Споделете опита си с летните гуми! :)
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- bossorange
- младши ентусиаст
-
- Кара: x5 g05 4.0i
- Мечтае да кара: кола дет не се разваля
Re: Споделете опита си с летните гуми! :)
Колеги, моля споделете вашия опит за летни 245/45/18 или 245/40/18 за хд. Какво ли не четох, много разнопосочни мнения. Има ли проблем с по-високите(дали опират, бъркат ли системите), дали по-ниските често правят балони.
Смятам че 245/45/18 няма да опират при XD, защото 245/40/18 се слагат на не-XD 5ци, а те са по ниски. Виж с колко е по-висок XD модела спрямо двойното предаване и ако е повече от 1см тогава няма какво да се притесняваш дали опира. Вече дали системите могат да се объркат от пременената височина един господ знае. Може да провериш какви размери гуми препоръчва производители. Сметни радиуса на всичките и ако има отклонения от радиуса това ще значи, че системите са предвидени да работят с различни радиуси на колелото, което път значи че ако сложиш по големия размер системата ще си работи.
Tool - Fear Inoculum
- bossorange
- младши ентусиаст
-
Заводските размери, които ги пише на моята кола са 245/40/18, 225/50/17, 245/45/17.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
абсолютно никакъв проблем няма да имаш с 245/45/18 - за XD просто трябва да са еднакъв размер (или най-малкото обиколка) на 4-те ъгъла.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
245/40/18 диаметър 65.28 см
225/50/17 диаметър 63.25 см
разликата е повече от 1 см тоест извода е че системите са направени да работят дори и при различни диаметри, което е логично защото все пак при износване на гумата диаметъра намалява. На теория няма да имаш проблем
разликата е повече от 1 см тоест извода е че системите са направени да работят дори и при различни диаметри, което е логично защото все пак при износване на гумата диаметъра намалява. На теория няма да имаш проблем

Tool - Fear Inoculum
- bossorange
- младши ентусиаст
-
А возията много ли е различна между 245 и 240, балони излизат ли често, стабилноста много ли е различна между двете
- maikooo
- младши ентусиаст
-
- Кара: F90 M5
Emooo написа:245/40/18 диаметър 65.28 см
Колега нещо си объркал диаметъра

На 225/50/17 диаметъра е 2х0,5х225+17х2,54=65,68 см и тогава разликата с 245/40/18 ще е много малка

Също така е уместно да спомене, че при подмяна с по-високи гуми освен фактор опиране има и такъв за промяна показанията на километража, т.е. с по-високи гуми ще показва по-малко

http://www.youtube.com/watch?v=HkOcIRDbBHI за феновете на не-РФТ гуми 
Иначе аз съм с Bridgestone 275/35/18 отзад, Dunlop 245/40/18 опред, по предписание. Зимните са Пирели 225/50/17, също рънфлет.
Окачването е спортно и лятото е доста твърдичко, а и пътищата във Варна са в плачевно състояние, но допълнителната сигурност е за предпочитане според мен.

Иначе аз съм с Bridgestone 275/35/18 отзад, Dunlop 245/40/18 опред, по предписание. Зимните са Пирели 225/50/17, също рънфлет.
Окачването е спортно и лятото е доста твърдичко, а и пътищата във Варна са в плачевно състояние, но допълнителната сигурност е за предпочитане според мен.
maikooo написа:Emooo написа:245/40/18 диаметър 65.28 см
Колега нещо си объркал диаметъра![]()
На 225/50/17 диаметъра е 2х0,5х225+17х2,54=65,68 см и тогава разликата с 245/40/18 ще е много малка![]()
Също така е уместно да спомене, че при подмяна с по-високи гуми освен фактор опиране има и такъв за промяна показанията на километража, т.е. с по-високи гуми ще показва по-малко
Прав си. И се оказва че разликата в диаметъра на колелото е 2.5см а не 1 см
Ето калкулатор
http://www.margel.info/web/lang_bg/%D0% ... 0%BC%D0%B8
Tool - Fear Inoculum
- bordo_77
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 530 XD
На XD съм слагал 225/45/17 зимни, имах такива Michelin почти нови и реших да ги ползвам, вместо предписаните 225/50/17. Със системите няма никакъв проблем, просто става малко по ниска.
- bossorange
- младши ентусиаст
-
Мерси за мненията, и все пак нека пишат още хора с опит с 245/45/18, ако са и с ХД още по-добре
- teto
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e60 530xd
Няма никакакъв проблем за 245/45/18 за хд,дори за зимата според мен е по добре.
За лятото според мен удачен размер е 255/40/18.
Относно марките аз съм наи-доволен от гудиар асиметрик 2,изключителни гуми.
А спрямо мои приятел гумаджия(от доста години)за предпочитане е бриджстоуна,като поведение и условия за наще пътища.
Имаите предвид ,че за избора на гуми естествено има значение и това ,че някои от 'топлите гуми" (например пирели)имат нужда да загреят малко повече за да добият истинските си способности,смисъл че ако запалите и работите на 8км примерно пирелито не е за предпочитане.,но ако тръгнете за Пловдив след 30км поведението на магистралата е по-добро от повечето марки.
За лятото според мен удачен размер е 255/40/18.
Относно марките аз съм наи-доволен от гудиар асиметрик 2,изключителни гуми.
А спрямо мои приятел гумаджия(от доста години)за предпочитане е бриджстоуна,като поведение и условия за наще пътища.
Имаите предвид ,че за избора на гуми естествено има значение и това ,че някои от 'топлите гуми" (например пирели)имат нужда да загреят малко повече за да добият истинските си способности,смисъл че ако запалите и работите на 8км примерно пирелито не е за предпочитане.,но ако тръгнете за Пловдив след 30км поведението на магистралата е по-добро от повечето марки.
- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL
По принцип Мишелин и всички останали.
И като поведение на пътя,спирачен път и т.н. само цената е в минус
П.П.Аз карам с Michelin Pilot Sport Cup
И като поведение на пътя,спирачен път и т.н. само цената е в минус

