Такова скапано здравеопазване само в България може да има!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Re: Такова скапано здравеопазване само в България може да им

Мнение от Мордехай » 01 Юли 2012, 2:03

ineedmoney написа:абе как може да сравнявате здравните системи на сащ и на българия.
1-во както ви каза goguma в сащ здравеопазването е бизнес и ако нямаш пари - умираш на тротоара пред болницата буквално
2-ро в България системата е все още на комунистическия принцип - всички пари от осигуровки на едно място и кой от колкото има нужда.
На тия които се оплакват от българската система мога да кажа само едно - за парите които плащате получавате повече от качествено обслужване. В сащ ще изревете че са ви съдрали кожата и повярвайте ми няма да ви третират като богове, а като емигранти

Извинявай докторе, но нямаш идея кой колко плаща. Всеки месец плащам хиляди левове за всякакви осигуровки, включително и здравни. Ако не стигат - ще плащам повече, но искам обслужване каквото трябва. Само че тук без връзки и подкупи не става. Плащам без желание, защото законът е такъв и давам много повече от това, което ползвам. Дано не ме сполети нещастие, но съм влизал в болница само за преглед веднъж на пет години.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 01 Юли 2012, 2:03

Мои много близък приятел загази много сериозно със здравето в Щатите и успя да се излекува без проблеми. Човекът работеше за голяма компания, имаше си здравна застраховка, която му покри почти всички разходи и нито фалира нито се оплакваше от системата. Отделно през цялото време му течеше и заплатата от компанията в която работи. Явно не им е толкова скапано здравеопазването в Щатите. И аз съм гледал разните там документални филми за здравеопазването в САЩ, за дърводелеца дето си отрязал двата пръста и застраховката му стигала да му пришият само единия и той трябвало да си избере кой, но това го има и у нас. Когато си счупих крака, на съседното легло до мен имаше един пич - циганин, също със счупен крак и със здравна осигуровка. Здравната осигуровка обаче не покриваше операцията. Искаха му 1600 лева за пластините които трябва да му се сложат на костта за да зарастне правилно (моите бяха по-евтини само 120 лева). Момчето беше бедно и нямаше тези пари и докторът му каза, че много съжалява, но в такъв случай може само да гипсира крака, в следствие на което ще зарасне накриво. Срещнах го пича след половин година и си куцаше сериозно. Защото беше беден. Кое тогава му е по хуманното на българското здравеопазване от щатското?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 01 Юли 2012, 8:09

Колега ти къде ги намираш тия бедните циганчета със счупените крака ? Преразказват се в тая тема небивалици от едната крайност до другата.Темата касае факта че и най богатата държава като САЩ може да си умреш докато чакаш доктора .Канада държава тиха и спокойна без мераци да е господар на света като САЩ е постигнала това дето го чоплим тука.Напълно безплатно здравеопазване от -до.Няма беден няма богат.Та според мен това трябва да е коректива за здравеопазване .
У нас беше основен солидарния принцип и сега пак е горе долу така при здравно осигуряване.Всички плащат еднакво но се получава лечение според нуждите.А реално има ли го ? Ми няма го щото за няколко години управляващите заедно с лекарската мафия превърнаха здравната система в машина за пари като потърпевшия винаги е пациента.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 01 Юли 2012, 9:26

джордане в щатите не си задължен да имаш застраховка.отделно и да имаш може да не покрива всички услуги в зависимост от това каква застраховка имаш.има много дето се мислят за безсмъртни ( и нямат застраховки)и после га им опре уя отзад ревът.за социално слабите има медикейд както каза някой по-нагоре в темата,което ще рече ,че Америка плаща ;)
В БГ си плащаш осигуровки срещу ,които си играеш на руска ролетка.Ми кат са малко парите да дигнат осигуровките и без тва секи втори суполко в БГ дава по 150лева за цигари на месец,смятам не епроблем да се пренасочат тия пари ;) Нека тия дето работят да плащат за сметка на пенсионерите.къф е проблема,нали искаме социална държава.
Изображение

