Може би не живеем чак толкова лошо в България
Модератор: Общи модератори
73 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Re: Може би не живеем чак толкова лошо в България
drago_pavlov написа:Е.Димитров написа:Моля те,сподели само на колко си години,че ми се струва че тези неща са чути от родителите ти,защото аз пък знам други истории.
...митът че 3 работят един гледа не е верен!
До колкото си спомням се занимаваш с компютри, нали? Което ще рече, че не си влизал във фабрика през живота си, нали?
Е, аз през последните 5 години не съм излизал от фабриките - български, руски, турски, италиански, немски... Няма да си губя времето да ти обяснявам каква е разликата между първите 2 и останалите; а и едва ли ще ми повярваш![]()
А за колегата, който каза, че са "ги фалирали" - единствените фалирани са военните заводи, ама там измеренията са други; не може да се говори за пазарна икономика, планова икономика и каквато и да била друга икономика, там се говори за политика.
Останалите просто не могат да се оправят самички в средата на този лош капитализъм...
Значи,интересна мисъл прокара,аз се занимавам с компютри и софтуер и именно поради тази причина имам няколко обекта,в които съм сложил компютри и така наречените "контроли",единият обект произвежда пластмасови тарелки,а аз следя дали всичко е точно единствено през Интернет,ако трябва рестартирам някоя контрола и тн...
Разликата за която ти ми обясняваш е че във старите фабрики няма толкова автоматизация,за разлика от тези дето са в германия примерно,обаче ето какво ти убягва,на времето,когато тези фабрики са строени са имали най-модерната техника,от тогава е само експлатация на тая техника и нищо не влагане след 1989 година,така че теорията ти е меко казано смешна,защото едно от нещата на приватизацията беше да се изкарат машините и да се разпродадат на безценица,да се затворят предприятията за да няма конкуренция (а сега обясни ми,защо не работи "Плама",даже ония ден,колкото и странно да е,се получила някаква авария на запечатана сонда и бликнал...нефт..но затвориха плама за да не пречи на лукойл...

В момента нашата фирма прави огромен склад и вкарва роботизирани машини,склада ще е изцяло роботизиран,та ми стана чудно,от къде го измисли това че нямам и ни най-малка идея от фабрика,че компютрите първоначално са създадени за изчисления,не за игри,виж от игри нямам ни най-малка представа...
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Аз говоря за тежко машиностроене, ти ми говориш за пластмасови тарелки... Тарелките на правят БВП...
И изобщо не ти обяснявам, че липсва автоматизация - правиш си свободни съчинения.
Давам ти кратък пример; дано разбереш за какво говоря, че аз повече няма да пиша...
Български машиностроителен завод с 300 души персонал прави годишен оборот около 11 м. евро –> 37 х. евро/човек
Турски машиностроителен завод с 1100 души персонал прави годишен оборот около 150 м. евро –> 136 х. евро/човек
Престави си съпоставка с немски еквивалент...
Надявам се сега да разбереш за какво говоря. Ето на това ни е научил великия социализъм...
И изобщо не ти обяснявам, че липсва автоматизация - правиш си свободни съчинения.
Давам ти кратък пример; дано разбереш за какво говоря, че аз повече няма да пиша...
Български машиностроителен завод с 300 души персонал прави годишен оборот около 11 м. евро –> 37 х. евро/човек
Турски машиностроителен завод с 1100 души персонал прави годишен оборот около 150 м. евро –> 136 х. евро/човек
Престави си съпоставка с немски еквивалент...
Надявам се сега да разбереш за какво говоря. Ето на това ни е научил великия социализъм...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Хаос написа:Трудно е да обясниш на човека, че пазарната икономика не е задължително по-добрата икономика в социален аспект особено.
Това скоро ще си проличи, просто ще има колапс на системата на пазарната икономика и ще има аграрна икономика - не копаш ли нема да има кво да ручаш. Ще сменим обществения строй, както едно време са дошли комунистите и си отидоха царистите, а после дойдоха псевдо-демократите и си отидоха комунистите.
какво по-точно е аграрна икономика (освен новото име на икономика на селското стопанство щото звучи по-готино ) ?
всички ще станем земеделци ли? и защо това ще е по-добре за "всички"?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
Всичко това ме накара да се замисля върху много въпроси. Дали ние виждаме само лошите неща в България и все плачем

