Малко информация относно брекети (скоби за зъби)
Модератор: Общи модератори
60 мнения
• Страница 4 от 4 • 1, 2, 3, 4
- BMW///M-ma6inata
- Петко ///M големия
-
- Кара: E46 330xd / Mini Cooper S
Re: Малко информация относно брекети (скоби за зъби)
Слагай смело без да ти пука, кви са тия балове глупости, ако пък ти е толкова проблем, сапфирени на предните зъби и си ти, никой няма да те разбере, все пак да не сме във втори клас някой да ти се подиграва
Имай предвид ,че комплексите ми за това ,че имам брекети изчезнаха след втората седмица 
А за сумата не мога да ти кажа точно, най добре се обади по телефона, защото при мен бяха така да го кажем подарък от родителите ми

А за сумата не мога да ти кажа точно, най добре се обади по телефона, защото при мен бяха така да го кажем подарък от родителите ми
- randity
- Photographer
-
- Кара: му се нещо старо
То подигравките са едно на ръка и могат да спрат само с едно изречение. Притеснява ме факта, за ваденето на зъби, щото здрав зъб няма да дам да ми вадят, к'во ще да става.
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

- BMW///M-ma6inata
- Петко ///M големия
-
- Кара: E46 330xd / Mini Cooper S
Може да минеш и без вадене, зависи докъде си се докарал 

- yavor20V
-
-
- Кара: Е92 335i & E90 320d
randity написа:То подигравките са едно на ръка и могат да спрат само с едно изречение. Притеснява ме факта, за ваденето на зъби, щото здрав зъб няма да дам да ми вадят, к'во ще да става.
Никой не иска да ти го вади на сила,нали не мислиш че ше те гони някой с клещи,просто ако искаш да ти слагат брекети понякога има такива условия ,за да се получи добър ефект.Тва е се едно в една каса бири да сложиш още 2 шишета...става ,ма не е подредено

Зъби се вадят в ортодонтски план ,ако няма място за правилна подредба на зъбите в една челюст.Обикновено това са мъдреците най-често ,които така или иначе не ни трябват особено...
Възможно е и да се наложи в някои случаи да се вадят 4-въртите зъби,ако деформацията е по-сериозна(малки челюсти,големи зъби например).
Говоря чисто теоритично,при всяка уста е различно все пак.При мен например не се налага вадене на никакви зъби,просто промяна в наклона на определени зъби.
п.п. и никви подигравки не тряа са в сила да те трогнат,брекетите показват че човек го е грижа за зъбите му и нищо друго.
п.п2.Д-р Йорданова е добър ортодонт,познавам я и освен това е много приятен човек+ че е и хубава

Явно много зависи при кого отидеш да ти сложи брекетите.
Аз съм носил някъде 3 години и половина, махнах ги преди около година, сега само през нощта нося едно гумено.
Струваха ми близо 4 000лв.
Кариеси и каквито и да било проблеми не съм имал, дори и като ми ги махнаха не ми бяха пожълтели зъбите. Всичко е въпрос на лична хигиена. Гледах да си мия зъбите след всяко хранене, в началото ми беше досадно, но вече ми стана като навик и продължавам да си ги мия така, по-комфортно ми е.
Абсолютно всякакви храни и напитки съм си консумирал, без притеснения. Веднъж само съм късал пръстен, но беше от лигавене. (тъпчех си устата с бадеми
)
Болката е първата седмица и по 1-2-3 дена при стягане на брекетите.
За самочувствието...гадно ми беше първата седмица, две да кажем, докато аз самия свикна с тях. След това никакви притеснения нямах, дори ми беше готино.
Двата долни мъдреца ми извадиха, още преди да са излезли, болката не беше голяма, по-гадни бяха звуците, които се чуваха при ваденето.
Аз съм носил някъде 3 години и половина, махнах ги преди около година, сега само през нощта нося едно гумено.
Струваха ми близо 4 000лв.
Кариеси и каквито и да било проблеми не съм имал, дори и като ми ги махнаха не ми бяха пожълтели зъбите. Всичко е въпрос на лична хигиена. Гледах да си мия зъбите след всяко хранене, в началото ми беше досадно, но вече ми стана като навик и продължавам да си ги мия така, по-комфортно ми е.
Абсолютно всякакви храни и напитки съм си консумирал, без притеснения. Веднъж само съм късал пръстен, но беше от лигавене. (тъпчех си устата с бадеми

