Въпрос относно подземен гараж
Модератор: Общи модератори
19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- chl
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: BMW E46/E39 MPower
Въпрос относно подземен гараж
Ситуацията е следната : Оставил съм си гуми, едни кашони и едни малки етажерки. Те са поставени на ъгала на паркомястото до стената, всичко в границите на паркомястото, падат се зад паркирания автомобил. Съседното паркомясто е мое пак.. така че като цяло не пречи на никой. Нито колата е нещо много по напред, нито тея неща пречат я за маневри, я за преминаване и т.н.. Оня ден слизам да видя кво става, че често някой пуска някви коли и спират на местата ми(общо са 4) и минавам за проверки и гледам бележка на другата кола "Подземния гараж не е сметище да се използва по предназначение и боклуците да се разкарат незабавно". Въпроса ми е какви са ми законовите права в тази ситуация ? Отделно наще са собственици на земята, където е строена сградата.. пък иначе в общите части седят една пералня и някви железа(демек боклуци) от доста време, някво мотопедзе си спира, колела оставени. Кво прайм ? То е ясно... това е от завист ама ако по закон нямам право да си оставям такива неща там, ще ги махна, но нещо неможах да намеря точна информация в нета и за това, ако някой знае ще съм му благодарен

- The7omahawk
- младши ентусиаст
-
- Кара: Z3 Roadster 2.8
- Мечтае да кара: едно да беше...
Re: Въпрос относно подземен гараж
Как е уредена собствеността върху паркоместата?
- chl
- кандидат ентусиаст
-
The7omahawk написа:Как е уредена собствеността върху паркоместата?
Местата са на наще, на които земята е тяхна и с разрешение за строеж, фирма-изпълнител строя срещу процент от застроеното. Паркоместата са записани в нотариалния акт както си му е реда(с граници, квадратура, номерация и тн). Другите които живеят там, са ги закупили с апартаментите от самата фирма. Сега те там как са ги продавали незнам.
Остави една бележка с телефон да се разберете с този който има претенции
А и сложи камерка, защото така както разбирам нещата са ти със свободен достъп и някой може да ти направи мизерия.
На това място можеш да си държиш каквото искаш и т.нат.
Подобен казус е онези, които развиват сметища с ненужни неща в дворовете си - грозно е, но нищо не можеш да им кажеш.

На това място можеш да си държиш каквото искаш и т.нат.
Подобен казус е онези, които развиват сметища с ненужни неща в дворовете си - грозно е, но нищо не можеш да им кажеш.
- The7omahawk
- младши ентусиаст
-
- Кара: Z3 Roadster 2.8
- Мечтае да кара: едно да беше...
chl написа:The7omahawk написа:Как е уредена собствеността върху паркоместата?
Местата са на наще, на които земята е тяхна и с разрешение за строеж, фирма-изпълнител строя срещу процент от застроеното. Паркоместата са записани в нотариалния акт както си му е реда(с граници, квадратура, номерация и тн). Другите които живеят там, са ги закупили с апартаментите от самата фирма. Сега те там как са ги продавали незнам.
Заставам зад съвета на колегата над мен. Нищо не могат да ти направят, разберете се като хора какъв им е проблема...въпреки, че щом гледат в чуждата паница, просто си търсят някой

- chl
- кандидат ентусиаст
-
The7omahawk написа:chl написа:The7omahawk написа:Как е уредена собствеността върху паркоместата?
Заставам зад съвета на колегата над мен. Нищо не могат да ти направят, разберете се като хора какъв им е проблема...въпреки, че щом гледат в чуждата паница, просто си търсят някой
Мерси пичове за отговорите. Да, преди бяха слагали клечки на винтилите да издишат гумите... кво да Ви кажа...всеки се е сблъксвал с такива. Може да заключвате темата

- 100imenov
- ентусиаст
-
- Кара: с Adaptive Drive
- Мечтае да кара: F06 с B58
Местата щом са твой сериозно ли питаш какво да правиш? Това че е паркомясто или гараж,не значи,че само кола и мотор може да има там,реди си квото имаш и ти е кеф,никой нищо не може да ти каже.
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Не можеш ли да ги оградиш с некви мрежи от тоя сорт като витрините на магазините ?
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- chl
- кандидат ентусиаст
-
Кроки - виж за това не съм се замислял, ще го имам впредвид
Мерси.
Стоименов - нали имаше проблеми при законовото определение на самия термин "паркомясто", и от там идва объкрването ми.Има и разлика между ГАРАЖ и ПАРКОМЯСТО. За това реших първо да попитам, преди да се втурвам да правя каквото и да било, че като знам законите в нашата мила родина, винаги можеш да очакваш всичко при тълкуването им. :>

Стоименов - нали имаше проблеми при законовото определение на самия термин "паркомясто", и от там идва объкрването ми.Има и разлика между ГАРАЖ и ПАРКОМЯСТО. За това реших първо да попитам, преди да се втурвам да правя каквото и да било, че като знам законите в нашата мила родина, винаги можеш да очакваш всичко при тълкуването им. :>
- 100imenov
- ентусиаст
-
- Кара: с Adaptive Drive
- Мечтае да кара: F06 с B58
Аз знам,че с договор между инвеститора и теб обозначетото паркомясто преминава в режим етажна собственост.Така че най-добре се обърни към тях и тия около тебе да се кротнат със своеволията.
.. утре ще решиш че може там да си складираш малко употребявани неща, след месец пък ще си пренесеш там кофата за боклук...
къде да му теглиш чертата на допустима/ недопустима употреба на гаража?
затова се подхожда принципно- гаража е само за коли и мотори.
къде да му теглиш чертата на допустима/ недопустима употреба на гаража?
затова се подхожда принципно- гаража е само за коли и мотори.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- audi_bulgarian
-
-
- Кара: AUDI TT 1.8T + Smart ForTwo 0.7
chl написа:...нали имаше проблеми при законовото определение на самия термин "паркомясто", и от там идва объкрването ми.Има и разлика между ГАРАЖ и ПАРКОМЯСТО. За това реших първо да попитам, преди да се втурвам да правя каквото и да било, че като знам законите в нашата мила родина, винаги можеш да очакваш всичко при тълкуването им. :>
Нещата са прости!

Паркоместо в подземен гараж е в графата "общи части" и както не можеш да си складираш гумите в асансьора, така не може и на паркоместото

Сега, ако имаш гараж, можеш да си слагаш буркани, гуми, боЙлери, скраБ, сено и т.н

- titto
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е46 320i
- Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
- Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната
chl написа:The7omahawk написа:Как е уредена собствеността върху паркоместата?
Аз също имам такова "паркомясто" и потърсих малко в Нет-а... :
"Собствениците на паркоместа са собственици само на идеалните части от парцела, на който се намират, но не и на подхода към него. Подходът за местата не е собственост на строителя...Той е собственост на всички хора с апаратменти в блока, но те са собственици и на паркоместата! "
Цитат оттук: : http://dnes.dir.bg/news/zakon-prodazhba ... to-9034235
"Продажбата на паркоместа е незаконосъобразна, предупредиха депутати от ГЕРБ, които обмислят как да се регламентира нормативно проблемът.
"Много често срещаме оферти за продажба на жилища заедно с паркоместа, за които се калкулира цена. Терминът “паркомясто” обаче не съществува в законодателството ни, затова не може да бъде продавано", коментира Емил Радев от ГЕРБ, цитиран от "24 часа".
По думите му, нито една агенция или строител не продава реално място за паркиране. Вариантите били два - или се продава право на ползване върху част от терена, обособено като паркомясто с граници, или се продават идеални части от терена или подземния паркинг, но без ясно обособено право на собственост върху съответното място.
Правото на ползване обаче е непрехвърлимо право, защото е вещно и не носи автоматично собственост, обясни Радев.
Така след години, когато даден собственик на апартамент реши да го продаде, той не може да продаде заедно с него своето паркомясто, независимо че то е записано в нотариалния му акт и той е платил за него. Когато пък са продадени идеални части от терена за паркомясто, те не вървят с точно очертано такова, защото не са в кадастъра.
Така собственикът трябва да си плати допълнително и за право на ползване върху закупената вече от него идеална част, за да очертае точно мястото за своята кола. Но то отново не фигурира в кадастъра и не може да се продаде, коментира Радев.
Депутати от ГЕРБ са сигнализирали регионалното министерство и настояват при следващите промени в закона да се въведе легална дефиниция за паркомясто, която да му даде правен статут.
В този текст по-надолу:
http://webcache.googleusercontent.com/s ... =firefox-a

--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"
Без да съм много запознат ще нахвърлям няколко неща:
1. Фактът, че земята е била на родителите ти по никакъв начин не е обвързано с паркоместата, апартаменти във вече изградена сграда. Може да носи само някакъв носталгично - собственически ефект = по-висока данъчна оценка = по-високи данъци.
2. Ако притежаваш паркомясто в гараж, което паркомясто е нанесено на архитектурния проект и след това е нанесено в кадастралната карта (идентификатор, граници, площ, собственик) те прави собственик на нещо, но както колегата по-горе писа има някакъв медиен шум и фактът, че в ЗУТ няма понятие паркомясто, въпросът ти какво правим си е направо за адвокат, но и той ще вдигне ръце.
3. В Закона за собствеността и Закона за етажната собственост е описано, че нямаш право да държиш (без да цитирам дословно) в общите части лесно запалими неща и т.н. А това, че на етажните площадки има перални, печки (готварски и акумулиращи) си е национален спорт и не важат никакви аргументи.
4. Въобще с общите части си е голям филм и от там - много различни решения.
Ще ти подчертая, че не съм адвокат и мога да те подведа някъде. Понеже съм в подобна ситуация имам малко опит.
1. Фактът, че земята е била на родителите ти по никакъв начин не е обвързано с паркоместата, апартаменти във вече изградена сграда. Може да носи само някакъв носталгично - собственически ефект = по-висока данъчна оценка = по-високи данъци.
2. Ако притежаваш паркомясто в гараж, което паркомясто е нанесено на архитектурния проект и след това е нанесено в кадастралната карта (идентификатор, граници, площ, собственик) те прави собственик на нещо, но както колегата по-горе писа има някакъв медиен шум и фактът, че в ЗУТ няма понятие паркомясто, въпросът ти какво правим си е направо за адвокат, но и той ще вдигне ръце.
3. В Закона за собствеността и Закона за етажната собственост е описано, че нямаш право да държиш (без да цитирам дословно) в общите части лесно запалими неща и т.н. А това, че на етажните площадки има перални, печки (готварски и акумулиращи) си е национален спорт и не важат никакви аргументи.
4. Въобще с общите части си е голям филм и от там - много различни решения.
Ще ти подчертая, че не съм адвокат и мога да те подведа някъде. Понеже съм в подобна ситуация имам малко опит.
Селото се оказа точно във града
Щом имаш кашони със сигурност се чудят какво има в тях (нещо лесно запалимо) и това ги дразни?! Все пак колите им са там. Един да не е съгласен ще трябва да ги махнеш. В общите помещения е така.
19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2