,при което нямах вина,за което свидетелства и протокола от КАТ.Колата ми има сериозни поражения,отстраняването на които ще ми коства доста средства!
За съжаление се оказа,че виновното лице няма валидна застраховка "Гражданска отговорност"!
Разбрах,че при такива случаи трябва да предявя претенциите си към Гранционния фонд,но тъй като никога не ми се е налагало да имам вземане-даване с застрахователи или в случая с Гаранционния фонд,то аз съм абсолютен лаик и нямам никаква представа какво да правя!
1.Как да предявя претенциите си към Гаранционния фонд,когато не живея в София? Доколкото разбрах Гаранционния фонд има офис само в София!
2.Как точно да предявя претенциите си? Трябва да ида в сервиз да ремонтират колата ми и да ми издадат фактура или трябва да се направи първо опис на щетите и след това да ми платят някакви пари,въз основа на щетите? Въобще може ли да се надявам да ми покрият всички разходи по ремонта и как точно става това?
3.Има ли някакъв срок,в който да предявя претенциите си към Гаранционния фонд и ако да-какъв е той?
5.Ако не съм доволен от изплатеното обезщетение от гаранционния фонд,мога ли да предприема някакви действие,а които да покрия всичките си разходи по ремонта на колата си?
Извинете ме за многото въпроси,но просто ми бръмна главата днес,защото ремонта никак няма да евтин,а по улиците ни се разкарват абсолютни идиоти,които на всичко отгоре нямат дори задължителните застраховки!
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Re: ПТП и Гаранционен фонд-изплащане на обезщетение?
Ами най-добре се свържи с тях при първия възможен момент!Офиса им ако е в София,все има и телефон за връзка!Те ще ти кажат какви документи са необходими.Документи се пращат и с препоръчано писмо,принципно.Иначе ще ти изплатят евентуално щетата,както от застраховка Гр.отговорност.Т.е. най-вероятно няма да ти стигнат парите!Няма доверени сервизи и прочие (не е Каско фирма).
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- Projektzwo
-
-
- Кара: 200CE
lubomir73 написа:Здравейте,
1. Гаранционен фонд (ГФ) си има уеб страница -> http://www.guaranteefund.org/bg/ , има достатъчно информация, както и телефони за връзка. Принципно в твоя случай претенцията би следвало да я предявиш пред ТВОЯ застраховател, като той извършва огледа на автомобила, попълват се няколко бланки/декларации, които са по образец на ГФ.
2. Щети по гражданска отговорност (ГО) се изчисляват САМО и единствено по експертна оценка (ЕО), т.е. ти ще получиш парична сума (обезщетението) по сметка, до колкото съм запознат суми на ръка не се изплащат от ГФ. Като при първичния оглед автомобила трябва да е в състоянието непосредствено след удара, т.е. да не се извършват ремонти преди първоначалния оглед.
3. Не съм сигурен за срока, но давността на щетите мисля че е 5г.
4. Като документи от твоя страна, СУМПС + контролен талон, ПТП протокол, талон за регистрация на а-ла, възможно е да ти искат и талон за годишен технически преглед. Останалите документи се попълват при застрахователя.
5. Ако не си доволен от експертната оценка (обезщетението) можеш да си напишеш винаги една жалба/възражение. Можеш и по съдебен път да мине процедурата, като там каквото определи съда, застрахователя се задължава да го изплати, в твоя случай щетата е регресна, т.е. виновното лице ще трябва да заплати изчисленото обезщетение.
Хвани си един адвокат и спретнете едно хубаво дело на прошляка без гражданска. Като го оставите по долни гащи, после и на колелото ще си прави гражданска 

Не Мы такие, Жизнь такая
Днес говорих с господата от Гаранционния фонд и в общи линии,всичко което каза колегата е така.
Лошото е,че ме обезкуражиха,че няма да ми платят целия ремонт,а според описаните щети изплащат някаква сума,която е около 50 % от стойността на частите!
Възможно ли е да ги накарам да платят реалния ремонт,а не по някаква си тяха методика да изчисляват трохи за обезщетенито?
На някой въобще плащали ли са реално обезщетение?
Лошото е,че ме обезкуражиха,че няма да ми платят целия ремонт,а според описаните щети изплащат някаква сума,която е около 50 % от стойността на частите!
Възможно ли е да ги накарам да платят реалния ремонт,а не по някаква си тяха методика да изчисляват трохи за обезщетенито?
- Projektzwo
-
-
- Кара: 200CE
lubomir73 написа:Днес говорих с господата от Гаранционния фонд и в общи линии,всичко което каза колегата е така.
Не плащат на 50%, а покриват цената на увредения детайл по шваке, по съответния коефицент на овехтяване, което в най-общия случай е 0.5, но може и 0,8 в зависимост от годината на производство на автомобила. Хубавото е че цените на частите по шваке са доволно по-скъпи от предлаганите алтернативи на българския пазар. Единственото по-неприятно е ниската цена на часовата ставка, която е 10лв., но това е по Наредба 24 и те са задължени да я спазват...
Аз лично имам познат, на който дори му останаха пари след като си получи обезщетението от ГФ, друг е въпроса че нещата се проточиха ~6 месеца...
7 мнения
• Страница 1 от 1