Болката е първата седмица и по 1-2-3 дена при стягане на брекетите.
За самочувствието...гадно ми беше първата седмица, две да кажем, докато аз самия свикна с тях. След това никакви притеснения нямах, дори ми беше готино.

Двата долни мъдреца ми извадиха, още преди да са излезли, болката не беше голяма, по-гадни бяха звуците, които се чуваха при ваденето.

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Мен ме беше много страх от всякаква зъболекарска намеса, понеже никога не бяха ми докосвали освен за почистване зъбите. Отначало се очертаха едни вадения на мъдреци, но когато отидох при друг ортодонт, се оказа, че не е наложително или поне не веднага. Махнаха ми само един млечен, който е виновника за сегашните ми ходения, но той падна за 5 секунди, без да разбера дори. Вече съм 7 месеца ги нося от прозрачните, които специално питах и са някакъв композитен материал, като много твърда пластмаса. Не значи, че като са прозрачни, са керамични и сапфирни, не че няма, но са х2 на обикновенните прозрачни. Не че има особено значение, само собственика ще си знае, важното е да има ефект. Иначе от гледна точка на цена и здравина най-добре са металните. При мен хем ме беше много страх нямаше почти болка, имаше в началото едно дразнене и като сърбене, а само на предните зъби, ако ги чукнех макар и леко с вилица или чаша или искам да отхапя дори нещо много меко бе заболяваха. След това почти нищо, дори след натяганията. Само един път до сега ми излезе една афта, но беше за 1/2 дена и се махна, има хора на които им излизат много.
- Jorjinio
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е36 coupe
yavor20V написа:Jorjinio написа:.в смисъл не е задължително стоматолога да е ортодонт и зъботехник но да не задълбаваме.
Напротив,задължително е.
А зъботехник е съвсем друга професия,не бъркай нещата.Зъботехниците правят конструкции като корони,мостове,протези,апаратчета и т.н. по поръчка на стоматолог.
Май си пропуснал тва дет съм писал че мойта е Зъботехник и работи със Стоматолози.А тея апаратчета дет ги пишеш са в ортодонтската част и тва нещо казано Ортодонтия се изучава от зъботехника още в колежа ако реши може да си го специализира и да си е зъботехник ортодонт ако му е кеф после може да поучи още 4-5 годинки за стоматолог и ето ти го всичко в 1 ама колко ще е добър във всичко никой жив не може да каже.За тва казах да не дълбаем в излишен спор а да помогнем с квото можем на човека...
П.П извинявам се на колегата за спама спирам да пиша безсмислени писания

- justboy
- Олдскул фен
-
- Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
- Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)
Айде и аз да спомена нещо от първа ръка.
Нося от 5 години брекети.
Очертава се в скоро време най-накрая да ги махна, сега съм на 22, на 17 ми ги поставиха.
И бала си прекарах с тях, без особени проблеми. Никога не ми е било проблем, че съм с брекети, даже и бойно изкуство тренирам от известно време и пак нямам грижи.
Гледам, че някой колега е споменал по-рано в страниците момента, в който като се усмихваш и си прикриваш устата заради брекетите.
По-скоро си е до човек това, аз не съм я прикривал. А по-добре ли е с криви зъби да не я прикриваш?
Уговорката от самото начало беше 2500 лв без допълнителни оскъпявания, освен ако не се наложи екстракция на зъби.
Ами извадиха ми 2рите зъби на горната челюст (2 бр) и мъдрец ми извадиха, защото при мен беше много сложно, мъдреца ми беше застанал на една страна над 7мия зъб, който нямаше как да излезе, това на долната челюст от едната страна, а от другата, 7мия зъб не искаше да се покаже без хирургическа намеса. Като изникването и правенето на място за 7мите зъби забави нещата общо взето.
За изваждането на вторите ми зъби, не беше задължително, казаха, че ще успеят и без да ги извадят, но щяло да стане по-бавно лечението, по-трудно, обясниха ми, че на челюстта ми няма достатъчно място... и така се съгласих.
Като най-голям минус мога да спомена началото първите 10 дни като ти ги поставят.
Аз смятам, че мога да търпя на болка, но това си е отвратително тъпа и постоянна болка, която се изостря доста от най-малкия допир на нещо твърдо до зъбите, но това минава. Аз от тия 10 дни 2-3 ги изкарах на обезболяващи...
После при натягането 10-12 часа се усеща лек дискомфорт, който естествено няма нищо общо с началото, когато ти ги поставят.
При мен беше много зле положението, допълнително се усложни още повече с тия 7ми зъби на долната челюст.
Проблем с поддръжката не виждам аз поне кой знае какъв. Вадиха ми пръстените на шестите зъби сравнително скоро, като те най-трудно се поддържат и най-голяма част от зъба е изложена на риск, нямах кариес на нито един от двата.
Подходяща четка за зъби, има една по-малка, която се ползва за по-внимателно почистване между зъбите, около брекетите и т.н.
Конец, веднъж годишно профилактика с ултразвък евентуално и това е : )
Слагай смело според мен
Само да спомена, отначало много се пазих, защото приятели около мен се оплакваха от отлепвания на брекетите, заради ядене на твърди храни. Но напоследък няма нещо, което да не ям, твърдо, меко не подбирам и за 5 години нищо не ми се е отлепило
Нося от 5 години брекети.
Очертава се в скоро време най-накрая да ги махна, сега съм на 22, на 17 ми ги поставиха.
И бала си прекарах с тях, без особени проблеми. Никога не ми е било проблем, че съм с брекети, даже и бойно изкуство тренирам от известно време и пак нямам грижи.
Гледам, че някой колега е споменал по-рано в страниците момента, в който като се усмихваш и си прикриваш устата заради брекетите.
По-скоро си е до човек това, аз не съм я прикривал. А по-добре ли е с криви зъби да не я прикриваш?
Уговорката от самото начало беше 2500 лв без допълнителни оскъпявания, освен ако не се наложи екстракция на зъби.
Ами извадиха ми 2рите зъби на горната челюст (2 бр) и мъдрец ми извадиха, защото при мен беше много сложно, мъдреца ми беше застанал на една страна над 7мия зъб, който нямаше как да излезе, това на долната челюст от едната страна, а от другата, 7мия зъб не искаше да се покаже без хирургическа намеса. Като изникването и правенето на място за 7мите зъби забави нещата общо взето.
За изваждането на вторите ми зъби, не беше задължително, казаха, че ще успеят и без да ги извадят, но щяло да стане по-бавно лечението, по-трудно, обясниха ми, че на челюстта ми няма достатъчно място... и така се съгласих.
Като най-голям минус мога да спомена началото първите 10 дни като ти ги поставят.
Аз смятам, че мога да търпя на болка, но това си е отвратително тъпа и постоянна болка, която се изостря доста от най-малкия допир на нещо твърдо до зъбите, но това минава. Аз от тия 10 дни 2-3 ги изкарах на обезболяващи...
После при натягането 10-12 часа се усеща лек дискомфорт, който естествено няма нищо общо с началото, когато ти ги поставят.
При мен беше много зле положението, допълнително се усложни още повече с тия 7ми зъби на долната челюст.
Проблем с поддръжката не виждам аз поне кой знае какъв. Вадиха ми пръстените на шестите зъби сравнително скоро, като те най-трудно се поддържат и най-голяма част от зъба е изложена на риск, нямах кариес на нито един от двата.
Подходяща четка за зъби, има една по-малка, която се ползва за по-внимателно почистване между зъбите, около брекетите и т.н.
Конец, веднъж годишно профилактика с ултразвък евентуално и това е : )
Слагай смело според мен

