ГО - Изглежда има значение в коя ЗК се прави.
Модератор: Общи модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
ГО - Изглежда има значение в коя ЗК се прави.
Интересно ми е колко от вас избират най-ниската цена за задължителната застраховка гражданска отговорност и следват съвета на брокера, че няма значение в коя ЗК се прави.
Днес след като направих такъв избор се прибирам в нас и се хваля на баща си, че съм се застраховал за 203 лева и съм доволен(няма да споменавам ЗК). И като се почна един спор ... защо там? Викам кво значение има ... нали като ме спрат полицаите им показвам само картончето за какво да давам 80-350 лева повече(в други ЗК бяха такива цените). И естествено нямам доводи освен, че за пред КАТ няма значение.
Питам го какво значение има? И естествено вадим и слагаме полиците една до друга и гледаме полето "Лимити на отговорност". При мен пише забележете: "Покрива задължителните минимални лимити на отговорност съгласно законодателството на съответната държава, на територията на която е настъпило застрахователно събитие." При него пише, че покрива лимитите на отговорност, без да е уточнено минималните.
Има ли наистина значение това нещо? В нета намерих това:
Застрахователната култура в България е много ниска, до скоро претендирах, че имам такава, но след днешния разговор нещо се почувствах неинформиран.
После ще попитам дали е възможен един казус с фалиране на ЗК неплащане на големи щети и подобни неприятни работи. Нападна ме с бивша ЗК Юпитер, на която не знам какъв и е случая .. предполагам по-възрастните от мен има възможност да знаят за какво става въпрос.
Днес след като направих такъв избор се прибирам в нас и се хваля на баща си, че съм се застраховал за 203 лева и съм доволен(няма да споменавам ЗК). И като се почна един спор ... защо там? Викам кво значение има ... нали като ме спрат полицаите им показвам само картончето за какво да давам 80-350 лева повече(в други ЗК бяха такива цените). И естествено нямам доводи освен, че за пред КАТ няма значение.
Питам го какво значение има? И естествено вадим и слагаме полиците една до друга и гледаме полето "Лимити на отговорност". При мен пише забележете: "Покрива задължителните минимални лимити на отговорност съгласно законодателството на съответната държава, на територията на която е настъпило застрахователно събитие." При него пише, че покрива лимитите на отговорност, без да е уточнено минималните.
Има ли наистина значение това нещо? В нета намерих това:
Законодателят е предвидил постепенно нарастване на лимитите на отговорност:
до 01.01.2010
200 000 лв. за всяко събитие за вреди на имущество;
700 000 лв. за всяко събитие за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт при едно пострадало лице;
1 000 000 лв. за всяко събитие за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт при две или повече пострадали лица;
от 01.01.2010
1 000 000 лв. за всяко събитие за вреди на имущество;
1 000 000 лв. за всяко събитие за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт при едно пострадало лице;
5 000 000 лв. за всяко събитие за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт при две или повече пострадали лица;
от 11.06.2012
2 000 000 лв. за всяко събитие за вреди на имущество;
2 000 000 лв. за всяко събитие за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт при едно пострадало лице;
10 000 000 лв. за всяко събитие за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт при две или повече пострадали лица;
Застрахователната култура в България е много ниска, до скоро претендирах, че имам такава, но след днешния разговор нещо се почувствах неинформиран.
После ще попитам дали е възможен един казус с фалиране на ЗК неплащане на големи щети и подобни неприятни работи. Нападна ме с бивша ЗК Юпитер, на която не знам какъв и е случая .. предполагам по-възрастните от мен има възможност да знаят за какво става въпрос.
Re: ГО - Изглежда има значение в коя ЗК се прави.
ми.. кое не е ясно? до колкото не причиниш вреди над лимитите на зк-то си- няма проблем.
демек ако утре удариш някой и причиниш золуми до един милион лева - чувствай се застрахован... и понеже колите над милион лева в бг ми се броят на пръстите на едната ръка- шанса да уцелиш някоя от тях е нищожен.
демек ако утре удариш някой и причиниш золуми до един милион лева - чувствай се застрахован... и понеже колите над милион лева в бг ми се броят на пръстите на едната ръка- шанса да уцелиш някоя от тях е нищожен.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
ама в тия пари влизат и човешките животи, за които около 98 година плащаха по 50 000 лева. А и със сигурност ли това са минималните лимити на отговорност. Не вярвам на 100% на някакъв сайт в нета. Сигурен съм, че има хора, които се занимават със застраховки и би трябвало да са наясно с това.
Разбира се че има значение, това което не изплати застрахователя при произшествие се покрива от теб. Тия пари няма да останат непотърсени, още по- лошо, има ЗК дето дори не искат да платят и цент.
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Тези лимити за БГ са ок. Би могъл да имаш проблем ако причиниш ПТП в Гърция или Германия, не дай боже в Швейцария например, където обезщетенията са значително по-големи и могат да надвишат с много лимитите.
Така че ако шофираш предимно в БГ не го мисли.
Touring & windsurf club
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Georgieff написа:Тези лимити за БГ са ок. Би могъл да имаш проблем ако причиниш ПТП в Гърция или Германия, не дай боже в Швейцария например, където обезщетенията са значително по-големи и могат да надвишат с много лимитите.
Добре де при положение, че се доплаща за зелена карта, в която има други условия за застраховане, пак ли е не е достатъчно за швейцария и германия?

- CTORH
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 318is, E46 328ci
bioz написа:Разбира се че има значение, това което не изплати застрахователя при произшествие се покрива от теб. Тия пари няма да останат непотърсени, още по- лошо, има ЗК дето дори не искат да платят и цент.
Е на какво основание може да те принуди потърпевшия да му платиш ти щетите след като имаш валидна ГО? Колкото му даде застрахователя - толко. Ти си си платил застраховката и вече отговорността не би трябвало да е твоя, а на застрахователя.

- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
jordanov написа:ама в тия пари влизат и човешките животи, за които около 98 година плащаха по 50 000 лева...
Да не мислиш, че сега плащат повече- ако могат и 5лв. няма да платят...
Не са ти проблем лимитите- те са достатъчно високи за БГ, а и ще се вдигат още както виждаш... Да не ти пука и колко са лимитите в чужбина- нали пише, че "Покрива задължителните минимални лимити на отговорност съгласно законодателството на съответната държава, на територията на която е настъпило застрахователно събитие."... тоест тук е 1 милион в момента, но ако в Немция е 10 милиона и там удариш някой ще покриват техните лимити...
Трябва да те притеснява друго- какви уловки са заложени в полицата по които могат директно да откажат плащане... Чети внимателно тази част, другата част с лимитите е напълно стандартна и не пише нищо интересно...
CTORH написа:bioz написа:Разбира се че има значение, това което не изплати застрахователя при произшествие се покрива от теб. Тия пари няма да останат непотърсени, още по- лошо, има ЗК дето дори не искат да платят и цент.
Е на какво основание може да те принуди потърпевшия да му платиш ти щетите след като имаш валидна ГО? Колкото му даде застрахователя - толко. Ти си си платил застраховката и вече отговорността не би трябвало да е твоя, а на застрахователя.
Това може да е валидно във някоя "бяла" страна. А и аз не говоря за произшествие с няколко разбити брони.
CTORH написа:bioz написа:Разбира се че има значение, това което не изплати застрахователя при произшествие се покрива от теб. Тия пари няма да останат непотърсени, още по- лошо, има ЗК дето дори не искат да платят и цент.
не е така.
застрахователните лимити си ги избираш ти- има си минимални, но като ги вземеш тях си поемаш риска да уцелиш "вълка с вейрона". удряш го, го-то ти покрива до лимита си и след това ищеца (или неговата застрахователна компания) завежда иск за остатъка към тебе. печели го елементарно и ти запорират заплатата за следващите 1000 години.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- marto7067
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: с волан от М5
- Мечтае да кара: Scott Gambler 730
Както каза колегата-посочените по-горе лимити са за България,за други държави лимитите са различни...като цяло това е сумата до която застрахователя покрива обезщетение,ако сумата е по-голяма-пащаш ти!Лимитите са толкова големи,че едва ли могат да бъдат достигнати по някакъв начин(дори и да нацелиш Кумчо Вълчо)!Застрахователя може да изиска сума от теб самия ,само ако си пил,не е ти валидно СУМПС,напуснал си ПТП или нямаш валидна Г.О....Карай смело...В сайта на "Гаранционен фонд" може всеки да провери дали има валидна застраховка...зачестиха случаите на измами в които брокера взима паричките и не се отчита към застрахователното дружество...
- CTORH
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 318is, E46 328ci
То в крайна сметка такива като Кумчо Вълчо и каско имат, така че в тоя случай не би трябвало да те закачат теб, защото каското му трябва да покрия щетите изцяло. Ама дали наистина е така - не знам 

- marto7067
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: с волан от М5
- Мечтае да кара: Scott Gambler 730
CTORH написа:То в крайна сметка такива като Кумчо Вълчо и каско имат, така че в тоя случай не би трябвало да те закачат теб, защото каското му трябва да покрия щетите изцяло. Ама дали наистина е така - не знам
...да ама компанията застраховала кумчо,после си иска парите от компанията в която е твоята Г.О........ако си надвишил лимита-тогава вече си искат и от теб!
- vaykisss
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 compact,96'индивидуъл
- Мечтае да кара: 6 serries
- Детайли за колата: монреалблауууу
marto7067 написа:CTORH написа:То в крайна сметка такива като Кумчо Вълчо и каско имат, така че в тоя случай не би трябвало да те закачат теб, защото каското му трябва да покрия щетите изцяло. Ама дали наистина е така - не знам
...да ама компанията застраховала кумчо,после си иска парите от компанията в която е твоята Г.О........ако си надвишил лимита-тогава вече си искат и от теб!
100% вярно ,така .че карай смело ,но отговорно ,и дано на никой да не се налага да търси или да дава пари на застраховател

14 мнения
• Страница 1 от 1