Производство на пелети
Модератор: Общи модератори
8 мнения
• Страница 1 от 1
Производство на пелети
Здравейте колеги!
Мисля да се опитам да започна производство на пелети и исках да попитам дали има някой от форума който се е занимавал и може да даде някакви насоки като за начало.Вполза ще ми са оферти за машини а даже и схема (чертеж) на пелет машина.Благодаря предварително на колегите които ще помогнат
Мисля да се опитам да започна производство на пелети и исках да попитам дали има някой от форума който се е занимавал и може да даде някакви насоки като за начало.Вполза ще ми са оферти за машини а даже и схема (чертеж) на пелет машина.Благодаря предварително на колегите които ще помогнат
- X-citer
- АЗ СЪМ ТОЛЕРИРАН :)
-
- Местоположение: БИАД. Снощи най-културно си излизах от там и някой ме настъпи по ръката
- Кара: E53 Х5 3.0d
- Мечтае да кара: по пътища без дупки
Re: Производство на пелети
А какви пелети мислиш да правиш? Доста разновидности са, а измежду тях има и големи боклуци.

- Димитър Димитров
- младши ентусиаст
-
- Кара: внимателно.
- Мечтае да кара: сАмоЛеТ
Много интересна тема
от един месец ми се върти в главата подобно нещо
с интерес ще следя.
Доколкото е моята ориентация трябва да се подготвят: Шприц за пелети, дробилка / да подготвя суровината / миксер / не задължително / и най-важното сигурен източник на суровина.
п.п Цената на машината/ шприца/ е около 12000лв.

Доколкото е моята ориентация трябва да се подготвят: Шприц за пелети, дробилка / да подготвя суровината / миксер / не задължително / и най-важното сигурен източник на суровина.
п.п Цената на машината/ шприца/ е около 12000лв.
ами точно затова искам някаква схема на шприца за да преценя дали мога сам да я изработя.Дробилката почти я имам само трябва малки доработки хале имам ....материал сега ще проуча в пловдив как върви.За материал си мисля да обиколя разни цехове за мека мебел и дърводелски цехове.А по интересно ми е с пазара как седят нещата, незнам големите магазини като практикер бриколаж и бау макс дали продават и дали ще мога да се впиша с някаква конкурентна цена на която те получават.
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
Ако нямаш цех за мебели или някакво друго производство при което имаш остатъчен материал няма смисъл да се занимаваш.
Ако целта ти е да продаваш няма да си конкурентен с количества, цена и качество. За собствени нужи, може и да ти излезне малко по-евтно.
Проучвал съм нещата, понеже имаме пелетен котел.
Инвестицията изобщо не е малка, да има различни машини за пелети на различни цени, има и по-евтини които няма да правят толкова качествени пелети и няма да смогнат на голямо количество. И пак опираме до по-важното собствен източник на суровина.
В направисисам.бг форума има тема за пелетите и специално за производството им в "домашни условия" потърси я, има описано всичко много по дълго и добре.
Ако целта ти е да продаваш няма да си конкурентен с количества, цена и качество. За собствени нужи, може и да ти излезне малко по-евтно.
Проучвал съм нещата, понеже имаме пелетен котел.
Инвестицията изобщо не е малка, да има различни машини за пелети на различни цени, има и по-евтини които няма да правят толкова качествени пелети и няма да смогнат на голямо количество. И пак опираме до по-важното собствен източник на суровина.
В направисисам.бг форума има тема за пелетите и специално за производството им в "домашни условия" потърси я, има описано всичко много по дълго и добре.

- Pashaliiski
- Потребител
-
- Кара: E39 '01 525d Touring, E91'06 320d
Здравей колега! Много хубаво си се насочил. Стига дето казват и другите да си осигуриш суровината. Във и покрай Пловдив вече има поне 6-7 производителя на пелети, а строят и още 2 завода ако не се лъжа. Така, че тук ще ти е трудно дда си осигуриш трица. Ако имаш възможност бих ти препоръчал да търсиш материал от родопите.
Имаш 2 варианта за производството - да правиш пелети от трици и талаш или целулоза (от трупи). Трябва да ти кажа, че горе-долу еднаква идва себестойността от двете, при условие, че докарваш материала от далече. При трицата много скъп идва транспорта за кубик/тон. Иначе по-добрия пелет става от трупи, защото поне знаеш какъв материал подаваш на пресата.
Аз съм на прага на поръчването на машините. Ако ще правиш пелети от трица ти трябват около 50-60 хиляди лева. Ако ще са от трупи поне още 20-50 хиляди за допълните машини.
Успех с начинанието, и ако почнеш да произвеждаш се обаждай, че аз и пелети продавам покрай котлите.
Имаш 2 варианта за производството - да правиш пелети от трици и талаш или целулоза (от трупи). Трябва да ти кажа, че горе-долу еднаква идва себестойността от двете, при условие, че докарваш материала от далече. При трицата много скъп идва транспорта за кубик/тон. Иначе по-добрия пелет става от трупи, защото поне знаеш какъв материал подаваш на пресата.
Аз съм на прага на поръчването на машините. Ако ще правиш пелети от трица ти трябват около 50-60 хиляди лева. Ако ще са от трупи поне още 20-50 хиляди за допълните машини.
Успех с начинанието, и ако почнеш да произвеждаш се обаждай, че аз и пелети продавам покрай котлите.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Димитър Димитров написа:п.п Цената на машината/ шприца/ е около 12000лв.
Това е цената на някой китайки боклук с производителност 50 кг/час.
Към колегата:
Първо трябва да си изясниш каква ще ти е суровината. От там започва всичко, после технологична схема на проекта. От суровината зависи и качеството на пелетите - ако искаш да ги продаваш трябва да отоговарят на изискванията на ЕС.
Най-качествените пелети стават от широколистна дървесина и то от трупи, не от отпадъци. Колкото повече кора има в дървесината толкова повече се влошава качеството, т.е. от трупи стават най-добрите пелети, от изрезки, талаш, клони, храсит и т.н. стават най-кофти.
Ако ще работиш с влажен материал ще ти трябва и сушилня - най-скъпата част от цялата линия. Български с производителност 1 т/ч са около 100к в евро. Чешките са много по-добри но са +50% горе долу. Преди сушилнята трябва да има дробилки/мелници - 1 или 2 (грубо и фино смилане) пак в зависимост от суровината. След сушилнята материала отива в бункер и след това в пелетарката. След нея трябва да има охладител за пелетите, след охладителя е пакетирането. Между всички тия звена има още доста шнекове, сита, магнити и др. приспособления.
В зависимост от това каква производителност искаш да постигнеш инвестицията може да е от няколко стотин хиляди до няколко милиона евро.
Около Пловдив има няколко фабрики за пелети - отиди и виж за какво става въпрос. Не е малка инвестиция и ако искаш да правиш бизнес не става със занаятчииски машини. В село Рогош има голяма фабрика за пелети - отиди и виж реалното производство

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- iliq_vasilev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW e90///320d
Здравей колега,ако проявяваш интерес,за в бъдеще мога да ти бъда полезен при избора на чували за опаковане на пелети.Поздрави.
8 мнения
• Страница 1 от 1