Само да спомена, отначало много се пазих, защото приятели около мен се оплакваха от отлепвания на брекетите, заради ядене на твърди храни. Но напоследък няма нещо, което да не ям, твърдо, меко не подбирам и за 5 години нищо не ми се е отлепило

E34, E38
- yavor20V
-
-
Jorjinio написа: Ортодонтия се изучава от зъботехника още в колежа ако реши може да си го специализира и да си е зъботехник ортодонт ако му е кеф после може да поучи още 4-5 годинки за стоматолог и ето ти го всичко в 1 я
6 годинки Стоматология + още 4 за специалност Ортодонтия.

ДО автора на темата,като напишеш в гугъл Ортодонт и ще ти излязат най-споменаваните имена.
Другия вариант е да питаш познати и приятели за препоръка.
Аз мога да ти препоръчам двама.
Доц.Факих и Д-р Пейчева.
- азззз
- младши ентусиаст
-
- Кара: тук там
Четох четох и накрая ми омръзна. Някои от мненията са абсолютни глупости от хора, които никога не са носили,а разправят кой какво бил чул.
Тъй като съм "тарикат" още от малък тръгнах да нося шини,пък едни,пък втори,на брекети и най-накрая "лайнери"(за тях ще обясня после).
1во-преди да тръгнете да си мислите,че сте за брекети,отиде на стоматолог,тъй като може да се окаже,че въобще не са ви нужни във вашия случай.
2ро- наложи ли се на слагате брекети,знайте че кой каквото и да говори,ще ви бъде в г.за в близките поне 2год. ,но пък после,ще можете да се похвалите с хубави прави зъби. Имам една приятелка,която е звънче та дрънка. Уникална,но за сметка на това всеки път като се заговорим и ми прави впечатление,че зъбите са и малко кривички. Тъй че както казаха колегите: "трай бабо за хубост".
3то- до колкото до цените,до преди няколко години бяха около 1500-2000лв.(говоря за качествени и в оторизиран кабинет). Аз лично носих брекети около 2год. може би,като ми ги сложиха в стоматологията в София. Излязоха ми 400лв. поради факта,че си заплатих само материала,без труд. Уловката е,че студенти по стоматология се упражняват на теб,разбира се под ръководството на някой професор.Може да звучи някому пародия,но всъщност не е.Бих казал,че работят доста старателно,като всяко тяхно действие е наблюдавано от "по-висш" стоматолог. Единствения минус е,че някой път се налага да почакаш макар и да има точен час. Доколкото си спомням,ако имаш познат или приятел,който работи там,той има право да те "уреди" в тази "далавера",тъй като на него му се полага един пациент. При мен случая беше такъв,но нищо чудно и да можеш да си платиш. Със сигурност,ще ти излезне в пъти по-евтино.
4то- като се сложат брекети болка има при ядене. Най-осезаема е в началото,тъй като брекетите упражняват натиск на зъбите,карайки ги да се местят. След 3тия ден отшумява. Възможно е при следващото натягане пак да се появи за кратко.
5то- болка има също и от факта,че това е едно желязо залепено на зъба ти,което в дадени моменти много лошо ти задира бузата и стават много лоши ранички от рода на афтити или когато се прегапеш.
6то- отражение върху самочувствието и външния вид има и още как. За това най-добре е колкото се може по-рано. И сега като си гледам снимките от бала,на всичките се усмихвам с затворена уста...
7мо- покрай брекетите има шанс и да отслабнеш
няма да забравя 1вия път,когато в голямото междучасие в училище ядох хамбургер, в който имаше маруля. Не искам да описвам за какво става дума. Който не е имал брекети и не е ял салата,той не знае за какво става дума после. Поради тази причина започнах да отбягвам храненето на публични места. Почти винаги остава храна под тях.
8мо- думата ябълка,круша,ядки и т.н. ги забравяш... всичко,което е нужно да се отхапе или е твърдо може да ти отлепи брекета.
9то- щях да забравя,но преди да ми сложат брекетите ми правиха и снимки на челюстта. Оказа се,че дори мъдреците да не са ми се показали,растат под определен ъгъл от 30*,който в бъдеще,ще окаже влияние и те ще започнат да бутат другите зъби. Извадиха ми ги и 2та с операция и рязане на венците. Това като се замисля бе най-неприятното нещо. Като цяло не са много "прости" операции и съответно резултата от тях е на лице поне 1на седмица. 7дни бях с двойна глава,толкова се бях подул. Та с 1на дума-снимка преди брекетите.
10- кариеси аз лично не съм имал. А като цяло съм малко немърлив от гледна точка на хигиена. Зъбите си ги мия само сутрин,използвайки само нормалната четка за зъби(малката специална за под брекетите не я ползвах),но тя си бе и достатъчна. Предполагам,че е до човек,организъм и съответно до това,кой какво яде и по колко. Аз като цяло сладко много много не ядях по това време. След махането на брекетите не съм имал никакви проблеми с емайла на зъбите. Предполагам,че е индивидуално.
