Тест на ламбда сонда . Уред “ламбда –тестер” - DIY
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
- NikiNikolov
- старши ентусиаст
-
- Кара: Хилядолетен сокол
Re: Тест на ламбда сонда . Уред “ламбда –тестер” - DIY
това за 6,7 и 8 е за силата на светене на светодиодите, може да си сложиш тримери и да ги нагласиш както ти харесва
- Nikouay
- Потребител
-
- Кара: Е36 kupe
- Мечтае да кара: E63
Добре тогава значи и стойностите на двете съпротивления не са от голямо значение, остава въпроса за входното съпротивление.
- Don_Mandragon
- младши ентусиаст
-
- Кара: M40B18 '93
Nikouay написа:
Имам няколко въпроса относно 2те схеми, първата за до 1.25V а втората до 5V.
1. На първата схема м/у 4 и 5 пин имаме мост със съпротивление R1 = 1 Mega Ohm, а във втората липсва . Нали точно това входно съпротивление беше за да пази сондата?
2. Връзката м/у 6,7,8 пин се различава и няма смисъл да я описвам то се вижда. (нали уж схемите бяха идентични и само Р2 и Р3 се различаваха)
3. В по горния пост колегата който е постнал схемата начертана на ръка - съпротивленията му са 1,1 и 3,3 а на тази която е в моя пост ги дават 1,2 и 3,8.
Моля кажете мнение по 3те точки и да го почвам да го правя и аз този тестер
Също така ме интересува къде да проверя кой пин от буксата на компютъра е от ламбдата, става дума за М50Б20 ванос купе 94-та година
По 1ви въпрос: Това съпротивление не пази сондата. То осигурява постоянно съпротивление на схемата по постоянен ток = на 1Мом. Ако го няма не е фатално тъй като входното съпротивление на ИС е достатъчно високо, че да не влияе на работата на сондата. Все пак е недопустимо такъв чип да влияе на работата на дадено устройство при свързването му. Реално този резистор е в паралел с входното съпротивление на чипа, което не е дадено в спецификацията, но би трябвало да клони към безкрайност. Т.е. с този резистор входното ще стане точно 1Мом.
По 2ри и 3ти въпрос: Не е важно тези резистори каква стойност имат. Важно е във формулката след заместване да се пулучи 5V. Аз съм избрал такива стойности. Ако искаш вместо 1.1К и 3.3К можеш да използваш 11К и 33К. Пак ще се получи 5V при сметката. При режима за 1.25V тези резистори не играят роля. Можеш да вършеш 6,7,8 заедно и ще имаш пак стълбица до 1.25V, понеже 7пин е референсно напрежение, което вътрешно е фиксирано на 1.25V.
- Nikouay
- Потребител
-
- Кара: Е36 kupe
- Мечтае да кара: E63
Благодаря за изчерпателния отговор, няма какво повече да питам 

- repibg
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 M5
- Мечтае да кара: F117a Stealth
- Детайли за колата: BMW M5 E60 2008
Nikouay написа:Благодаря за изчерпателния отговор, няма какво повече да питам
колега успя ли да си направиш тестера?
- thunder4
- Потребител
-
- Кара: E39 525???+++
- Мечтае да кара: E30
Ето го и моя вариант с описани всички нужни части и материали. Уредчето е разработено по тази схема,и работи,тествал съм го с два захранващи блока,единия подаващ 12V(захранващо напражение),а другия 0,1-1.1V(контролиращо напражение т.е. вместо сигнал от ламбда за него ползвам напражение от захранващ блок).Уредчето така направено,върши същата работа като на колегата с единствената разлика,че скалите са разположени по малко по-различен начин.Направих уредчето по тема от чуждестранен сайт,но не бях видял темата на колегата.Тук всичко е обяснено много по-добре,но малко мислене и разнообразие в резултата е полезно!
Надявам се да съм бил полезен. 

И работи ли твоята схема?Пробвал ли си я на ламбда сонда или само с подаване на напрежение от уред? Благодаря.
- Dafy
- младши ентусиаст
-
- Кара: е30 coupe IS
- Мечтае да кара: Мойта си Е30-ка !
- Детайли за колата: черно e30 купе IS на газ
хах това го имам в колата направено преди 2 години ...
ама малко по хитро го сглобих аз ...
вземах едно уредче от ЛАДА за маслото ... изпразних го ... да остане кутииката ... и разположих диодите като скала ... по овала на кутийката ...
и стана интересно ... може би трябва да направя клипче ...
не бях видял темата ... гледах го от някой чужд сайт ... писах в гоогле ламбда тестер ... и така ...
но работи ... и то коректно
имам разработка с 20 диода с 2 ЛМ-ки... но не видя бял свят
домързя ме да я завърша 
ама малко по хитро го сглобих аз ...
вземах едно уредче от ЛАДА за маслото ... изпразних го ... да остане кутииката ... и разположих диодите като скала ... по овала на кутийката ...
и стана интересно ... може би трябва да направя клипче ...
не бях видял темата ... гледах го от някой чужд сайт ... писах в гоогле ламбда тестер ... и така ...
но работи ... и то коректно

имам разработка с 20 диода с 2 ЛМ-ки... но не видя бял свят

- thunder4
- Потребител
-
- Кара: E39 525???+++
- Мечтае да кара: E30
kkraevpv написа:И работи ли твоята схема?Пробвал ли си я на ламбда сонда или само с подаване на напрежение от уред? Благодаря.
Работи схемата,но не виждам къде е разликата дали ще е с напрежение подавано от захранващ блок или такова от ламбда,но както и да е...
Аз имам един въпрос.Има ли вариант показанието на обикновенната ламбда сонда(не широколентова) да се застопори някак?Тоест да го няма това трептене от бедна до нормална(да кажем там 14.7:1)?Идеята е ,че имам под ръка обикновенна ламбда сонда,която мога да монтирам на карбураторната си кола(нямам работа и без това) и да следя какво става в мотора без тя да коригира каквото и да е.Има ли смисъл да се занимавам?
- oxides
- Потребител
-
- Кара: Е61 525d LCI
Здравейте колеги, направих си Ламбда тестерчето по схемата за измерване до 5V, но имам един проблем не ми отчита нищо и съмнението ми е че не съм се вързал към правилният пин на комютъра за получаване на "информационият" сигнал от сондата (ползвам 70-ти пин) става въпрос за М52Б20. Ако може някой да помогне ще съм много благодарен.
- oxides
- Потребител
-
- Кара: Е61 525d LCI
След направените тестове установих, че за сонда №1 се използва пин 75 а за №2 => пин 76. Уреда работи много добре и е доста полезен 

Колега metodi80 (и към всички разбиращи) имам няколко глупави въпроси, на който се надявам да получа отговор. На схемата, където си отбелязал три маси( на 2,4 и 8-о краче) трябва ли да има връзка между тях? Всъщност там ли се връзва минусът? Има ли значение как ще бъдат запоени съпротивления т.е. имат ли посока?
много благодаря на колегата за схемата
ето и моето изпълнение което смятам утре да вградя в таблото при уредите
ще добавя още снимки като го направя

ето и моето изпълнение което смятам утре да вградя в таблото при уредите

ето го вграден в таблото на мястото на индикаторите за мигачите (таблото е от е30 в каквато и кола го слагам)
утре снимки монтирано в колата....

утре снимки монтирано в колата....