ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
Модератор: Общи модератори
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Re: ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
Сондьора написа:Elesar74 написа:
P.S. А може би колега със сондажите, можеш да ми/ни обясниш, как Германия плаща 330 доларза 1000 куб.м. газ, а България плаща 600 за същото количество. Хем е вдадена към Русия до немай къде. То не е само да сложиш снимка на Ангела Меркел, нали.
Дай факти за горното в червено, просто е нереално ( разбрах, че за 1000, ама Германия консумира много повече). Дай цена на колко продава Газпром на България (без цената на Булгаргаз(транс), овергаз и т.н.)? Посредниците играят съществена роля за определянето на цената. Аз до колкото знам, е че цената се надува с 40% от първата на Газпром. Т.е. Газпром , като цяло не е виновен, че други хора цоцат по пътя...
Политиците не се ли ебават, бият се в гърдите, че договрили 11% по-евтин газ..после 18% уевличение на тока![]()
И къде съм казал кое е лошо Русия или САЩ, казах само да се възползваме и от двете...колко пъти беше, ще спираме южен поток, ще пускаме набуко, после не обратното....Заради тая игра САЩ с/у Русия сме така, а не си гледаме националните интереси....
Заради тая игра ся ни искат уж 1 млрд евра..И от толкова игра, накрая всичко ще минава през нас транзит, та и ще им плащаме наем на тръбите.
За червеното не си ме разбрал. За 1000 куб.м газ Германия плаща 330 долара, а за същите 1000, България плаща 600 долара. Естествено че консумацията нито в България, нито в Германия е 1000 куб.м. Става въпрос за различна цена, при едно и също количество газ.Georgieff написа:........
Една -единствена енергийна мощност от 2000MW малко ли е?
Проблема според мен не беше в инвеститорите, а в тия 30-40% подизпълнители БГ фирми.
Дори руснаците искаха да го финансират...срещу бъдещи стратегически инвестиции и процент.. RWE 49%...чака , чака и си би камшика.
След това дойде сериозения консултант, който я изкара като сума 11 млрд, отговаряше също така да намери инвеститори, и най-важното той определя кои ще са те...нормално е цената да стане 11 млрд. Тук сагата за момента приключи..
Добре де нали АЕЦ Белене приключи, ще бъде газова централа това не ви ли интересува, колко ще излезе, кой ще инвестира, газ...Ами ако са пак Руснаците....А 7ми реактор на АЕЦ Козлодуй там колко?? ....не е ли все тая газова + 7 блок . Като и там пак ще си зависим и то пак от руснаците?
И кога? След 10-15 20г...протакане колкото си искаш, до тогава ще сме вече на внос и на ток.
Данъците...ми минимум по около 50 млн лева заминават на месец само за заплати на полицаи примерно, дали е оправдано?
За червеното не си ме разбрал. За 1000 куб.м газ Германия плаща 330 долара, а за същите 1000, България плаща 600 долара. Естествено, че консумацията нито в България, нито в Германия е 1000 куб.м. Става въпрос за различна цена, при едно и също количество газ. Съществено различна исках да кажа и да подчертая.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- ilia1984
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E60
- Мечтае да кара: BMW
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
България не плаща 600$ на Газпром....Германия консумира 100 млрд м3 газ..България 3 млрд м3 газ....Нормално е да са договорили 330$.
Да речем , че България плаща 337$ на Газпром...Махни договорените 11% намаление, колко се получава? Щото говорим за Газпром...На колко продава ЕОН на германцте примерно?, но това е отделен въпрос....Казах ти, че крайната цена се определя от посредниците. А това, че България не си защитава интересите и държавната компания , а е допуснала н на брой посредници е съвсем друг въпрос.
Защо да давам 5000 евро за АЕЦ, имаше ли оферта 49% РВЕ 51 % Руснаци...като заем 2млрд евра от тях ( след изплащане на заема от тока да си върнем процента за 2 млрд евро......Варианти имаше колкото искаш....Но на някой не му отърваше...Ето ти инвеститори и не плащаш, но и вкарваш руснаците в ЕС. Губят ми се французите, щото имаше и такива..
Трайков знае най- добре, последните преговори с руснаците.....Даже имаше и оферта 80% за тях плюс 20% за нас (2 млрд евро ), който след изплащането им с тока да си върнем 20 %...Изведнъж се махнаха от преговорите и викнаха ХСБЦ...и казаха ми 11 млрд...от де да ги вземем , малко прах и сега газова централа с 7 блок. ( Тва е по спомени от интервюта по руски и наши медии )
И защо говорите за данъци , от твоя , моя джоб, има си БЕХ, НЕК и т.н. би трябвало те да плащат, а ако те не са на печалба, проблема е другаде .....Тва като Булгаргаз, купуваме скъпо - продаваме евтино
Както и да е тва е минало...да видим кво ше договорят за тоя 1 млрд евро
Да речем , че България плаща 337$ на Газпром...Махни договорените 11% намаление, колко се получава? Щото говорим за Газпром...На колко продава ЕОН на германцте примерно?, но това е отделен въпрос....Казах ти, че крайната цена се определя от посредниците. А това, че България не си защитава интересите и държавната компания , а е допуснала н на брой посредници е съвсем друг въпрос.
Защо да давам 5000 евро за АЕЦ, имаше ли оферта 49% РВЕ 51 % Руснаци...като заем 2млрд евра от тях ( след изплащане на заема от тока да си върнем процента за 2 млрд евро......Варианти имаше колкото искаш....Но на някой не му отърваше...Ето ти инвеститори и не плащаш, но и вкарваш руснаците в ЕС. Губят ми се французите, щото имаше и такива..
Трайков знае най- добре, последните преговори с руснаците.....Даже имаше и оферта 80% за тях плюс 20% за нас (2 млрд евро ), който след изплащането им с тока да си върнем 20 %...Изведнъж се махнаха от преговорите и викнаха ХСБЦ...и казаха ми 11 млрд...от де да ги вземем , малко прах и сега газова централа с 7 блок. ( Тва е по спомени от интервюта по руски и наши медии )
И защо говорите за данъци , от твоя , моя джоб, има си БЕХ, НЕК и т.н. би трябвало те да плащат, а ако те не са на печалба, проблема е другаде .....Тва като Булгаргаз, купуваме скъпо - продаваме евтино