И сега по-важното. Тъй като след 2год.,а може и повече ми писна на к..а да ги нося тези брекети, ги махнах предварително,преди да ми е завършило лечението окончателно,а пък и зъбите ми видимо изглеждаха перфектни. Да но много бързо след това,тъй като не носих нищо,което да задържи зъбите в това положение(по принцип се слага или телена дъга зад зъбите в продължение на 1на година или се носи шина само вечерно време),започнаха да се появяват луфтове на някой места м/у зъбите ми. Тъй като разбрах,че съм се насрал отидох при специалист да видя какви варианти има. Тогава разбрах за т. нар. "Лайнери" или плаки или кой както,ще да ги нарече. Те се изразяват в безцветна пластмаса, която се взима от отливка от челюстта. Идеята е,че ако проблема ви не е толкова задълбочен за да се носят брекети, можете да минете с тези Лайнери,които са нещо несравнимо,спрямо гадните железа. Идеята им е,че всеки път ви се взима отпечатък от челюстта, по който се прави въпросната пластмаса,но с малко по-правилна форма от тази на челюстта. С една дума 1на идея по-желана. След няколко дни си взимате готовите пластмаските
,които са в 3 слоя дебелина и си ги носите,възможно най-дълго в денонощието. Биват 3 различни дебелини,като се започва с най-тънката,след това средната и накрая най-дебела,всяка от които се носи за по 1на седмица. След тези 3 седмици ви се взима нов отпечатък и пак така и пак така,докато не се стигне до желания резултат. Хубавото на тези лайнери е,че могат да се свалят много лесно,само с едно напъване с ръка по всяко време. При хранене задължително се махат. И ако толкова ви е срам може и да не ги носите,докато сте на училище или на някакво публично място,макар че хич не се забелязват,поради факта че са прозрачни. Много приличат на боксовата "шина" за зъби или на тези,в които се слага крем за избелване. Резултата в момента е на лице при мен. Процедурата ми струваше 1400лв + - няколко лева,което смея да кажа е доста приемливо на фона на цени от рода на 3к.
Разбира се тези Лайнери не устройват всички случаи,но в голяма част от хората може да заменят брекетите. Лекарката,която посещавах се казва д-р Мира Динкова,като кабинета и се намира Руски паметник. Изключително съм доволен от държание,хигиена и грижа за пациента. Не искам да и правя пиар,но бих я препоръчал на приятел и познат.
Толкова изписах,че със сигурност има неща,които забравям,но ако някой се интересува да ми пише лс.,с радост ще споделя богатия си опит
Тъй като съм "тарикат" още от малък тръгнах да нося шини,пък едни,пък втори,на брекети и най-накрая "лайнери"(за тях ще обясня после).
1во-преди да тръгнете да си мислите,че сте за брекети,отиде на стоматолог,тъй като може да се окаже,че въобще не са ви нужни във вашия случай.
2ро- наложи ли се на слагате брекети,знайте че кой каквото и да говори,ще ви бъде в г.за в близките поне 2год. ,но пък после,ще можете да се похвалите с хубави прави зъби. Имам една приятелка,която е звънче та дрънка. Уникална,но за сметка на това всеки път като се заговорим и ми прави впечатление,че зъбите са и малко кривички. Тъй че както казаха колегите: "трай бабо за хубост".
3то- до колкото до цените,до преди няколко години бяха около 1500-2000лв.(говоря за качествени и в оторизиран кабинет). Аз лично носих брекети около 2год. може би,като ми ги сложиха в стоматологията в София. Излязоха ми 400лв. поради факта,че си заплатих само материала,без труд. Уловката е,че студенти по стоматология се упражняват на теб,разбира се под ръководството на някой професор.Може да звучи някому пародия,но всъщност не е.Бих казал,че работят доста старателно,като всяко тяхно действие е наблюдавано от "по-висш" стоматолог. Единствения минус е,че някой път се налага да почакаш макар и да има точен час. Доколкото си спомням,ако имаш познат или приятел,който работи там,той има право да те "уреди" в тази "далавера",тъй като на него му се полага един пациент. При мен случая беше такъв,но нищо чудно и да можеш да си платиш. Със сигурност,ще ти излезне в пъти по-евтино.
4то- като се сложат брекети болка има при ядене. Най-осезаема е в началото,тъй като брекетите упражняват натиск на зъбите,карайки ги да се местят. След 3тия ден отшумява. Възможно е при следващото натягане пак да се появи за кратко.
5то- болка има също и от факта,че това е едно желязо залепено на зъба ти,което в дадени моменти много лошо ти задира бузата и стават много лоши ранички от рода на афтити или когато се прегапеш.
6то- отражение върху самочувствието и външния вид има и още как. За това най-добре е колкото се може по-рано. И сега като си гледам снимките от бала,на всичките се усмихвам с затворена уста...
7мо- покрай брекетите има шанс и да отслабнеш

8мо- думата ябълка,круша,ядки и т.н. ги забравяш... всичко,което е нужно да се отхапе или е твърдо може да ти отлепи брекета.
9то- щях да забравя,но преди да ми сложат брекетите ми правиха и снимки на челюстта. Оказа се,че дори мъдреците да не са ми се показали,растат под определен ъгъл от 30*,който в бъдеще,ще окаже влияние и те ще започнат да бутат другите зъби. Извадиха ми ги и 2та с операция и рязане на венците. Това като се замисля бе най-неприятното нещо. Като цяло не са много "прости" операции и съответно резултата от тях е на лице поне 1на седмица. 7дни бях с двойна глава,толкова се бях подул. Та с 1на дума-снимка преди брекетите.
10- кариеси аз лично не съм имал. А като цяло съм малко немърлив от гледна точка на хигиена. Зъбите си ги мия само сутрин,използвайки само нормалната четка за зъби(малката специална за под брекетите не я ползвах),но тя си бе и достатъчна. Предполагам,че е до човек,организъм и съответно до това,кой какво яде и по колко. Аз като цяло сладко много много не ядях по това време. След махането на брекетите не съм имал никакви проблеми с емайла на зъбите. Предполагам,че е индивидуално.
И сега по-важното. Тъй като след 2год.,а може и повече ми писна на к..а да ги нося тези брекети, ги махнах предварително,преди да ми е завършило лечението окончателно,а пък и зъбите ми видимо изглеждаха перфектни. Да но много бързо след това,тъй като не носих нищо,което да задържи зъбите в това положение(по принцип се слага или телена дъга зад зъбите в продължение на 1на година или се носи шина само вечерно време),започнаха да се появяват луфтове на някой места м/у зъбите ми. Тъй като разбрах,че съм се насрал отидох при специалист да видя какви варианти има. Тогава разбрах за т. нар. "Лайнери" или плаки или кой както,ще да ги нарече. Те се изразяват в безцветна пластмаса, която се взима от отливка от челюстта. Идеята е,че ако проблема ви не е толкова задълбочен за да се носят брекети, можете да минете с тези Лайнери,които са нещо несравнимо,спрямо гадните железа. Идеята им е,че всеки път ви се взима отпечатък от челюстта, по който се прави въпросната пластмаса,но с малко по-правилна форма от тази на челюстта. С една дума 1на идея по-желана. След няколко дни си взимате готовите пластмаските

