Тест на ламбда сонда . Уред “ламбда –тестер” - DIY

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Re: Тест на ламбда сонда . Уред “ламбда –тестер” - DIY

Мнение от NikiNikolov » 30 Апр 2011, 18:49

това за 6,7 и 8 е за силата на светене на светодиодите, може да си сложиш тримери и да ги нагласиш както ти харесва

Потребител
Аватар
Кара: Е36 kupe
Мечтае да кара: E63

Мнение от Nikouay » 30 Апр 2011, 19:33

Добре тогава значи и стойностите на двете съпротивления не са от голямо значение, остава въпроса за входното съпротивление.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M40B18 '93

Мнение от Don_Mandragon » 30 Апр 2011, 22:19

Nikouay написа:
Изображение
Изображение

Имам няколко въпроса относно 2те схеми, първата за до 1.25V а втората до 5V.
1. На първата схема м/у 4 и 5 пин имаме мост със съпротивление R1 = 1 Mega Ohm, а във втората липсва . Нали точно това входно съпротивление беше за да пази сондата?
2. Връзката м/у 6,7,8 пин се различава и няма смисъл да я описвам то се вижда. (нали уж схемите бяха идентични и само Р2 и Р3 се различаваха)
3. В по горния пост колегата който е постнал схемата начертана на ръка - съпротивленията му са 1,1 и 3,3 а на тази която е в моя пост ги дават 1,2 и 3,8.

Моля кажете мнение по 3те точки и да го почвам да го правя и аз този тестер :)

Също така ме интересува къде да проверя кой пин от буксата на компютъра е от ламбдата, става дума за М50Б20 ванос купе 94-та година

По 1ви въпрос: Това съпротивление не пази сондата. То осигурява постоянно съпротивление на схемата по постоянен ток = на 1Мом. Ако го няма не е фатално тъй като входното съпротивление на ИС е достатъчно високо, че да не влияе на работата на сондата. Все пак е недопустимо такъв чип да влияе на работата на дадено устройство при свързването му. Реално този резистор е в паралел с входното съпротивление на чипа, което не е дадено в спецификацията, но би трябвало да клони към безкрайност. Т.е. с този резистор входното ще стане точно 1Мом.

По 2ри и 3ти въпрос: Не е важно тези резистори каква стойност имат. Важно е във формулката след заместване да се пулучи 5V. Аз съм избрал такива стойности. Ако искаш вместо 1.1К и 3.3К можеш да използваш 11К и 33К. Пак ще се получи 5V при сметката. При режима за 1.25V тези резистори не играят роля. Можеш да вършеш 6,7,8 заедно и ще имаш пак стълбица до 1.25V, понеже 7пин е референсно напрежение, което вътрешно е фиксирано на 1.25V.

Потребител
Аватар
Кара: Е36 kupe
Мечтае да кара: E63

Мнение от Nikouay » 30 Апр 2011, 22:55

Благодаря за изчерпателния отговор, няма какво повече да питам :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 M5
Мечтае да кара: F117a Stealth
Детайли за колата: BMW M5 E60 2008

Мнение от repibg » 22 Май 2011, 0:40

Nikouay написа:Благодаря за изчерпателния отговор, няма какво повече да питам :)

колега успя ли да си направиш тестера?

Потребител
Аватар
Кара: E39 525???+++
Мечтае да кара: E30

Мнение от thunder4 » 17 Яну 2012, 15:45

Ето го и моя вариант с описани всички нужни части и материали. Уредчето е разработено по тази схема,и работи,тествал съм го с два захранващи блока,единия подаващ 12V(захранващо напражение),а другия 0,1-1.1V(контролиращо напражение т.е. вместо сигнал от ламбда за него ползвам напражение от захранващ блок).Уредчето така направено,върши същата работа като на колегата с единствената разлика,че скалите са разположени по малко по-различен начин.Направих уредчето по тема от чуждестранен сайт,но не бях видял темата на колегата.Тук всичко е обяснено много по-добре,но малко мислене и разнообразие в резултата е полезно! :yes: Надявам се да съм бил полезен. :)
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от kkraevpv » 25 Апр 2012, 23:07

И работи ли твоята схема?Пробвал ли си я на ламбда сонда или само с подаване на напрежение от уред? Благодаря.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 coupe IS
Мечтае да кара: Мойта си Е30-ка !
Детайли за колата: черно e30 купе IS на газ

Мнение от Dafy » 23 Юни 2012, 22:33

хах това го имам в колата направено преди 2 години ...
ама малко по хитро го сглобих аз ...
вземах едно уредче от ЛАДА за маслото ... изпразних го ... да остане кутииката ... и разположих диодите като скала ... по овала на кутийката ...
и стана интересно ... може би трябва да направя клипче ...
не бях видял темата ... гледах го от някой чужд сайт ... писах в гоогле ламбда тестер ... и така ...
но работи ... и то коректно ;)
имам разработка с 20 диода с 2 ЛМ-ки... но не видя бял свят ;) домързя ме да я завърша ;)
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: E39 525???+++
Мечтае да кара: E30

Мнение от thunder4 » 14 Юли 2012, 10:34

kkraevpv написа:И работи ли твоята схема?Пробвал ли си я на ламбда сонда или само с подаване на напрежение от уред? Благодаря.

Работи схемата,но не виждам къде е разликата дали ще е с напрежение подавано от захранващ блок или такова от ламбда,но както и да е...
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от mup0 » 26 Авг 2012, 14:59

Аз имам един въпрос.Има ли вариант показанието на обикновенната ламбда сонда(не широколентова) да се застопори някак?Тоест да го няма това трептене от бедна до нормална(да кажем там 14.7:1)?Идеята е ,че имам под ръка обикновенна ламбда сонда,която мога да монтирам на карбураторната си кола(нямам работа и без това) и да следя какво става в мотора без тя да коригира каквото и да е.Има ли смисъл да се занимавам?

Потребител
Аватар
Кара: Е61 525d LCI

Мнение от oxides » 30 Авг 2012, 13:52

Здравейте колеги, направих си Ламбда тестерчето по схемата за измерване до 5V, но имам един проблем не ми отчита нищо и съмнението ми е че не съм се вързал към правилният пин на комютъра за получаване на "информационият" сигнал от сондата (ползвам 70-ти пин) става въпрос за М52Б20. Ако може някой да помогне ще съм много благодарен.

Потребител
Аватар
Кара: Е61 525d LCI

Мнение от oxides » 01 Сеп 2012, 23:41

След направените тестове установих, че за сонда №1 се използва пин 75 а за №2 => пин 76. Уреда работи много добре и е доста полезен :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от donevo » 20 Сеп 2012, 9:32

Колега metodi80 (и към всички разбиращи) имам няколко глупави въпроси, на който се надявам да получа отговор. На схемата, където си отбелязал три маси( на 2,4 и 8-о краче) трябва ли да има връзка между тях? Всъщност там ли се връзва минусът? Има ли значение как ще бъдат запоени съпротивления т.е. имат ли посока?

Аватар

Мнение от Бмв_е30 » 27 Окт 2012, 20:02

много благодаря на колегата за схемата :)
ето и моето изпълнение което смятам утре да вградя в таблото при уредите :) ще добавя още снимки като го направя :)
Изображение
Изображение

Аватар

Мнение от Бмв_е30 » 28 Окт 2012, 19:45

ето го вграден в таблото на мястото на индикаторите за мигачите (таблото е от е30 в каквато и кола го слагам)
утре снимки монтирано в колата....
Изображение
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E36