Неволи в блока...
Модератор: Общи модератори
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- xpl0d
-
-
- Кара: на изпарения
- Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355
Неволи в блока...
Проблем първи - 21 етажа блок, 6 апартамента на етаж, 6 асансьорни шахти, само 1 работещ, често чупещ се и определено издишащ във всяко отношение.
Въпрос - има ли/знае ли се черно на бяло какви са изискванията за брой и състояние на асаньорите в даден блок? Примерно за всеки 5 етажа минимум един асаньор, за всеки следващи 10 етажа още един да кажем. Кой и къде може да се сезира(ако може изобщо)? В районната община, някоя комисия или...?
Проблем втори - "невалиден" домоуправител. В смисъл такъв не си върши работата, като хората, а и е некомпетентен.
Въпрос - пак същия - Кой и къде може да се сезира? Община, комисия или...?
Проблем трети - шумни съседи. По правило не трябвало да се вдига шум от 10 вечерта до 6 сутринта и от 12 на обяд до 4 следобяд. Това вярно ли е? Има ли го написано черно на бяло накъде в някой закон, разпоредба и т.н.? Опит за жалба в полицията срещу шумни съседи - несполучлив. Нямало смисъл, нищо не можело да се направи и т.н.
Въпрос - може ли ефективно да се направи нещо по въпроса и ако да какво?
Общи събрания на блока, колективни молби, жалби, искове и т.н. отпадат, като вариант и за трите случая.
Ще помоля "остроумните" колеги да си запазят "остроумните" коментари за себе си
Въпрос - има ли/знае ли се черно на бяло какви са изискванията за брой и състояние на асаньорите в даден блок? Примерно за всеки 5 етажа минимум един асаньор, за всеки следващи 10 етажа още един да кажем. Кой и къде може да се сезира(ако може изобщо)? В районната община, някоя комисия или...?
Проблем втори - "невалиден" домоуправител. В смисъл такъв не си върши работата, като хората, а и е некомпетентен.
Въпрос - пак същия - Кой и къде може да се сезира? Община, комисия или...?
Проблем трети - шумни съседи. По правило не трябвало да се вдига шум от 10 вечерта до 6 сутринта и от 12 на обяд до 4 следобяд. Това вярно ли е? Има ли го написано черно на бяло накъде в някой закон, разпоредба и т.н.? Опит за жалба в полицията срещу шумни съседи - несполучлив. Нямало смисъл, нищо не можело да се направи и т.н.
Общи събрания на блока, колективни молби, жалби, искове и т.н. отпадат, като вариант и за трите случая.
Ще помоля "остроумните" колеги да си запазят "остроумните" коментари за себе си

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Re: Неволи в блока...
Въпрос:
-Ти наемател ли си или собственик на имота/апартамента?
- sapio
- младши ентусиаст
-
- Кара: бензинояд
xpl0d написа:Проблем трети - шумни съседи. По правило не трябвало да се вдига шум от 10 вечерта до 6 сутринта и от 12 на обяд до 4 следобяд. Това вярно ли е? Има ли го написано черно на бяло накъде в някой закон, разпоредба и т.н.? Опит за жалба в полицията срещу шумни съседи - несполучлив. Нямало смисъл, нищо не можело да се направи и т.н.
Има документ - Наредба №1 на СОС.
http://sofiacouncil.bg/?page=ordinance&id=133
Още във втора глава става дума за шума. По надолу има и кой, кога и за какво отговаря. Също и часовите интервали.
Може ли да се направи нещо - теритично да, на практика не. Има много изписано в нета по темата. Решението е да си поне 120 кила и съседите ти да не са някакви откачалки. Или просто да са разбрани хора. Иначе по законен път шансът да се случи нещо положително е мини-мини-мален

Последна промяна sapio на 12 Сеп 2012, 12:22, променена общо 2 пъти
- randity
- Photographer
-
- Кара: му се нещо старо
За невалидния домоуправител, мисля, че в общината може да подадеш нещо като жалба, че не си върши работата, а по новия закон домоуправителя се сменя на всеки 6 месеца. Довечера ще питам баща ми, че той е домоуправител на нашия блок.
За шумните съседи: Да, има закон в който пише, че от 22:00 до 06:00 и от 14:00 до 16:00 е забранено вдигането на шум - нарушаване на обществения ред.
За шумните съседи: Да, има закон в който пише, че от 22:00 до 06:00 и от 14:00 до 16:00 е забранено вдигането на шум - нарушаване на обществения ред.
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Чл. 19. (1) Изпълнителният орган на етажната собственост е управителен съвет (управител).
(2) Управителен съвет (управител) се избира за срок до две години.
от: http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135614516
(2) Управителен съвет (управител) се избира за срок до две години.
от: http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135614516
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- GKuzmanov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е36
- Мечтае да кара: по хубави пътища
Проблем първи = греда
ако сами не си го направите няма кой да ви задължи ...
Проблем втори: Да има закон и се поитересувай как стоят нещата, но в общи линии май май всички сте си вионовни, ако не сте се регистрирали в общината като етажна собственост с домоуправител, касиер, техник и т.н. (моя проблем с домоуправителя си го решавам като не им давам пари докато не си мраднат г**а да свършат нещо, дори ако не ми свети лампата пред апартамента, просто за това се събират пари...)
Проблем трети: Пробвай с добро, ако не стане с лошо (но първо звънни на 112 просто да те запишат, за да може след като направиш нещо неразумно да имаш доказателства, че се нарушава обществения ред и органите на реда не са предприели нищо)
(под мен живее един пубер дето си умира в неделя да ме дразни/ше, след като му изхвърлих уредбата през 5тия етаж и му разбих входната врата след 4 забележки да намали музиката се оправиха нещата)

Проблем втори: Да има закон и се поитересувай как стоят нещата, но в общи линии май май всички сте си вионовни, ако не сте се регистрирали в общината като етажна собственост с домоуправител, касиер, техник и т.н. (моя проблем с домоуправителя си го решавам като не им давам пари докато не си мраднат г**а да свършат нещо, дори ако не ми свети лампата пред апартамента, просто за това се събират пари...)
Проблем трети: Пробвай с добро, ако не стане с лошо (но първо звънни на 112 просто да те запишат, за да може след като направиш нещо неразумно да имаш доказателства, че се нарушава обществения ред и органите на реда не са предприели нищо)

Потърси по книжарниците една книжка
Закон за етажната собственост
общо взето всичко е регулирано със закон, но малцина го знаят, а още по-малко го прилагат
откакто в нашия блок се обзаведохме с такива, нещата тръгнаха много нагоре
В нея ще намериш инфо как се сменя принудително домоуправител, какви длъжности трябва да има в управлението на блока, с какъв кворум трябва да са събранията, за да бъдат законни решенията им, какви са задълженията и правата на живущите и какви глоби има за неспазването на тези задължения. Какво е обща част и кой плаща за ремонта и поддръжката й, какво влиза и какво не в нея.
Като цяло придвижи нещата по законния ред, ще стане малко мудно - поне 1 година докато се организирате и смените управлението, докато съберете кворумите за решенията, докато съберете пари за планови и извънредни ремонти след това, но после нещата ще потекат доста плавно. При нас беше плачевно, но се сложиха 2 врати с чип, чип на асансьорите, пребоядисаха се фоайетата, стълбището, сложиха се сензори за движение на всички етажи + стълбището, които активират осветлението, имаме абонамент за ремонт на асансьорите, събираме пари за външно боядисване на терасите в 1 цвят итн
а за шума - от 2 до 4 и от 10 вечерта до 7 сутринта
Закон за етажната собственост
общо взето всичко е регулирано със закон, но малцина го знаят, а още по-малко го прилагат
откакто в нашия блок се обзаведохме с такива, нещата тръгнаха много нагоре
В нея ще намериш инфо как се сменя принудително домоуправител, какви длъжности трябва да има в управлението на блока, с какъв кворум трябва да са събранията, за да бъдат законни решенията им, какви са задълженията и правата на живущите и какви глоби има за неспазването на тези задължения. Какво е обща част и кой плаща за ремонта и поддръжката й, какво влиза и какво не в нея.
Като цяло придвижи нещата по законния ред, ще стане малко мудно - поне 1 година докато се организирате и смените управлението, докато съберете кворумите за решенията, докато съберете пари за планови и извънредни ремонти след това, но после нещата ще потекат доста плавно. При нас беше плачевно, но се сложиха 2 врати с чип, чип на асансьорите, пребоядисаха се фоайетата, стълбището, сложиха се сензори за движение на всички етажи + стълбището, които активират осветлението, имаме абонамент за ремонт на асансьорите, събираме пари за външно боядисване на терасите в 1 цвят итн
а за шума - от 2 до 4 и от 10 вечерта до 7 сутринта
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- xpl0d
-
-
Е.Димитров написа:Въпрос:
Наемател.
sapio написа:Решението е да си поне 120 кила и съседите ти да не са някакви откачалки. Или просто да са разбрани хора.
130 кила съм

Проблема не е вчерашен. С тези се занимавам вече не знам колко време стана. Ходил съм до апартамента им, 2 дена добре, на 3-тия същата работа. Домоуправителя им говори, 2 дена добре, на 3-тия същата работа. На 112 звъня, никой не идва. Звъня пак, ама те колегите са били там. Е викам може да са били, ама нищо не спира. Ами пак ще им се обадим. И никой не идва. Викам аз ще им отида на крака. Болна тема била, това не било тяхно първично задължение, имали по-важни работи за правене

- sapio
- младши ентусиаст
-
- Кара: бензинояд
Колега, позната работа, затова и казах, че има доста изписано в нета. "По закон", както се казва, всичко е описано. Проблемът е, че няма към кого да се обърнеш. Нито Община, нито полиция. Ако са тъпи и упорити, като при теб, съвсем. Още по-лошото е, че има човешки фактор. С други думи много е важно кое ченге ще ти пратят. Понякога се уцелват разни мутроченгета и вършат работа - няма предупреждения, пише акта на място, вкарва заплахи, леко и агресия и всичко ОК. Ако се дойдат такива удряш кьоравото за доста дълго време спокойствие. Обаче! При последното ми викане за един съсед, от който за щастие се отървахме, пратиха две карикатури от 4-то. То като ги видях и се чудех дали да плача или да се смея. Явно били на засада - единия със свтлоотразителната жилетка още - все едно на закачалка си я сложил. Другия като табуретка. Абе Крачун и Малчо. Качват се, звънят, чукат, оня не е*ава да отвори. Слизат нашите и казват "Ми, никой не отваря". Викам им "Какво очаквате, да дойда аз да отворя ли?". Седят и гледат тъпо. Върнаха се, със сто зора им отвори, тегли им по една П-а М-а, и до там.
Та освен, както по-горе писаха, пусни една жалба в районното за системно нарушаване на реда или нещо такова. Ще ги привикат със сигурност. Ако и това не помогне и си склонен към насилие (то и да не си, след време ще станеш от зор) да има на какво отгоре да се оправдаеш (морално) за саморазправата.
Та освен, както по-горе писаха, пусни една жалба в районното за системно нарушаване на реда или нещо такова. Ще ги привикат със сигурност. Ако и това не помогне и си склонен към насилие (то и да не си, след време ще станеш от зор) да има на какво отгоре да се оправдаеш (морално) за саморазправата.
- UBAH5
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 320d; BMW E30 318i cabrio
Смени квартирката 

When people ask you what car you drive and you say a BMW and they get all excited until they see it...
- plradev
- старши ентусиаст
-
- Кара: м си...
xpl0d написа:Проблем първи - 21 етажа блок, 6 апартамента на етаж, 6 асансьорни шахти
Къде е тоя блок с 6 (шест) асансьора ?