Толкова изписах,че със сигурност има неща,които забравям,но ако някой се интересува да ми пише лс.,с радост ще споделя богатия си опит

- justboy
- Олдскул фен
-
- Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
- Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)
Проблемите със самочувствието и храненето са явно индивидуални.
Изобщо не ми пука, че имам брекети. Дори преди като ми бяха криви зъбите мога да кажа, че ми беше по-зле, сега макар и с брекети не ми пречи да се усмихвам така че да се виждат.
С яденето също си хапвам от време на време ябълки, но просто и преди брекетите ги обичах много повече белени и нарязани, общо взето последните 2 години поне си хапвам ядки и всичко, без да ми дреме и нищо не ми се е разлепило
Ям си съвсем спокойно и пържена царевица от тази твърдата, пакетирана, която продават. И на мен взе да ми втръсва, все пак ги нося 5 години вече, но съм се примирил, че щом съм ги носил досега, ще изтрая още 2-3-4 месеца, поне да си е струвало.
Но при мен си е доста частен случай.
И аз съм на мнение, че ваденето на мъдреца ми беше най-лошата интервенция по време на лечението...
Зъб с немалък размер, скрит под венеца да бъде изваден никак не е просто и лесно.
Аз имах 4 шева на венеца след операцията.
Изобщо не ми пука, че имам брекети. Дори преди като ми бяха криви зъбите мога да кажа, че ми беше по-зле, сега макар и с брекети не ми пречи да се усмихвам така че да се виждат.
С яденето също си хапвам от време на време ябълки, но просто и преди брекетите ги обичах много повече белени и нарязани, общо взето последните 2 години поне си хапвам ядки и всичко, без да ми дреме и нищо не ми се е разлепило

Ям си съвсем спокойно и пържена царевица от тази твърдата, пакетирана, която продават. И на мен взе да ми втръсва, все пак ги нося 5 години вече, но съм се примирил, че щом съм ги носил досега, ще изтрая още 2-3-4 месеца, поне да си е струвало.
Но при мен си е доста частен случай.
И аз съм на мнение, че ваденето на мъдреца ми беше най-лошата интервенция по време на лечението...
Зъб с немалък размер, скрит под венеца да бъде изваден никак не е просто и лесно.
Аз имах 4 шева на венеца след операцията.

E34, E38
- yavor20V
-
-
Точно 3 дни след като ми лепнаха брекетите бех канен на тежко свинско барбекю....ревях и млясках като прасе
Болеше ,ама не можех да се зАпра да ям тия мръвки
Всяка деформация на зъби/челюсти изисква различно време за корекция.Аз по дифолт съм с 6 зъба по-малко и захапката ми е дълбока,което налага да нося брекети поне 2 години и половина,сестра ми е с 10 зъба по-малко(пак по дифолт) и тя носеше около 5 години.Има случаи ,в които лечението може да е и 6 месеца.Зависи какво има за "изправяне"

Всяка деформация на зъби/челюсти изисква различно време за корекция.Аз по дифолт съм с 6 зъба по-малко и захапката ми е дълбока,което налага да нося брекети поне 2 години и половина,сестра ми е с 10 зъба по-малко(пак по дифолт) и тя носеше около 5 години.Има случаи ,в които лечението може да е и 6 месеца.Зависи какво има за "изправяне"

