катастрофа с пешеходец - как е закона?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

BMWPhotographer
Аватар
Кара: F10 530d xdrive LCI
Мечтае да кара: Все по-хубави 5 серии

катастрофа с пешеходец - как е закона?

Мнение от BMWPetar » 19 Апр 2012, 13:40

Темата е провокирана, че вчера за пореден път докато карах, с ниска скорост - не повече от 40 км. близо до Дойран в тъмното, един тъпанар с черно яке и черни дънки ми изскочи пред колата на място, което даже не е близо до кръстовище или пешеходна пътека. Едвам спрях, и след тва едвам не го утрепах...
Затова питам, как стоят от законова гледна точка нещата? Какво става ако утре някой циганин недай си Боже ви се хвърли под гумите и не успеете да спрете? Доказва ли се вина на пешеходец, и това пак ли въвлича шофьора в проблеми?

Нямам думи просто...
"Когато пътят стана мокър, Audi quattro-то беше по-бързо в завоите, но просто някакси усмивката на лицето на шофьора на BMW-то беше доста по-голяма..." Джереми Кларксън, сравнение между Audi RS6 и BMW M5, Top gear

BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW

****F10 530d+ xdrive M-sport 2014

Gone, but not forgotten:

*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990

ентусиаст
Аватар

Re: катастрофа с пешеходец - как е закона?

Мнение от vlad0 » 19 Апр 2012, 13:53

ти си виновен. "несъобразена скорост". В смисъл можеш да докажеш, че си невинен, но е гадна и тежка процедура.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 19 Апр 2012, 13:56

у нашата мила родина ако удариш пешеходец и недай си боже го убиеш дори и на магистрала да си ще те изкарат виновен с обичайното "несъобразена с пътните условия скорост"
ако сме в бяла държава можеш да го осъдиш дори да ти плати щетите по колата ако не е на пешеходна пътека /имаше в подобна тема цитиран случай мисля от Германия беше/
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530i

Мнение от masimo » 19 Апр 2012, 14:01

Да го кажа друго ятче, в запокани пише "Да караш със съобразена скорост". Реално дори да си спрял, а той да се затича и да се фрасне в колата си виновен.
След като стана поразията с онова детенце на Г.М.-то и както всеки ден минавам оттам вече спирам отдалече само да видя пешеходец който припарва.
Пазете се здраво, че ще почерните и своя живот така.

P.S. вчера видях с 2-те се очи как един пресичаше цариградско в 5.45 PM ... :banghead:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 19 Апр 2012, 14:22

Аз обаче имам спомен, че неотдавна имаше обществена дискусия точно по този въпрос. В някой от законите пишело, че ако пешеходецът е "изскочил" в условия без да има физическа възможност да се предотвраи произшествието, водачът получава условна присъда. Именно този спорен момент искаха да се промени, понеже практиката показва, че до сега много хора са се измъкнали по този начин.
Аз лично съм на мнение, че следва да се търси отговорност и на невъзпитаните пешеходци и ако трябва да им се търси съдебна отговорност. С две думи омръзна ми от разните му изкукали пенсионери, правещи опити да пресекат "Цариградско шосе", бул. "България и т.н.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 19 Апр 2012, 14:28

Чакам момента в който, някой ще промени закона..... Че ми писна от неправилно пресичащи хора :banghead:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: e36 m3

Мнение от PaCk0o » 19 Апр 2012, 14:37

то си има закон за пресичането, това че не се спазва е друго, даже предното лято на един приятел му писаха фиш или акт не знам какво се води за прескачане на парапета между двете платна и пресичане. Дано има повече такива полицай, че да вкарат малко в ред нещата щото повечето вобще не обръщат внимание на такива пресичания, а за мен това е равносилно се едно да мина на червено.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от uCnaHeTcA » 19 Апр 2012, 14:38

Гледам ако не винаги, то почти винаги да давам път на пешеходна, ноооо изскочи ли ми някой от храстите, го редим до 9то коляно :ranting: :ranting:
А най-тъпото е, когато това е майка с дете/количка, лелееее, откачам :bang:

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 19 Апр 2012, 14:43

Аз като видя някои да пресича неправилно винаги свиря, но не за да го напсувам ами за да се усети, че прави нещо нередно, щото бас държа че повечето пешеходци не осъзнават кво може да стане....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от blackgod » 19 Апр 2012, 14:57

Понеже доста хора говорят наизуст, чули отнякъде или просто философстват, реших да драсна два реда като патил.
Винаги при инцидент с пешеходец който е пострадал (от средна телесна повреда нагоре), се води досъдебно производство за установяване на вина на шофьора. Независимо каква е ситуацията.
При мен ситуацията беше "нарисувана", че вината е изцяло на пешеходеца, но ходих по разпити, правиха автотехническа експертиза, следствие, прокуратура, и след 8-9 месеца излезе прокурорско постановление, че не съм имал възможност да избегна инцидента.. И пак нещата бяха на кантар да се стигне и до съд.
Нямаше значение, че пешеходеца беше кирка пиян и че изскочи на 2м пред колата.. И това заявено от мен и двама свидетели на инцидента.
На никой не пожелавам да попада в такава ситуация, но ако се случи ето ви първите стъпки които трябва да предприемете:

- Спирате колата, и веднага звъните на 112 и съобщавате за катастрофата, и едновременно с това отивате до пострадалия за да може на момента да подадете информация в какво състояние е.
- След подаването на сигнала, оставате до пострадалия и ако можете да му окажете първа помощ, го правите. В никакъв случай не му давайте да се изправя, най-добре е докато дойде линейка, да остане неподвижно на място, освен ако не се налага някаква интервенция по даване на първа помощ. Ако има хора наоколо ги помолете да предупреждават колите от трафика за да не стане друга беля.
- Огледайте се за свидетели които евентуално могат да кажат на дознателите какво се е случило. Това е особенно важно ако нямате вина за случилото се, т.е. катастрофата е предизвикана от пешеходеца.
- След пристигането на линейка или полицаи, отидете до колата си и извадете светлоотразителния триъгълник и го сложете не необходимата дистанция за да обезопасите мястото на катастрофата.

Оттук насетне непосредствено след катастрофата, следват разпити първо от катаджиите, след това идват и следователи, които правят необходимите измервания и снимки.. Тук няма да навлизам в подробности..
За тези първи 1-2 часа от катастрофата, най-важното е да запазите самообладание и сравнително спокойствие, за да може да извършите горните действия.. Гарантирам ви, че след като се приберете в къщи ще рухнете психически...

От следващия ден (ако в първия ден не остане време) трябва да се занимаете със застрахователите. За каското мисля, че е ясно, но най-важно е да уведомите застрахователя си по Гражданска отговорност! Запознайте се с Общите условия на застрахователя, за да видите какъв е срока в който трябва да подадете въпросното уведомление. Срока варира между 3 и 7 дена от това което съм изчел из нета. Не се заблуждавайте от некомпетентни служители на застрахователя, които може да се опитат да ви заблудят, че такова уведомление не е необходимо! Неподаването на такова уведомление, е причина в последствие застрахователя или да откаже плащане, или да предяви регресивен иск срещу вас. Другите причини които могат да доведат до тези последици са:
- ако сте пил (дори и в разрешените 0.5 промила)
- ако колата не е минала технически преглед
- ако нямате валидна книжка
Мен лично 2 дена ме ракарваха като панаирна мечка из разни офиси на застрахователя, наслушах се на хиляди глупости, но благодарение на упорството ми, накрая успях да подам уведомление. Задължително трябва да остане копие и за вас, със съответния входящ номер и печат на застрахователя!
Това е относно застрахователите.

Иначе ако попаднете в такава ситуация, е важно да си наемете адвокат, който да ви представлява по време на досъдебното производство. Без адвокат можете без да искате да си навлечете сериозна беля на главата.

2 години след инцидента, за мен случая все още не е приключен, понеже пешеходеца още съди застрахователя ми по ГО.

И още един факт: ако докажат че сте карали с превишена скорост, или на ръба на ограничението при настъпване на инцидента, сте свирени. При ограничение 50 км/ч, ако автотехническата експертиза докаже, че ако сте карали с 40 км/ч сте можели да избегнете инцидента, то тогава сте виновен. Такъв е закона. Несъобразена с пътните условия и уязвимите участници на пътя скорост.
Така, че наистина си помислете дали спестяването на няколко секунди или минути си заслужава бързането.
Последна промяна blackgod на 19 Апр 2012, 16:58, променена общо 1 път

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 19 Апр 2012, 15:09

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 19 Апр 2012, 15:23

Само на магистрала с разделени платна возилото е с предимство. Навсякъде другаде общо взето удариш ли пешеходец- голям проблем.

Мислете го така- не трябва ли пешеходеца да се прекачва за да пресече- трябва да го пазиш.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: дизели
Мечтае да кара: по хубави пътища
Детайли за колата: прави фокуси

Мнение от ylaine » 19 Апр 2012, 16:29

Пешеходците няма да ги коментирам, за да не почвам да псувам като дърта пияница :banghead:

Искам само да благодаря на колегата blackgod за полезното мнение, но все пак дано никой да не изпада в подобна ситуация.

И съща така да обърна внимание на един интересен феномен, така типично по български - искам да обърнете внимание колко хора, разхождащи кучетата си ще видите да вървят по улицата, все едно са в пешеходна зона или пък ще пресичат като овчици без кратунки и съответно колко майки с детски колички.. Простият извод сочи, че българинът държи повече на живота и здравето на своя домашен любимец, отколкото на своите или тези на детето си :kuku:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 19 Апр 2012, 16:42

Моя инструктор като си взех изпита пред дай ми каза.

"Ако някога недай си боже блъснеш човек - първата работа трябва да ти е да го закараш в болница и да го обгрижиш по всички възможни начини. Гледайте да се разберете нещо ...."
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2006 330xd, 2008 A8 4.2tdi
Мечтае да кара: WBS

Мнение от Brat mu » 19 Апр 2012, 16:59

Blackgod е обяснил много правилно какво се случва, ако удариш пешеходец!ВИНАГИ ти си виновен!Ако някой ви изскочи и го видите в последния момент,в НИКАКЪВ случай не казвате видях го късно!Това само ще ви обрече твърдо,че сте виновни!В такива случаи било заради "добре" осветени улици,било заради "отличната" култура на пешеходците трябва да кажете,че не сте го видяли!Но какъвто и да е случая е задължително да опитате да се споразумеете с "пострадалия"!Звучи грозно,но "видях го късно" за тях означава, че сте гледали всичко друго,но не и пътя!Не се ли получат нещата със споразумение- тежко ви с некадърните ни досъдебни пройзводства и съдебна система :cop:
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата