Младото поколение на България
Модератор: Общи модератори
Re: Младото поколение на България
K_Ilkov написа:кво да те разбирам като ти май сам не можеш да се разбереш ...
88 не било 2012 и 80 лева били еди колко си ?!?!?
нали все обясняваш колко заплати трябвало да ти струва колата
и колко % от доходите и тн . да ти разделя ли 100 на 180?
Явно си много млад. При комунизЪма покупката на кола беше събитие. ЛАДА 2107 чисто нова струваше по-скъпо от тристаен апартамент в София. И ги нямаше. Можеше да си я купиш пред Мототехника за 30 000 лева. А в магазина беше десетина хиляди. И това при заплатите от едно време. Първият ми касетофон през 1981г струваше в КОРЕКОМ 150$. Ето го:

Някой ще даде ли сега две заплати за нещо такова? Просто нямаш избор. Че мобилните телефони Бенефон през 1994-95 бяха по 2400 марки ... това поне колеги може да го помнят. Това се нарича дефицит и липса на избор.
Сравняваш две коренно различни неща.
acho.rs написа:И с малката подробност на "на запад" започваш на 18 години най-мизерната работа (фаст фууд) и с минималната заплата можеш да живееш самостоятелно .
Дай малко цифри, ако обичаш. Заинтригува ме. Тук като платиш данъците и ти останаха около 1200$ на месец. Ако живееш при мама и тати и нямаш разходи бива, ама ако започна с един минимален наем около 400$ и си хвърлил кърпата, повЕрвай ми. За кола няма и да можеш да си помислиш. Картата за транспорта ти е 75-100$ (според района), нет и мобилен (без лъскави марки и екстри) са още стотарка (и то много долна граница). Само дотук остана с 20$ дневни. какво можеш да си позволиш с тях? Нищо! Ще ядеш консерви и хляб на специал (долнопробен и намален). Разболееш ли се, болнични няма.... Забрави дискотечки, биричка, алкохол, цигари и т.н.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Айде за последното да съм живял и аз малко "на запад" и да знам . Няма нито една работа без болнични , здравни осигуровки , отпуски и тн . Не знам това от къде го измисли . Цигарите не го броя за развлечение и лукс , биричката ти е доларче в магазина .
Храната на ден ти е около 5 долара , остават ти 15 долара на ден с които се живеее . Е кола няма да имаш , но пак няма да мизерстваш.
Каквото и да ми говориш в БГ с минимална заплата си труп , на другите места по света се ОК.
Храната на ден ти е около 5 долара , остават ти 15 долара на ден с които се живеее . Е кола няма да имаш , но пак няма да мизерстваш.
Каквото и да ми говориш в БГ с минимална заплата си труп , на другите места по света се ОК.
- Helix
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS;E30 325i
- Мечтае да кара: Самолет
acho.rs написа:Айде за последното да съм живял и аз малко "на запад" и да знам . Няма нито една работа без болнични , здравни осигуровки , отпуски и тн . Не знам това от къде го измисли . Цигарите не го броя за развлечение и лукс , биричката ти е доларче в магазина .
Ачка в щатите без кола си е бая мизерия да ти кажа, и с 15 долара на ден си е мизерия откъдето и да го погледнеш!
Иначе по темата мога да кажа, че не всички млади са толкова зле.Има много младежи , които са бая упорити и амбициозни.А и нали знаете, че всяко поколение казва за следващото че са отрепки

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
BMW_POWER написа:Явно си много млад.
Благодаря ама вече не съм чак толкова

Помня доста или знам доста неща ... едва ли всичко.
помня и купоните и дефицита и режима на тока и др.
помня и че само СИМ картата на м-тел струваше 400лв като се появиха

Това с касетовофоните е същото сега - просто има плазми ДВД-та, ай фони и тн
Ти искаш младите да са практични - ми не са, няма и да бъдат
И ти не си бил - вече станаха два примера и колата и касетофона
просто тия неща идват с времето и опита и то при тези, които имат акъл
останалите си остават с кичовете и постановките и като пораснат и остареят
81 ти ли си купи касетофона?
а иначе има много разлики, но общата картинка е същата

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- cHaunepucTa
- младши ентусиаст
-
acho.rs написа: в БГ с минимална заплата си труп , на другите места по света се ОК.
Много съм съгласен с теб.
В UK спокойно можеш да си купиш храна за цяла седмица с дневната минимална заплата.
Т.е. с около 50 паунда можеш да си напазаруваш храна за която в БГ може да сънуваш за толкова пари. Един ден да работиш за храна, 2 дни за наем и спокойно можеш да си живееш с другите пари. Говоря за работа във ферма, като чистач, като общ работник, какво остава за друга работа.
За 2-3 месеца работа, ако се стиснеш можеш да си вземеш прилична и поддържана кола, да й платиш застраховката.
Абе...там най-големия прошляк да си, ако ти се работи, пак ще можеш да живееш по-нормално от тук.
K_Ilkov написа:...
Их, ама си дразнител

Темата не за това, дали младите са практични или не. Опазил ме Бог да седна да обяснявам и да давам акъл, кой как трябва да живее. Темата е за това, че те искат всичко сега, веднага и без да са вложили грам труд. Темата е за тоталната липса на ценностна система, която се обяснява с вината на всички околни. Виж мненията, давали 350 лева заплата. ОК бе синковец, ти какво предлагаш насреща? За да отидеш да се цаниш за общ работник, явно това са ти възможностите и познанията. Колко да платят за това? Като искаш работа в офис, завърши образование, научи езици, покажи нещо между ушите.... Тригодишният ми син плямпа на три езика. Е, смешен е като ги миксира, но това ще се изчисти с времето. Ще му скъсам задника, защото ще учи поне испански на по-късен етап. Тук свободното владеене на три езика не впечатлява никого.
Що се отанся до колегите с минималната работна заплата. Аз нямам опит из ферми и в сено не съм спал. Не съм делил и квартира с още 2-3-4 и т.н човека в една стая. На мин. заплата тук ще умрете от глад. Днес минах през местната верига аналог на Метро в България. Ето някои цени:
Риба - над 15$/кг
Свинско - 5$/кг (разфасофки над 4 кг)
Кайма - 6.30$/кг
Каса Хайнекен - 32.66$ с бутилките (330мл)
Местните американски пикочи са около 27-28$ за каса долна граница
Хляб - 3.40$ за кг
Наденички тип "италиански" - около 8-9$кг.
В обикновените магазини цените са 20-50% горе, в лъскавите разликата достига с пъти. За този магазин плащам към 60$ годишна такса за издване карта за една година. Как се живее с 15$ не знам. В Африка може и да става, но тук

- The7omahawk
- младши ентусиаст
-
- Кара: Z3 Roadster 2.8
- Мечтае да кара: едно да беше...
BMW_POWER написа:Темата е за това, че те искат всичко сега, веднага и без да са вложили грам труд. Темата е за тоталната липса на ценностна система, която се обяснява с вината на всички околни. Виж мненията, давали 350 лева заплата. ОК бе синковец, ти какво предлагаш насреща? За да отидеш да се цаниш за общ работник, явно това са ти възможностите и познанията. Колко да платят за това? Като искаш работа в офис, завърши образование, научи езици, покажи нещо между ушите.... Тригодишният ми син плямпа на три езика. Е, смешен е като ги миксира, но това ще се изчисти с времето. Ще му скъсам задника, защото ще учи поне испански на по-късен етап. Тук свободното владеене на три езика не впечатлява никого.
Не знам в кой щат се намираш, но ще усреднявам. Не претендирам за точни стойности.
Взимаме минимална заплата от 7.5 $ / h в щатите ( някъде толкова трябва да излиза според този списък - http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._minimum_wages )
Това са 60 долара на ден, по 21 работни дни в месеца - 1260$ преди данъците. Тук МРЗ в момента е 290 лева. Смятането започва.
С 1260$ според твоите цени ( като си на МРЗ ще пазаруваш от където е евтино - няма да се правиш на тарикат, разбира се ) ти отиват 51$ месечно за хляб ( половин кило хляб на ден ) , 75$ месец за месо ( по половин кило на ден ). Това са 126$ или точно 10% от МРЗ.
Тук хлябът ти е левче - 15лв/мес за хляб. Свинското месо тук може да се намира за 6лв/килото ( може и да бъркам, ама съм попадал на такава промоция в пикадили , и то мариновано месо за пържолки тамън ) - 90лв/месец. Или над 30% от месечният ти доход.
На МРЗ се предполага, че работят хора с един и същ капацитет един и същ труд.
От тук насетне ти може да кажеш - не мотивира ли това младите да учат и да покажат знания? Не. Примерите около тях не ги мотивират. Виждат хора в БАН, които много знаят и са учени - на смешни заплати. Виждат връзкарството във всяка една сфера около тях, виждат колко по-важно е да познаваш правилните хора отколкото да знаеш правилните неща. Знанието тук се цени много по-малко като цяло. Да, има професии, да, има фирми където ако си знаещ и можещ и ще живееш добре. И това "добре" пак ще е далеч по-зле от някой на същата позиция на запад. Информацията, която ни залива отвсякъде ни кара да видим колко зле е положението спрямо чужбина - и това демотивира хората. Демотивират ги нещата, които дават по новините, демотивира безпрективността. Демотивира факта, че дори и да си намериш хубава работа с около 2000лв доход - тези пари пак няма да ти позволят да се чувстваш човек. Трудно може да си купиш нова кола дори от нисък клас, трудно може да си позволиш собствено жилище, трудно може да си спокоен за бъдещето си. Това тук плаши и демотивира и изкривява ценностите - трябва да си голям оптимист за да гледаш по цял ден беднотия, мизерия и да си казваш "аз ще се оправя, аз ще живея човешки" . Не и с тези примери около теб, не и с тази корупция навсякъде. Нещата стават все по-добри де - такива са ми наблюденията. Живота става по-хубав. Но трябва много да се взираш, а черногледството напира. Като добавиш, че повечето млади за възпитани под мотото "ебало си е майката" - и не е трудно да схванеш защо нещата са така.
Ама...аз съм оптимист

- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
^ Браво
.
Направо си е живата истина.

Направо си е живата истина.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
BMW_POWER написа:Их, ама си дразнител![]()
така е

разбирам възмущението ти и подкрепям голяма част от нещата, за които говориш
но пороците на младежта винаги ще ги има само "играчките" се променят,
и който му щрака под шапката ги надживява и се оправя в живота
и за последен път ще си позволя да те подразня

BMW_POWER написа:Младите днес се превръщат в перфекните консуматорчета. Масово не се мисли за инвестиция в нещо печелившо, само се говори за нов модел на Х или поредното издание на Y. Не разбирам това, да бачкаш като роб някъде, само и само да купиш някаква бънгия, с която да се изтабаниш пред местната дискотека.
BMW_POWER написа:като започнах да писукам на дъртия за касетофон, той ме опъна два месеца в строителството. На 16 години аз не ходих на море, а бачках в Кърджали. С парите дъртия ми взе касетофон, на старо ...
За колата ми даде пари и му ги връщах. 1989 теглих три бона от ДСК и му върнах остатъка. С това, което на мен ми остана си купих музикална уредба и телевизор Велико Търново 84 (ако не бъркам номера).
шапка ти свалям, че си постигнал всичко сам, но ...
видно, е че и ти не си бил много инвестиционно настроен

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
K_Ilkov написа:видно, е че и ти не си бил много инвестиционно настроен
На 25 годишна възраст аз изплащах първото си жилище, в което имаше всичко необходимо и имах собствена кола. Това не е ли инвестиция според теб? От 1989г насам напрактика винаги съм работил на две места. Дори в момента бачкам средно по около 62-64 часа седмично на годишна база. "Най-доброто" ми постижение е 24 часа овър тайм във втората работа. Това са 104 часа работа от 168 възможни. Колко хора от тези във форума са го правили или го правят това? Един, двама? В БГ съм бачкал два месеца във формат 9:00 - 15:00 и после 21:00-03:00 часа като работно време. Шест часа бачкаш, шест почиваш. Ходех и си говорех сам. Всички кръчми са пълни, безумен трафик по улиците, всеки с по два мобилни телефона и се говори, че няма пари .... Не ми се връзва. Виж темите във форума - къде ще ходи на море, какъв часовник за Х бона да купи ...
Хайде лек ден, че е 05:25 и излизам за бачкане

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
освен да ти пожелая спорен ден 

...
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
acho.rs написа:Айде за последното да съм живял и аз малко "на запад" и да знам . Няма нито една работа без болнични , здравни осигуровки , отпуски и тн . Не знам това от къде го измисли . Цигарите не го броя за развлечение и лукс , биричката ти е доларче в магазина .
Ти полудя ли бе човек???
- Няма нито 1 работа без болнични, здравни... - мога да ти дам минимум 5 примера, и това само личния ми опит...
- биричката ти е доларче в магазина - коя? Някой американски бъркоч... Хайнекен беше около $14-$15 за 12 бутилки по 330 мл. Ако искаш качествена бира 500 мл, не е доларче

- Храната на ден ти е около 5 долара - един сандвич в Събуей е толкова, а ти ще караш ли на един сандвич цял ден, всеки ден???
С $15 на ден се живее...

Да, ако си клошар може. На мен 20 лв. на ден не ми стигат тук, ти ми говориш за САЩ...
Ако си готов да ядеш боклуци и за $80-$100 да напълниш количката с полуфабрикати за 2 седмици напред ОК, ама ако искаш да живееш нормално не става с мин. заплата.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- The7omahawk
- младши ентусиаст
-
- Кара: Z3 Roadster 2.8
- Мечтае да кара: едно да беше...
Чакай малко бе пич - Хайнекени, качествени бири, къде отиде. Говорим за минималната работна заплата и доколко тя стига да имаш храна в хладилника и платени сметки. Какво, с 15$ на ден не може да си купиш 1 хляб и 1 кило месо и да ти останат 5$ ли? Не съм ходил в щатите, но според мен там с МРЗ може да се нахраниш спокойно от цените, които са постнати тук...
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
BMW_POWER написа:K_Ilkov написа:видно, е че и ти не си бил много инвестиционно настроен
Н. Това са 104 часа работа от 168 възможни. Колко хора от тези във форума са го правили или го правят това? Един, двама?
Ами аз съм го правил и съм кажи речи от младото поколение. Даже като се замисля от края на май работя БЕЗ ПОЧИВЕН ДЕН, няма събота няма неделя в някой дни по 14 часа на ден. А да изключение прави днеска и вчера и оня ден защото ме оперираха и ми извадиха жлъчката и утре пак на работа. Ама знаеш ли кво намирам смисъл да работя и него имам това цялото нещо за голямата работа.
Иначе това което си го написал е вярно и не се отнася само за младото поколение на България. Много голям процент от хората са елементарни, мързеливи и безпереспективни не само младите. Иначе младото поколение ако съдя по останалите не най-близките ми, е доста дезинформирано и неизантересовано, и наивно най-вече. Като казахте инвестиции- често съм чувал разговори за разни инвестиции и то в неща в които по простата логика можеш да стигнеш до извода ,че нестават. Но те са просто наивни. Има и такива които учат,даже в чужбина и после се връщат ама и те са наивни. Често се вярва на слухове вместо на собствения си акъл. Всеки гледа напред назад и търси някаква перфектна възможност, а такава няма. Липсват опортюнисти и макло луди хора. Иначе прехода и чалга културата са нанесли непоправими щети на младото поколение.
Но какво пък толкова, нека са наивни и дезинформирани, така се лъжат по лесно, нали капитализма се крепи на илюзията ,че 95те % могат да преминат към останалите 5%
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
The7omahawk написа:Чакай малко бе пич - Хайнекени, качествени бири, къде отиде. Говорим за минималната работна заплата и доколко тя стига да имаш храна в хладилника и платени сметки. Какво, с 15$ на ден не може да си купиш 1 хляб и 1 кило месо и да ти останат 5$ ли? Не съм ходил в щатите, но според мен там с МРЗ може да се нахраниш спокойно от цените, които са постнати тук...
Еми като не си ходил, не коментирай, базирайки мнението си на форумни приказки:
- 1 lb. (545 гр.) праскови - около $4
- 1 lb. ябълки - около $3,5
Повечето плодове са доста скъпи, но пък можеш да ядеш банани колкото искаш - 1 lb. е $0.5
Хляба е по $2-$3, месото не помня, но ми се върти нещо от сорта на $8-$10 за 1 lb.
И ти ми говориш да ядеш за $15 долара на ден и даже ти остават цели $5...
Може, но ако ядеш само китайско или junk food

Съгласен съм че с минималната заплата в САЩ ще мизерстваш по-малко отколкото ще мизерстваш с минималната заплата в България.
Но и в двата случая ще мизерстваш!
Тук едва ли не го изкараха, че с минимална заплата в САЩ живота е песен...

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.