- r19
- младши ентусиаст
-
- Кара: 412 Turbo/323ti
- Мечтае да кара: Mig-29
- Детайли за колата: Old school!
азззз написа:....Тогава разбрах за т. нар. "Лайнери" или плаки или кой както,ще да ги нарече. Те се изразяват в безцветна пластмаса, която се взима от отливка от челюстта. Идеята е,че ако проблема ви не е толкова задълбочен за да се носят брекети, можете да минете с тези Лайнери,които са нещо несравнимо,спрямо гадните железа. Идеята им е,че всеки път ви се взима отпечатък от челюстта, по който се прави въпросната пластмаса,но с малко по-правилна форма от тази на челюстта. С една дума 1на идея по-желана. След няколко дни си взимате готовите пластмаските,които са в 3 слоя дебелина и си ги носите,възможно най-дълго в денонощието. Биват 3 различни дебелини,като се започва с най-тънката,след това средната и накрая най-дебела,всяка от които се носи за по 1на седмица. След тези 3 седмици ви се взима нов отпечатък и пак така и пак така,докато не се стигне до желания резултат. Хубавото на тези лайнери е,че могат да се свалят много лесно,само с едно напъване с ръка по всяко време. При хранене задължително се махат. И ако толкова ви е срам може и да не ги носите,докато сте на училище или на някакво публично място,макар че хич не се забелязват,поради факта че са прозрачни. Много приличат на боксовата "шина" за зъби или на тези,в които се слага крем за избелване....
Колега тези "Лайнери" могат ли да се носят вместо брекети в случай на леко криви зъби?, и колко струват г/д.
Поздрави!

- yavor20V
-
-
Системата с лайнерите се казва Invisalign ,ползва се при леки деформации в зъбната редица,погледни в гугъл за подробности.
Скъпо е поне х2 ,сравнено с брекетите иначе.
Скъпо е поне х2 ,сравнено с брекетите иначе.
- азззз
- младши ентусиаст
-
- Кара: тук там
r19 написа:азззз написа:....Тогава разбрах за т. нар. "Лайнери" или плаки или кой както,ще да ги нарече. Те се изразяват в безцветна пластмаса, която се взима от отливка от челюстта. Идеята е,че ако проблема ви не е толкова задълбочен за да се носят брекети, можете да минете с тези Лайнери,които са нещо несравнимо,спрямо гадните железа. Идеята им е,че всеки път ви се взима отпечатък от челюстта, по който се прави въпросната пластмаса,но с малко по-правилна форма от тази на челюстта. С една дума 1на идея по-желана. След няколко дни си взимате готовите пластмаските,които са в 3 слоя дебелина и си ги носите,възможно най-дълго в денонощието. Биват 3 различни дебелини,като се започва с най-тънката,след това средната и накрая най-дебела,всяка от които се носи за по 1на седмица. След тези 3 седмици ви се взима нов отпечатък и пак така и пак така,докато не се стигне до желания резултат. Хубавото на тези лайнери е,че могат да се свалят много лесно,само с едно напъване с ръка по всяко време. При хранене задължително се махат. И ако толкова ви е срам може и да не ги носите,докато сте на училище или на някакво публично място,макар че хич не се забелязват,поради факта че са прозрачни. Много приличат на боксовата "шина" за зъби или на тези,в които се слага крем за избелване....
Колега тези "Лайнери" могат ли да се носят вместо брекети в случай на леко криви зъби?, и колко струват г/д.
Поздрави!
Могат колега,то това им е идеята. При по-тежки случаи брекети му е майката,но при умерено криви,според мен това е далеч по-добър вариант. Мойте излезнаха 1420лв (ако не бъркам това беше точната сума). Тази сума беше за преди около 3г. Но то е според зависи случая. Може и повече да излезнат твойте. Най-добре е да отидеш на контролен преглед и да видиш какво ще ти кажат.

60 мнения
• Страница 4 от 4 • 1, 2, 3, 4