Категория А
Модератор: Общи модератори
26 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- spacepl
- старши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D F07 530D
- Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
- Детайли за колата: трошляче някакво :)
Re: Категория А
Ако не забелязваш, аз за теб и твоето каране нищо не съм казвал, така че не се обръщай към мен конкретно. Аз ти казвам, че с тия купени книжки се подпомагат мелетата.
Kroki написа:Ама аре да не приказвате кой колко може да кара т.н. без да познавате човека отсреща, конкретно към spacepl и Kris че малко дразните. Всеки си има глава на раменете да мисли, кат не мисли негов проблем. Аз пистови мотори не карам и скорости над 100км/ч не ме вълнуват, защото просто мотора ми не може да ги дигне, пък и нямам желание. Притежавам 2 мотора, едно МЗ 250 което си карам по пътя като КОЛА и едно ЧЗ 125 кросово за гората. Няколко години съм се упражнявал доста, но както казах бързи мотори не ме греят! За мен удоволствието е във возенето и звука.. Май май, важното е да се обадим..
Еми добре обади се сега доволен ли си? Че и "спорче" направи, сега май си на седмото небе.
Това че ти си караш МП3-ките не значи че всички са така, даже ако наистина си от Плевен трябва да знаеш средно колко нови моториста си заминават или поне сядат на стол по Плевенско и околия всяко лято. Само за протокола карах около 10г. пистови мотори и то само шосейно. Средно за година навъртах по окло 40 000км на мотор (Просто и стария ми шеф беше моторист). Та колко народ взе книжка и колко се претрепа щото си я взе по този начин, смятам че имам добри набюдения.
И все пак си прав всеки сам си носи кръста.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Те щото големите карачи са застраховани от сакатлъци.Като е решил да се трепе с мотор той си знае човека и за гората каква книжка му трябва ...кара и това е.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Човек винаги има какво да научи в шофирането било то за автомобили, мотоциклети, камиони, самолети и т.н..
Реално погледнато на тоя курс целта на инструктора е да те научи да се опазиш сам себе си, а не само да се научиш да тръгваш, спираш и да пазиш равновесие. Има доста чалъми особенно в мотоциклетизма, но повечето си ги спестяват (инструкторите) и карат през просото.. После как няма да има толкова голяма черна хроника, като куцо и сакато са взели книжки по такъв начин (@Kroki не говоря за теб, а попринцип). 

enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
Според мен трябва да го направят първите две години след книжката - макс 400сс. Ако те хванат с повече, да ти я взимат.
Ясно е, че и с 50сс можеш да се утрепеш, но тук говорим да се редуцират птп-тата и последствията от тях по вина на моториста.
Но в крайна сметка, човек ако има акъл, сам ще си прави рестрикции и постепенно ще катери класовете... ако няма, последствията са ясни...
Не че се давам за пример, но аз започнах от 50сс като малък, после първия ми личен мотор беше 125сс и вече имах книжка. После скочих на 600сс и след това на 1000сс и тогава се отказах. С всеки мотор за поне два сезона съм бил....
Имал съм късмет определено след като съм жив без контузии, но ако направо се бях метнал на 1000сс, не се съмнявам къде щях да съм сега.
А за полигоните - там единственото, на което те учат е как да го минеш(самия полигон) - никакво внимание за важните неща не ми бе обърнато на мен. Нито за коунтър стииринга нито нищо. Единствената забележка, която ми казваха беше, че съм се набирал на ръчките като текезесар с ЧЗ
Ясно е, че и с 50сс можеш да се утрепеш, но тук говорим да се редуцират птп-тата и последствията от тях по вина на моториста.
Но в крайна сметка, човек ако има акъл, сам ще си прави рестрикции и постепенно ще катери класовете... ако няма, последствията са ясни...
Не че се давам за пример, но аз започнах от 50сс като малък, после първия ми личен мотор беше 125сс и вече имах книжка. После скочих на 600сс и след това на 1000сс и тогава се отказах. С всеки мотор за поне два сезона съм бил....
Имал съм късмет определено след като съм жив без контузии, но ако направо се бях метнал на 1000сс, не се съмнявам къде щях да съм сега.
А за полигоните - там единственото, на което те учат е как да го минеш(самия полигон) - никакво внимание за важните неща не ми бе обърнато на мен. Нито за коунтър стииринга нито нищо. Единствената забележка, която ми казваха беше, че съм се набирал на ръчките като текезесар с ЧЗ

sub_eleven написа:Според мен трябва да го направят първите две години след книжката - макс 400сс. Ако те хванат с повече, да ти я взимат.
До преди известно време (една година някъде) беше така. Като вземеш А категория можеш да караш до 350сс. След като навършиш 21 автоматично вече можеш да караш над 350сс (гледа се на това, че все едно имаш 3 години стаж на мотора..). Защо го премахнаха ? Сега 18-19 годишни се качват на 600сс и нагоре и кой съм аз..
Ако става въпрос и аз съм започнал от 50сс, после 125, 400, 600 и бях на 750 1 сезон (говорим за лични мотори, иначе съм карал и 1000). Трябва да се свиква с мощта на "двете колела"..точно това е опасното за неопитния водач - като осучи "масура"..

enjoy life and drink cold beer

- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL
Абе каквито и способности да имаш книжка трябва да си изкараш като хората и не само заради теб но и заради другите учасници в движението които не знаят ти какви възможности имаш и до каква степен владееш мотора.
Всички се започнали от руски машини,които сега са много смешни но всеки един мотор си крие рисковете и трябва да се внимава много.
Всички се започнали от руски машини,които сега са много смешни но всеки един мотор си крие рисковете и трябва да се внимава много.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Тоя който си мисли че книжката ти дава нужните умения да караш голям мотор са в дълбока заблуда.За тъй наречените скутерчета и скорости 40-50 км може и да става .Нагоре всичко си е до яко дупе и перфектно владеене на машината....все неща дето на курса няма как да ги научиш.Да не говорим че дори и да си с идеалните качества пак не си застрахован щото винаги ще има някой идиот или заспал дръвник дето ще ти разкаже играта.Отдавна вече не карам двуколесни возила точно по тая причина ...щото предпочитам керемида над главата.Като се изпотрепят 3-4 човека за един сезон от познатите ти трябва да си доста голям непукист да продължиш тая заигравка с късмета си.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Jordana написа:... перфектно владеене на машината...
В момента, в който решиш, че "владееш перфектно машината" вече си с единия крак...
Нарича се самонадеяност.
Перфектното владеене или близкото до него работи на писта и само там.
На пътя за съжаление не сте само ти и машината - има много независещи от вас двамата фактори.
В мото форумите има много добри ръководства по темата - съветвам те да ги прочетеш преди дори да си купиш мотор.
Курса съм го карал в Дупница за по-малко пари, но си беше реален с реален изпит. Не станах "карач", но научих някои неща, които ми бяха полезни после.
Touring & windsurf club
Колега ето на 21 страница 3-ти пост http://www.motoforum.bg/index.php/topic,39370.300.html 

- DieLikeTheResT
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: само красавици
Колеги записах се в Хасково за 200лв. всичко е легално ще си карам курса както трябва
пък и аз карам мотор от 8 год без книжка не съм толкова зле 

26 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2