На къде да ориентирам синчето?
Модератор: Общи модератори
50 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
На къде да ориентирам синчето?
Синът ми е в 11 клас информатика в ПМГ с успех над 5.50. Все още няма оформено мнение към каква професия иска да се насочи за в бъдеще. Не знам защо но заяви, че не му се занимава с информатика. Чуди се за медицина... Моля да споделите Ваши идеи към каква професия да го ориентирам?
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.
Re: На къде да ориентирам синчето?
Според едно проучване, което вече съм позабравил, длъжностите на голяма част от хората, които в днешно време на запад вземат големи заплати, не са съществували в момента в който те са постъпвали в университета.
Аз лично бих препоръчал той сам да си избере попрището, за да си преследва целите сам, защото в университета дават платформа за търсене на знания, а не знания, което е в огромен контраст с училището.
Аз лично бих препоръчал той сам да си избере попрището, за да си преследва целите сам, защото в университета дават платформа за търсене на знания, а не знания, което е в огромен контраст с училището.
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
Честно, на никъде не го ориентирай.
Остави го да си работи по хобитата, ако не са му ядене и пиене само...
Прати го малко напред назад да попътува. Може да запише на майтап нещо, колкото да може да замине за американско, английско или където и да е, да се научи да работи малко.
После има достатъчно компании, които да вземат IT кадри в начален стадий и да ги развиват. Още е млад за такова кариерно развитие.
Аз учих Политология, Компютърни системи, малко Икономика... накрая захвърлих всичко и реших, че съм добър в sales сферата и завърших маркетинг.
И това се случи на дърти години и аз си реших какво да правя. Не съжалявам нито за миг за преценката си.
Остави го да си работи по хобитата, ако не са му ядене и пиене само...
Прати го малко напред назад да попътува. Може да запише на майтап нещо, колкото да може да замине за американско, английско или където и да е, да се научи да работи малко.
После има достатъчно компании, които да вземат IT кадри в начален стадий и да ги развиват. Още е млад за такова кариерно развитие.
Аз учих Политология, Компютърни системи, малко Икономика... накрая захвърлих всичко и реших, че съм добър в sales сферата и завърших маркетинг.
И това се случи на дърти години и аз си реших какво да правя. Не съжалявам нито за миг за преценката си.
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
- Phil
- ентусиаст
-
- Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS
Chapai написа:. Чуди се за медицина...
Това определено не му трябва! Освен ако не смята да практикува някъде по белите държави. Тук болниците са мизерни, парите са изключително малко и всеки си мисли че си му длъжен с нещо. Според мен информатиката е най-добрия избор...още повече, че го учи това в момента...
- Dimo
- баварски фанатик
-
- Кара: нещо...
- Мечтае да кара: McLaren F1 LM
Phil написа:Chapai написа:. Чуди се за медицина...
Това определено не му трябва! Освен ако не смята да практикува някъде по белите държави. Тук болниците са мизерни, парите са изключително малко и всеки си мисли че си му длъжен с нещо. Според мен информатиката е най-добрия избор...още повече, че го учи това в момента...
По принцип е така, но ако не го плашат грозни гледки и кръв го насочи към пластичната хирургия, ако искаш за информатика да се реализира, отговори си на въпроса дали е добър с математиката, трябва да му се отдава много

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
За мен е тотално грешно родителите да ориентират децата си относно образование, професия и т.н. Каквото му се прави на момчето това да прави. Човек като се занимава с любимите си неща той го прави с най-голямо желание и ентусиазъм, и това е формулата към успеха. Естествено нищо не е толкова лесно, колкото звучи, но... това вече си зависи от него - дали има волята и решеността да се развива и успява там, където иска. Имам един колега в университета, на 19. Бил записал, щото "имал натиск от техните"...
Нищо хубаво не става насила.

- Huku
- ПотенЦял
-
- Кара: и се вози едновременно...пкхх
Стоматология + 50К Евро и не го мисли повече...стига да стане добър в занаята.
- radio_manbg
- младши ентусиаст
-
колега ако имате възможност го подкрепете за чужбина там да изкара висше 
А специялност нека сам избере не знаем момчето ти какво го влече и какво му се отдава.... предвид компютъризирането на..... на всичко
това си е перспективна сфера но нека сам си прецени 
Поздрави и не му оказвайте голямо влияние с приказки абе тея дето са завършили това или онова знаеш ли колко зимат ... че имам един познат дето и средно няма а аз за 2 години с нормално висока заплата не изкарвам толкова дето той за месец - това честно изкарани ЛЕГАЛНИ пари
(сигурно и моя мозък не работи достатъчно за да е така де
)

А специялност нека сам избере не знаем момчето ти какво го влече и какво му се отдава.... предвид компютъризирането на..... на всичко

Поздрави и не му оказвайте голямо влияние с приказки абе тея дето са завършили това или онова знаеш ли колко зимат ... че имам един познат дето и средно няма а аз за 2 години с нормално висока заплата не изкарвам толкова дето той за месец - това честно изкарани ЛЕГАЛНИ пари

БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА
БЪЛГАРИТЕ - ВЕЛИК НАРОД
- M3 E92
- младши ентусиаст
-
- Кара: го по тъч линията на живота..
Медицина или фармация
В медицината ако си кадърен доктор и си откриеш частен праксис, ще си свиркаш
Аз първоначално записах медицина в Мюнхен, ама нещо не ми допадна атмосферата там (да, не е нужно да ме хулите сега ;d), после се прехвърлих в ТУ София - Телекомуникации, ама тая висша математика и машинознание се зачудих за чий ... ще ми трябва.. И в момента пак се подготвям за медицина, само че в МУ Варна

