Такова скапано здравеопазване само в България може да има!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Re: Такова скапано здравеопазване само в България може да им

Мнение от flame » 30 Юни 2012, 21:06

Мишел написа:Чакай сега... искаш да кажеш, че сте свършили бързо и качествено работата, защото си въртял телефони и имаш познати, които те уважават? А другитие, които нямат?
Нали за това се възмущаваш?
Нали казваме, че здравеопазването трябва да еднакво за всички, че лекарите трябва да се отнасят с всички еднакво загрижено?
Да разбирам, че подкрепяш "почерпките" и познанствата, иначе и на теб ти е ясно, че няма да я бъде, така ли? :mhihi:
Къде отиде позитивизма и вярата в доброто? :roll:

Мишелка, няма какво да се лъжем - винаги, независимо дали е било комунизъм или капитализъм, винаги е имало "по-равни" сред всички останали, които по конституция са равни :dunno:
В случая - да, това ни помогна да минем бързо и качествено. Но като развъртях телефоните получих и доста ценна информация къде "има задръстване" (където ще киснем часове да минем) ;)
Ако ни беше перфектна системата - още със звънването на 112 щяхме да бъдем насочвани на абсолютно точното място и т.н. и т.н. Ама не е. И при това положение предпочитам да взема нещата в свои ръце, вместо да псувам като хамалин как нищо не ни било наред с риск за здравето на някой близък ;)

А какво против почерпките имаш?! :mrgreen: Ей, на, след половин час право натам съм се запътил :bchug: Има и докторя в компанията и когато ги черпя е щото са ми приятели и ги уважавам, а не по задължение. И ако питаш дали съм черпил, за да ползвам медицинска услуга - не, никога! ;) Случвало се е след това да се отблагодаря :D

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 30 Юни 2012, 21:09

МИТАКА1654 написа:Точно така-случило ми се и мнението ми се базира на личен опит,твоето на какво се базира,че не нещо не схващам причината да ме иронизираш?Или как ще наречеш следната ситуация,баща ми си отряза 3 пръста,карам го с личната ми кола(щото имаме нали линейки с бърза помощ),с 39.8 градуса температура съм,след което чакахме над 90 мин!!!! пред кабинета да ни приемат,при което баща ми припада сигурно 10 пъти.Или пък операцията на таза на баба ми,при която платих кеш 2000лв на ръка за уж безплатната операция през здравната каса.Е,подробности са,че жената почина в следствие на некадърност при операцията.Та.......нещо за здравната система ли ставаше на въпрос???

Ако ти изровя такъв или подобен случай в САЩ или в друга "по-бяла" от нас държава - ще си направиш ли харакири?!
Да, това, което ти се е случило меко казано не е хубаво. Но се случва навсякъде по света. Макар и в по-малки мащаби в сравнение с България.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi

Мнение от МИТАКА1654 » 30 Юни 2012, 21:23

Макар и в по-малки мащаби в сравнение с България.

Това е ключовият израз.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 30 Юни 2012, 21:46

... Гледам, че спрягате американското здравеопазване. И понеже малко или много тука последните 10 тина години се занимавам с него викам да ви напиша малко неща.

Всеки работещ легално американец си има здравна осигуровка. Всеки. Когато работи за себе си си я плаща цялата от джоба. За 4- членно семейство е около 1500/ месец. Не се облага с данъци. Много е, но в америка тези които работят за себе си не са случайни и обикновено имат добри доходи. 1500/ месец е ... Уотевър.

Тези които работят за някого този някого обикновено плаща 2/3 от застраховката. Някои плащат 100% и работника не плаща нищо. Говориме за всеки легален работодател. Макдоналдс и тн плебейски работодатели и тн.

Въпросните застрахвки са различни, но и най- лошите позволяват всякакви рецепти да струват $10-15, преглед при доктора $20, спешно отделение $100, всяка операция $500 (със всичко включено в нея) и безплатни раждания и 2-3 дни престои след това в болницата.

За бедните има медикейд което е фонд за болниците и се дотира сериозно от щата и федералното правителство. За пенсионерите има медикеър което е фонд които се дотира от подобни инстанции.

Та не знам откъде сте решили, че американското здравеопазване е само за богатите.

Има и друго- в смерика има федерален закон, че всеки които влсе в болница трябва да му бъде оказана помощ. И това ставс много преди да го питат как ще плати.

И така.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 30 Юни 2012, 21:51

всичко хубаво, но според мен спешната помощ трябва да е безплатна

аз имам неква мед. застраховка в евроинс, но усилията да ти се изплатят някакви пари за нещо са неистови
No bling at the Ring

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi

Мнение от МИТАКА1654 » 30 Юни 2012, 21:55

Има и друго- в смерика има федерален закон, че всеки които влсе в болница трябва да му бъде оказана помощ. И това ставс много преди да го питат как ще плати.

Което доста контрастира с неприемането на пациенти посред нощ,защото нямат видиш ли,направление от личния лекар,който нали се сещате как си вдига телефона нощем,нищо,че е длъжен!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 30 Юни 2012, 21:57

Колегата Мишел хубаво го е казал преди мен. Аз съм обикновен човек и нямам връзки с лекари, нямам познати лекари, не уважавам лекарите и нямам желание да се запознавам с такива хора. Знам, че има и добри и свестни, но просто не ми е приятно. Не съм лицемер, за да правя запознанства и приятелства с лекари ,военни, полицаи, митничари, данъчни и подобни. Като цяло не уважавам тези хора. Значи, да живей шуробаджанащината...
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 30 Юни 2012, 22:16

Има един много готин филм на Майкъл Мур, казва се Sicko за щатското здравеопазване и за това в Европа, който иска може да си го дръпне там си е обяснена разликата от земята до небето. Просто системата в щатите е shit отвсякъде. Та във филма се обеснява, че се плаща на хора къде да разследват статуса на пациентите към всяка здравна компания и тая застраховка винаги почти могат да ти я обявят за невалидна и да бараш меча щото има много условия при които може да отпадне. И като го направят и нямаш пари си умираш като пич. Докато във UK на докторите им плащат допълнително колкото повече пациенти има, които са се отказали от пушенето и пиенето и други вредни навици. Отделно, че там ако си осигурен отиваш в първата аптека, плащаш такса от $7 и взимаш лекарства за примерно £30-50-200-300, там квото ти трябва по рецепта, пожелаваш приятен ден и си тръгваш, като отидеш за преглед или в спешното плащаш точно £0.
Последна промяна b00st на 30 Юни 2012, 22:25, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 30 Юни 2012, 22:23

Само че първо виж тоя филм от коя година е и кой е Майкъл Мур...
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 30 Юни 2012, 22:29

Да колега не е от миналата година ама в щатите здравеопазването няма да бъде такова като е европа може би никога. Финансовия интерес там на големите фармацевтични компании е над здравето на хората и няма и да се промени щото и отгоре са вързани за хорото с тях :winky:

Потребител
Аватар
Кара: 525tds

Мнение от granda » 30 Юни 2012, 22:43

Не знам там как играят лекарите с фармацевтите,но тук всички лични лекари са се обвързали с някой дистрибутор и получават доста добри подаръци като екскурзий в чужбина валчери за магазини и още много други,та и тук здравето на хората се превърна в един от най-доходоносните бизнеси,като в него играят много пари и много хора.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 30 Юни 2012, 23:01

Тия от острова пък въобще да не ги коментираме.Пълно с безхаберни индианци пардон индийци и може да си умреш като куче въпреки че си в болница.Както и у нас де.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 30 Юни 2012, 23:35

Гледам ,че си айляк:
http://www.who.int/gho/publications/wor ... index.html

материал за размисъл :winky:

И помни,че единственото общо между БГ и УСА е ,че и на двете места живеят горе долу еднакъф брой българи :mhihi:

Не ,че са пример, ама да ги турим на кантар с БГ :roll:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Мнение от ineedmoney » 01 Юли 2012, 0:02

абе как може да сравнявате здравните системи на сащ и на българия.
1-во както ви каза goguma в сащ здравеопазването е бизнес и ако нямаш пари - умираш на тротоара пред болницата буквално
2-ро в България системата е все още на комунистическия принцип - всички пари от осигуровки на едно място и кой от колкото има нужда.
На тия които се оплакват от българската система мога да кажа само едно - за парите които плащате получавате повече от качествено обслужване. В сащ ще изревете че са ви съдрали кожата и повярвайте ми няма да ви третират като богове, а като емигранти
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 01 Юли 2012, 0:36

колега,то в щатите сички са емигранти :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата