относно ГО

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: с волан от М5
Мечтае да кара: Scott Gambler 730

Re: относно ГО

Мнение от marto7067 » 06 Апр 2012, 14:40

Закона за движение по пътищата и Кодекса на застраховането са 2 различни неща-да ви светна сега:
1-По Кодекс на застраховането, застрахователя носи пълна отговорност за нанесените от застрахования имуществени и неимуществени вреди през този 15 дневен срок,каквото и да стане(освен ако не си пил,напуснал ПТП или с изтекло СУМПС)-застрахователя плаща(в другите случаи-плаща и после си търси парите от теб)
2-По Закона за движение по пътищата.....там е упоменто само едно-дали водача има или няма Г.О.-това се установява чрез стикера на предното стъкло и самата полица.При разсрочено плащане се издават 2,3 или 4 стикера(в зависимост от периода на вноските) които се дупчат до датата на падеж,(без тия 15 дена-гратис) ако ти си в тях-следователно си подминал датата на стикера от тук следва, че към момента-нямаш Г.О.....пишат ти акт ,като стой та гледай...можеш да го обжалваш в 3-дневен срок със съответната квитанция за платена вноска и стикера на челното стъкло(който е продупчен от следващия ден на предходния стикер ,а не от датата когато си си платил вноските)!
С две думи-ако те хванат-имат пълно право да ти напишат акт(казвам-пълно право,дали ще напишат е др.въпрос), ако стане ПТП в тия 15 дена-застрахователя плаща...

Аватар
Кара: 200CE

Мнение от Projektzwo » 06 Апр 2012, 15:16

няма смисъл да се хабиш, пускаш информация от извора и пак ще излезе някой философ да ти обясни колко си невеж... :paranoid:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e34
Мечтае да кара: BMWта
Детайли за колата: хубавелка

Мнение от crazy_d » 06 Апр 2012, 16:58

marto7067 написа:2-По Закона за движение по пътищата.....там е упоменто само едно-дали водача има или няма Г.О.-това се установява чрез стикера на предното стъкло и самата полица.При разсрочено плащане се издават 2,3 или 4 стикера(в зависимост от периода на вноските) които се дупчат до датата на падеж,(без тия 15 дена-гратис) ако ти си в тях-следователно си подминал датата на стикера от тук следва,че към момента-нямаш Г.О....пишат ти акт ,като стой та гледай...можеш да го обжалваш в 3-дневен срок със съответната квитанция за платена вноска и стикера на челното стъкло(който е продупчен от следващия ден на предходния стикер ,а не от датата когато си си платил вноските)!
С две думи-ако те хванат-имат пълно право да ти напишат акт(казвам-пълно право,дали ще напишат е др.въпрос), ако стане ПТП в тия 15 дена-застрахователя плаща...

:mhihi: Е точно в полицата си пише кога се прекратява договора!...и как пишат акт като си имаш валиден договор за ГО който евентуално се прекратява ако не си платиш в рамките 15те дни! Ето и някакъв договор :mhihi:
Изображение
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от marto7067 » 06 Апр 2012, 17:39

crazy_d написа:
marto7067 написа:2-По Закона за движение по пътищата.....там е упоменто само едно-дали водача има или няма Г.О.-това се установява чрез стикера на предното стъкло и самата полица.При разсрочено плащане се издават 2,3 или 4 стикера(в зависимост от периода на вноските) които се дупчат до датата на падеж,(без тия 15 дена-гратис) ако ти си в тях-следователно си подминал датата на стикера от тук следва,че към момента-нямаш Г.О....пишат ти акт ,като стой та гледай...можеш да го обжалваш в 3-дневен срок със съответната квитанция за платена вноска и стикера на челното стъкло(който е продупчен от следващия ден на предходния стикер ,а не от датата когато си си платил вноските)!

:mhihi: Е точно в полицата си пише кога се прекратява договора!...и как пишат акт като си имаш валиден договор за ГО който евентуално се прекратява ако не си платиш в рамките 15те дни! Ето и някакъв договор :mhihi:
Изображение

...Ти наясно ли си кога имаш валидна Г.О.-май не си....аз ще ти кажа-когато имаш стикер с валидна перфорация,картонче с валидна перфорация,застрахователна полица и квитанция за внесена вноска...ако едно от тези работи липсва ти дрънкат акта(по закон) после отиваш в КАТ и си го обжалваш...отпада ти акта за без гражданска и ти жъкат 10 лв за неносене на документи...човек това ми е работата от 5 години...недей да спориш.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от marto7067 » 06 Апр 2012, 18:01

сори ако е прозвучало като заяждане...ама аз и по-горе си казах,че това са 2 отделни закона,катаджията като те спре няма да то пише акт по чл.202 от кодекса на застраховането...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 06 Апр 2012, 18:24

marto7067 написа:сори ако е прозвучало като заяждане...ама аз и по-горе си казах,че това са 2 отделни закона,катаджията като те спре няма да то пише акт по чл.202 от кодекса на застраховането...

Да, колега, съгласявам се за законите. Ти обаче сам казваш, че при евентуално обжалване на акта, той отпада, следователно е написан неправомерно. Във тази самата полица пише, че тя е валидна в този 15-дневен период.
Казваш, че си навътре в нещата и закона бил друг, би ли ми цитирал закона, по който евентуално биха ме глобили за изтекъл стикер на гражданска, но валидна полица към момента? :)
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от marto7067 » 06 Апр 2012, 18:43

В закона е записано "валидна застраховка Г.О."-като нямаш стикер е невалидна...дали ще е стикер или някой др. документ,за тях е невалидна,момчета нали ви казах ,че са 2 отделни закона, същото е и с алкохола-ако е под 0.5 няма нищо да ти кажат...ама ако се осереш-застрахователя няма да ти плати...за КАТ си редовен ама за застрахователите не си...чаткаш ли-не отричам абсурдите просто ви казвам как е по закон!
...Банален станах...тези 2 институции се водят от 2 различни закона-закакво трябва да са свързани един с друг за всяко едно нещо.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_ » 06 Апр 2012, 19:20

Аз знам какво пише в закона, валидната гражданска отговорност е на лице, колега. Аз те питах къде в закона е упоменато, че ще ме глобят заради изтекъл стикер. Във ЗДвП никъде не е уточнено, че валидността на ГО се гледа върху стикера, напротив дори и да имаш валиден стикер, винаги искат полицата ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от marto7067 » 06 Апр 2012, 19:23

Горното мнение ми беше последно...отказвам се,седнете да почете малко преди да тръгнем да си мерим пи*ките! :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от crazy_d » 06 Апр 2012, 20:07

marto7067 написа:Горното мнение ми беше последно...отказвам се,седнете да почете малко преди да тръгнем да си мерим пи*ките! :yes:

:lol: Колега няма нужда да спираш да пишеш, специално със теб не си мерим нищо (не е като другите които се чувстват длъжни да пишат на всякаде,там има малко мерене) а напротив щом като това ти е работата се съгласявам с теб каквото и да кажеш.Но както в началото казах за пиша за реални случки които ми са се случили, а ти как стоят документално нещата така че няма лошо…….значи в крайна сметка ако някой реши да напише акт като се обжалва ще падне,правилно ли съм те разбрал?
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: e46 330i

Мнение от minimalcoholic » 06 Апр 2012, 20:20

значи колеги моята ситуация съвсем се забатачи...оказа се че старата ми ГО е била фалшива и 6 месеца съм карал без валидна ГО...след като бях пуснал новата от 15ти април днес отидох в застрахователната компания и пожелах да ми анулират застраховката,след което да ми я направят наново...тези дни ще ви пиша какво е станало..
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от crazy_d » 06 Апр 2012, 20:25

minimalcoholic написа:значи колеги моята ситуация съвсем се забатачи...оказа се че старата ми ГО е била фалшива и 6 месеца съм карал без валидна ГО...след като бях пуснал новата от 15ти април днес отидох в застрахователната компания и пожелах да ми анулират застраховката,след което да ми я направят наново...тези дни ще ви пиша какво е станало..

:mhihi:
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от marto7067 » 06 Апр 2012, 20:43

crazy_d написа:
marto7067 написа:Горното мнение ми беше последно...отказвам се,седнете да почете малко преди да тръгнем да си мерим пи*ките! :yes:

:lol: Колега няма нужда да спираш да пишеш, специално със теб не си мерим нищо (не е като другите които се чувстват длъжни да пишат на всякаде,там има малко мерене) а напротив щом като това ти е работата се съгласявам с теб каквото и да кажеш.Но както в началото казах за пиша за реални случки които ми са се случили, а ти как стоят документално нещата така че няма лошо…….значи в крайна сметка ако някой реши да напише акт като се обжалва ще падне,правилно ли съм те разбрал?

точно така колега... :yes:
Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:

1. временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач:
е) (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) който управлява моторно превозно средство без застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите - до предоставяне на сключена валидна застраховка.
2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) временно спиране от движение на пътно превозно средство:
в) (доп. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) на собственик, който няма задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, до сключването й;

Ето,случайно намерих и няколко реда от някакъв форум,даже доста от нещата се припокриват с това което сме си казали:
http://forums.data.bg/index.php?showtopic=1788209

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от marto7067 » 06 Апр 2012, 20:54

minimalcoholic написа:значи колеги моята ситуация съвсем се забатачи...оказа се че старата ми ГО е била фалшива и 6 месеца съм карал без валидна ГО...след като бях пуснал новата от 15ти април днес отидох в застрахователната компания и пожелах да ми анулират застраховката,след което да ми я направят наново...тези дни ще ви пиша какво е станало..

Ти хептен си изял дървото,препоръчвам на всички, като си сключите застраховка си я проверете дали е валидна-мн лъжливи брокерчета се навъдиха.
http://eisoukr.guaranteefund.org/

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_ » 06 Апр 2012, 22:11

Колега, започвам да се съмнявам, че си в тази сфера. Най-вече от форума, който си цитирал...или просто не разбираш за какво говоря.
Във форума, който си цитирал става въпрос за изтекла полица ГО, а не за изтекла разсрочена вноска. Има голяма разлика. Гражданската отговорност е регламентирана по закон, че важи за една година. 15-те дни период важи само между първа и последна вноска(потретвам се), ако е изтекла полицата договорът се прекратява. ;)
В тази тема ставаше въпрос за изтекла разсрочена вноска, а не полица! :)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата