Въпрос за такса смет

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 4.0 TFSI

Въпрос за такса смет

Мнение от surfboard » 14 Мар 2012, 19:39

Здравейте, колеги. Въпросът ми е следният: Мой познат използва помещение, на което не е собственик, а заплаща наем. Помещението е общинска собственост. Преди няколко седмици получава известие, че има задължения за "такса смет". От кого следва се събира вземането? Не би ли трябвало да е от собственика на помещението? Моят човек реално го използва, като заплаща за това наем, но не е негов собственик. Не ми е ясна процедурата и затова се надявам на компетентен отговор.

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Re: Въпрос за такса смет

Мнение от N.Mihaylovski » 14 Мар 2012, 21:40

След като не е собственик, не дължи нищо, само собственика на имота дължи, твоя човек нали има документи за наем и, че плаща наема към държавата/общината
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 14 Мар 2012, 22:05

surfboard написа:Не би ли трябвало да е от собственика на помещението? Моят човек реално го използва, като заплаща за това наем, но не е негов собственик. Не ми е ясна процедурата и затова се надявам на компетентен отговор.

зависи как са си оформили договора...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 15 Мар 2012, 18:43

Такса за битови отпадъци се заплаща от собственика на имота, а при учредено вещно право на ползване – от ползвателите, съобразно идеалните им части. :yes:
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

РазБОЙниКА
Аватар
Кара: го на тройки
Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
Детайли за колата: Черна

Мнение от Apassionata » 15 Мар 2012, 18:53

sub_eleven написа:зависи как са си оформили договора...

Именно. В договорите за наем на магазини и заведения обикновено има изрична клауза таксата смет да се плаща от наемателя /не е правило, но обикновено така искат наемодателите/. Ако няма такава точка, тоест не са се договорили за това, таксата смет се плаща от собственика на имота. Странно как не помни какво е подписвал наемателя... което ме навежда на мисълта, че няма такова задължение. Обикновено подскачат точно на тая точка наемателите :lol: при подписване...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Compact m43tu
Мечтае да кара: E28

Мнение от sobiss » 15 Мар 2012, 21:02

Аз също давам помещение под наем на което наемателя плаща такса смет, също и съм наемал такова общинско на което съм плащал такса смет. Всичко зависи от договора и клаузите в него.

Назад към Извън Темата