Как са нещата в UK и Ирландия?
Модератор: Общи модератори
36 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- xpl0d
-
-
- Кара: на изпарения
- Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355
Как са нещата в UK и Ирландия?
Какъв процент са данъците и таксите в UK и в Ирландия? Тук са грубо 25% - социални, мед. осигуровки и т.н. Ако заплатата ти е например бруто 1000, взимаш чисти 750. Та в UK какъв е този процент?
Цени на квартири? Топ центъра на Лондон/Дъблин кви пари, в покрайнините на Лондон/Дъблин кви пари, ориентировъчно нали?
Имало някакви жълти, червени карти...за какво за тези карти, задълже ли са? И някакъв insurance имало, но не разбрах медицинска ли каква, нещо като social security number в USA. Без него не можело да започнеш каквато и да е работа, а работодателите се дърпали да го вадят. Но не можа да ми обясни човека за какво става дума и за какво са различните неща. Някаква агенция му оправяла документите.
Цени на квартири? Топ центъра на Лондон/Дъблин кви пари, в покрайнините на Лондон/Дъблин кви пари, ориентировъчно нали?
Имало някакви жълти, червени карти...за какво за тези карти, задълже ли са? И някакъв insurance имало, но не разбрах медицинска ли каква, нещо като social security number в USA. Без него не можело да започнеш каквато и да е работа, а работодателите се дърпали да го вадят. Но не можа да ми обясни човека за какво става дума и за какво са различните неща. Някаква агенция му оправяла документите.

- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
Re: Как са нещата в UK и Ирландия?
Разликата между един немец и един българин е, че немеца отива в първия Job Center , казва че иска да си извади National Insurance Number, дават му едно телефонче, обажда се, питат го за имена, адрес, гражданство, срокове на пребиваване в UK, както и защо му е тоя NIN - той отговаря. В края на разговора му дават адрес и час, на който той трябва да бъде на интервю за този NIN. Отива, питат го същите въпроси като по телефона и след 2 седмици отива да си вземе NIN-a и започва работа.
За българите обаче (и румънците) процедурата е малко по-различна защото за да имаш NIN трябва да имаш или жълта карта (assessment card ) или да си self employed . И понеже 2рото е много малко вероятно - ти трябва задължително тази карта.
Можеш да погледнеш тук в дясно
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucit ... /applying/
Трябва ти формуляр BR3. Попълваш го, прилагаш оригинално (не копие) ID (лична карта или паспорт) , 2 снимки за документи и го изпращаш на адреса посочен в сайта. И чакаш ... около 6 месеца . След това има две опции
Получаваш си изпратеното обратно +
- Писмо в което ти се извиняват че не можеш да получиш "жълта карта"
- Получаваш жълта карта
При втория вариант може да си доволно щастлив защото имаш пълните права да живееш, работиш и учиш в UK. Остава само да си изкараш нин.
Вариант 1 - Хващаш самолета, намираш си квартира, седиш 1 месец без приход докато ти излезе NIN , търсиш си работа и почваш
Вариант 2 - Хващаш агенция да ти уреди нин-а , да ти намери работа и чак тогава заминаваш.

Бях много надъхан да си намеря някво бачкане покрай ученето но се сблъсках лично с тоя проблем. Ядосах се и реших че нещата ще ги задействам като се прибера ... ся съм се отдал на шотландско уиски, мадами и писане на курсови работи
За българите обаче (и румънците) процедурата е малко по-различна защото за да имаш NIN трябва да имаш или жълта карта (assessment card ) или да си self employed . И понеже 2рото е много малко вероятно - ти трябва задължително тази карта.
Можеш да погледнеш тук в дясно

Трябва ти формуляр BR3. Попълваш го, прилагаш оригинално (не копие) ID (лична карта или паспорт) , 2 снимки за документи и го изпращаш на адреса посочен в сайта. И чакаш ... около 6 месеца . След това има две опции
Получаваш си изпратеното обратно +
- Писмо в което ти се извиняват че не можеш да получиш "жълта карта"
- Получаваш жълта карта
При втория вариант може да си доволно щастлив защото имаш пълните права да живееш, работиш и учиш в UK. Остава само да си изкараш нин.
Вариант 1 - Хващаш самолета, намираш си квартира, седиш 1 месец без приход докато ти излезе NIN , търсиш си работа и почваш
Вариант 2 - Хващаш агенция да ти уреди нин-а , да ти намери работа и чак тогава заминаваш.

Бях много надъхан да си намеря някво бачкане покрай ученето но се сблъсках лично с тоя проблем. Ядосах се и реших че нещата ще ги задействам като се прибера ... ся съм се отдал на шотландско уиски, мадами и писане на курсови работи

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
- xpl0d
-
-
Баси дискриминацията
Мога ли да кандидатствам за assessment card от България?

Мога ли да кандидатствам за assessment card от България?

- ogata
- старши ентусиаст
-
Да, точно това смятам да направя и аз. В сайта е обяснено как .. пусни писмото препоръчано и изискай връщането му препоръчано също. Ще е голям фал ако се изгубят някъде документите ти, още по-голям ако ти дадат жълта карта и стане нещо с нея заради пощите.

- xpl0d
-
-
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Какъв процент са данъците и таксите в UK и в Ирландия?
В Ирландия кажи-речи нямаш данъци. На 450 евро седмична заплата ми одържаха около 10-15 евро данък , непомня как се казваше точно , но има опции и да си го възтановиш после . Аз не съм си го търсил. Знам че ако работиш овъртайм , данъка скача до към 20-30 евро на седмица (той си е процент , но не пропорционален) но там трудно дават овъртайм. При 10 евро на час и сандей дабъл ( в неделя двойна надница) никой не му се занимава да бачка като луд .
Работната седмица е 37,5 часа по стандарт.
Изплащат отпуски накрая - много прилични суми се натрупва за 6 месеца . Към 600-800 евро отпуска горе-долу

ПС:ресторантите и баровете са безбожно скъпи , поне в Дъблин

- ogata
- старши ентусиаст
-
Ачо що евро бе ? В Ирландия на евро ли са ? Акцента спрямо шотландския ядва ли се ?
Кво ше рече безбожно скъпи пъбове ? 3 паунда за пинт карлсбърг ?
Тука ми ареса повече от америка и мисла са върна, ама да не е баш в Шотландия, че акцента сцепва ...

Кво ше рече безбожно скъпи пъбове ? 3 паунда за пинт карлсбърг ?
Тука ми ареса повече от америка и мисла са върна, ама да не е баш в Шотландия, че акцента сцепва ...

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
интересно. BR2 ми изглежда по-смислено ако имаш някакъв стаж и си завършил вече образованието си.
щото събираш, точки за доход, образование, възраст и т.н. и не ти трябва работодадел.
щото събираш, точки за доход, образование, възраст и т.н. и не ти трябва работодадел.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- nikinenov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 335d, F30 320d
на две на три че нямам време сори,
УК: удръжки от заплата - 25-6% до 40к, 40% над 40к, но сега това се променя май и границата пада на 36к
трябва ти рарешително за работа - работодател ще се навие да ти извади само ако си специалист за специална работа иначе не
другия вариант е селфимплойд или студент с 20часа рарещително за работа седмично
след 1 година работа законно с плащане на данъци - кандидаtства[ за синя карта - БР1 формуляр и нямаш повече ограничения
за повече инфо - bghelp.co.uk
сайта става за инфо но има много за четене и атмосферата не е особенно приятелска
УК: удръжки от заплата - 25-6% до 40к, 40% над 40к, но сега това се променя май и границата пада на 36к
трябва ти рарешително за работа - работодател ще се навие да ти извади само ако си специалист за специална работа иначе не
другия вариант е селфимплойд или студент с 20часа рарещително за работа седмично
след 1 година работа законно с плащане на данъци - кандидаtства[ за синя карта - БР1 формуляр и нямаш повече ограничения
за повече инфо - bghelp.co.uk
сайта става за инфо но има много за четене и атмосферата не е особенно приятелска
Only a month ago, I stepped out of the Ferrari 430 and thought that maybe in 200 years, someone, somewhere, using materials that don't currently exist, will make something better. But in fact, I only had to wait four weeks. The M5 is that good.
ogata написа:Да, точно това смятам да направя и аз. В сайта е обяснено как .. пусни писмото препоръчано и изискай връщането му препоръчано също. Ще е голям фал ако се изгубят някъде документите ти, още по-голям ако ти дадат жълта карта и стане нещо с нея заради пощите.
A в самата формичка защо пише
We will return all your documents by recorded delivery to a UK address only.

Ако ти загубят личната карта, наистина ще е голям фал. А и не е оферта да се разхождаш в България без лична карта, докато ти обработват документите. Може би най-добре да им се изпрати международния паспорт.
Отделно, като гледам какви категории длъжности си търсят, май ще си стоя тука

Не Мы такие, Жизнь такая
- xpl0d
-
-
Пълна хамалогия е тва в UK баси. Сецват ти мерака още отначало
За Ирландия как седят нещата? Пак ли 1001 гимнастики с всевъзможни документи и разрешителни?

За Ирландия как седят нещата? Пак ли 1001 гимнастики с всевъзможни документи и разрешителни?

- stambo_81dg
- старши ентусиаст
-
- Кара: Х5
Аз първо си намерих работа, след това се записах на интервю за НИН взех писмо от шефа ми че работя при него като селф емплоит, отидох на интервюто там ме питаха това онова и след 2 седмици ми доиде НИН-а после и УТР-а и всичко ми се стори мн лесно ама въпроса е да те вземе някои на работа и малко се получава един омагьосан кръг че без документи много много не вземат.
въпроса е да си уникален в своята работа все ще си намериш работа, но ако нищо не умееш по добре забрави, много трудно ще те вземат на работа. Там бюрократичните процедури ми се струват 10000 пъти по улеснени от нашите

- xpl0d
-
-
Aко отидеш на място да си подадеш документите става за един ден, ако си подадеш документите по пощата обаче до 6 месеца, в момента обработват документи подадени през ноември 2011-а
Все съм си мислел, че от нашите чиновници по-бавни няма, но съм се лъгал жестоко 

- ogata
- старши ентусиаст
-
xpl0d написа:Aко отидеш на място да си подадеш документите става за един ден, ако си подадеш документите по пощата обаче до 6 месеца, в момента обработват документи подадени през ноември 2011-аВсе съм си мислел, че от нашите чиновници по-бавни няма, но съм се лъгал жестоко
Не става за един ден.Пак се чака 6 месеца ... ма с 3-4 дена по-малко щото спестяваш пощата на отиване

Ходих на крака в офиса в гласгоу

- xpl0d
-
-
ogata написа:xpl0d написа:Aко отидеш на място да си подадеш документите става за един ден, ако си подадеш документите по пощата обаче до 6 месеца, в момента обработват документи подадени през ноември 2011-аВсе съм си мислел, че от нашите чиновници по-бавни няма, но съм се лъгал жестоко
Не става за един ден.Пак се чака 6 месеца ... ма с 3-4 дена по-малко щото спестяваш пощата на отиване![]()
Ходих на крака в офиса в гласгоу
Oбъркал си се нещо май

If you make your application in person at Croydon public enquiry office, we will usually process your application on the same day.
В Croydon трябва да отидеш, не в Глазгоу.

36 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3