Кредит за първата кола...
Модератор: Общи модератори
74 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- ElianPZ
- Потребител
-
- Кара: 2004, 330d, 6sp
- Мечтае да кара: e31 s70
Re: Кредит за първата кола...
Аз си чета темата защото мога да придобия някаква представа какво да правя след като виждам др. мнения по въпроса. Приемам всички предложения за автомобили от марката БМВ който не са тотални кочини и са на приемлива цена около 2000лв.
- ylaine
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: дизели
- Мечтае да кара: по хубави пътища
- Детайли за колата: прави фокуси
Здравей колега. Сега съм на 21 години, което ще рече, че кажи речи скоро минах през твоето положение, а и още съм.. Записах се за курсовете още на 17, книжка имах вече издадена месец след като навърших 18, дори си платих за експресна поръчка и за какво?
Нямах кола, нямаше изгледи да си взема, ама пуст мерак. Бях още 12ти клас и естествено мрънках на Всеки познат с кола да ми дава да карам, сега като се сетя чак ми става неудобно колко съм бил досаден, но какво да се прави. Та лятото бачках колкото можах, изкарах има няма 1000 лв (ако трябва да бъдем точни по-малко от 1000) и се почна търсенето. Ден и нощ по сайтове, ходих да гледам разни дараци и най-накрая си взех едно кадетче
Не мога да кажа, че съжалявам, дори напротив. Карах си го към 2 годинки, навъртях му 25-30 000 км, дето се вика понаучих се да карам, понаучих идиотските изпълнения по пътищата и как да се пазя от тях
Да колата нямаше особени спирачки, нито визия, камо ли возия, но си имаше всичко което ми трябваше - газ
- 10лв = 100 км, взех си музичка (колонки де), вървеше си (беше 1.8 90 кончета) и така, повече не ми и трябваше. Естествено след 2 години каране започнаха проблемите, за които нямах пари и не си струваше да се оправят и я продадох. След това излезна една оферта за едно ренде, за което не искам да си спомням, след по-малко от месец го бях продал и повече не искам да чувам за рено, макар че за тия пари кво да очаква човек. След това посъбрах още някой лев и се метнах на сивик, с който съм и в момента и за сега съм доволен, но го имам от скоро и не мога да кажа крайни впечатления. Забравих да кажа, че съм студент, работя само лятото и се сещате колко пари имам за поддръжка, но мерак.. лишавам се от някои неща и давам за колата. В крайна сметка всеки има право на избор, моят е такъв и не съжалявам за него. Да аз също смятам, че е по-добре да се спести по-сериозна сума и да се вземе нещо, което поне се предполага, че е по-читаво, по-ново, по-безопасно и т.н., но при положение, че имам 5 години следване, мисълта да си взема кола след 5-6-7 години..
Та колега, мисълта ми е, че те разбирам и според мен за 2 бона имаш що годе голям избор. Просто отивате с твои познати, които разбират (разбрах, че имаш) и харесваш нещо и го взимаш, няма кво толкова да му мислиш. Само да е на газ, с нисък данък и си ти
А да, и кредит НЕ! 

с 400лв на месец можеш да си караш кола сравнително спокойно. Когато бях 12 клас горе долу толкова ми се събираха. Е карах лада и частите рядко струваха двуцифрено число(3,40 7,80). Но няма такъв кеф просто. Най-важното е, че колегата работи в сервиз и подръжката на колата ще е 1/6 от тази която на повече от нас би ни струвала.
Мой познат си взе голф 3 с летни и зимни гуми на газ за 1,8к лв. Малък данък, по-малка гражданска. Поло и разни такива кочинки си горят сравнително малко. Пък и къде е 20лв данък къде е 160лв.
Една 320и без ванос си дава едно 15 градско. Газ обикновенна трудно. Данъкът и застраховката са в "небесата". Колкото и евтина да е само бензина/газта и данъците ще я оставят пред блока.
Но пак ти какзвам, трябва да си сигурен в работата си. 1 месец според мен са много малко за да прецениш дали ще се задържиш там.
Мой познат си взе голф 3 с летни и зимни гуми на газ за 1,8к лв. Малък данък, по-малка гражданска. Поло и разни такива кочинки си горят сравнително малко. Пък и къде е 20лв данък къде е 160лв.
Една 320и без ванос си дава едно 15 градско. Газ обикновенна трудно. Данъкът и застраховката са в "небесата". Колкото и евтина да е само бензина/газта и данъците ще я оставят пред блока.
Но пак ти какзвам, трябва да си сигурен в работата си. 1 месец според мен са много малко за да прецениш дали ще се задържиш там.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Без да давам отговор по темата ще споделя сходен случай с мой близък приятел от детството.
Момчето взима 500лв заплата в малък град в централна България.
Тегли заем в размер на 5000лв за 10 години, за да си купи ГОЛФ4 1.9тди от Горубляне.
Тъй като взима 500лв заплата и изплаща заема, не можа да събере пари да го обслужи, ремъци, ролки, масла, филтри - не е като да не е важно.
Отделно е на квартира, но тя струва 50лв на месец без сметките.
Обаче протече рейката, нещеш ли, късмет.
Кара си момчето и си долива масълце наливно през 2-3 дена. Ама вика аз сипвам като я карам тя инъче не тече.
Сетне нафтата стана по 2.60, ама с 500лв заплата, заем потребителски и квартира карането на кола става лека химера.
Стоеше пред блока 6 от 7 дена в седмицата.
Оня ден ми се обажда. Катастрофа станала. Негов колега от предприятието го удря в шофьорската врата и предния ляв калник. Човека няма ГО ... ама са колеги разбираш ли, не могат да се съдят.
Очаква се да му изплати щетите. Познайте - карал е жигулка, и той да взима 500лв, и айде плащай щети по голфа.
Важно е да отбележим, че моя приятел няма финансовия ресурс да си я оправи САМ.
Относно поста на колегата горе с 400лв заплата и личната кола.
Извинявам му се предварително и не му знам семейното положение, къде живее и кой му готви, плаща сметките и т.н. ама това е скандална глупост с 400лв да живееш прилично, да караш кола и да казваш стигат ми.
Според мен има лимит на това какво може да си позволим с парите които получаваме и в случай че се тегли заем за кола, то тогава не можем да си я позволим.
Четох темата и съм съгласен с мнението на alx - на кредит само дом.
Момчето взима 500лв заплата в малък град в централна България.
Тегли заем в размер на 5000лв за 10 години, за да си купи ГОЛФ4 1.9тди от Горубляне.
Тъй като взима 500лв заплата и изплаща заема, не можа да събере пари да го обслужи, ремъци, ролки, масла, филтри - не е като да не е важно.
Отделно е на квартира, но тя струва 50лв на месец без сметките.
Обаче протече рейката, нещеш ли, късмет.
Кара си момчето и си долива масълце наливно през 2-3 дена. Ама вика аз сипвам като я карам тя инъче не тече.
Сетне нафтата стана по 2.60, ама с 500лв заплата, заем потребителски и квартира карането на кола става лека химера.
Стоеше пред блока 6 от 7 дена в седмицата.
Оня ден ми се обажда. Катастрофа станала. Негов колега от предприятието го удря в шофьорската врата и предния ляв калник. Човека няма ГО ... ама са колеги разбираш ли, не могат да се съдят.
Очаква се да му изплати щетите. Познайте - карал е жигулка, и той да взима 500лв, и айде плащай щети по голфа.
Важно е да отбележим, че моя приятел няма финансовия ресурс да си я оправи САМ.
Относно поста на колегата горе с 400лв заплата и личната кола.
Извинявам му се предварително и не му знам семейното положение, къде живее и кой му готви, плаща сметките и т.н. ама това е скандална глупост с 400лв да живееш прилично, да караш кола и да казваш стигат ми.
Според мен има лимит на това какво може да си позволим с парите които получаваме и в случай че се тегли заем за кола, то тогава не можем да си я позволим.
Четох темата и съм съгласен с мнението на alx - на кредит само дом.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- sharksfin
- младши ентусиаст
-
- Кара: МБ W140 V8
Здравей колега.
усещането да си купиш сам първата кола е неописуемо, но в днешно време трудно става без кредит.
моят приятелски съвет към теб е наистина да се ориентираш дали ще се задържиш дълго време на сегашната си работа - по-точно да прецениш дали за периода на кредита ще имаш постоянен приход. Имайки кола ще разполагаш с чувствително по-малко пари от сега, било то със или без висящ кредит.
Сметни си колко ще ти струва колата на месец без да я караш - данък, гражданска, ако искаш каско да й правиш, винетка. И тези разходи си ги добави към кредита. После идва горивото. После и ремонтите. И ако не те плаши равносметката и няма да я гладуваш колата (каквато и да е тя), скачай смело.
Освен това бъди много внимателен с кредитите - може да се наградиш жестоко. Може би ако някой колега работи в банка, би те насочил към капанчетата и подводните камъни в договорите на банките.
усещането да си купиш сам първата кола е неописуемо, но в днешно време трудно става без кредит.
моят приятелски съвет към теб е наистина да се ориентираш дали ще се задържиш дълго време на сегашната си работа - по-точно да прецениш дали за периода на кредита ще имаш постоянен приход. Имайки кола ще разполагаш с чувствително по-малко пари от сега, било то със или без висящ кредит.
Сметни си колко ще ти струва колата на месец без да я караш - данък, гражданска, ако искаш каско да й правиш, винетка. И тези разходи си ги добави към кредита. После идва горивото. После и ремонтите. И ако не те плаши равносметката и няма да я гладуваш колата (каквато и да е тя), скачай смело.
Освен това бъди много внимателен с кредитите - може да се наградиш жестоко. Може би ако някой колега работи в банка, би те насочил към капанчетата и подводните камъни в договорите на банките.
Акълът е нещо, което можеш да даваш, без да го имаш.
- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
deyan-enchev написа: ....

темата между другото е много полезна и дано момчето да чете внимателно и да разсъждава. хубаво трябва да си калкулира годишните разходи за колата. Ще дам пример с мен какво се получи. Имах ги парите събрани и не ми се е налагало да използвам така "изгодните" кредити, които ни се предлагат. Няколко месеца след като си купих колата дойде време за плащане на каско, гражданска и данъци, винетки. Оказа се, че с парите които изкарвам, за да платя тези 4 неща трябва да работя 2 месеца. Ок, живея с нашите, удариха едно рамо. Следващия месец гуми - за да си взема читави гуми платих малко над заплата и половина. Обслужването пак дойде, изправяне на джанти ... и за няма и месец и половина ми отидоха 4 заплати. Тук не броя повреди и нафта.
Общо взето като теглех чертата на края на годината се получаваше, че 6-8 месеца бачкам за кола и нафта ... добре че всичките ми гаджета имаха повече пари от мен, иначе нямаше да мога да си позволя гадже. Ама живея с родителите си та за това можех да си позволя този лукс и 50% + от бюджета ми да ги опропастявам в тази посока.
Та директно по темата "Кредит за първа кола ..." и моят съвет е категорично не! За 2 бона нещо на газ или метанец ти е идеално.
- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
При тея обстоятелства ако ти се кара кола - взимай голф 2.
Като човек навъртял 100 000 км на такава машина за 2 години мога да ти кажа, че на месец тази кола струва само горивото което и сипеш . И на 10 000 км трябва да имаш едни 120 лева за обслужване на ангренажа, масло, филтри и т.н.
Невероятна машина, която при един малък куфар с инструменти в багажника - никога няма да те остави на пътя
Ако не ти се кара голф2 , по-добре се ориентирай към градският транспорт. Щото с тея парички ще ти стане тегаво.
Като човек навъртял 100 000 км на такава машина за 2 години мога да ти кажа, че на месец тази кола струва само горивото което и сипеш . И на 10 000 км трябва да имаш едни 120 лева за обслужване на ангренажа, масло, филтри и т.н.
Невероятна машина, която при един малък куфар с инструменти в багажника - никога няма да те остави на пътя

Ако не ти се кара голф2 , по-добре се ориентирай към градският транспорт. Щото с тея парички ще ти стане тегаво.

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
deyan-enchev написа:....
Все пак говорим за човек който все още е в гимназия, даже не и студент.
Разходи като цяло освен за кола и кафета нянаш. В генералния случай.
Естествено че ако плащаш квартира, ток и храна няма да стигат.
Иначе това, което си дал, е перфектния пример какво става след като си надскочиш многократно възможностите

- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
Vra4anin написа:Купи това което ти е на сърце. Щом искаш бмв - за 1500лв може да си намериш прилична Е36-ца. За тези пари има много оферти, но не е хубаво човек да купува това, което не харесва.

Zagy написа:нещо изпитано, доказано, евтино и елементарно за поддръжка - Голф. Учи се на него една година и след това си вземи БМВ.
С какво голфа е по-елементарен и евтин от Е30 (не казвам Е36 че задното окачване е малко по-сложно).
Няма смисъл човек с ограничени доходи да вземе каква да е кола да я стяга да я прави година две и после айде пак отначало.
Първата ми кола на времето беше кочинка с предно. Да гореше ми 7 бензин градско както и да я ръчкам, сам си я обслужвах и ремонтирах - винаги беше в топ състояние и можеше да се разчита на нея... но никога не ми е било кеф да я карам, като карах по пътища с много завой си мислех "какво ли щеше да е усещането ако карах изпъната е30ка в момента"

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
http://www.cars.bg/u666803
сЕдаш и се возиш
момчето я е обслужило, музичка, жантички, газово инжекционче... червено купенце = пичеловка

п.с. това е възможно най-икономичния вариант откъм застраховки, данъци, гориво и т.н. и т.н.
п.п.с. зимата 16-ската върти гуми и на 3-та :Р
сЕдаш и се возиш
момчето я е обслужило, музичка, жантички, газово инжекционче... червено купенце = пичеловка

п.с. това е възможно най-икономичния вариант откъм застраховки, данъци, гориво и т.н. и т.н.
п.п.с. зимата 16-ската върти гуми и на 3-та :Р

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- ElianPZ
- Потребител
-
Наистина много над очакваното се развива тази тема а тази последната оферта направо ми скри шапката. Тези дни ще ида да говоря с потенциалният ми "спонсор" и ще му обясня положението и да се надяваме че ще се смили над мене и едно 1000-1500 ще ми даде, а стане ли това дори и без книжка(все още
) се мятам или на 316 или на кабриото което много ме е зарибило но все още нямам много инфо за него
Взимам си и много поуки от тук и от работата, днеска пак имаше диспути свързани с БМВ
, и може накрая верно да се окаже че ще се прасна в някое Голфче ако не стане работата с малолитражките и да му е до там, макар че изобщо не ме устройва това.

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
M10 написа:Vra4anin написа:Купи това което ти е на сърце. Щом искаш бмв - за 1500лв може да си намериш прилична Е36-ца. За тези пари има много оферти, но не е хубаво човек да купува това, което не харесва.
Zagy написа:нещо изпитано, доказано, евтино и елементарно за поддръжка - Голф. Учи се на него една година и след това си вземи БМВ.
С какво голфа е по-елементарен и евтин от Е30 (не казвам Е36 че задното окачване е малко по-сложно).
сериозно ли правиш такива сравнения? всичко на е30ката е поне 3 пъти по-скъпо. голфа е в пъти по елементарен. предното окачване е неразрушимо, задното вечно... пък ако стане нещо имаш 2 тампона... не един куп неща. е36 същата работа само, че има повече неща от е30. да ти цъфне една бобина и ще ти е колкото кабелите за запалването на голфа заедно с капачката и палеца

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Apassionata
- РазБОЙниКА
-
- Кара: го на тройки
- Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
- Детайли за колата: Черна
Моят съвет е Е36 купе, но в никакъв случай 16-ка. Като се вместиш в парите, които имаш 

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
колега,ще приема,че PZ в ника ти идва от Пазарджик,и че с тия 400 камъка месечно няма да се самоиздържаш,а ще са ти като джобни.
иначе дано ме разбереш,но не си въобще за кола,освен ако не си мазохист ..
иначе дано ме разбереш,но не си въобще за кола,освен ако не си мазохист ..

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- ElianPZ
- Потребител
-
Еми да от ПЗ съм
Мога и да добавя че "спонсора" днес категорично ми каза че ще ме снабди с 45-55% от сумата което е около 1200-1500лв.
Но при положение че този понеделник си взема листовките :!
Е по добре от това нема за мен, тези три дни, у нас пред правилника а в понеделник живот и здраве може да се тръгва и за Биимата(ако взема изпита де
)
Утре мисля да звъна на човека с е30ката и на 316 да се запозная с ситуацията г.д..

Е по добре от това нема за мен, тези три дни, у нас пред правилника а в понеделник живот и здраве може да се тръгва и за Биимата(ако взема изпита де

74 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5