Мафиозо!
Аватар

Мнение от rado_rf » 01 Юли 2012, 10:46

Тая тема за здравеопазването в България е дъвкана поне стотина пъти в тоя форум, ма какво му пречи на Флейм пак да почовърка. Аз пък не се оплаквам. Работя, не за себе си. Получавам заплата, плащам осигуровки, данъци, и тям подобни законни рекети. Обаче!!! Преди две години оперирах коляното в Горна Баня. Провериха само дали съм осигурен, платих си таксите за преглед от 2 и нещо си, платих си за три дена 14 и нещо си, таксите определени със закон и точка. Никви дарения, никви допълнителни плащания и това е. След три дена ме изписаха и си тръгнах по живо по здраво. Държа да отбележа, че нямам връзки. След операцията лекарят, който ми я направи дойде лично при мен, даде ми визитката си и ми каза ако имам някакви проблеми да му се обаждам по всяко време на денонощието. Страшно готин пич. До мен лежеше едно момче, дошло си от Испания специално за операцията и ми казва - платих си осигуровките за две години назад 600 и нещо лева иначе ми излиза много дебело. Та, той ми сподели че в Испания е много по-зле отколкото тук.
"Няма нищо по-хубаво от това да се изсереш на метеното и няма нищо по-лошо от това да метеш изсраното" - древна мъдрост

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Мнение от ineedmoney » 01 Юли 2012, 12:10

Мордехай написа:Извинявай докторе, но нямаш идея кой колко плаща.

бъди сигурен, че не знам :yes:
Мордехай написа:Всеки месец плащам хиляди левове за всякакви осигуровки, включително и здравни. Ако не стигат - ще плащам повече, но искам обслужване каквото трябва.

Сега извади хилядите левове за другите осигоровки и остави само здравните осигуровки които са ти в размер на 4.8% ако си работодател и 3.2% ако си работещ. Тоест нА 1000 лева това са ти 48/32 лева месечно, по 10 работника са 480 лева месечно. Ако ти пострадат 2 работника и ти влязат в болница за 3 дена, тия 480 лв няма да стигнат само за храната и болничния престой, да не говорим за лекарства.
А сега сравни тези пари с осигуряването в дригите страни. Не ми казвай колко хиляди левове плащаш и какво аз знам, щото съм наясно точно колко са ти "хилядите левове" и без да ти знам параметрите на бизнеса. И това което плащаш не стига и само за консумативите в болниците.
Да се нядаваме че един ден наистина всеки ще плаща здравни осигуровки според здравния си статус и те ще са за негово а не обществено ползване.
Като искаш обслужване и уважение трябва да подходиш със същото, а не с "мамицата ви лекарска" както правят 90% от пациентите. Тая тема с goguma 200 пъти сме ви я разяснявали....
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 01 Юли 2012, 13:29

Осем процента от печалбата на фирмата и заплатите на работниците малко ли са ти? Да ти дам петдесет процента та да сте доволни и да смените Е46-ците с Е92-йки и Х5-ици. Не че и сега не ги карате.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

Мафиозо!
Аватар

Мнение от rado_rf » 01 Юли 2012, 18:28

ineedmoney написа:
Мордехай написа:Извинявай докторе, но нямаш идея кой колко плаща.

бъди сигурен, че не знам :yes:
Мордехай написа:Всеки месец плащам хиляди левове за всякакви осигуровки, включително и здравни. Ако не стигат - ще плащам повече, но искам обслужване каквото трябва.

Сега извади хилядите левове за другите осигоровки и остави само здравните осигуровки които са ти в размер на 4.8% ако си работодател и 3.2% ако си работещ. Тоест нА 1000 лева това са ти 48/32 лева месечно, по 10 работника са 480 лева месечно. Ако ти пострадат 2 работника и ти влязат в болница за 3 дена, тия 480 лв няма да стигнат само за храната и болничния престой, да не говорим за лекарства.
А сега сравни тези пари с осигуряването в дригите страни. Не ми казвай колко хиляди левове плащаш и какво аз знам, щото съм наясно точно колко са ти "хилядите левове" и без да ти знам параметрите на бизнеса. И това което плащаш не стига и само за консумативите в болниците.
Да се нядаваме че един ден наистина всеки ще плаща здравни осигуровки според здравния си статус и те ще са за негово а не обществено ползване.
Като искаш обслужване и уважение трябва да подходиш със същото, а не с "мамицата ви лекарска" както правят 90% от пациентите. Тая тема с goguma 200 пъти сме ви я разяснявали....

Мдаааа, да не говорим ако тези 480лв. на месец са внасяни с години без да се възползваме от услугите на здравната каса :winky: А, колко ли са такива??? А, колко от джипитата пишат прегледи изсмукани от пръстите на хора, които с години не стъпват в лекарските кабинети??? Ае, кАжи ама честно, щот мога да те засипя с здравеопазваща помия подкрепена с факти, ама кел файда, щот и тази помия е залята с друга помия наречена съдебна система :evil:
"Няма нищо по-хубаво от това да се изсереш на метеното и няма нищо по-лошо от това да метеш изсраното" - древна мъдрост

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 01 Юли 2012, 20:39

ineedmoney написа:...
1-во както ви каза goguma в сащ здравеопазването е бизнес и ако нямаш пари - умираш на тротоара пред болницата буквално
...

alx написа:...
Има и друго- в смерика има федерален закон, че всеки които влсе в болница трябва да му бъде оказана помощ. И това ставс много преди да го питат как ще плати.
....

на теб ли да повярваме относно здравеопазването в щатите, дето си си формирал мнението от гледане на филми или на Алекс, който живее там? :wave:
Изображение

Мафиозо!
Аватар

Мнение от rado_rf » 01 Юли 2012, 20:54

А, Алекс бил ли е от другата страна на барикадата??? То, неговите приятели получават средна заплата от около 5000лв. в Бг.(по спомен). Моите уважения към него и неговите познания от нанотехнологиите, та до разработките на военните на супер птичи тор, ГМО, ДСР, ДСП, БСП, ДКМС (да ме прощава ако пропускам нещо). Коли, оръжия, часовници, кучета ( самойд или самоед, последно). Компетентен винаги по всички въпроси :bowdown:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Юли 2012, 22:39

rado_rf написа:А, Алекс бил ли е от другата страна на барикадата??? То, неговите приятели получават средна заплата от около 5000лв. в Бг.(по спомен). Моите уважения към него и неговите познания от нанотехнологиите, та до разработките на военните на супер птичи тор, ГМО, ДСР, ДСП, БСП, ДКМС (да ме прощава ако пропускам нещо). Коли, оръжия, часовници, кучета ( самойд или самоед, последно). Компетентен винаги по всички въпроси :bowdown:

Ми.. Внимавал съм в училище и съм научил много :winky:

За приятелите- едно от многото научени неща споменати по- горе е да си подбирам приятелите :)

За американската здравна система- както казах от 10 тина години работя в нея и не е като да нямам директни впечатления от доста болници и здравния персонал и целия им бизнес. Също имам подчинени и семейство на които им гледам как вървят здравните перипетии... И съм дошъл в тази тема да кажа, че като започнеш от най- ниско платения работник в макдоналдс - здравното осигуряване е фунцкиониращо и на лице. Сега, ако не ти се работи- това е твой избор със съответните последствия (една от които е че нямаш здравна застраховка и нещата са малко по сложни, но никой не е умрял на улицата)- но това е друга тема.

