Избор на първи DSLR

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 320d

Избор на първи DSLR

Мнение от banansko » 24 Авг 2012, 19:52

Здравейте. Доста съм нов във тези неща и бих искал съвет от вас. Винаги съм се интересувал от красивите снимки и съм се старал с каквото имам да ги направя възможно най-добри. Сега е време за първия по сериозен фотоапарат.

Дилемата е между тези:
Canon 550d
Nikon D3200
Nikon D5100

Sony A57

За Сонито нямам много вяра но много ми го препоръчваха пред другите.

Благодаря предварително!

Аватар

Re: Избор на първи DSLR

Мнение от Хаос » 24 Авг 2012, 21:31

http://www.dpreview.com/reviews/nikond5100/21
по-точно сравнение между Д5100 и която и да е конкуренция едва ли е възможно
аз преди 4 дни си купих Д5100 (от една от малкото фирми където има наличност в София.........), досега съм имал преди години само сапунерка с 35мм филм и в момента телефон с нокия с 3МП камера (която прави много колоритни снимки между другото)
ъпгрейда за мен е огромен, това си е света на истинската фотография

какво да очакваш от Д5100 - той е за т.нар prosumer (pro+consumer), т.е напреднали ползватели, не е професионална серия
хубавото:
- му е, че сензора му е същия като на по-големия му брат Д7000, пише, че и процесора е същия, но от dpreview казват, че може да е само името и да има малки различия в реалните схеми - снимките са идентични с апарат за 1800лв
- артикулиран дисплей - когато снимаш от неудобен ъгъл - ниско, високо итн
лошото:
- по-бавен от Д7000 - буфера на самия апарат се запълва след 12-13 кадър при 4 кадъра в секунда (RAW) и след това се снима с около 1 кадър в секунда защото прехвърля от буфера в картата (при JPEG буфера стига за 100 снимки) - тоест ако ще снимаш спорт, коли итн, да имаш предвид, че дори и бърза мемори карта от клас 100МБ/с не помага при формат RAW (D7000 тук води май с 6кадъра в секунда до запълване на буфера)
- скоро ще излезе Д5200, който по подобие на Д3200 заменил Д3100 ще е по-добър, ако се колебаеш между Д5100 и Д3200 - мегапикселите в полза на Д3200 не правят по-качествени снимки, а снимки с повече резолюция - виж в ютюб сравнения
- видео заснемането е на втори план, макар да е 1080п 30 кадъра в секунда при НТСЦ (при ПАЛ 24), нещо което е по-застъпено при Канон-ите,
д3200 обаче може да снима 720п 60 кадъра в секунда, което е добре за slow-motion видео

впечатления от другите апарати нямам, но никона като за 1189лв идва в комплект с готина чанта никон и карта 4гб, китов обектив 18-55мм, 1:3.5-5.6 светлосила, стабилизация и автофокус - мнозина не го признават въобще за обектив, но на който не му харесва си купува само тялото и си купува друг обектив...
избрах 5100 защото отзивите за него са изцяло положителни и цената му падна малко, все пак е модел на над 1 година
погледни и http://www.youtube.com/watch?v=g1hKHmf9 ... age#t=943s (може дори цялото видео) - като цяло д3200 има малко повече шум заради повечето пиксели на същата площ (дори при 3200 е малко по-малка площта на сензора за 24Мп срещу 16Мп за 5100)

няколко впечатления от света на ДСЛР-ите - да се научат неща като бленда, скорост на затвора, баланс на бялото, различни компенсации на експозицията итн и да се прилагат ръчно докато се кадрира нещо, което се движи (спорт, коли, животни) е трудна работа, но има и автоматизирани режими, ръчните настройки са по-скоро за експерименти и по-напреднали в света на фотографията
имаш нужда от филтри - да не ти се драска обектива поне (макар да има много видове, някои стурват колкото апарата...), обективи... статив... чанта за апарата и обектива... допълнителна/и светкавица/и, батерии, дистанционно за да не клатиш апарата дори и на статив (то може да се заобиколи със таймер 2 сек за забавяне на затвора след натискане на копчето да речем)

и така
иначе съм много доволен от покупката и смятам съвсем скоро да инвестирам в статив, филтри, още един обектив и светкавица...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Мнение от xpl0d » 24 Авг 2012, 23:03

viewtopic.php?f=45&t=308488

+1 тема абсолютно същата, като твоята. Няма да е лошо да я ползвате тази търсачка. Не е сложена за украса :dummy:

По темата : от изброените D5100 e най-добрия и е предостатъчен за първо тяло.
Изображение

Аватар

Мнение от Хаос » 25 Авг 2012, 1:00

ми не е същата, човека има конкретно питане кой конкретен модел да си купи...
честно казано търсачката няма да му каже нищо за нито един от изброените модели
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 touring

Мнение от ka4i » 25 Авг 2012, 10:11

Зависи, какво ще снимаш.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 320d

Мнение от banansko » 25 Авг 2012, 14:22

Дилемата е решена. Nikon D5100 с 18-55 и с 55-200 :)

Благодаря за помощта!

Назад към Извън Темата