Младото поколение на България
Модератор: Общи модератори
Re: Младото поколение на България
alx написа:kiro_320 написа:някой хора да ми дават примери как милионерите им карали опели - карат ама друг път,
ми.. в моята среда познатите ми са доста напред с материала. тук таме има по някой с лъскав автомобил (предимно чужденци), ама повечето са абонирани я аз местния фолксваген дилър, я за хонда я за тойота или форд.... та.. не знам кво казват изследванията ама аз знам кво виждам със собствените си очи.Така че спрете с тея митове и легенди, че само ние българите сме харчели за глупости(защото по дефолт трябва да сме най-зле във всичко). Може би ние сме едни от най-примерните в това отношение.
имаше скоро една тема кой с какъв телефон е. ако сметнеме телефончетата на хората спрямо това което получават на месец - по тая логика повечето американци трябва да са с верту-та... аз ако ти кажа че освен на един арабин приятел друго верту в америка не съм виждал на живо?
Това че вземаш голяма заплата не означава нищо, защото може да имаш ипотека с 5 кредитни карти и вноската ти да е 2 бона при 3 бона нетна заплата, тогава естествено е да си внимателен с разходите.
Като каза телефони, втория най-голям пазар на смартфони е САЩ след Китай, кой го е купил с кредит, кой със спестени пари това аз не го знам, но знам че тяхната нация по-глава на населението е 10 пъти по задлъжняла от нас и при положение че говорим за ненужни разходи те са пред нас. Аз не мога да си представя да вземам 5 бона заплата и да имам 5 кредитни карти, това че вземаш голяма заплата и имаш кредити = много разходи.
Сега се сетих, че наскоро бях чел нещо относно Фейсбук и борсата, та от там за Зукърбарг - човека които е в топ50 на най-богатите американци си е купил къща с ИПОТЕКА за няколко млн, това чисто математически е неизгодно при положение че имаш парите кеш и не ти трябва никаква ипотека.
мислиш ... различно 
ипотеката е много често стратегическо решение. много хора в америка може да си позволят да си купят къщите за кеш. но няма смисъл защото ако ще потопя един милион за къща тия пари ако ги инвестирам ще получавам (при нисък риск) 5-7% печалба върху тях.... а примерно моята ипотека (да- аз имам) е за 15 години със фиксирана лихва от 2.75%
и лихвата си я отписвам от данъците на края на годината. та... защо да я плащам кеш къщата като печеля пари от това да съм взел заем? 
за заемите и заплатите- хората с хубави заплати имат заеми защото така са решили- а не защото са си купили нещо дето им трябва и единствения начин да го купят е със заем.
в българия е по-различно.
лични наблюдения

ипотеката е много често стратегическо решение. много хора в америка може да си позволят да си купят къщите за кеш. но няма смисъл защото ако ще потопя един милион за къща тия пари ако ги инвестирам ще получавам (при нисък риск) 5-7% печалба върху тях.... а примерно моята ипотека (да- аз имам) е за 15 години със фиксирана лихва от 2.75%

за заемите и заплатите- хората с хубави заплати имат заеми защото така са решили- а не защото са си купили нещо дето им трябва и единствения начин да го купят е със заем.
в българия е по-различно.
лични наблюдения
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Манчев73
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34-столичанка в повече
към Роки......
Аз не мога да си представя да вземам 5 бона заплата и да имам 5 кредитни карти, това че вземаш голяма заплата и имаш кредити = много разходи............
То и аз не мога да си го представя,но разбрах,че харесваш числото 5 и не харесваш британския риъл стейт...
П.С. Алекс се опитва плахо да ти обясни нещо,но не вервам да го разбереш....щот за теб кеша е важен,а кредита ненужен и вреден....Пожелавам ти да изкараш милиони и да ги харчиш в кеш...
Аз не мога да си представя да вземам 5 бона заплата и да имам 5 кредитни карти, това че вземаш голяма заплата и имаш кредити = много разходи............
То и аз не мога да си го представя,но разбрах,че харесваш числото 5 и не харесваш британския риъл стейт...
П.С. Алекс се опитва плахо да ти обясни нещо,но не вервам да го разбереш....щот за теб кеша е важен,а кредита ненужен и вреден....Пожелавам ти да изкараш милиони и да ги харчиш в кеш...