А ти от къде черпиш опит каква е американската здравна система?
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 01 Юли 2012, 22:46

rado_rf написа:А, Алекс бил ли е от другата страна на барикадата??? То, неговите приятели получават средна заплата от около 5000лв. в Бг.(по спомен). Моите уважения към него и неговите познания от нанотехнологиите, та до разработките на военните на супер птичи тор, ГМО, ДСР, ДСП, БСП, ДКМС (да ме прощава ако пропускам нещо). Коли, оръжия, часовници, кучета ( самойд или самоед, последно). Компетентен винаги по всички въпроси :bowdown:

:banghead: :banghead: :banghead:

вместо да се изкефиш, че човек като алх е дошъл да ти обясни от първа ръка нещата, ти все българския синдром..
No bling at the Ring

Мафиозо!
Аватар

Мнение от rado_rf » 01 Юли 2012, 23:12

BadAngel написа:

:banghead: :banghead: :banghead:

вместо да се изкефиш, че човек като алх е дошъл да ти обясни от първа ръка нещата, ти все българския синдром..

Много, ама много си в грешка. С огромно удоволствие чета постовете на Алекс относно автомобилостроенето и наистина го уважавам. Но тряа си много тъп, за да си мислиш че ще вярвам единствено на него и че ще взимам всяка негова дума за чиста монета. Имам много познати с които съм говорил очи в очи относно предимдствата и недостатъците на американския начин на живот включително и здравната им система, като почнеш от затлъстяването (по примера на Алекс за МакДоналдс, ама то си е до манталитет, де), та до денталните услуги. Хора, които живеят там много отпреди Алекс. И, че там умират хора по улиците, умират. Че умират от лекарски грешки - умират. Ама, там за разлика от тук съдебната система работи. Ся, това че тук ядем салата, не означава че пасем трева, я. Къф български синдром те гони, къф спин не моа те разбера.

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 01 Юли 2012, 23:18

не ти казвам, че думите на алх трябва да ги приемаш като чиста монета, прочети, анализирай и си изкажи мнението

това, което правиш ти.. да започваш спор на лична основа, като поставяш под съмнение компетентността му.. не е начин и не показва уважение

колкото до затлъстяването, не знам кво е положението в щатите, но спорта е бизнес, а там хората са бизнес ориентирани

та смятам, че там е в пъти по-развита цялата галимация със спортуването, храненето и живеенето по 100 години в сравнение с българия

пък ако не ми вярваш, само се разходи по улиците тук и виж кви са тумбаци всички :)
No bling at the Ring

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Юли 2012, 23:30

Аз един нормален човек не съм видял да умре на улицата защото не е могъл да отиде на доктор.

Медицинското осигуряване и грижи работят. Проблеми разбира се има, но като някой ми каже че разбираш ли в америка едва ли не нормалния човек не може да си позволи да отиде на доктор и на мене ми става смешно.

Но... За зъбарското обслужване не е ставало въпрос. Там имаш право до някъде.

Ние източноевропейците имаме лоши зъби. Никой не ни е учил да флос-ваме и затова сме пълни с кариеси... А американските дентални застраховки са правени за американци- дето на 40 години имат по 2 пломби. А не като за нас- 10 корони и пломби на останалите. Та затова идва малко скъпо. Типичната дентална застраховка е около $50/ месец за 4-членно семейство и има таван $1000-2000 разходи/ член на година. Което е малко защото както казаха една корона със вадене на нерв е около $1200-1500 и се покрива на 50%. Пломбите ($100-300) се покриват на 75% а годишните проверки/ чистения със рентгенова снимка на всеки зъб са безплатни.

Та е лесно особено за нас със нашите шибани зъби да се вкараме в разходи и затова българите си правят зъбите в бг когато могат. Аз моите ги овладях преди около 10 години и от тогава не съм имал кариеси и денталната ми застраховка дори не я ползвам цялата всяка година.

И така.

И пак те питам- кой нормално работещ емигрант в америка ти е казал, че в америка умират по улиците и не могат да си позволят да отидат на доктор? Защото аз съвсем отговорно ще ти кажа, че това е много далече от американската реалност.

Америка си има сериозни проблеми. Но здравното обслужване за нормалните хорица не е един от тях.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата