Някакви врътки с леки-товарни автомобили.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Някакви врътки с леки-товарни автомобили.

Мнение от ukelichko » 12 Юни 2012, 20:20

Понеже си търся джипка и попаднах на някаква регистрирана като товарен автомобил. Според продавача нямало да имам проблеми, но той какво да ми каже. Вярно данъкът е на по товароносимостта и най-вероятно е 20 кинта, но......
Трябва ли да си купувам винетка за товарен автомобил? За товарен автомобил ли трябва да плащам гражданска отговорност? И всиките тези тарикатлъци дали няма да ми излязат през носа, защото пътувам редовно в чужбина и изобщо не знам как стоят въпросите там с товарните автомобили. Вярно че е някакъв джип и в България една 50-тарка ще ми реши всички неприятности, но извън България нещата стоят по друг начин. И може ли лесно да се смени регистрацията като пътнически автомобил?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Re: Някакви врътки с леки-товарни автомобили.

Мнение от nightdriver » 12 Юни 2012, 20:53

Евентуално проблеми ще имаш по границите в смисъл такъв , че ако митничаря се закелеши ще накара да минаваш с товарните а там си е чакане и простотии и тн
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 12 Юни 2012, 21:59

Винетката за лекотоварен автомобил е същата като за лек.Обаче има едно но...над 10години товарния минава преглед на 6 месеца.За обръщането на статута не знам дали става скоро се дискутираше една тема за рено клио където човека точно това искаше да направи и са му отказали въобще.Иначе за навънка трябва да си настъпал котето по опашката някъде за да направи впечатление
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Panamera 4S

Мнение от skoti79 » 12 Юни 2012, 22:11

Предишният ми джип беше регистриран, като товарен.
Не е имало никъде проблеми.

Аватар
Кара: CLS350 и Е39

Мнение от ivoo » 12 Юни 2012, 22:23

Джип-ката е регистрирана като товарен автомобил за да си вземе ДДС-то после. Това беше масова практика през 2007-2008 г. Дори Бентлита се рег. като товарни. Изобщо нямаш проблем с това .
Схемата е следната - гледа се кво пише на талона.
лек - К3
лекотоварен, товарен с две оси - К2
товарен, три оси и нагоре- К1
чл.16 В чл.1 т.1 от допълнителната разпоредба думите "Категория 3 ППС, предназначени за превоз на пътници, с не повече от 8 места за сядане" се заменя с " Категория 3 - ППС , предназначени за превоз на пътници, с не повече от 8 места за сядане, моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и / или моторни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3.5 тона, както и моторни превозни средства от тази група с повишена проходимост"

До 3.5 тона винетката ти е 67 лева.

Ако на талона пише лекотоварен, до 8+1 и после на буква (J) пише N1, демек МПС, предназначени за превоз на товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т, тогава МПС също отива в К3

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 12 Юни 2012, 22:38

няма грижи

по-нисък данък, но по-чести технически прегледи

разликата в гражданската отговорност е ядлива, каското за товарните е по-евтино
No bling at the Ring

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 12 Юни 2012, 23:10

Благодаря за отговорите! Май ще се откажа заради прегледите, загуба на време си е.
Изображение

Назад към Извън Темата