Манчев то и аз не вярвам ти да разбереш какво говоря това го дадох само за пример, как един от най-богатите хора разполагайки с няколко млрд си купува къща за 5-6млн с ипотека разчитайки някаква странични печалби макар че при такъв капитал за Зукърбърг да търси % печалба от 5млн е като ти да си купиш дъвка на кредит с цел печалба.
Това беше само пример за които се сетих, а аз говорих за по-дребни покупни на кредит(до 5 бона -
) които американците правят всекидневно макар че имат парите кеш и там далеч лихвата не е 2%, а е двуцифрена и това води до цялостно задлъжняване. Във България колко хора до 40г. разполагат със кредитни карти и ги използват всекидневно за ежедневни или малко по-големи разходи когато имат парите кеш?
No other country has manic usage of debt like the United States.
Това беше само пример за които се сетих, а аз говорих за по-дребни покупни на кредит(до 5 бона -

No other country has manic usage of debt like the United States.
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
Тук не се ли пишеше на друга тема? 

Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
Nasko_ написа:Тук не се ли пишеше на друга тема?
Точно за това се пише, за младото поколение. За тези, които не са изкарали поне толкова пари, колкото им струват мобилните телефони, но могат да правят сметка на прихоидите и разходите на кой ли не. Аз не бих дал три минимални месечни заплати за един мобилен телефон. Аз не бих дал двадесет МРЗ за един часовник. Не бих дал и тридесет-четиридесет такива, за десет годишен скраб от "престижна" марка. Факт е, че в България се прави. И факт е, че тези които го правят се присмиват на тези, които купуват нови коли. Спомням си вица "Нека оди бос!".
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Чакай де, има хора дет дават 50лв. за телефон(не че нямат да дадат), ама панталоните са им 250лв. ? Аз съм дал 500лв. за телефон(кефя се на телефони,ползвам им и екстрите), ама за панталон 250лв... скоро няма да дам! В този форум се предполага, че повечето са "ентусиасти" и нормално да дават повече пари за коли от обикновения човек, за който важно е да стигне от точка А до точка Б. Е39 за мен е 100 пъти "по-кола" от Тойота Авенсис 2008 година (покарал съм такава) примерно. Друг е въпроса, че в темата се обсъждат индивиди като моя комшия, който чак след година разбра, че има от най-големия борд комп на Е39-ката и може да си гледа разхода... За него важно е, че кара БМВ и разправя как 520-ката под 15/100 не пада
, но 15 годишните пикли се кефят. "Тате" му го купи. Това обаче не е масовия собственик на БМВ.
Нали младото поколение обсъждаме? Масовия собственик на Е39/Е38 не е на 20-25. Или тези на 40-50 са също към младото поколение
А пък кой дава по 15 палки заем на 20-25 годишен с 500-1000лв. заплата, за да си купи "премиум" от този век? Пък и да останат и няколко хилядарки за часовник?
Предния пост нещо ми го игнорирахте изцяло... за това ще се самоцитирам частично

Нали младото поколение обсъждаме? Масовия собственик на Е39/Е38 не е на 20-25. Или тези на 40-50 са също към младото поколение

TNT написа: 5 годишно каза на баща си "къв баща си ми, ти си женчо". 5 годишното е виновно?
Предния пост нещо ми го игнорирахте изцяло... за това ще се самоцитирам частично

Точно па щатските младежи да са по-добре от нас (да, и аз влизам в младежта).. айде айде.
Да, повечето работят от рано, защото мама и тате са казали. Но какво става след работа? бум 3 евтини бири и всички са не на черешата ми не знам.. и в Слънчев бряг не сте виждали такива изпълнения. А защо работят? Защото повечето семейства имат по 3-4-5 деца и не могат да им плащат образованието. (не че само на едно дете е много лесно, при положение, че дори евтин колеж ще е минимум 20,000 на година) Друг е въпроса, че тия изкарани пари я стигнат за джобни за един семестър, я не. И дитето излиза с поне 100 хилки дълг преди даже да е започнало истинска работа.
Ползването на кредитни карти дори се стимулира, защото ти покачва кредитния рейтинг и един ден като тръгнеш да си пазаруваш имот по-лесно ще ти дадат заем. А защо ти е заем? alx хубаво ще инвестираш тоя милион за къща.. ама това при положение, че го имаш кеш на първо място. А колко хора в Америка дефакто имат парите за дом на ръка? Каква заплата трябва да взимаш, за да думнеш минимум 100 бона за апартамент или 200-300-400-500 и нагоре за къща?
Не давали много за телефон.. Ми купуват си евтини iPhone-и за по $200, но с такса от по 70-80 на месец го плащат три пъти тоя телефон..
И защо карат фордчета и тойотки? щото примерно само смяна на timing belt при дилъра на Audi е $1800..
Да, повечето работят от рано, защото мама и тате са казали. Но какво става след работа? бум 3 евтини бири и всички са не на черешата ми не знам.. и в Слънчев бряг не сте виждали такива изпълнения. А защо работят? Защото повечето семейства имат по 3-4-5 деца и не могат да им плащат образованието. (не че само на едно дете е много лесно, при положение, че дори евтин колеж ще е минимум 20,000 на година) Друг е въпроса, че тия изкарани пари я стигнат за джобни за един семестър, я не. И дитето излиза с поне 100 хилки дълг преди даже да е започнало истинска работа.
Ползването на кредитни карти дори се стимулира, защото ти покачва кредитния рейтинг и един ден като тръгнеш да си пазаруваш имот по-лесно ще ти дадат заем. А защо ти е заем? alx хубаво ще инвестираш тоя милион за къща.. ама това при положение, че го имаш кеш на първо място. А колко хора в Америка дефакто имат парите за дом на ръка? Каква заплата трябва да взимаш, за да думнеш минимум 100 бона за апартамент или 200-300-400-500 и нагоре за къща?
Не давали много за телефон.. Ми купуват си евтини iPhone-и за по $200, но с такса от по 70-80 на месец го плащат три пъти тоя телефон..
И защо карат фордчета и тойотки? щото примерно само смяна на timing belt при дилъра на Audi е $1800..
alx написа: повечето са абонирани я аз местния фолксваген дилър, я за хонда я за тойота или форд...
Mисля, че изгубихме детската аудитория

По темата:
Тийнейджъри на по 16 г. пребиват дядо, който на няколко пъти им повтаря ”пенсионер съм”. Те продължават да го ритат и да повтарят ”Къв си ти, бе”. После лъсва клип, на който петима младежи нападат сам човек на улицата. Той им казва на няколко пъти ”българин съм”. Те мълчат и ритат.
И в двата случая биячите мълчат, просто защото нищо не могат да кажат. Те не би трябвало да имат самочувствието да се самоопределят като каквото и да било. Те не са българските младежи, с които страната се гордее. Не са мъже, вероятно никога няма да бъдат. Могат да се похвалят единствено с това, че са нечии синове, но ако родителите им имат съвест, не биха се гордели с тях. Могат да се похвалят и с криминални регистрации. Могат също да са ужасно смели, когато са много и изненадват в гръб сам човек. Това са им гордостите и постиженията. Ако случилото се ги е научило на нещо, то това е, че на въпроса ”А вие к'ви сте” имат правото да отговорят с ”нищо” или просто да си замълчат.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
kiro_320 написа:Сега се сетих, че наскоро бях чел нещо относно Фейсбук и борсата, та от там за Зукърбарг - човека които е в топ50 на най-богатите американци си е купил къща с ИПОТЕКА за няколко млн, това чисто математически е неизгодно при положение че имаш парите кеш и не ти трябва никаква ипотека.
нека да разясня някой неща... които не са очевидни нормално е да не ги знаят хората, защото финансовата култура като цяло навсякъде е много ниска. покрай 2009 и разните там филми в стил тоалетна хартия като цайтгайст думата заем се превърна в мръсна дума... цукерберг изобщо не е глупав, ако беше прочел цялата статия по-внимателно щеше да видиш, че лихвата поипотеката му е 1% или нещо такова комично. това какво значи, когато той изплати кущата ще му излезе МНОГО по-ефтина ако я плато в кеш, защото инфлацията многократно превишава този 1%. т.е. той като сума ще даде малко повече пари сравнено ако плати в кеш, но тези пари ще имат по-малка покупателна способност. и не само това, а ми няма да зарови парите, а ще може да ги ползва. ся си казваш... е добре начи банката е прпста... ми не е в момента риска е толкова голям, че по-добре да даде на някой заем и да губи инфлацията - 1%, вместо инфлацията % като просто го държи в кеш.
освен това в момента в сащ лихвите са на историческо дъно и са по-малко или близо до инфлацията. т.е. ако сега вземеш заем за къща е все едно го взимаш на безлихвено разсрочено плащане или дори на далавера.
както каза алекс чисто стратегическо решение и то доста умно.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
TNT написа:Нали младото поколение обсъждаме? Масовия собственик на Е39/Е38 не е на 20-25. Или тези на 40-50 са също към младото поколениеА пък кой дава по 15 палки заем на 20-25 годишен с 500-1000лв. заплата, за да си купи "премиум" от този век? Пък и да останат и няколко хилядарки за часовник?
Заинтригува ме и намерих обява за теб:
2000 BMW 7-Series Sedan 740IL
Price $3,950.00
Kilometers 257 000
***BMW E 39 740IL 4,4L BLACK WITH BLACK,,,FULL LOAD,,,THE BMW 740IL ONE OF KIND BMW ITS GETS THE LOOK AND ITS AMASING DRIVING,,,ALL LEATHER LIKE NEW,,,COMES WITH NICE MAGS,,, SUN ROOF AND HEATED SEATS,,,AND MORE OPTIONS,,,MANY NEW PARTS ON THE CAR ITS DRIVE GOOD AND SMOOTH****VERY CHEAP PRICE ITS BMW 740IL!!! THE CAR ITS SOLD ON 11-08-2012.
Ako те интересува, ще ти пратя обявата. В БГ може да мине като пенсионерска кола на около 110-125 000км
Връзва се на около 6000 лева, не е скъпо за 9.50$/час