- sawion
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530da 04'
- Мечтае да кара: А7 3.0TFSI
- Детайли за колата: China Maina Town Tuning
martin_g60 написа:По принцип Мишелин и всички останали.
И като поведение на пътя,спирачен път и т.н. само цената е в минус![]()
а къде слагаш Континентала? а Бриджсотуна? ами Дънлоп и Гуудиър? карал съм със всичките и мисля, че за нормално градско и извънградско и 5-те марки са еднакво добри и при спиране и при сцепление с пътната настилка (мокро/сухо) стига да са пресен ДОТ. Виж Пирели и Иокохама от по-известните брандове не ми допадат... Вече за спортни изяви и по писти не съм компетентен...
но по темата 245/45/18 няма да има проблем с опирането никъде. Аз зимата карам с 225/55/17 които са даже малко по високи от тях и също не опират никъде...
- Cinder
- ентусиаст
-
- Кара: F90 M5C
Не съм съгласен. И аз съм карал с Бриджстоун, Континентал и Гудиър, все спортните им серии, в момента съм с Мишлен Пилот Супер Спорт и Мишлена наистина се в собствена лига. Няма нищо общо с останалите откъм сцепление, дори и шум. Това на сухо
На мокро за момента Потенцата RE-050A ми е фаворита. Аз лично бих ги класирал по следния начин:
1. Michelin
2. Toyo Proxes T1-R/Bridgestone Potenza RE-050A
3. Goodyear Eagle F1 Asymetric
4. Continental SportContact 2
Континентала съм го карал на 2 различни коли и докато загрее е отврат, като загрее има доста грип, но загрява единствено от скорост. На мокро е ужасен, адски склонен е към аквапланинг, въпреки дълбоките канали.
Тойото и Бриджстоуна са по-балансираните гуми за сухо/мокро, но Мишлена има толкова грип на сухото, че съм склонен да пренебрегна склонностите към аквапланинг
Освен супер грипа на пилот суперспорт-а и това колко са тихи, имат и адски добър tread wear. Следващите ми гуми смятам да са пилот суперспорт отново. Както каза колегата по-горе, единствения им негатив е цената, но като гледам тези, че за 1 сезон не са мръднали, а аз не съм от най-кротките шофьори, ще ме изкарат 3 сезона без проблем.

1. Michelin
2. Toyo Proxes T1-R/Bridgestone Potenza RE-050A
3. Goodyear Eagle F1 Asymetric
4. Continental SportContact 2
Континентала съм го карал на 2 различни коли и докато загрее е отврат, като загрее има доста грип, но загрява единствено от скорост. На мокро е ужасен, адски склонен е към аквапланинг, въпреки дълбоките канали.
Тойото и Бриджстоуна са по-балансираните гуми за сухо/мокро, но Мишлена има толкова грип на сухото, че съм склонен да пренебрегна склонностите към аквапланинг

Освен супер грипа на пилот суперспорт-а и това колко са тихи, имат и адски добър tread wear. Следващите ми гуми смятам да са пилот суперспорт отново. Както каза колегата по-горе, единствения им негатив е цената, но като гледам тези, че за 1 сезон не са мръднали, а аз не съм от най-кротките шофьори, ще ме изкарат 3 сезона без проблем.