В медицината ако си кадърен доктор и си откриеш частен праксис, ще си свиркаш

Аз първоначално записах медицина в Мюнхен, ама нещо не ми допадна атмосферата там (да, не е нужно да ме хулите сега ;d), после се прехвърлих в ТУ София - Телекомуникации, ама тая висша математика и машинознание се зачудих за чий ... ще ми трябва.. И в момента пак се подготвям за медицина, само че в МУ Варна

Dirty M5 driveR написа:За мен е тотално грешно родителите да ориентират децата си относно образование, професия и т.н. Каквото му се прави на момчето това да прави. Човек като се занимава с любимите си неща той го прави с най-голямо желание и ентусиазъм, и това е формулата към успеха. Естествено нищо не е толкова лесно, колкото звучи, но... това вече си зависи от него - дали има волята и решеността да се развива и успява там, където иска. Имам един колега в университета, на 19. Бил записал, щото "имал натиск от техните"...Нищо хубаво не става насила.
лео меси и тайгър уудс като са били бебета не са решили да стант титани

„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
- Кара: на фотосинтеза
Chapai написа: Чуди се за медицина... Моля да споделите Ваши идеи към каква професия да го ориентирам?
като студент 5 курс медицина ще кажа следното. Медицината не е като икономика или политология да се чудиш какво да запишеш. За да станеш медик трябва да го искаш наистина, да ти идва отвътре. Смейте се колкото искате на тези думи, но това е самия факт и половината ми курс е потвърждение на думите ми. Или искаш да си лекар или не искаш...положение "чудя се" в медицината няма. Щото после се получава ситуацията или се отказва 2 курс като почне истинското тегло или избутва, завършва и накрая - мафия с бели престилки, некадърници, убиици, кожодери и т.н (saleen, наздраве). Половината ми колеги са медицина не защото искат да са лекари, а защото мама/тати така са казали или са дете на проф./доц./д-р еди-кой-си. Ама тва че детето им не прави разлика между елементарни синдроми няма значение....нали носят фамилията.
Да не говорим за това каква подготовка за изпити трябва да направи. Като родител трябва да хвърлиш поне 10 бона по уроци и то да почне веднага, за да има някакъв шанс. Щом е с информатика значи биологията му е на ниво 2-3 часа седмично, а химията може и да не я учи вече.
Заключение: щом се чуди значи просто не знае какво означава да следва медицина и просто е така му е хрумнало. Не му причинявай мъките да учи най-трудното следване и то на сила и с нежелание. Ако е добър в математиката има доста доходиносни и престижни професии. А най-добре да си продължи с информатиката - там гладен няма. Възможно е просто в момента да му е омръзнала.
Дано съм бил полезе. Стискам палци на момчето каквото и да избере

- mejdupraznika
- Потребител
-
- Кара: 4
Той ще избере какво да учи, а моето решение го взех няколко месеца преди да завърша, преди това бях раздвоен.
забравих да кажа, може да избере и нещо средно м/ж информатика и медецина, но с огромно бъдеще - генно инженерство. до 10г като ти се роди бебето или имаш здравословен проблем, машина, която разкодирва гени (вече има такава, но още е бавна и скъпа) ти казва на 100% къде ще има или имаш проблем. отделно има принтер за органи, друга фирма си отглежда вени, уши, сърца и прочие, общо взето сектора в момента е на нивото на първият компютър. както компютрите промениха изцяло живота ни, така и медецината в близко бъдеще все повече ще се доближава до sci-fi жанра и изцяло представите ни за медецина ще бъдат променени 

„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
- Pisobella
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: таралясник
Нека сам избере. Няма нужда който и да е било да го ориентира.
Честно казано и да не кандидатства първата година още, не е проблем. И изобщо - да реши да не кандидатства - пак не е проблем. Трябва човек да има план и идея, просто така не виждам смисъл да се записва нещо и да се завърши, за да има више.. и да се бутат пари и време за неща, които няма да влязат в употреба. 11 клас е, има достатъчно време.
Аз лично не знаех какво искам. Тоест имах много желания, прецених си възможностите. Първата година не ме приеха. Втората година си промених коренно мнението и то точно в момента, в който подадох документите за кандидатстването. Наскоро пак имах някакви дилеми.
Като цяло това е индивидуално решение. Защото той ще си практикува професията, а не мама или татко. Нека учи каквото му е на сърце, може сам да прецени дали и каква реализация има в страната.
И според мен изборът дали да се бори за чужбина или да остане да учи в България пак трябва да си е негов. Варианти за специализация в чужбина има. Както и за обмен на студенти. Шансове да се пътува има. Не мисля, че образованието навън е 100% по-добро от това тук. Тук може да се учи, важното е да имаш желание.
Честно казано и да не кандидатства първата година още, не е проблем. И изобщо - да реши да не кандидатства - пак не е проблем. Трябва човек да има план и идея, просто така не виждам смисъл да се записва нещо и да се завърши, за да има више.. и да се бутат пари и време за неща, които няма да влязат в употреба. 11 клас е, има достатъчно време.
Аз лично не знаех какво искам. Тоест имах много желания, прецених си възможностите. Първата година не ме приеха. Втората година си промених коренно мнението и то точно в момента, в който подадох документите за кандидатстването. Наскоро пак имах някакви дилеми.
Като цяло това е индивидуално решение. Защото той ще си практикува професията, а не мама или татко. Нека учи каквото му е на сърце, може сам да прецени дали и каква реализация има в страната.
И според мен изборът дали да се бори за чужбина или да остане да учи в България пак трябва да си е негов. Варианти за специализация в чужбина има. Както и за обмен на студенти. Шансове да се пътува има. Не мисля, че образованието навън е 100% по-добро от това тук. Тук може да се учи, важното е да имаш желание.
50 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4