- xpl0d
-
-
plradev написа:xpl0d написа:Проблем първи - 21 етажа блок, 6 апартамента на етаж, 6 асансьорни шахти
6 са шахтите. Имало е 6 асансьора в тях, ама 1900 и някоя

UBAH5 написа:Смени квартирката
Дай нещо едностайно, обзаведено, с пералня и климатик, до 300лв. в Младост и без фирма посредник и се мятам още утре

- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 tds, W140 400SE
- Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
randity написа:За невалидния домоуправител, мисля, че в общината може да подадеш нещо като жалба...
Какво ще рече това "нещо като жалба" или "Жалба ама някой друг път"
Мисълта ми е, че или се подава въпросната жалба, която според мене никой няма и да погледне или свикваш, живота е труден
xpl0d написа:plradev написа:xpl0d написа:Проблем първи - 21 етажа блок, 6 апартамента на етаж, 6 асансьорни шахти
6 са шахтите. Имало е 6 асансьора в тях, ама 1900 и някояСега е само един. Трябва минимум още един. Който и разносвач на храна да дойде вика "Тука само едно асансьорче ли имате" викам, мдааааа, модерни сме нали
И те е те така
UBAH5 написа:Смени квартирката
Дай нещо едностайно, обзаведено, с пералня и климатик, до 300лв. в Младост и без фирма посредник и се мятам още утре
Според мене асансьора ще си остане един и то трошещ се редовно. Защо? Защото на никой няма да му се плаща за 6 асансьора. То на тях сигурно и за поддръжка на един не им се дават пари, та за 6...

ATR-42/72
- xpl0d
-
-
E аз и не искам 6. То е ясно, че разходите ще са цифра. Но още един, да станат общо два би бил идеалния вариант.

Към въпрос 1 - за пълна конкретика попитай някоя коректна фирма за поддръжка на асансьори. Аз се сблъсках със следния казус: 6 месеца нямахме фирма, която да поддържа асансьора. След перипетии намерихме читава такава, но разбрах че глобата за вход без асансьорна поддръжка е минимум 500 лв. - на домоуправителя. Така, че сигурно има и други правила, норми и т.н. които могат да ти отговорят. Но помни, че е обща работа. Перфектния случай е тръгване на асансьора с чип. Гледам, че доста многоетажни входове процедират така, ама трябва воля и нерви...
Към въпрос 2 - домоуправителя го сменя общото събрание. Ако не те кефи - ставаш ти домоуправител (то при 21 етажа х 6 апартамента на етаж х 2 човека в апартамент трябва да е кмет или шериф
). Най-добрия вариант - фирма - домоуправител, но всичко произтича от общото събрание. Щом не можете да поддържате нормално два асансьора, не си хаби нервите. Нормативно - закон за етажната собственост (ЗЕС), по памет е 21 страници и е разбираем. Там ще си разбереш и правата на общото събрание, защото нямаш пълни права като собственика и трябва да интригантстваш за да става на твоето.
Към въпрос 3 - с решение на общото събрание може да се ограничи достъп до апартамент. Мисля, че действието се извършва чрез Община/Кметство/Район, но пак ще те препратя към ЗЕС. С жалбите - колегите го нарисуваха живописно. Със саморазправата... ти си знаеш, но всички (прави и неправи) се отракаха и взеха да припадат и да вадят медицински. Понеже и под нас има един пубери и понякога ме дразнят с право съм си мислел за дистанционно с което да пускаш и спираш тока. И няма как да те хванат
Другият вариант е по-грубия - сменяш ключа за таблото и ти пускаш и спираш тока, но...
Пожелавам ти успех, ама си се хванал с много черна работа.
Към въпрос 2 - домоуправителя го сменя общото събрание. Ако не те кефи - ставаш ти домоуправител (то при 21 етажа х 6 апартамента на етаж х 2 човека в апартамент трябва да е кмет или шериф

Към въпрос 3 - с решение на общото събрание може да се ограничи достъп до апартамент. Мисля, че действието се извършва чрез Община/Кметство/Район, но пак ще те препратя към ЗЕС. С жалбите - колегите го нарисуваха живописно. Със саморазправата... ти си знаеш, но всички (прави и неправи) се отракаха и взеха да припадат и да вадят медицински. Понеже и под нас има един пубери и понякога ме дразнят с право съм си мислел за дистанционно с което да пускаш и спираш тока. И няма как да те хванат

Пожелавам ти успех, ама си се хванал с много черна работа.
Селото се оказа точно във града
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2