- TNT
- младши ентусиаст
-
И в България има за 6 000, ама що годe читавите са 8-10 000лв. И този модел, както казах, не се кара от 20-25 годишни в България. Нали за младото поколение говорим? Е36 е силата
А и ти говореше за 10 годишни. 2002-2003 са последните от този модел. 2002 Е46 струва и то толкова парички, че и повече.
Аз не познавам някой, който да е на 18-25 и да кара кола за 10 бона, която сам да си е купил с изкарани от него пари. За по 6-7 хиляди познавам няколко, но те си бачкат стабилно. Колите реално се карат събота и неделя. Останалите са с коли за доста по-малко пари, за доста по-малко пари на кредит или изобщо нямат коли. "Тея" с Е46-ците, яките Е39-ки, Е38(такъв лично и един не познавам в тази група) и т.н. са закупени от "мама и тате". И с Е90 познавам, и с Ф30. А повечето закупени от "мама и тате" са и също доста по-евтини от тези "30-40 МРЗ".
П.П. На 19 съм, имам брат на 24, така че познавам доста хора в тази възрастова група.
П.П.П. От колко време живеете в Щатите?
П.П.П.П И аз съм си изкарал парите за телефона
За предишния съм спестявал от подаръци и сурвакане 

Аз не познавам някой, който да е на 18-25 и да кара кола за 10 бона, която сам да си е купил с изкарани от него пари. За по 6-7 хиляди познавам няколко, но те си бачкат стабилно. Колите реално се карат събота и неделя. Останалите са с коли за доста по-малко пари, за доста по-малко пари на кредит или изобщо нямат коли. "Тея" с Е46-ците, яките Е39-ки, Е38(такъв лично и един не познавам в тази група) и т.н. са закупени от "мама и тате". И с Е90 познавам, и с Ф30. А повечето закупени от "мама и тате" са и също доста по-евтини от тези "30-40 МРЗ".
П.П. На 19 съм, имам брат на 24, така че познавам доста хора в тази възрастова група.
П.П.П. От колко време живеете в Щатите?
П.П.П.П И аз съм си изкарал парите за телефона

тази тема тръгва в посоката на онази тема...ама поне за мен е по - смислена.
Иначе младото поколение на България.....парадоска е, че младото поколение на България е възпитано от старото поколение на България, което по един или друг начин съвсем умишлено е изкривено, защото неговото старо поколение също е било съвсем умишлено изкривено.
Та общо взето както всички виждаме резултатите не закъсняват лошото е, че това са процеси, които са доста бавни и сигурно са и доста сложни за прогнозиране.
Та в един прекрасен момент заварваме днешното положение, което никак не е розово. От друга страна съществува и факторът манталитет, който си е доста силен, колкото и да не искаме да си го признаем. Специално за бараките, които се карат, пълните кръчми и липсата на пари - ми такова е положението и другите балкански държави. С две думи на гол тумбак, чифте пищови.
Конкретно за бараките (поне имам наблюдения за "бившата" Западна Европа) ми бараки не се карат (или се карат доста рядко), защото е много скъпо - и всичко е малко или много и "изкуствено" надуто. Като се започне от данъчните облекчения за различните Euro XX, та да се стигне до "малко" по - мъчното изкарване на годишният преглед. Та за капак и малко по - солените цени по сервизите. И като сложим и факта, че повечето не могат сами да си оправят колата и всичко е съвсем ясно - по - добре 3 - 5 г. кола, отколкото 20г. БМВ. Та толкова според мен за бараките.
Всичко това може прекрасно да работи и в България (годишните прегледи) ама....нали минаването обикновено става само по документи. И точно тук е майтапа, че тези, които удрят печата за минал ГТП на някоя кола само по документи....не са от младото поколение....ами са си 30 - 50 г хора.
Общо взето всяко стадо си има и черните овце, за съжаление май в България трябва да се каже по обратният начин - във всяко стадо има поне една бяла овца. Но, какво да се прави - сами сме си виновни за дереджето, на което сме.
Единствено не смятам, че е коректно темата да се повдига от хора, които са се изнесли от България по една или друга причина. По - добре пас (поне аз съм пас), защото винаги може да се зададе въпроса - а ти вместо да се махнеш, защо не остана за да помогнеш с нещо на младото поколение?
Иначе младото поколение на България.....парадоска е, че младото поколение на България е възпитано от старото поколение на България, което по един или друг начин съвсем умишлено е изкривено, защото неговото старо поколение също е било съвсем умишлено изкривено.
Та общо взето както всички виждаме резултатите не закъсняват лошото е, че това са процеси, които са доста бавни и сигурно са и доста сложни за прогнозиране.
Та в един прекрасен момент заварваме днешното положение, което никак не е розово. От друга страна съществува и факторът манталитет, който си е доста силен, колкото и да не искаме да си го признаем. Специално за бараките, които се карат, пълните кръчми и липсата на пари - ми такова е положението и другите балкански държави. С две думи на гол тумбак, чифте пищови.
Конкретно за бараките (поне имам наблюдения за "бившата" Западна Европа) ми бараки не се карат (или се карат доста рядко), защото е много скъпо - и всичко е малко или много и "изкуствено" надуто. Като се започне от данъчните облекчения за различните Euro XX, та да се стигне до "малко" по - мъчното изкарване на годишният преглед. Та за капак и малко по - солените цени по сервизите. И като сложим и факта, че повечето не могат сами да си оправят колата и всичко е съвсем ясно - по - добре 3 - 5 г. кола, отколкото 20г. БМВ. Та толкова според мен за бараките.
Всичко това може прекрасно да работи и в България (годишните прегледи) ама....нали минаването обикновено става само по документи. И точно тук е майтапа, че тези, които удрят печата за минал ГТП на някоя кола само по документи....не са от младото поколение....ами са си 30 - 50 г хора.
Общо взето всяко стадо си има и черните овце, за съжаление май в България трябва да се каже по обратният начин - във всяко стадо има поне една бяла овца. Но, какво да се прави - сами сме си виновни за дереджето, на което сме.
Единствено не смятам, че е коректно темата да се повдига от хора, които са се изнесли от България по една или друга причина. По - добре пас (поне аз съм пас), защото винаги може да се зададе въпроса - а ти вместо да се махнеш, защо не остана за да помогнеш с нещо на младото поколение?
- kokala
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2 - BMW E30 touring
- Мечтае да кара: BMW E30 катафалка
- Детайли за колата: Детайлите са перфектни.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Значи на мен тате да ми даде ключове за 330и, а аз да му ги върна и да му кажа "тате, отивам на опашката за транспортна карта, че ми е кеф зимата да чакам да рейсове"
"Връщам ти и Айфона, че 3310 си ме кефи повече"