Давност актове към КАТ - три или пет години?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: head turner и екзотики
Детайли за колата: .... `90 E30`08 E61 `08 Z4
ex `00 E39

Re: Давност актове към КАТ - три или пет години?

Мнение от Convertible » 28 Фев 2012, 19:22

exotique написа:
Демирев написа:Никъде не пише, но служителките на гишетата в КАТ се правят на луди и те отпращат към гишето на СИ Банк за акт от преди 2 години и 11 месеца.
В такъв случай ми казаха юристи март да подам Молба до началника на КАТ за изтекла абсолютна давност три години.
Какво мога да направя друго, за да ми върне служителката на гишето контролния талон - да я хвана за гушата?

Щом си стигнал до лелките на гишето-значи си имал по-нов акт...тоест автоматично ти отпада давността..Тя важи само ако не извършиш следващо нарушение...Ако отидеш до КАТ да си плащаш по-ново нарушение-автоматично ти се подновява давността.

:mhihi: :mhihi: :mhihi:

иначе за това 2 години и 11 месеца то АКТА - няма значение колко е минало от акта - има значение колко е минало от акта, с който е наложено наказанието (тоест наказателно постановление) правете малко разлика..
на разпечатката, която ти е дадена от лелката за банката я има тая дата на НП - гледаш я нея и от тогава 2 години..
иначе аз след винетката имам 30 лева, ма не ги платих.. ще ги платя като мине давността на винетката и тогава ще си взема талончето.. това каза и лелката - август може да не я плащам
усмихвайте им се повече на тия лелки :lol: и казвайте, че пара няма :mhihi:
Изображение
"Всеки истински BMW ентусиаст рано или късно си купува Е30"
и печели награди с него

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Мнение от Демирев » 28 Фев 2012, 19:51

Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:

а) две години, когато наложеното наказание е глоба;

б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;

(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.

Тълкува се; две + една година = три години абсолютна давност.
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 29 Фев 2012, 11:18

Актът на пътя установява нарушение, не налага наказание. Давността е от деня на влизане в сила на постановлението за налагане на наказание, т.е. деня в който е връчено - лично или служебно. Ако са ви пращани някакви покани да платите (поне за София не знам да има такава практика), давността започва да тече отначало.
Never mistake motion for action...

Потребител
Аватар
Кара: E36 - 318I
Мечтае да кара: 328CI

Мнение от streetpro » 10 Яну 2013, 15:20

Привет колеги днес копелетата ми съставиха акт защото се движех по еднопосочна улица зад мен идваше друга кола ,а аз исках да паркирам на един паркинг съответно продължих и свих в една друга улица за да се размина с колата . След ,като колата мина аз върнах назад и тръгнах малко напред за да стигна до мястото където искам да паркирам и в този момент патрулката влизаше в същата тази улица и така ... Съставиха ми акта и ми взеха талона за 1 месец каква глоба ме чака и колко точки акта ми е първи

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 18 Мар 2013, 12:50

Зачетох се в тази интересна тема, която предполагам интересува живо много колеги и затова и я "възраждам" с ново мнение. Институтът на погасителната давност си е един доста комплексен и неедностранен. Искам само да отбележа, че действително давността е 3 годишна и то абсолютна, но това е само при положение, че не са предприети стъпки за принудително събиране на глобата. Ако такива са инициирани, то държавата вече се явява взискател по едно публично вземане и същото минава по реда на Данъчно- осигурителния процесуален кодекс и давността е 5 години.Имайте го впредвид, колеги. Също така знайте, че дори и да е изтекла давността, тя не се прилага служебно, а трябва изрично да се позовете на нея.
Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата