"кога ще ни вдигнат заплатите?"

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: "кога ще ни вдигнат заплатите?"

Мнение от steeN » 28 Апр 2012, 1:06

Българите ще стигнат европейците по доходи най-рано през 2040 година - след 33 години. Това се казва в представения вчера в Министерския съвет доклад на Световната банка. Този сценарий е наречен от експертите на финансовата институция "оптимистичен". В доклада е описан и песимистичен, според който българинът никога няма да стигне финансовите възможности на европееца. Това не изключвало растеж на доходите у нас, но за стигане на еврозаплати не може да става и дума. В момента средната работна заплата у нас е около 350 лв., или 175 евро, а в ЕС - около 1200 евро.

Ако се работи по оптимистичния сценарий, за да стигнем европейските финансови възможности такива, каквито са в момента, трябва производителността на труда да се увеличи двойно, се препоръчва в документа. Икономистите от Световната банка са изчислили, че ако производителността расте с 2 процента годишно до 2015 г., а следващите години - с по 5 на сто, страната ни ще достигне европейското равнище на БВП през 2040 г. През последните 7 години у нас БВП се е повишавал с над 5% годишно, като за първите шест месеца на 2007 година ръстът е 6,4%. От Световната банка не пестят похвали за повишаването на икономическата активност у нас, защото тя изпреварила тази в Румъния, Унгария и Полша. В България обаче съществувал реален риск от "прегряване" на икономиката, което от своя страна ще доведе до повишаване на инфлацията.

За да подобрим икономическите си показатели обаче, трябвало да се работи в няколко основни области - развитие на човешките ресурси, пазара на труда и научноизследователска дейност, се казва в доклада.

от статията по-горе.
мда. тва е болезнената истина. със сегашните темпове на развитие, дори наистина оптимистично.
естествено това не значи, че през това време няма да има големи контрасти между доходите на хората.
и те кво са препоръчали в крайна сметка да го преведа... образование, спазване на законите и образование 2ри път.
Последна промяна steeN на 28 Апр 2012, 1:10, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 28 Апр 2012, 1:09

Аз като работодател също ще си дам мнението. Заплатите скоро няма да вдигна по простата причина, че давам малко повече от колегите ми и винаги гледам да е така. В момента обаче, колегите ми започват да намаляват заплатите. Аз няма да ги намаля, но се отдалечавам и от увеличението. За съжаление, виновни за това нещо са работниците. Аз нямам шанс сред конкурентните ми фирми ако давам заплати доста по-високи от останалите. В момента печалбите на транспортните фирми са много ниски и поради това, че в бизнеса има доста простовати хора и много от колегите не могат да направят елементарни сметки, печалбите трайно ще останат ниски. Шофьорите, които се съгласяват на ниски заплати дават шанс на транспортните фирми да возят на по-ниски цени и удрят такива като мен "скъпчии", които се опитват да плащат повече. Моята вина в случая е никаква. За съжаление вече на никой не му се кара голям камион, работата е тежка и качествените кадри са намалели. Но, все пак в България се търси ниска цена, а не качество. Съветът ми е - бъдете специалисти в своя занаят и ценете труда си ако е така. Рано или късно ще ви оценят. За мързеливите и некадърните няма място в съвременния свят.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 28 Апр 2012, 1:38

Мордехай написа:Аз като работодател също ще си дам мнението. Заплатите скоро няма да вдигна по простата причина, че давам малко повече от колегите ми и винаги гледам да е така. В момента обаче, колегите ми започват да намаляват заплатите. Аз няма да ги намаля, но се отдалечавам и от увеличението. За съжаление, виновни за това нещо са работниците. Аз нямам шанс сред конкурентните ми фирми ако давам заплати доста по-високи от останалите. В момента печалбите на транспортните фирми са много ниски и поради това, че в бизнеса има доста простовати хора и много от колегите не могат да направят елементарни сметки, печалбите трайно ще останат ниски. Шофьорите, които се съгласяват на ниски заплати дават шанс на транспортните фирми да возят на по-ниски цени и удрят такива като мен "скъпчии", които се опитват да плащат повече. Моята вина в случая е никаква. За съжаление вече на никой не му се кара голям камион, работата е тежка и качествените кадри са намалели. Но, все пак в България се търси ниска цена, а не качество. Съветът ми е - бъдете специалисти в своя занаят и ценете труда си ако е така. Рано или късно ще ви оценят. За мързеливите и некадърните няма място в съвременния свят.

:yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes:
И при нас е така колега, работниците клякат да работат нон стоп без пари, за ниска заплата, после как да даваш добри запалти като трябва да намалиш разходите за да си конкурентно способен
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 28 Апр 2012, 1:42

3000 евро да е заплатата след 3 месец пак някой ще пита няма ли да му я дигна.Тва че труда се заплащал според свършената работа ...бля бля бля .Заплаща се според пазара затова се нарича и пазар на труда.Един на хиляда е тоя на който работодателя може с чиста съвест да му изсипе и повече от колкото е изработил /ползите не са само от пряко свършена работа/но такива рядко остават на изпълнителска работа.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 28 Апр 2012, 2:43

Тези които са качествени работници и специалисти и знаят как да продават труда си, получават добри заплати. Може би не такива като в ЕС и Щатите, но пък и в България животът е доста по-евтин. Веднага отговарям на тези които не са съгласни с мен. Изобщо не ме интересува кой колко висши и колко документа за владеене на език има. Дипломите отдавна в не са гаранция за някаква квалификация. Гледат се възможностите. Ако някой пък е много голям специалист и работи за малко пари, значи не търси достатъчно възможности да се реализира. Също така, ако някой работи във видимо измислена фирма с шеф нещастен селтак с дебел врат и кола за 250 хиляди, то проблемът си е негов. Като виждате, че фирмата не върви на добре, напуснете я и кандидатствайте в някоя свястна. Ако пък мислите, че ще се справите по-добре от шефа, заложете си къщата в някоя банка и си отворете собствена фирма и давайте по-големи заплати. Вярно че на запад плащат повече, но в Европа кафето в заведение е три евра и нагоре, бензина е евро и седемдесет и наемите започват от няколко стотин евра. И не ми говорете за евтина храна и дрехи на Запад, защото евтината храна е направена един господ знае от какви боклуци, евтините дрехи са от миналогодишната колекция, евтините къщи са в квартали с негра и всякаъв циганьор а на евтините коли втора употреба данъкът им е фантастичен, както и сервизното обслужване. Все пак заплатите ще се вдигнат като цяло, когато се появят по-способни мениджъри, които да направят фирмите по-конкурентоспособни. Но ние като че ли се отдалечаваме знаително от това. Гадната черта на българина е, че изобщо не иска да вложи грам мозък в работата си. Всеки си мисли, че като се е измъчил от работа или като е произвел някакъв продукт, си е свършил работата и вината за ниските му доходи не са в него. Така например тези дето гледат тютюн стачкуват, че никой не иска да им го купи. И вместо да се замислят да сменят сорта или да направят производството си по-ефективно, години наред изнудват правителствата да отделят пари от бюджета за да им купуват скапаната продукция. Лошото е, че това е масова практика във всички браншове. Ами аз да взема да произвеждам цървули и да започна да се вайкам и да стачкувам, че виждате ли аз съм се скапал от работа, но никой не иска да ми купува цървулите и затова съм беден.
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 28 Апр 2012, 4:23

ukelichko написа:Тези които са качествени работници и специалисти и знаят как да продават труда си, получават добри заплати. Може би не такива като в ЕС и Щатите, но пък и в България животът е доста по-евтин. Веднага отговарям на тези които не са съгласни с мен. Изобщо не ме интересува кой колко висши и колко документа за владеене на език има. Дипломите отдавна в не са гаранция за някаква квалификация. Гледат се възможностите. Ако някой пък е много голям специалист и работи за малко пари, значи не търси достатъчно възможности да се реализира. Също така, ако някой работи във видимо измислена фирма с шеф нещастен селтак с дебел врат и кола за 250 хиляди, то проблемът си е негов. Като виждате, че фирмата не върви на добре, напуснете я и кандидатствайте в някоя свястна. Ако пък мислите, че ще се справите по-добре от шефа, заложете си къщата в някоя банка и си отворете собствена фирма и давайте по-големи заплати. Вярно че на запад плащат повече, но в Европа кафето в заведение е три евра и нагоре, бензина е евро и седемдесет и наемите започват от няколко стотин евра. И не ми говорете за евтина храна и дрехи на Запад, защото евтината храна е направена един господ знае от какви боклуци, евтините дрехи са от миналогодишната колекция, евтините къщи са в квартали с негра и всякаъв циганьор а на евтините коли втора употреба данъкът им е фантастичен, както и сервизното обслужване. Все пак заплатите ще се вдигнат като цяло, когато се появят по-способни мениджъри, които да направят фирмите по-конкурентоспособни. Но ние като че ли се отдалечаваме знаително от това. Гадната черта на българина е, че изобщо не иска да вложи грам мозък в работата си. Всеки си мисли, че като се е измъчил от работа или като е произвел някакъв продукт, си е свършил работата и вината за ниските му доходи не са в него. Така например тези дето гледат тютюн стачкуват, че никой не иска да им го купи. И вместо да се замислят да сменят сорта или да направят производството си по-ефективно, години наред изнудват правителствата да отделят пари от бюджета за да им купуват скапаната продукция. Лошото е, че това е масова практика във всички браншове. Ами аз да взема да произвеждам цървули и да започна да се вайкам и да стачкувам, че виждате ли аз съм се скапал от работа, но никой не иска да ми купува цървулите и затова съм беден.
много му разбираш колега,да вземеш да пренапишеш някоя икономическа теория ли ,що ли?
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Е46 Fanatic
Аватар
Кара: Е46 330d; GLK 320

Мнение от Hito » 28 Апр 2012, 7:45

Apassionata написа:"кога ще ни вдигнат заплатите?"

Когато докажем, че заслужаваме повече и си го извоюваме... или когато убедим шефа, че без нас ще загуби повече... Най-общо и леко идеалистично казано ;)

+1 :yes:
При мен стана точно така. Доказах се ......и си поисках увеличение............И го получих :yes:
Отне ми 2 години за да се докажа ,и когато моментът настъпи..... седнахме ...говорихме и увеличението вече е факт ;)

п.п. ся май тряя да почерпа :mhihi:
Великите умове обсъждат идеи.
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 28 Апр 2012, 7:55

Моята по договор я вдигат всеки 1 юли.това ,което прави впечатление е,че във фирмата ,в която работя няма хаотични процеси.разликата шеф-работник се свежда до различните задължения,а взаимоотношенията са чисто приятелски.Иначе съм си работохолик и сега и преди (в БГ)съм бачкал доволно,просто в БГ не можах да обясня на двете ми деца да изчакат да ме дооценят и реших да ме оценят някъде хора,които са способни да оценяват (извън БГ)

Моля да не тласкаме само темата към имиграция пак ;)

И за колегата над мен-в моите представи увеличението трябва да се даде без да се иска.Тогава разбираш,че работодателя го е еня за тебе.Иначе ми се струва някъф тарикатлък.Ти да си бачкаш добре, той да знае, че заслужаваш повече,да може да ти плати,а да си трае.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 28 Апр 2012, 7:59

ukelichko написа:Дипломите отдавна в не са гаранция за някаква квалификация.

Не си съвсем прав колега, доста фирми си гледат образованието на служителите, Още повече, че когато то е завършено в сравнително добра специалност това дава увереност на работодателя. Не може човек, с едвам завършен втори курс ядрена енергетика да управлява 40-50 човека и да се явява някакъв мениджър. Щом не е успял да "избута" явно нещо му куца там горе

Hito написа:
Apassionata написа:"кога ще ни вдигнат заплатите?"

Когато докажем, че заслужаваме повече и си го извоюваме... или когато убедим шефа, че без нас ще загуби повече... Най-общо и леко идеалистично казано ;)

+1 :yes:
При мен стана точно така. Доказах се ......и си поисках увеличение............И го получих :yes:
Отне ми 2 години за да се докажа ,и когато моментът настъпи..... седнахме ...говорихме и увеличението вече е факт ;)

п.п. ся май тряя да почерпа :mhihi:

:yes: Много си прав колега! Понякога трябва да стиснеш зъби и да бачкаш. Добрият мениджър винаги вижда качествения материал. Друг е въпроса колко добри мениджъри има в България.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 28 Апр 2012, 8:15

Правилната схема на заплащане на труда е заплата + бонус.

Заплатата е минимумът, под който не можеш да паднеш, от там нагоре всичко зависи от теб!

Ако имаш високо КПД и ефективност, бонусът трябва да ти е наградата за труда.

Вземаш 2к заплата, този месец си изкарал 50к за фирмата, вземаш 5к бонус.

Схемата работи идеално, служители/работници са доволни и имат ентусиазъм и амбиция за повече. Алчността е човешкото качество, което ни тегли напред и е двигателят на прогреса... дали е за любов, пари, знания... няма значение. :yes:

Работното време е плаваща величина, която зависи от етапа ти на доказване в живота.

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 28 Апр 2012, 10:07

Леле 18 часа работен ден...някой чел ли е кодекса на труда :wave: . Ако си собственик на фирма си е вече лично твой проблем, ма нямам как да стане тва да се изисква от служител...
Apassionata написа:Когато докажем, че заслужаваме повече и си го извоюваме... или когато убедим шефа, че без нас ще загуби повече..

+1
Обаче тва изобщо незначи , че тряя да си роб...

п.п. Искам да видя как некой от бяла държава, ще работи повече от 14 часа :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 28 Апр 2012, 10:23

Ай стига с тия копи пейст фрази "заплати и бонус" " за добре свършена работа" и от тоя тип.За какво да се плаща бонус на работника ? Че си е свършил добре работата ? Че нали за това взема заплата. Даваш бонус и резултата в масовия случай е да се претупва всичко после за да може пак да вземе без да го интересува качество и един куп други неща.Става работата като комунистическите " 5 летния план за 3 години " Почне ли работника да смята колко бил изкарал той видиш ли и как работодателя прибирал и ограбвал труда му следващата стъпка е на борсата. Като не му отърва си залага задника и става предприемач и работодаттел. Аз като наемам работник наемам работник не ортак да ми брои колко съм изкарал от него но също се стремя и отговорностите като работодател да са изпълнени на 100% съобразно със закона.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 28 Апр 2012, 10:39

Не си прав. Когато работиш за 1 човек и му носиш чиста печалба от 50к на месец, индивидуално ти с труда си, а друг човек на същия пост му докарва 5к на месец, еднакво ли трябва да вземат?

Прилагаш нови методики и ноу хау и ставаш много ценен за работодателя си, защото няма такава бързоизбиваща се инвестиция в краткросрочен план и имаш интерес да му плащаш добре. Иначе просто ще го открадне някой друг, в процеса на работа градиш много ценни връзки и контакти, които няма как да останат незабелязани за конкуренцията.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 28 Апр 2012, 10:45

Специално за господата дето се явяват "работодатели"
Уважаеми колеги,работниците ви ще правят брак защото нито сте вложили пари за обучение ,нито плащате адекватни заплати,те за това и на хората няма да им пука за вашият брак.
Аз пък знам и имам приятели дето имат бизнес и дават отлични заплати,там хората дето работят знаят за какво работят и знаят че ако не работят добре и не мислят как да работят още по-добре ще загубят добрата заплата,а при вас се получава че и да не работят добре ще си намерят друга работа за същите пари,а вие като работодатели ,докато вкарате новият работник в час ,докато си напасне в работата хич не разбирате че това са средства вложени в работника и реално пилеете парите си,защото има текучество.
Продължавайте да си мислите че те супер добри хора и давате някаква заплата,но трябва да разберете едно-работника не ви е акционер във фирмата че да му плащате малко защото сте имали трудни моменти,работника изпълнява задачите дето сте му поставили,а ваша работа е да му осигурите работа и заплащане,а не "ми няма работа и ще ви плащам минимално"
А за онзи тип дето възхвалява сегашното управление,което е съсредоточено само в строежа на някакви магистрали,лобистки закони и само приближени фирми до правителството бачкат,само ще му кажа да вземе да се стегне и да спре наркотиците!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 28 Апр 2012, 10:51

Ми ако бизнеса ми е в сферата на научноизследователската или патентна дейност може би да.Само че в сферата на производството или услугите където се извършва една и съща операция многократно няма как да очаквам от работника да не си гледа работата а да измисля нови технологии.Но въпреки всичко ако той е кадърен и има амбиции да бъде нещо повече от изпълнител и успее да го направи ще получи не бонус а развитие в кариерата си. Дай боже повече такива хора и един ден и те имат собствен бизнес и да бъдат работодатели.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата