пречки пред бизнеса
Модератор: Общи модератори
63 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: пречки пред бизнеса
В момента държавата е тази, която не само, че не помага, но и пречи на бизнеса. Ще ви споделя моя опит. Проблемът за мен идва оттам, че много предприятия фалираха, а държавните служители са си долу горе същия брой и трябва съответно да им се търси работа. И не само трябва да им се намери работа, но и трябва да се пълни държавната хазна. И какво следва - постоянни проверки от каквито се сеща човек агенции - Агенция по храните, Инспекция по труда, ДАИ, НАП, РИОСВ и кой ли още не. Не минава седмица без да те посети някоя службичка. И понеже както казах работещите предприятия са малко, едни и същи биват постоянно проверявани и глобявани. Пишат се смешни актове за абсолютни глупости, като после 90% от тях падат в съда. Умишлено се бави възстановяването на ДДС, което няма как да не окаже влияние върху междуфирмената задлъжнялост. На двама мои познати им бавят общо около 1 милион ДДС от години без никакво основание. Сега си представете колко такива случаи има и ако тези хора се получат парите, каква финансова инжекция би било това за икономиката. Просто няма как да се съсредоточиш върху развиване на бизнеса си, печалби, пазари и т.н. при положение, че постоянно усилията ти отиват за борба с бюрокращината.
- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
ДДС-то! То е корена на всички пречки пред дребния и среден бизнес.
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
- klintan66
- старши ентусиаст
-
- Кара: E34TDS , CL 500, Е65
Vra4anin ,болезнено прав си !
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
При мен проблема като се опитах да почна дребен бизнес с един внос, е че държавата искаше да ме обезкости преди да съм почнал още. Забравих точно, но мисля около 9000 лв за разрешителни, лицензи и т.н. за продукт, който струва има-няма 50-60лв на брой.
Отделно в различните агенции и ведомства не знаеха кое къде трябва да стане.
bum_bum написа:При мен проблема като се опитах да почна дребен бизнес с един внос, е че държавата искаше да ме обезкости преди да съм почнал още. Забравих точно, но мисля около 9000 лв за разрешителни, лицензи и т.н. за продукт, който струва има-няма 50-60лв на брой.
ето това имах предвид и аз по-горе

- audi_bulgarian
-
-
- Кара: AUDI TT 1.8T + Smart ForTwo 0.7
bum_bum написа:.... около 9000 лв за разрешителни, лицензи и т.н. за продукт, който струва има-няма 50-60лв на брой. ...
Какво общо има стартовият капитал с цената на единица продукт ?!?

то е ясно че е тромава администрацията ни, но ако видите гръцката каква е и ще си речете че нашите всички са роднини със спиди гонзалес
проблема е и че няма какво да се направи освен да си сменат платформите и повечето услуги да стават онлайн.
от друга страна стачки за по-бърза промяна в съдебната система могат да бъдат направени, както и безбожно високите лихви могат да бъдат свлаени
13,5% отказва голяма част от хората да теглят кредити изобщо.
относно европейските изисквания, един учител казваше "който не знае правилата на играта-изгаря". просто не бяхме подгтовени за ЕС, но видяха че ситуацията отива на по-зле и решиха да ни "приютят" че без тяхна намеса никога нямаше да сме готови.
p.s познавам хора, които са наистина много добри предприемачи, но имат нюх, не следват вълната, работят с информация и изобщо правят "показно" как се прави бизнес. най-добрият пример, един близък в сферата на IT за 2г от 2ма души персонал ги увеличи до 25
има много ниши от които могат да се изкарват добри пари, но е свързано с много проучване, себеотдайност, риск.. като всяко нещо в което искаш да си победител

от друга страна стачки за по-бърза промяна в съдебната система могат да бъдат направени, както и безбожно високите лихви могат да бъдат свлаени

относно европейските изисквания, един учител казваше "който не знае правилата на играта-изгаря". просто не бяхме подгтовени за ЕС, но видяха че ситуацията отива на по-зле и решиха да ни "приютят" че без тяхна намеса никога нямаше да сме готови.
p.s познавам хора, които са наистина много добри предприемачи, но имат нюх, не следват вълната, работят с информация и изобщо правят "показно" как се прави бизнес. най-добрият пример, един близък в сферата на IT за 2г от 2ма души персонал ги увеличи до 25

- Xscape
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 320 Ci
- Детайли за колата: Black, M6 Rims
- Бюрокрацията още не е премахната
- Бавенето от страна на всеки, с който трябва да се сблъскаш и тоталното нежелание да си свърши работата
- Пълната неяснота за доста от въпросите
- Никаквото стимулиране на малкия бизнес, младите хора трудно прокопсват ако татенцето не им е забил един финансов шут
и тнт и тнт, малоумна държава
- Бавенето от страна на всеки, с който трябва да се сблъскаш и тоталното нежелание да си свърши работата
- Пълната неяснота за доста от въпросите
- Никаквото стимулиране на малкия бизнес, младите хора трудно прокопсват ако татенцето не им е забил един финансов шут
и тнт и тнт, малоумна държава

Think. Believe. Dream. Dare...
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Колегата Мордехай го е написъл перфектно, явно и аз и другите ми колеги в рекламата имаме сериозни мениджърски проблеми, щото 1;1 е и при нас бизнеса и проблема с конкуренцията, себестойността на продукта и работата на колеги под себестойност, което ни ебава мамата много сериозно.
audi_bulgarian искам да те питам ти с какво се занимаваш, и ако може да ме светнеш кво да права, или и на мен ще кажеш да стана работник, оооооооо аз немога да стана работник защото одавна съм основен работник във фирмата
както и доста от колегите-шефчетата, а може би трябва да спра да плащам на работниците и да ги завличам с парите за да мога да стана "добър' мениджър като тези дето подбиват парите като не плащат осигуровки, заплати и т,н на хората 
audi_bulgarian искам да те питам ти с какво се занимаваш, и ако може да ме светнеш кво да права, или и на мен ще кажеш да стана работник, оооооооо аз немога да стана работник защото одавна съм основен работник във фирмата

Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- audi_bulgarian
-
-
- Кара: AUDI TT 1.8T + Smart ForTwo 0.7
N.Mihaylovski написа:audi_bulgarian искам да те питам ти с какво се занимаваш...
Дипломиран експерт-счетоводител съм

N.Mihaylovski написа:... а може би трябва да спра да плащам на работниците и да ги завличам с парите за да мога да стана "добър' мениджър като тези дето подбиват парите като не плащат осигуровки, заплати и т,н на хората
Ох, толкова ви спъват тези осигуровки, че вече ми е писнало

Не си мисли, че току-така можеш да спреш да плащаш заплати и осигуровки

audi_bulgarian написа:bum_bum написа:.... около 9000 лв за разрешителни, лицензи и т.н. за продукт, който струва има-няма 50-60лв на брой. ...
Какво общо има стартовият капитал с цената на единица продукт ?!?
Стартовия капитал е бариера за влизане на пазара, според един Портър...
А връзката дето я търсиш е, че БГ е много малък пазар и дори и при един добър марджин, количествата продажби не стигат да стигнеш брейк-ивън...
Иначе по темата, държавната бюрокрация е основния проблем, и най-дребния чиновник вече е измислил начин да смуче от предприемача..
Пример, миниатюрен бизнес в Бургас, който работи с храни и съответно има нужда от ХАССИП. Дребната душица от ХЕИ казва 'няма да ви дам разрешително ако не купите хасип проекта от моя човек'. Няма значение, че ние проект като като слънце си имаме...та така..

21/02/08...speechless
NStorm написа:Дребната душица от ХЕИ казва 'няма да ви дам разрешително ако не купите хасип проекта от моя човек'. Няма значение, че ние проект като като слънце си имаме...та така..
.. при което всеки нормален себеуважащ себе си човек го записва това и го издрусва на шефа на въпросната мижитурка на следващия ден.
като се съберат достатъчно нормални себеуважаващи се хора и държавата ще се оправи.... щото докато ви изнудват... ще ви изнудват.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
audi_bulgarian написа:N.Mihaylovski написа:audi_bulgarian искам да те питам ти с какво се занимаваш...
Дипломиран експерт-счетоводител съм
N.Mihaylovski написа:... а може би трябва да спра да плащам на работниците и да ги завличам с парите за да мога да стана "добър' мениджър като тези дето подбиват парите като не плащат осигуровки, заплати и т,н на хората
Ох, толкова ви спъват тези осигуровки, че вече ми е писнало![]()
Не си мисли, че току-така можеш да спреш да плащаш заплати и осигуровкиДа, много го правят, но има последствия, които в повечето случай не са лицеприятни!
Ми не не ме спъват осигоровките, ама като не ги плаща некой ШЕФ и като заплата не плаща и дава доста ниски цени на стоката си, която ние дето плащаме всичко неможем да дадем, после си набива шута изчезва и така, а в това време ние другите се чудим как да седим на пазара.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: се на дъщеря си
audi_bulgarian написа:Мордехай написа:...
Колега,
Когато "външната среда" за твоя бизнес е враждебна, то тя е такава за всички играчи (или поне за по-голямата част) в този бранш, а не само за теб...Ако това толкова те спъва, значи е добре да се ориентираш да работиш за някого, а не ти да си шефЯвно нямаш, необходимите за дейността, мениджърски качества!
![]()
А дали няма и плюсове да правиш бизнес в БГ:
- Най-ниска цена на труда в целия ЕС
- Либерализиран достъп до пазари с над 500 млн. потребители
- Най-нисък корпоративен данък в ЕС: 10%
- Нулев процент данък печалба за инвестиции в повече от 142 общини с висока безработица, от общо 264 общини
- Завишени амортизационни норми (на 50%) за инвестиции в нови машини, производствено оборудване и апаратура; компютри, периферни устройства и софтуер
- 5% данък върху дивидентите
- 10% "плосък данък" върху доходите на физическите лица
и т.н. и т.н.
Тия първите два реда ще ги премълча, защото не искам да се защитавам или хваля, заради глупави спорове. Ето минусите на твоите плюсове:
"Най-ниска цена на труда..." - и най-ниско качество на труда
"Либерализиран достъп до пазари..." - Каботажът в повечето страни е забранен, тоест нямам достъп до клиентите им.
Останалите са за данъци - имам си експерт счетоводителка като теб и и плащам 1200 лв на месец за да не ме интересуват тези неща, но сигурно са по-добри като условия отколкото в ЕС.
Мисля че това, което пречи на мен като мениджър наистина е мениджърски проблем и некадърност от моя страна, но ако тази пречка е за всички, то всички ли са некадърни или просто това е пречка за бизнеса? Всички изброени от мен пречки не са толкова сериозни за да ме откажат и да започна да работя за някой друг. Понеже съм некадърен мениджър, съм успял да си подсигуря всичко, дори тази вечер да се откажа от бизнеса. Може би дори ще е по-добре така, но просто съм много алчен и искам още. Нямам проблеми с възстановяването на ДДС, защото общинските служители работят все още за 500 лв на месец ако ме разбираш.
Понякога този форум е голяма загуба на време и нерви, което си е чист мой мениджърски проблем.
А, още нещо. Пречи ми забраната за движение на товарни автомобили от 16:00 до 22:00 в петък и неделя, защото тя противоречи с идеите положени в устоите на ЕС за свободно придвижване на стоки и хора.
А пък т'ва счетоводство е толко' сложно и безсмислено, че скоро трябва да си взема още една счетоводителка, ама тоя път няма да я гледам в циците като ги избирам.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!
63 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5