ЕПК или панел

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Re: ЕПК или панел

Мнение от Zubcho » 28 Сеп 2012, 12:55

Панел не си купувай. Едно време са ги строили с гъзовете си (не че старите ЕПК, както и новите са по-добре) Просто панелния блок е голямо нещастие. С времето заварките между панелите корозират. Ти си прави изводите какво се случва от там на татък с цялата конструкция. ЕПК е по-добрия избор, но както каза колега по-нагоре - търси нисък блок.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Doberman_vas » 28 Сеп 2012, 13:14

Zubcho написа:Панел не си купувай. Едно време са ги строили с гъзовете си

искаш да кажеш, че сегашното строителство, последните 10-15 години е по-кадърно? :mhihi:
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 28 Сеп 2012, 15:12

paxaH написа:Можеш да заведеш: строителен техник, проектант, архитект или оценител на оглед и да ти дадат становище за конструкцията на сградата. ...

Аз самият съм строителен конструктор с 20 години непрекъснат стаж по специалността. Ако ме заведете при някой блок, мога да дам доста аргументирано ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ за вида на конструкцията, но със СИГУРНОСТ мога да кажа, само ако съм присъствал на строителството, ако имам възможност да разкъртя поне на няколко места или ако мога да прегледам надлежно оформена и заверена изпълнителната (екзекутивна) документация на блока. В краен случай - и проектната документация ще свръши работа. Всичко останало е в сферата на предположенията и догадките.

За заплащане не става въпрос, разбира се. Ако мога да бъда полезен с нещо по строителни въпроси - пишете ми на ЛС и ще мислим.
Excellent! Steven is my name!

оптимист-неверник
Аватар
Кара: старо Е 34
Мечтае да кара: ново Е 34
Детайли за колата: най- добрата

Мнение от ktv » 28 Сеп 2012, 21:48

Имам новина и тя е, че онова, което ми предлагаха за ЕПК си е чист панел. Разбрах го "случайно" като се заприказвах с оценителката пред блока. Така си спестих една такса за оценка. То не било толкова трудно да се направи разликата, гледайки отстрани конструкцията- щом всеки етаж има отделен елемент (панел), значи работата е ясна.
Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 01 Окт 2012, 10:05

ktv написа:... То не било толкова трудно да се направи разликата, гледайки отстрани конструкцията- щом всеки етаж има отделен елемент (панел), значи работата е ясна.

Фасадите и калканите на блока може да са панелни, но за носещата строителна конструкция не можеш да бъдеш сигурен. Какво значи "всеки етаж да си има отделен панел", това не го разбирам? Ами ако целият блок е "саниран" и фугите между панелите не се виждат?
Excellent! Steven is my name!

оптимист-неверник
Аватар
Кара: старо Е 34
Мечтае да кара: ново Е 34
Детайли за колата: най- добрата

Мнение от ktv » 01 Окт 2012, 21:20

Borymeckata написа:
ktv написа:... То не било толкова трудно да се направи разликата, гледайки отстрани конструкцията- щом всеки етаж има отделен елемент (панел), значи работата е ясна.

Фасадите и калканите на блока може да са панелни, но за носещата строителна конструкция не можеш да бъдеш сигурен. Какво значи "всеки етаж да си има отделен панел", това не го разбирам? Ами ако целият блок е "саниран" и фугите между панелите не се виждат?

При моя случай се виждаха отделните елементи и местата на съединяването им. Ако цялата конструкция беше санирана, можеше да ме заблудят собствениците. Да знаете и вие, че бл. 533 в Люлин е чист панел :mhihi:
Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от paxaH » 01 Окт 2012, 21:33

ktv написа:Фасадите и калканите на блока може да са панелни, но за носещата строителна конструкция не можеш да бъдеш сигурен. Какво значи "всеки етаж да си има отделен панел", това не го разбирам? Ами ако целият блок е "саниран" и фугите между панелите не се виждат?

http://www.youtube.com/watch?v=4ADmwLqexVE

Тук бегло се вижда как се изгражда панелна сграда.
Селото се оказа точно във града

Предишна

Назад към Извън Темата