Колко е 1 секунда разлика в ускорението?
Модератор: Общи модератори
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- surfboard
- младши ентусиаст
-
- Кара: 4.0 TFSI
Колко е 1 секунда разлика в ускорението?
Здравейте, колеги. Сравнявам каталожните данни на два отделни автомобила в частта им касаеща ускорението от 0 до 100 кмч и забелязвам разлика в последното от 1 секунда в полза на втория автомобил. Тъй като тази суха статистика не ми говори нищо, бих желал да разбера ако тези два автомобила ако стартират заедно, колко метра ще е разстоянието между тях? Интересувам се разбира се от приблизителни стойности. За улеснение може да кажете на 1 тир ли се равнява, на 1 лека кола ли, на един калник ли....... А 2 секунди?
Re: Колко е 1 секунда разлика в ускорението?
За да можеш да изчислиш разстоянието (което се изминава / не се изминава за 1 секунда) трябва все пак да дадеш стойностите в секунди за времето за което двете коли достигат 100км/ч. 
Но ако не те интересува с огромна точност - разстоянието ще е между 25 и 28 метра (по твоите мерки: 7-8 леки коли или 2 ТИР-а
).

Но ако не те интересува с огромна точност - разстоянието ще е между 25 и 28 метра (по твоите мерки: 7-8 леки коли или 2 ТИР-а

- PaCk0o
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: e36 m3
deank написа:За да можеш да изчислиш разстоянието (което се изминава / не се изминава за 1 секунда) трябва все пак да дадеш стойностите в секунди за времето за което двете коли достигат 100км/ч.
Но ако не те интересува с огромна точност - разстоянието ще е между 25 и 28 метра (по твоите мерки: 7-8 леки коли или 2 ТИР-а).
нещо си се объркал толкова е разликата при 100км/ч, а тук те ускоряват и разликата ще е е по- малко сигурно около 15 метра

- The7omahawk
- младши ентусиаст
-
- Кара: Z3 Roadster 2.8
- Мечтае да кара: едно да беше...
Колега, не мисля, че си прав!
100км/ч са 27м/с, но нека не забравяме, че другият автомобил не е спрял. За тази секунда единият автомобил достига скоростта 100км/ч, а другия ускорява над тази скорост. Като цяло мисля, че 6-7 метра би трябвало да е разликата между двете коли. 1 сек при 150 става доста по-голяма разлика, и така.
Поне така мисля аз, но не съм много сигурен доколко е вярно.
100км/ч са 27м/с, но нека не забравяме, че другият автомобил не е спрял. За тази секунда единият автомобил достига скоростта 100км/ч, а другия ускорява над тази скорост. Като цяло мисля, че 6-7 метра би трябвало да е разликата между двете коли. 1 сек при 150 става доста по-голяма разлика, и така.
Поне така мисля аз, но не съм много сигурен доколко е вярно.
Ускорението не е линейно, така че няма как да се отговори с точност, но определено разстоянието ще е поне 27 метра, че и повече 
Можеш да си направиш сметка, че по-бързата кола ще се движи със 100 или повече от 100км/ч поне 1 секунда повече (докато по-бавната стигне 100км/ч), като за тази една секунда ще измине 27,7 метра (и то ако спре да ускорява след като стигне 100км/ч).
Може и да бъркам някъде сметките
но така ми изглежда на пръв поглед - едната кола се движи 1 секунда повече и съответно минава повече разстояние (а именно 27м) - няма значение, че и другата кола се движи.

Можеш да си направиш сметка, че по-бързата кола ще се движи със 100 или повече от 100км/ч поне 1 секунда повече (докато по-бавната стигне 100км/ч), като за тази една секунда ще измине 27,7 метра (и то ако спре да ускорява след като стигне 100км/ч).
Може и да бъркам някъде сметките

Последна промяна deank на 19 Май 2012, 16:20, променена общо 2 пъти
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
- The7omahawk
- младши ентусиаст
-
- Кара: Z3 Roadster 2.8
- Мечтае да кара: едно да беше...
deank написа:Ускорението не е линейно, така че няма как да се отговори с точност, но определено разстоянито ще е поне 27 метра, че и повече
Може и да бъркам някъде сметкитено така ми изглежда на пръв поглед - едната кола се движи 1 секунда повече и съответно минава повече разстояние (а именно 27м) - няма значение, че и другата кола се движи.
Тя ще измине 27 метра, но другата няма да е спряла, това ти обяснявам. През тази 1 секунда тя минава над 27 метра, другата достига 27м/с, значи разликата ще бъде разликата между двете. За да стане 27 метра за 1 секунда разликата, трябва другата да се движи със 100км/ч повече.
От калкулатора на колегата Сондьора - ако едната кола развива 100 за 9, другата за 8 секунди , то по-бавната ускорява с 3.09м/с^2, а другата - 3.47м/С^2. Обаче от тук насетне не мога да продължа сметката, математиката ми е силна само докато си смятам парите

В защита на моята теза, дърпал съм се с половин секунда до 100 по-бърза кола... И определено нямаше тирове, бинокли и точкуване. Просто едно отдалечаване.
- PaCk0o
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: e36 m3
и в крайна сметка между 8 и 9 секундна кола колко е разликата между тях до 100км/ч, че не можах зацепя 

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Трябва да се има в предвид, че едно е разлика от една секунда между две коли, които вдигат 100 за 12 или 13 секунди или няма и 10% разлика и съвсем друго е при разлика 4 и 5 секунди 20% разлика. Все е една секунда, но в втория случай, колата която развива за 4 секунди, ще е доста по-бърза от другата, а варианта 12 и 13 секунди, разликата е малка.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
PaCk0o написа:и в крайна сметка между 8 и 9 секундна кола колко е разликата между тях до 100км/ч, че не можах зацепя
Според калкулатора, 125 срещу 111 метра до 100км в час или казано по друг начин, с 14 метра отпред ще е по-бързата кола.
The7omahawk написа:deank написа:Ускорението не е линейно, така че няма как да се отговори с точност, но определено разстоянито ще е поне 27 метра, че и повече
От калкулатора на колегата Сондьора - ако едната кола развива 100 за 9, другата за 8 секунди , то по-бавната ускорява с 3.09м/с^2, а другата - 3.47м/С^2. Обаче от тук насетне не мога да продължа сметката, математиката ми е силна само докато си смятам парите![]()
Автомобил А: ускорява от 0-100 за 9 секунди (трябват му 125 метра)
Автомобил Б: ускорява от 0-100 за 8 секунди (трябват му 111 метра)
Вариант 1 (засичане на разстоянието след като по-бързата "Б" кола достигне 100км/ч):
* Тръгват двата автомобила (А и Б) и започват да ускоряват максимално
* След 8 секунди "Автомобил Б" е изминал 111 метра и се движи със 100км/ч
* След 8 секунди "Автомобил А" е изминал 98,9 метра и се движи с 89км/ч
= Разлика 12,1м
Вариант 2 (засичане на разстоянието след като по-бавната "А" кола достигне 100км/ч)
* След 9 секунди "Автомобил Б" е изминал 141 метра и вече се движи със 112.5км/ч
* След 9 секунди "Автомобил А" е изминал 125 метра и се движи със 100км/ч
= Разлика 16м

- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
1 секунда е разликата между:
и
обикновено се измерва в това

и

обикновено се измерва в това

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
Баси колко сложно.
Всяка десета е една кола растояние до към 100
Една секунда е 10 коли растояние

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
deank написа:The7omahawk написа:deank написа:Ускорението не е линейно, така че няма как да се отговори с точност, но определено разстоянито ще е поне 27 метра, че и повече
От калкулатора на колегата Сондьора - ако едната кола развива 100 за 9, другата за 8 секунди , то по-бавната ускорява с 3.09м/с^2, а другата - 3.47м/С^2. Обаче от тук насетне не мога да продължа сметката, математиката ми е силна само докато си смятам парите![]()
Автомобил А: ускорява от 0-100 за 9 секунди (трябват му 125 метра)
Автомобил Б: ускорява от 0-100 за 8 секунди (трябват му 111 метра)
Вариант 1 (засичане на разстоянието след като по-бързата "Б" кола достигне 100км/ч):
* След 8 секунди "Автомобил Б" е изминал 111 метра и се движи със 100км/ч
* След 8 секунди "Автомобил А" е изминал 98,9 метра и се движи с 89км/ч
= Разлика 12,1м
Вариант 2 (засичане на разстоянието след като по-бавната "А" кола достигне 100км/ч)
* След 9 секунди "Автомобил Б" е изминал 141 метра и вече се движи със 112.5км/ч
* След 9 секунди "Автомобил А" е изминал 125 метра и се движи със 100км/ч
= Разлика 16м
И сега слагаме че ускорението не е равномерно (линейно ли беше термина)

alx написа:Баси колко сложно.
Браво Алекс - само че говорим за коли които ускоряват за 8-9 сек , не за драгстери по 1500кс , при които разликата може и да е по толкова . Но аз (8сек до 100 км/ч) със сигурност няма да направя 90метра до 100км/ч на 320и (10сек до 100км/ч) .
А, ама Аз го давам ориентировъчно. На 400 метра една десета е кола и половина горе долу като терминалните са 140-160км за колите за които говориме. От там реших, че при 100 км разликата ще е една кола така- едно към гьотере.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2