пречки пред бизнеса
Модератор: Общи модератори
63 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: пречки пред бизнеса
колега, не ми се спори, наистина.
всички знаят какво имам предвид - как през 2009 станахме баш най-големите европейци одма'. със всичките сертификати и системи по ISO, HACCP плюс още един куп простотии. примерно доколкото ми е известно за да отвориш ресторант, дори и малък обект за бързо хранене се изисква архитектурен проект, който тръгва от 1000 лв. нагоре. един приятел беше взел лавката на окръжната болница в смолян, която си работи от 30 години. но го изкривиха 10 000 за архитектурен проект (без на практика вътре нищо да е променяно, само да му го нарисуват и да си го има на картинка). може и да бъркам сумата и да не е точно 10к, но нещо такова ми се върти.
другите глупости отделно. след това още първата седмица му бяха вчукали 250 лв. акт заради разлика от 0,67 лв. в наличността на касата и отчетеното през касовия апарат. и той си го плати, сиромаха
мъчиха се, мъчиха 2-3 години и накрая се отказаха. пичът се хвана търговски представител на една от известните бири, жена му стана учителка в детска градина
наистина, не ми се спори по тоя въпрос.
всички знаят какво имам предвид - как през 2009 станахме баш най-големите европейци одма'. със всичките сертификати и системи по ISO, HACCP плюс още един куп простотии. примерно доколкото ми е известно за да отвориш ресторант, дори и малък обект за бързо хранене се изисква архитектурен проект, който тръгва от 1000 лв. нагоре. един приятел беше взел лавката на окръжната болница в смолян, която си работи от 30 години. но го изкривиха 10 000 за архитектурен проект (без на практика вътре нищо да е променяно, само да му го нарисуват и да си го има на картинка). може и да бъркам сумата и да не е точно 10к, но нещо такова ми се върти.
другите глупости отделно. след това още първата седмица му бяха вчукали 250 лв. акт заради разлика от 0,67 лв. в наличността на касата и отчетеното през касовия апарат. и той си го плати, сиромаха

наистина, не ми се спори по тоя въпрос.
- madpetio
-
Новият ПИКАСО
-
- Кара: The Dark Side of the Force
- Мечтае да кара: S
- Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio
значи в тая държава нямаш ли поне малко "наш човек или мой човек" - нямаш нищо или по-добре да нямаш...
Но това е насадено от един червен режим и няма откъсване.
а и мъката да имаш и да се мъчиш да правиш нещо и да даваш заплати е огромна
Но това е насадено от един червен режим и няма откъсване.
а и мъката да имаш и да се мъчиш да правиш нещо и да даваш заплати е огромна
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей
- BFM
- младши ентусиаст
-
- Кара: на 3-та
В този ред на мисли, вчера гледах представянето на книга на Петър Клисаров точно на тази тема. Доколкото разбрах, става въпрос за обвързаността на т.нар. "бизнес" и политическия "елит" у нас.
Силният прави толкова ,колкото може, слабият страда толкова ,колкото трябва!
- P.Markovski
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320d 02'
- Мечтае да кара: e90 m3
- Детайли за колата: Сива и лоша
Да, мисля че тази книга ще е интересна. Иначе по темата - услугите, които се заплащат през смс. Реалната печалба е ~60% в най най добрия случей ( в зависимост от броя на постъпили смс-и към вашия номер ) Останалите проценти се прибират от съответния мобилен оператор

- Christoff
- младши ентусиаст
-
- Кара: 330Xi
- Мечтае да кара: 760
Отговорът ми е индиректен, но прочете книгите БГ Кръстникът и особено пролога на трета част, за да си отговорите на въпроса "В как държава живеем" и как дребния и среден бизнес е обречен на провал без връзки.
E36 316i
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
audi_bulgarian написа:bum_bum написа:.... около 9000 лв за разрешителни, лицензи и т.н. за продукт, който струва има-няма 50-60лв на брой. ...
Какво общо има стартовият капитал с цената на единица продукт ?!?
При цена 50-60лв и печалба 15-тина лв на брой сещаш ли се колко трябва да продам за да дойда на нула преди да избия това, което ми е взела държавата още преди да съм почнал?
- audi_bulgarian
-
-
- Кара: AUDI TT 1.8T + Smart ForTwo 0.7
bum_bum написа:audi_bulgarian написа:bum_bum написа:.... около 9000 лв за разрешителни, лицензи и т.н. за продукт, който струва има-няма 50-60лв на брой. ...
При цена 50-60лв и печалба 15-тина лв на брой сещаш ли се колко трябва да продам за да дойда на нула преди да избия това, което ми е взела държавата още преди да съм почнал?
Скромното ми мнение е, че печалба от 15 лв./бр. при цена от 50 лв./бр. е ОГРОМНА

Ти какво очакваш?
2 300 % чисто на артикул ли?

- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
audi_bulgarian написа:bum_bum написа:audi_bulgarian написа:bum_bum написа:.... около 9000 лв за разрешителни, лицензи и т.н. за продукт, който струва има-няма 50-60лв на брой. ...
Скромното ми мнение е, че печалба от 15 лв./бр. при цена от 50 лв./бр. е ОГРОМНА![]()
Ти какво очакваш?
Ми 15 лева печалба е НИЩО, борбата с държавата и още кво ли не и после печалба 20/25 % миии не е хич много, като се сетиш колко си инвестирал, колко са те одрали и т,н, да те светна че лекарстват се продават с 500% печалба поне

Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
audi_bulgarian написа:bum_bum написа:audi_bulgarian написа:bum_bum написа:.... около 9000 лв за разрешителни, лицензи и т.н. за продукт, който струва има-няма 50-60лв на брой. ...
Скромното ми мнение е, че печалба от 15 лв./бр. при цена от 50 лв./бр. е ОГРОМНА![]()
Ти какво очакваш?
Аналогичните продукти тук се продават по 100лв, кое е огромното на тая печалба? 30% печалба при положение, че си вложил пари, правиш внос, разправяш се с митници и мита, ддс и т.н. Плащаш осигуровки и всички съпътстващи разходи, търсиш клиенти и т.н.
А какво очаквам се видя като внасях масла. Имах най-ниските цени изобщо, не само в Бг. В нито един сайт в Европа нямаше по-ниски цени от мойте.
- audi_bulgarian
-
-
- Кара: AUDI TT 1.8T + Smart ForTwo 0.7
90% от пишещите в тази тема НЕ мога да ви разбера
В моя сектор (счетоводство) има огромна некомпетентност, стъкмистика, бабички работещи за стотинки, самообразовани корифей, хора работещи в мазета, без ценз. осигуровки или легален софтуер
Това НИКОГА не е било пречка за мен!
Станах счетоводител (бакалавър)....Продължих за магистър...След това станах експерт-счетоводител (
)...След това взех 14 изпита и станах топ-CIMA...сега бутам АССА и никога не съм останал без работа
Просто се счупвам и никога конюктура, колеги или слънцестоенето не ми е било пречка
Така, че на кривите космонавни...

В моя сектор (счетоводство) има огромна некомпетентност, стъкмистика, бабички работещи за стотинки, самообразовани корифей, хора работещи в мазета, без ценз. осигуровки или легален софтуер

Това НИКОГА не е било пречка за мен!

Станах счетоводител (бакалавър)....Продължих за магистър...След това станах експерт-счетоводител (

Така, че на кривите космонавни...

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
kulov написа:...
и на мен не ми се спори, обаче ми е интересно каква е тази "будка"... как са станали 10000 лева, като архитектурен проект за нова сграда е 20-30-40 лева на кв. м. ? другото е малко прекалено, но правилата са правила и докато не свикнем, че всичко трябва да се изпълнява няма да станат нещата.
Последна промяна steeN на 08 Юни 2012, 0:20, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- zxsport
-
Стягайте коланите - сега ще плащаме на Велчев заема, след време Дянковия, после нечий друг ... и те така ... а пари за стимулиране на бизнеса няма да има 'щото по дифолт пазарната икономика се саморегулира! Са станА ли малко от малко по-ясна ситуацията? СтЕгаме коланЯ и най - добре му направим още дупчици та да има още мегдан за свиване ...
P.S. - Alx отново избухна - кого ще обадиш на шефа му бе пич? Бил ли си скоро по институции у Булгаристан и знаеш ли как стават тук нещата? Точно наобратно, аз да те светна - първо "договаряш" шефа на службата и след това ти тръгват нещата по мед и масло ... и изпълнителите не ти казват "копче" щот' знаят че ще си ритнат трудовата книжка ... т'ва е бананова република ЗА БОГА!!!
P.S. - Alx отново избухна - кого ще обадиш на шефа му бе пич? Бил ли си скоро по институции у Булгаристан и знаеш ли как стават тук нещата? Точно наобратно, аз да те светна - първо "договаряш" шефа на службата и след това ти тръгват нещата по мед и масло ... и изпълнителите не ти казват "копче" щот' знаят че ще си ритнат трудовата книжка ... т'ва е бананова република ЗА БОГА!!!
bum_bum написа:
Аналогичните продукти тук се продават по 100лв, кое е огромното на тая печалба? 30% печалба при положение, че си вложил пари, правиш внос, разправяш се с митници и мита, ддс и т.н. Плащаш осигуровки и всички съпътстващи разходи, търсиш клиенти и т.н.
А какво очаквам се видя като внасях масла. Имах най-ниските цени изобщо, не само в Бг. В нито един сайт в Европа нямаше по-ниски цени от мойте.
от търговия в малки размери пари трудно се правят, още повече ЕС стимулира производството, а не вноса

идеята е ес да помага на всеки предприемчив човек, който генерира работа за другите, тука пак опираме до съдебната система, която не вкара по затвора хора с принципи "другите кучета ги яли", те от своя страна демагогстваха, спираха прогреса, после хампарцумян се кара на бтв що 3 дена са говорили за банките.. и резултата монопол в някои отрасли + високите лихви са убийствени за всеки млад (и не толкова) предприемач
на последните два проблема има лесно решение, за разлика от обречените протести за горивата (поради пълна липса на логика) организираме такива за коренни промени в съдебната система и банките, добавяме "гръцки" привкус т.е че не приемаме "не" за отговор.не е голяма философия, дори бих се заел аз с организирането, но от страната на жената до мен цялото й семейство са юристи и ще си разваля отношенията с тях, но имам желание и бих помогнал с офис помещение, правни съвети и други.. общо взето, ако чакаме ЕК и Борисов да ни оправят, ще си почакме още доста.
P.S нямам нищо против Борисов, дори разбрах наскоро че ми е далечен роднина

zxsport написа:Стягайте коланите - сега ще плащаме на Велчев заема, след време Дянковия, после нечий друг ... и те така ... а пари за стимулиране на бизнеса няма да има 'щото по дифолт пазарната икономика се саморегулира! Са станА ли малко от малко по-ясна ситуацията? СтЕгаме коланЯ и най - добре му направим още дупчици та да има още мегдан за свиване ...
Може. Мене три пъти са ми искали пари за бизнес "услуги" и трите пъти са съжалявали в професионален план. Въпрос на принципи.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Johnnie1 написа:bum_bum написа:
от търговия в малки размери пари трудно се правят, още повече ЕС стимулира производството, а не вносапредполагам знаеш че ако внесеш някоя машина за производство мито не плащаш! така че е съвсем нормално търговците да не му виждат кяра!
Именно за това не ми се занимаваше особено много с внос. Търговията си е малко от пусто в празно.. производството е читав бизнес. Но трябваше да търся някакви варианти за работа и то бързо. Как да е, благодарен съм на лакомията на държавата, която ме спря да се захвана с това.
Сега вече произвеждам и съм доволен

63 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5