От друга страна, трябва ли да ни успокоява факта, че има хора които живеят много по-лошо от нас
ако визираш руснаците ,особено тия в Москва и Петербург

относно модерното земеделие-тука ,особено в югозапада почти всички малко по малко влизаме в полетата...
преди години съм бил на гурбет ,пак земеделие и с труда хвърлен в чужбина,като се положи тук....поне за мен тук крайният резултат е по-задоволителен.
Лошото е като тръгне човек да се заминава с администрацията ни-то тогава ти отива целият мерак на кино ,без значение дали си модерен фермер,скотовъд или ИП технолог....много,ама много трябва да чистим още навиците от предишният строй.
С две думи скапана държава,дето си я правим ние такава и резултата е един омягйосън кръг
над 70% е вноса на плодове и зеленчуци,а полетата ни пустеят,ако вместо това се обърне държавната политика и вместо да внасяме -да почнем да изнасяме,тогава ръста на икомиката ни ще се покачи доста, а не както е сега т.е да се разчита на гастербайтерите в много голяма степен
всичко ни е на опъче
било то и енергийната независимост(гореща тема напоследък)
ми вместо една проста енергоспестяваща крушка да струва 10лв и да се приема тук в бг като лукс(

В арабските държави с петрол -бензина е евтин,а тук си произвеждаме тока и ни е скъп

Живота в България е все едно да пикаеш срещу вятъра-извинявам се за ценизма,ама така виждам част от нещата,които следи и се случват тук
Последна промяна vinio на 22 Мар 2012, 15:45, променена общо 1 път
- Bareck
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: ///M
vinio написа:Всичко това ме накара да се замисля върху много въпроси. Дали ние виждаме само лошите неща в България и все плачем
От друга страна, трябва ли да ни успокоява факта, че има хора които живеят много по-лошо от нас
ако визираш руснаците ,особено тия в Москва и Петербург![]()
относно модерното земеделие-тука ,особено в югозапада почти всички малко по малко влизаме в полетата...
преди години съм бил на гурбет ,пак земеделие и с труда хвърлен в чужбина,като се положи тук....поне за мен крайният резултат е по-задоволителен.
Лошото е като тръгне човек да се заминава с администрацията ни-то тогава ти отива целият мерак на кино ,без значение дали си модерен фермер,скотовъд или ИП технолог....много,ама много трябва да чистим още навиците от предишният строй.
С две думи скапана държава,дето си я правим ние такава и резултата е един омягйосън кръг
над 70% е вноса на плодове и зеленчуци,а полетата ни пустеят,ако вместо това се обърне държавната политика и вместо да внасяме -да почнем да изнасяме,тогава ръста на икомиката ни ще се покачи доста, а не както е сега т.е да се разчита на гастербайтерите в много голяма степен
всичко ни е на опъче
било то и енергийната независимост(гореща тема напоследък)
ми вместо една проста енергоспестяваща крушка да струва 10лв и да се приема тук в бг като лукс(),да я субсидират и да я пуснат в магазините за по 1 лв,да субсидират и слънчевите панели,вместо да наливат милиарди в аец белене.... само с аец-а ,старият ни стига, то тогава дори да нямаме находища на газ и петрол -ще сме много по-енергийно независими .
В арабските държави с петрол -бензина е евтин,а тук си произвеждаме тока и ни е скъпголям парадокс.
Живота в България е все едно да пикаеш срещу вятъра-извинявам се за ценизма,ама така виждам част от нещата,които следи и се случват тук
Относно тока...вземи 1 фактура и виж колко пари ти струва тока и колко пари отиват за данъци,и такси... аз ще ти кажа... 50% от цялата сметка са таксите и данъците...
^именно....
п.п а отностно газа -сега търся статията за едно село със скотовъди в Русия ,дето си направили обща яма,събирали в нея биологичните отпадъци от животните и сами си произвеждали природен газ,който топлил 600 домакиснства зимата....
Излезли тия политици пред камера,като чалгаджийка на участие....тъпи ,тъпи та чак човек да го хване срам
п.п а отностно газа -сега търся статията за едно село със скотовъди в Русия ,дето си направили обща яма,събирали в нея биологичните отпадъци от животните и сами си произвеждали природен газ,който топлил 600 домакиснства зимата....
Излезли тия политици пред камера,като чалгаджийка на участие....тъпи ,тъпи та чак човек да го хване срам
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
vinio написа:^именно....
да,ама сме в европа,не може така да се топли некой и да не се плащат акцизи...
Иначе "зелената" енергия май е "златна",щото доста скъпа нещо излиза,поне във фактурите...
Е.Димитров написа:vinio написа:^именно....
Иначе "зелената" енергия май е "златна",щото доста скъпа нещо излиза,поне във фактурите...
не знам какво имаш предвид под ''златна''(мисля ,че се досещам ,но не съм сигурен)
ще дам още един прост пример:
стар човек,живеещ в планината над нас от много време се мъчи да си прекара ток в ''ранчото'',накрая сигурно му писнало и си внесе два слънчеви панела и батериите към тях, на стойност около 700 евро(сигурно от държава дет ги субсидира)
и сега казва,че енергията му стига за осветление ,фризер ,телевизор т.е. за всичко без отоплението и електромер няма.....
п.п аз съм селско момче,много свят съм съм видял и поради произхода ми може би мнението ми е странно
но ако се отървем от злоба ,завист и се абстрахираме от''чинията на другият'' може и да се оправим

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
vinio написа:Е.Димитров написа:vinio написа:^именно....
не знам какво имаш предвид под ''златна''(мисля ,че се досещам ,но не съм сигурен)
ще дам още един прост пример:
стар човек,живеещ в планината над нас от много време се мъчи да си прекара ток в ''ранчото'',накрая сигурно му писнало и си внесе два слънчеви панела и батериите към тях, на стойност около 700 евро(сигурно от държава дет ги субсидира)
и сега казва,че енергията му стига за осветление ,фризер ,телевизор т.е. за всичко без отоплението и електромер няма.....
п.п аз съм селско момче,много свят съм съм видял и поради произхода ми може би мнението ми е странно
но ако се отървем от злоба ,завист и се абстрахираме от''чинията на другият'' може и да се оправим
Така,по реда си,за да захраниш един (1) телевизор,трябва да имаш поне 300 вата ток(говоря по най-елементарният начин),за да захраниш лампа,ти трябва поне 15 вата,ако е енергоспестяваща,за фризер му трябват поне 500 вата...за хладилник още 200-250 вата..което общо казано му трябва на човека поне киловат и половина...което с един панел на стойност 700 евро няма как да стане,това е доста голяма площ за производство на електроенергия..
Иначе "златна" имах в предвид,че ако ти,примерно,по някакви причини имаш място,което е примерно в някаква регулация,и набодеш там разни соларни клетки за производство на електричество,то на теб ще ти е по-изгодно да сключиш договор с някое ерп да ти изкупува енергията,защото те ще ти я изкупуват на около 75 стотинки,а ще ти я продават на 15,примерно
^отклонихме се от темата,но за последно от моя страна...обещавам
не знам за киловатите ,сигурно си прав.Панелите са два и са големи,монтирани на покрива.
Примера го дадох малко недостоверно,но като излезем на излет и се заговорим с човека това ми е обяснил,това съм написал.
Относно ''златна''-та виждал съм в Холандия цели покриви покрити с панели,ако са достъпни то и тук всеки ще си сложи на покрива на къщата ,нали....още повече,ако се субсидира от държавата.
Това имах предвид
не знам за киловатите ,сигурно си прав.Панелите са два и са големи,монтирани на покрива.
Примера го дадох малко недостоверно,но като излезем на излет и се заговорим с човека това ми е обяснил,това съм написал.
Относно ''златна''-та виждал съм в Холандия цели покриви покрити с панели,ако са достъпни то и тук всеки ще си сложи на покрива на къщата ,нали....още повече,ако се субсидира от държавата.
Това имах предвид
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Малко не съм съгласен с последните постове. Живе я в Северозапада и пустееща земя от години не съм виждал. Ако има такава, то тя е с някакъв проблем, най-вече с неизяснена собственост. И беден земеделец не съм виждал, като изключим тези дето са някакви амтьори. Друг е въпросът, че се гледат повече зърнени култури и продукцията най-вероятно се изнася. Винаги съм се чудел защо внасме земеделска продукция, като при нас има много голямо производство. Може би това дето внасяме не е рентабилно да се отглежда в България. Според мен земеделието ни не върви добре поради няколко причини. Първо има значителни ограничения от ЕС и тяхното спазване оскъпява продукцията. От друга страна корупцията при разпределяне на помощите за земеделците е много голяма. Също така на входа и изхода на земеделието са групировките и разни други престъпни структури. Като се започне от тези дето продават семена и земеделска техника и се свърши с прекупвачите на земеделска продукция. Все дебеловрати бизнесмени и бивши комсомолски секретарчета са по веригата.