Както и да е тва е минало...да видим кво ше договорят за тоя 1 млрд евро

- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Сондьора написа:И защо говорите за данъци , от твоя , моя джоб, има си БЕХ, НЕК и т.н. би трябвало те да плащат, а ако те не са на печалба, проблема е другаде...
Да де, досегашната сметка я платиха те. И понеже нямаше откъде другаде да се вземат парите за същата тази сметка - токът поскъпна.
После не било от моя и твоя джоб. И токът от Белене бил евтин

Touring & windsurf club
- Сондьора
- ентусиаст
-
Чакай сега, коя сметка да са платили? Нали нищо не са плащали? Тоя 1 млрд за кво е тогава дето го дължат?
Фрее енерджито, въглищата и скъпия газ са виновни...
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1443796
Кажи с кви очи излизаш и казваш, газа скача с 5 %......договорихме 11% намаление на газа
Фрее енерджито, въглищата и скъпия газ са виновни...
Семерджиев мотивира скока с това, че Националната електрическа компания (НЕК) не може да покрива разходите си за възобновяеми енергийни източници.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1443796
Кажи с кви очи излизаш и казваш, газа скача с 5 %......договорихме 11% намаление на газа

- ilia1984
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E60
- Мечтае да кара: BMW
Georgieff написа:Да де, досегашната сметка я платиха те. И понеже нямаше откъде другаде да се вземат парите за същата тази сметка - токът поскъпна.
После не било от моя и твоя джоб. И токът от Белене бил евтин
Georgieff недей повече че падам от смях вместо да мислиш почни да четеш

- Georgieff
- младши ентусиаст
-
Май някой е чел само официално одобрените от властта вестници.
Да видим кой е платил направените разходи по проекта "Белене" до момента...
Неслучайно искът за още един милиард е насочен точно към НЕК.
Обяснявам за недочелите - искът е за договорени, но неразплатени суми. Има други значителни суми, които са вече платени и отишли при правилните хора.
Ето и цитат за тези, които ме учат да чета, а едвам са издрапали техникума:
От Капитал 17.06.2012
Обърнете внимание на заглавието на статията!
Да видим кой е платил направените разходи по проекта "Белене" до момента...
Неслучайно искът за още един милиард е насочен точно към НЕК.
Обяснявам за недочелите - искът е за договорени, но неразплатени суми. Има други значителни суми, които са вече платени и отишли при правилните хора.
Ето и цитат за тези, които ме учат да чета, а едвам са издрапали техникума:
От Капитал 17.06.2012
През 2011 г. компанията дори излезе на печалба от 68 млн. лв., която обаче бе значително по-малка от отчетения през 2010 г. положителен финансов резултат от 102 млн. лв. През май обаче се наложи Българският енергиен холдинг да отпусне заем от 55 млн. евро на НЕК, с който да бъде погасена част от заема от 250 млн. евро, който дружеството взе от BNP Paribas за проекта "АЕЦ Белене".
За първите три месеца на годината пък НЕК излезе на загуба от 16 млн. лв., която дружеството разчиташе да компенсира с влизането на по-високите цени от юли. Регулаторът обаче не одобри исканото от НЕК поскъпване от 14%, а определи увеличението на цената на енергийния микс, който се продава на крайните потребители, да е само 5%.
Обърнете внимание на заглавието на статията!
Touring & windsurf club
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Цялата концепция на енергийния холдиг беше да се прелива от пусто в празно и през малките фирми в него да се източват големите. Така или иначе, източването на НЕК не е темата, а има ли смисъл/нужда да се строи Белене...
Never mistake motion for action...
- Сондьора
- ентусиаст
-

И ако поскъпването на тока беше заради Белене, съм на 100% сигурен, че Боко щеше да е пръв по всички медии, едновременно, да тръби, че троиката са виновни.....
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Аз принципно съм ЗА Белене без да навлизам в интригите около централата смятам че един такъв проект е необходим.Но като всяка една "българска" работа и тази затъна в блато от корупция задкулисни игри и чужди интереси.Сами се докарахме до положение да правим тоя референдум като прецедент в света незнам някъде да е стоял такъв въпрос на дневен ред ? Навсякъде където са били спрени такива проекти или готови централи е било от екологични съображения или мерки за безопасност
Ние ще сме първите дето ще докажат че най ефективния метод за производство на ел енергия познат на човечеството всъщност е пълна загуба и не струва нищо 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
Сондьора написа::OT: Georgieff, в статията ти само Белене ли видя?? , а ВЕИта, когенерация, марица 3, цанков камък и т.н.....?
И ако поскъпването на тока беше заради Белене, съм на 100% сигурен, че Боко щеше да е пръв по всички медии, едновременно, да тръби, че троиката са виновни.....
Първите три не виждам как намаляват значението на заема от 250 млн. евро, взет за проекта Белене.
Въпросът беше дали НЕК е плащала разходи за проекта Белене. Отговорът е да, плащала е. Доскоро не знаехте дали изобщо сме плащали нещо по проекта и защо руснаците търсят от нас 1 млрд евро, сега когенерациите и ВЕИтата ви пречат. А уж давате вид на експерти по атомна енергетика.
Разбира се, като всяка голяма компания тя има и други разходи. Но тези 250 млн евро не са пренебрежимо малки, че да ги отхвърлим.
Проблемът е и в енергийният регулатор, който си прави изчисленията на тъмно и на никой не му ясно защо токът поскъпна.
За хората остана вариантът да видят с колко са нараснали разходите в енергетиката и да си правят сами изводите. Тези 250 млн. евро са разходи все пак. Ако пък за теб са пренебрежимо малки, можеш да се включиш с една вноска в капитала на проекта.
Като гледам как работят нещата в енергетиката в България, наистина само още една атомна ни трябваше, за да докажем, че може да бъде единствената губеща в света.
Точно затова и не мисля, че трябва да се наливат държавни пари в нея (НЕК е държавна фирма).
Пак казвам, не съм против атомната енергетика.
Touring & windsurf club
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Е как няма да си ги търсят тия 1 милиард ? Те не са изпълнени като продукция но това са загуби от поръчки към трети страни които не са страна в спора.То това да не е "на ти си куклите дай си ми парцалките" да поръчаш реактора и насредата платил съм половината край другото го отказвам
щото не е от нашто правителство поръчката ами от предните.Такова нещо няма да мине никъде в търговското право без съответните неустойки.Сега дали са точно 1 млрд има си съд да ги решава но това не променя много казуса.

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- Сондьора
- ентусиаст
-
Ако има АЕЦ, да тия 250млн заем, са пренебрежимо малко, ако няма са хвърлени на вятъра...Пренебрежимо малко са и спрямо разходите за ВЕИтата..държавни пари.
Имало ли е вариант за АЕЦ без държавно участие, да речем с минимално, имало е ...е да обаче тогава, колко хора биха се съгласили да е 80 % Руски или 80%"западен"???
А миналата зима при стачката на марица изток, се видя дали ни е достатъчна електроенергията...До колкото си спомням тогава спря износа на ток, включиха се допълнителни мощности на други тецове за да няма режим и т.н.
Имало ли е вариант за АЕЦ без държавно участие, да речем с минимално, имало е ...е да обаче тогава, колко хора биха се съгласили да е 80 % Руски или 80%"западен"???
А миналата зима при стачката на марица изток, се видя дали ни е достатъчна електроенергията...До колкото си спомням тогава спря износа на ток, включиха се допълнителни мощности на други тецове за да няма режим и т.н.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Аз не виждам смисъла защо въобще се коментира Белене без държавно участие ? За какво ни е още един монополис да източва джоба на българина ? Свидетели сме с енергоразпределението със американските тецове със зелената енергия ...за какво още един ? Тя ако ще е тъй по добре да влизат булдозерите да я зариват тая площадка да спрат тия препирни и безсмислени спорове вече .Те сега дето Козлодуй е държавна ни съдират десет кожи от гърба представям си кво ще е ако е частен собственика.
- vanko242
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: трактор шестак
- Детайли за колата: m57tu2d30 OL
vanko242 написа:Johnnie1 написа:vanko242 написа:Атомна енергетика е независимост + евтин ток, ток в пъти по-евтин от произведения от ВЕЦ, ТЕЦ, ГАЗотурбини и т.н.т., който твърди обратното е или глупакили лъжец!
споко, и да имаме аец, той няма да бъде нито в белене, нито руски
... и как да съм, като ще имаме Белене, ама на частен американски инвеститор, западно оборудване и Атомстройекпорт като консултант на проекта?!....да продължавам ли да си пия хапчетата?
Американският "Глобъл пауър консорциум" заяви желание да довърши централата без държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на тока http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2 ... lene_kato/ сега имам няколко въпроса към знаещите! http://www.capital.bg/interaktiv/anketi/?guid=3741
...тестове на масла : http://bmwservice.livejournal.com/27699.html