Виновен при ПТП

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i '99г.

Виновен при ПТП

Мнение от yellowsubmarine » 05 Апр 2012, 19:39

Колеги, да ви питам нещо, защото ми писна всякакви малоумници, изкарали книжки в Куртово Конаре и каращи по софийските улици да ми спират в багажника N-ти път подред :bang: :ranting:
На виновните при ПТП налага ли им се някаква глоба/отнемане на точки от КАТ?
Също така може ли и с каква успеваемост да търся по съдебен път разликата между експертната оценка и реалната цена на ремонта от виновния за ПТПто
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30

Re: Виновен при ПТП

Мнение от zzuzi » 05 Апр 2012, 20:27

По 1вия въпрос-ако ПТПто е леко и колите са в движение...и има съгласие относно вината след него не се вика КАТ,а само се уведомява и се пише двустранен протокол.Тогава на виновния никой нищо не му взема.Виновния се глобява/отнемат му се точки само ако дойдат от КАТ на място и му пишат акт.Те идват само ако нещо не можете да се разберете или ПТПто е тежко-пострадали хора,колите не могат да се преместят и т.н.
По втория въпрос...от лични наблюдения по-скоро никакъв шанс.Единствено може да обжалваш експертната оценка,но и от това голяма файда няма.
п.п.Ако чак толкова често ти спират отзад сложи един голям теглич...по-изнесен ако намериш :lol:
Изображение Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 05 Апр 2012, 22:43

Няколко пъти вече и аз си задавам подобни въпроси. Пращам някой камион да товари някъде и някой некачествен шофьор предизвиква ПТП с увреждане на камиона, който не може да натовари и трябва да престои няколко дни за ремонт. Аз плащам неустойка, че не съм превозил стоката и губя пари от неоправдания престой за ремонт (през тези няколко дни камионът може да превозва стока и да печели пари). Покриват ми се разходите само за ремонт. Веднъж казах на полицаите да пишат от колко до колко часа е възпрепятстван камиона и те почти ми теглиха една, а адвоката ми се засмя и ме посъветва да не се знимавам с "Глупости".
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 06 Апр 2012, 15:26

Мордехай написа:Няколко пъти вече и аз си задавам подобни въпроси. Пращам някой камион да товари някъде и някой некачествен шофьор предизвиква ПТП с увреждане на камиона, който не може да натовари и трябва да престои няколко дни за ремонт. Аз плащам неустойка, че не съм превозил стоката и губя пари от неоправдания престой за ремонт (през тези няколко дни камионът може да превозва стока и да печели пари). Покриват ми се разходите само за ремонт. Веднъж казах на полицаите да пишат от колко до колко часа е възпрепятстван камиона и те почти ми теглиха една, а адвоката ми се засмя и ме посъветва да не се знимавам с "Глупости".

В такъв случай КАТ не могат да направят нищо - не им е в компетенцията да определят "пропуснати ползи".

Според мен трябва да се заведе гражданско дело, за да се търсят пропуснати ползи, но в България... Едва ли ще имаш успех...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Аватар
Кара: 200CE

Мнение от Projektzwo » 06 Апр 2012, 15:41

Експертната оценка се изчислява по наредба 24, която не е обнародвана от 2006г., т.е. от там чудо не можеш да очакваш, в най-добрия вариант обезщетение стига колкото да си оправиш колата с алтернативни части.
Но ако минеш през съда, нещата стоят по различен начин, т.е. каквото определи съда в твоя полза - застрахователя се задължава да го изплати.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 06 Апр 2012, 15:48

yellowsubmarine написа:Колеги, да ви питам нещо, защото ми писна всякакви малоумници, изкарали книжки в Куртово Конаре и каращи по софийските улици да ми спират в багажника N-ти път подред :bang: :ranting:
На виновните при ПТП налага ли им се някаква глоба/отнемане на точки от КАТ?

Акта е 100лв и 4 контролни точки са предизвикано ПТП (по спомени) . Ако има други нарушения ,покрай цялата ситуация точките се начисляват допълнително. И всичко това с присъствието на КАТ и съставен акт на виновния водач. Както колегата е спомел по-горе ,при размяна на двустранен протокол м/у двамата участници няма глоба,няма отнети точки

Отвори си ЗДвП и виж кой какво и как понася в конкретния случай ;)
Изображение

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 06 Апр 2012, 17:02

Грешиш... в зависимост от това, което ще напишат куките, актът може да е:

- до 100лв глоба, без взимане на точки - "Слаб контрол".
- до 150лв глоба (ако не се лъжа) и 10 контролни точки - това си е стандартно за ПТП.
- до 150лв глоба и 14 контролни точки - за умишлено предизвикване на ПТП. Ама това трябва да е явно и "видимо" с просто око и за "просто удар отзад" почти никога не го пишат.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да пият мента
Мечтае да кара: за 6лв/100км
Детайли за колата: не върви и не гори

Мнение от павката » 06 Апр 2012, 17:47

yellowsubmarine написа:...
Също така може ли и с каква успеваемост да търся по съдебен път разликата между експертната оценка и реалната цена на ремонта от виновния за ПТПто

можеш и напълно е вероятно да отсъдят в твоя ползва.мой приятел така се наложи да плаща разликата в ремонта на кола,която удари!
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 06 Апр 2012, 18:41

Има значение дали го съди потърпевшия или ЗК-то... голямо значение ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: с волан от М5
Мечтае да кара: Scott Gambler 730

Мнение от marto7067 » 06 Апр 2012, 19:13

Можеш да претендираш ако колата е до 3г. от датата на производството-тогава застрахователя приема изцяло приложената фактура, мине ли 3 години-неможеш да ги барнеш-това е закона,такава е наредбата-общоприета е,друг е въпроса дали наистина е смятано по тая наредба....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 06 Апр 2012, 22:22

Mollov написа:Грешиш... в зависимост от това, което ще напишат куките, актът може да е:

- до 100лв глоба, без взимане на точки - "Слаб контрол".
- до 150лв глоба (ако не се лъжа) и 10 контролни точки - това си е стандартно за ПТП.
- до 150лв глоба и 14 контролни точки - за умишлено предизвикване на ПТП. Ама това трябва да е явно и "видимо" с просто око и за "просто удар отзад" почти никога не го пишат.

Наистина има грешка в написаното от мен ,но и точките които си постнал,че се (не)отнемат не са съвсем верни.

(2) За виновно причиняване на пътнотранспортно произшествие допълнително се отнемат 4 к.т.

от тук :arrow: http://www.kat.mvr.bg/

В случая акт се пише за дадено нарушение като при наличие на птп възникнало от това нарушение се прибавят 4т. Стандартни 10т. за птп не съществува като понятие.
Няма акт за "Слаб контрол" при който е настъпило птп (самокатастрофа) и да не се отнемат точки. Там се налага минимума от тия 4 точки .
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: тук там

Мнение от азззз » 07 Апр 2012, 1:52

plradev написа:
В случая акт се пише за дадено нарушение като при наличие на птп възникнало от това нарушение се прибавят 4т. Стандартни 10т. за птп не съществува като понятие.
Няма акт за "Слаб контрол" при който е настъпило птп (самокатастрофа) и да не се отнемат точки. Там се налага минимума от тия 4 точки .

И аз мисля,че е точно така. По спомен миналата година,когато размазах служебната кола в отнела ми предимството госпожа,акта който и писаха беше точно 100лв и 4 контролни точки. А това,че от мойто кола не ставаше е друга песен. В крайна сметка като по чудо парите от каското стигнаха,та даже бяха със 100лв отгоре,а колата изглеждаше по-добре от преди :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бензинояд

Мнение от sapio » 07 Апр 2012, 11:01

азззз написа:
plradev написа:
акта който и писаха беше точно 100лв и 4 контролни точки. :mhihi:

Това се пише в наказателното постановление, не в акта и освен ако не си ходил с нея да си го получи в КАТ, не знам как го установи на място. Това какво са казали куките на място, няма никакво значение.

Два примера от сравнително скоро какво отнемат - ожулена врата на потърпевшия, в движение, причинено от водач без наложена глоба с наказателно постановление в последните две години - 9 точки и 100 лева глоба. Автомобил направен тотал щета на потърпевшия, от водач с наложена глоба с наказателно постановление в последните две години - 9 точки и 100 лева глоба. Издадени от КАТ София.

Две абсолютно различни по начин на причиняване и последици произшествия с еднакви санкции.
Изображение

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 08 Апр 2012, 11:45

plradev написа:Няма акт за "Слаб контрол" при който е настъпило птп (самокатастрофа) и да не се отнемат точки. Там се налага минимума от тия 4 точки .

Аз за "самокатастрофа" не говоря... иначе при ПТП, както написаха преди мен - 9 точки... не били 10, ми 9.. а тия 4 точки за виновно причиняване са допълнително. Само че както казах, те се прилагат при определени условия и ситуации. Например - гоните се с някой и ти въртиш към него и го удряш. Има свидетели, които го потвърждават - виновно/умишлено причиняване на ПТП.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 08 Апр 2012, 14:09

Mollov написа:
plradev написа:.......

.......

Виновно причиняване не означава умишлено ;) Две коренно различно неща са .. това ,че си виновен за причиняване на птп ,не означава ,че си го извършил умишлено .

Ето го списъка с нарушенията при които се отнемат контролни точки :arrow: http://bgzakoni.com/index.php?option=co ... &Itemid=94

Няма точка в която да се отнемат 9 к.т. ;)

При настъпване на ПТП ,най-често се пише АКТ по чл. 179 и чл.180 от ЗдВП в съответните му алинеи и т.н. по които се отнемат 5 к.т. ;) Добавят се още 4к.т. за виноновността ( не умишленост) в наказателното постановление и така се формират "дежурните" 9 точки . Та така ...

Примерно ако настъпи ПТП след отнемане на предимство след неспиране на знак Б2 (Стоп) за което се отнемат 7 к.т. ,общо отнетите точки накрая ще са 11.
Изображение

Назад към Извън Темата