Относно енергетиката, нещата са доста по-сложни от слънчевите панели и вятърните турбини. Нашата страна, нито е слънчева, нито е ветровита, така че да разчитаме на тази енергия. Нито имаме реки с голяма разлика в надморската височина за да строим ВЕЦ-ове. Всички тия енергийни глупости се заплащат от данъкоплатеца. Затова и най-големите мафиоти се занимават с тях. Истината е в енергийната ефективност. Енергийната ефективност е горивото на бъдещето. Тук обаче няма свястна държавна политика. Не ни трябват вятърни турбини и слънчеви паркове. Тези средства трябва да се вкарат за енергоспестяващи крушки, за изолация на сградите и подобни мероприятия.
В крайна сметка когато пусках темата имах предвид, че ако човек е с положителна нагласа, нашата държав не е лошо място за живеене. В този форум, дето дадох линка в първия ми пост, имаше тема как с шест думи може да се опише България. Повечето описания бяха от вида: море, хубав климат, дружелюбни хора, спокоен живот. Само на едно място се споменаваше безработица. Ако питате мен как описвам България с шест думи, бих казал: гаден климат мутри чалга хубави жени. Та всичко е до вътрешната нагласа. Явно през годините сме станали много черногледи, което ни пречи да виждаме положителните неща в нашата родина.
Относно енергетиката, нещата са доста по-сложни от слънчевите панели и вятърните турбини. Нашата страна, нито е слънчева, нито е ветровита, така че да разчитаме на тази енергия. Нито имаме реки с голяма разлика в надморската височина за да строим ВЕЦ-ове. Всички тия енергийни глупости се заплащат от данъкоплатеца. Затова и най-големите мафиоти се занимават с тях. Истината е в енергийната ефективност. Енергийната ефективност е горивото на бъдещето. Тук обаче няма свястна държавна политика. Не ни трябват вятърни турбини и слънчеви паркове. Тези средства трябва да се вкарат за енергоспестяващи крушки, за изолация на сградите и подобни мероприятия.
В крайна сметка когато пусках темата имах предвид, че ако човек е с положителна нагласа, нашата държав не е лошо място за живеене. В този форум, дето дадох линка в първия ми пост, имаше тема как с шест думи може да се опише България. Повечето описания бяха от вида: море, хубав климат, дружелюбни хора, спокоен живот. Само на едно място се споменаваше безработица. Ако питате мен как описвам България с шест думи, бих казал: гаден климат мутри чалга хубави жени. Та всичко е до вътрешната нагласа. Явно през годините сме станали много черногледи, което ни пречи да виждаме положителните неща в нашата родина.
Друг е въпросът, че се гледат повече зърнени култури и продукцията най-вероятно се изнася. Винаги съм се чудел защо внасме земеделска продукция, като при нас има много голямо производство. Може би това дето внасяме не е рентабилно да се отглежда в България. Според мен земеделието ни не върви добре поради няколко причини. Първо има значителни ограничения от ЕС и тяхното спазване оскъпява продукцията. От друга страна корупцията при разпределяне на помощите за земеделците е много голяма. Също така на входа и изхода на земеделието са групировките и разни други престъпни структури. Като се започне от тези дето продават семена и земеделска техника и се свърши с прекупвачите на земеделска продукция. Все дебеловрати бизнесмени и бивши комсомолски секретарчета са по веригата.

само да допълня -на север почвата е само за житни култури,но на юг е друга.Така,че България има възможност да произвежда всичко,но не го прави....защо

То и за това декар земя на юг е 3000лв,а на север(русе район) 300лв.
и за да не влизаме в частни случаи,тъй като темата е в повече за ''пумията'' в политиката ни....
отговарям с въпрос-защо имахме зърнена криза

- Код: Избери целия код
Относно енергетиката, нещата са доста по-сложни от слънчевите панели и вятърните турбини. Нашата страна, нито е слънчева, нито е ветровита
само с това не съм съгласен от поста ти....
и ако щеш ми вярвай,но ние нямаме национално съзнание...те там ни е проблема.
Веднъж придобили такова съзнание ще се научим и да търсим отговорност и на политици и на всички.
Повечето описания бяха от вида: море, хубав климат, дружелюбни хора, спокоен живот. Само на едно място се споменаваше безработица. Ако питате мен как описвам България с шест думи, бих казал: гаден климат мутри чалга хубави жени. Та всичко е до вътрешната нагласа. Явно през годините сме станали много черногледи, което ни пречи да виждаме положителните неща в нашата родина.
ако мислиш,че тук сме с гаден климат=шапка ти свалям

ето един кмет ,който описва простолюдно положението в югозапада
http://www.youtube.com/watch?v=y7NjbKVxwUg
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
ukelichko написа:Малко не съм съгласен с последните постове. Живе я в Северозапада и пустееща земя от години не съм виждал. Ако има такава, то тя е с някакъв проблем, най-вече с неизяснена собственост. И беден земеделец не съм виждал, като изключим тези дето са някакви амтьори. .

Извинявай,искаш да кажеш че в северозападна България всичко е на ред...че тогава защо там са най-бедните хора и и викат още "северозападнала България"
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Е.Димитров написа:ukelichko написа:Малко не съм съгласен с последните постове. Живе я в Северозапада и пустееща земя от години не съм виждал. Ако има такава, то тя е с някакъв проблем, най-вече с неизяснена собственост. И беден земеделец не съм виждал, като изключим тези дето са някакви амтьори. .
![]()
Извинявай,искаш да кажеш че в северозападна България всичко е на ред...че тогава защо там са най-бедните хора и и викат още "северозападнала България"
Нищо не е наред, само земеделието се развива. Иначе си е севрозападнала. Ама и народа в тази област иска да работи или на бюро или в завод. Ако може в завод на бюро е супер. Защото работата в завод се свързва с крадене на материали и часпром а работата на бюро се свързва с престиж. А ако може децата да учат и да живеят в София значи целите на живота са изпълнени.
Нищо не е наред, само земеделието се развива. Иначе си е севрозападнала. Ама и народа в тази област иска да работи или на бюро или в завод. Ако може в завод на бюро е супер. Защото работата в завод се свързва с крадене на материали и часпром а работата на бюро се свързва с престиж. А ако може децата да учат и да живеят в София значи целите на живота са изпълнени.
да започна с това,което го имам най-наопаки в българският мироглед от твоето мнение
та-със всички усилия и средства се старая ,като един ден имам деца,то те да не живеят в джунглата,наречена София,но да имат възможност да я посетят,когато имат време или те решат

за бюрото или завода-крайно време е да се разбере,че куминизма умре

Просто хората трябва да се научат,вместо да злобеят и да се самоуспокояват с проблемите на другият,а да гледат ТЕ самите да вървят напред.
кой си държи на мнението в тая държава

други мисли ме навяват-защо хамериканците сгъват изгладен флаг и се гордеят със малката им история ,която е 1/10 от нашата

Пример-Софи Маринова пее прекрасно,но само защото е ромка се изля толкова пумия в мрежата...хмм дали тя ни е проблема на българите,а

Хамериканците са мешан народ......извинявам се че ги давам за пример-просто идеята ми е,че не са ни проблем малцинствата.....може би само едно малцинство от 240 бр и около 6 милиона останали им подръжници
На кой и за какво се оплакваме,като не можем да се гледаме сам сами

73 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5