Витоша отново гори!!!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Re: Витоша отново гори!!!

Мнение от N.Mihaylovski » 09 Окт 2012, 21:16

Виждам, че му се смеете на Екзотик, ама искам да ви светна, че пожарите са точно заради предстоящия ски сезон и като горят храстите чистят от тях защото машините не могат да тъпчат снега като има храсти трябва да е чисто, и поради факта че е природен парк сечта е забранена дори и на храсти, ама това май не го знаете, като гледам нищо не знаете а пишете глупости и се смеете на човека, който е доста по в час от вас, и май само вие сте за смях.
Моля не грамотните по тази тема да я пропуснат за да не се налага да чистя темата.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 09 Окт 2012, 22:59

N.Mihaylovski написа:Виждам, че му се смеете на Екзотик, ама искам да ви светна, че пожарите са точно заради предстоящия ски сезон и като горят храстите чистят от тях защото машините не могат да тъпчат снега като има храсти трябва да е чисто, и поради факта че е природен парк сечта е забранена дори и на храсти, ама това май не го знаете, като гледам нищо не знаете а пишете глупости и се смеете на човека, който е доста по в час от вас, и май само вие сте за смях.
Моля не грамотните по тази тема да я пропуснат за да не се налага да чистя темата.

И аз му се смях, та това сигурно се отнася и за мен. Искам да те попитам дали си сигурен в това с червеното...
И да, мисля, че съм грамотен по темата (иначе нямаше да взема страна). И да знам на какво се смея, понеже не съм си изградил мнението от вестници и статии на знайни и незнайни журналисти(които знаем как правят репортажите си), които да цитирам тук във форума, а там в гората и в планината. На мене ми беше весело за поголовната сеч дет предизвиква пожари, а сам ти написа, че едно храстче не може да се отсече там. Не искам да кажа, че някой не е драснал клечката за да си разчисти пистата. Дори е доста вероятно, ама самият израз "поголовна" сеч звучи малко как да ти кажа...несериозно И така... ;) :bchug:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exotique » 09 Окт 2012, 23:13

daddy_ написа:
N.Mihaylovski написа:Виждам, че му се смеете на Екзотик, ама искам да ви светна, че пожарите са точно заради предстоящия ски сезон и като горят храстите чистят от тях защото машините не могат да тъпчат снега като има храсти трябва да е чисто, и поради факта че е природен парк сечта е забранена дори и на храсти, ама това май не го знаете, като гледам нищо не знаете а пишете глупости и се смеете на човека, който е доста по в час от вас, и май само вие сте за смях.

И аз му се смях, та това сигурно се отнася и за мен. Искам да те попитам дали си сигурен в това с червеното...
И да, мисля, че съм грамотен по темата (иначе нямаше да взема страна). И да знам на какво се смея, понеже не съм си изградил мнението от вестници и статии на знайни и незнайни журналисти(които знаем как правят репортажите си), които да цитирам тук във форума, а там в гората и в планината. На мене ми беше весело за поголовната сеч дет предизвиква пожари, а сам ти написа, че едно храстче не може да се отсече там. Не искам да кажа, че някой не е драснал клечката за да си разчисти пистата. Дори е доста вероятно, ама самият израз "поголовна" сеч звучи малко как да ти кажа...несериозно И така... ;) :bchug:

Човек като е емоционален- случва се да сгреши с някой друг термин...Поголовна сеч....Ако погледнеш към "Меча Поляна" ще разбереш за какво става въпрос... Но май не си се качвал скоро на Витоша- и основният ти източник на информация са мас-медиите :winky:
А ако дори случаайно решиш или имаш смелостта да погледнеш към "Алеко" от балкона си- няма дори да е нужно да четеш и коментираш тук ;)
В момента огънят се разраства с пълна сила, ще бъдат необходими "доброволци" за справянето с огненият ад,сборният пункт е утре в 07,00 пред кметството в Бистрица, или на място пред хижа "Алеко".
Няма какво друго да кажа- освен - ЧЕСТИТА НОВА СКИ ПИСТА :ranting:
Последна промяна exotique на 09 Окт 2012, 23:15, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 09 Окт 2012, 23:14

Не ве не е, то е щото хората си праат пикник до романа...вторник, в тва убаво време...

Е30 Fanatic
Аватар

Мнение от N.Mihaylovski » 09 Окт 2012, 23:15

За сечта ще ти кажа, да там има сеч и думата поголовна е точно на място ще кажа и защо, горите около писта ЛАЛЕ и другите внезапно се разболя, само тази дето е там където може да има писти, и не се лекуваше дълги години говора за над 7 години, не мислете че от 2-3 години има идеи за писти и т,н, просто сега тези палежи са крайна мярка преди сезона, доста гора е изсечена санитарно заради болестите на дърветата, не се знае колко гора е дала фира покрай санитарната сеч, нещата са сложни, но е ясно едно искат да направа ски курорт с хубави писти, а в момента има 2 писти на витоша, което е крайно малко и сега си ги разширяват това е
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

ентусиаст
Аватар

Мнение от dan-dam » 09 Окт 2012, 23:23

exotique написа:Човек като е емоционален- случва се да сгреши с някой друг термин...Поголовна сеч....Ако погледнеш към "Меча Поляна" ще разбереш за какво става въпрос...Но май не си се качвал скоро на Витоша- и основният ти източник на информация са мас-медиите :winky:

А ако за последните 20 дена 7-8 съм бил на Витоша?
Мисля всички видяха на кой източника са "мас медиите"... Оффф нюз...
exotique написа:И отновно -днес, 09.10.2012 .....
http://offnews.bg/index.php/110020/heli ... a-obnovena

Спирам да пиша. И в старата тема се опитах да напиша някой неща, ама... Каквото такова. Живи и здрави и нищо лично към никого :bchug: :yes:
Последна промяна dan-dam на 10 Окт 2012, 1:04, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар

Мнение от dan-dam » 09 Окт 2012, 23:31

N.Mihaylovski написа:За сечта ще ти кажа, да там има сеч и думата поголовна е точно на място ще кажа и защо, горите около писта ЛАЛЕ и другите внезапно се разболя, само тази дето е там където може да има писти, и не се лекуваше дълги години говора за над 7 години, не мислете че от 2-3 години има идеи за писти и т,н, просто сега тези палежи са крайна мярка преди сезона, доста гора е изсечена санитарно заради болестите на дърветата, не се знае колко гора е дала фира покрай санитарната сеч, нещата са сложни, но е ясно едно искат да направа ски курорт с хубави писти, а в момента има 2 писти на витоша, което е крайно малко и сега си ги разширяват това е

А аз пък ти казвам, че едно дърво не е отсечено. Няма санитарна, няма отгледна, няма възобновителна сеч.
Ей тука нещо от "мас медиите", само дет отгоре стоят титли и имена на учени, които застават зад твърденията си, а не екип на никому неизвестен сайт. Пише кога се е разболяло, що не е лекувано, дали е трябвало да бъде лекувано и т.н.
Прочетете го, интерсно е. Аз когато трябва съм го чел. Ама кво знам аз. Нека си остана със заблудата. :bchug:
http://www.gorabg-magazine.info/old/smur4a_10_06.html

Е30 Fanatic
Аватар

Мнение от N.Mihaylovski » 09 Окт 2012, 23:47

daddy_ написа:
N.Mihaylovski написа:За сечта ще ти кажа, да там има сеч и думата поголовна е точно на място ще кажа и защо, горите около писта ЛАЛЕ и другите внезапно се разболя, само тази дето е там където може да има писти, и не се лекуваше дълги години говора за над 7 години, не мислете че от 2-3 години има идеи за писти и т,н, просто сега тези палежи са крайна мярка преди сезона, доста гора е изсечена санитарно заради болестите на дърветата, не се знае колко гора е дала фира покрай санитарната сеч, нещата са сложни, но е ясно едно искат да направа ски курорт с хубави писти, а в момента има 2 писти на витоша, което е крайно малко и сега си ги разширяват това е

А аз пък ти казвам, че едно дърво не е отсечено. Няма санитарна, няма отгледна, няма възобновителна сеч.
Ей тука нещо от "мас медиите", само дет отгоре стоят титли и имена на учени, които застават зад твърденията си, а не екип на никому неизвестен сайт. Пише кога се е разболяло, що не е лекувано, дали е трябвало да бъде лекувано и т.н.
Прочетете го, интерсно е. Аз когато трябва съм го чел. Ама кво знам аз. Нека си остана със заблудата. :bchug:

Прочетох текста, но не е нищо ново за мен, този текст за мен е НИЩО и за хората който имат идея кво става, и аз мога да дам некои лев на БАН и да ми напишат квото искам и т,н, но е странно как точно куроядите точно над ЛАЛЕ са се пренесли разбираш ли, или може да им е помогнато ;) и сега пожара се появи случайно, абе много случайни неща стават, бах тази случайност, иска ми се да понапиша още ама не е за писане по форумите

ентусиаст
Аватар

Мнение от dan-dam » 10 Окт 2012, 0:14

N.Mihaylovski написа:Прочетох текста, но не е нищо ново за мен, този текст за мен е НИЩО и за хората който имат идея кво става, и аз мога да дам некои лев на БАН и да ми напишат квото искам и т,н, но е странно как точно куроядите точно над ЛАЛЕ са се пренесли разбираш ли, или може да им е помогнато ;) и сега пожара се появи случайно, абе много случайни неща стават, бах тази случайност, иска ми се да понапиша още ама не е за писане по форумите

Този текст е нищо... :shock: Далеч по-трудно е да дадеш лев на журналист, от колкото в БАН, викаш. А ако занеш колко са големи
N.Mihaylovski написа: куроядите
:mhihi: сам ще си отговориш дали и възможно да им бъде помогнато. Абсурдни твърдения са това.
И пак ти казвам, че не твърдя, че пожарите са случайни, дори напротив. Минаха горещините, днес сутринта на Витоша имаше слана. Едва ли е случаен този пожар.
Ама дайте да не бистрим кой сече, как се разпространява типографа. Тва има кой. И не се съмнявайте в истинността на тази статия. Хората си разбират от работата. И точно за това твърдят, че е трябвало да има намеса след ветровала. Обаче, ако тогава е имало такава представете си какви щеше да са обвиненията. Щеше да се говори, че видиш ли изсякоха гората, взеха 20 000 куб.м дървесина щото могло да се появи няколко милиметрово бръмбарче и да съсипе стотици хектари вековен смърч... Колко абсурдно щеше да звучи тогава това наистина. Ама се случи и ни е пред очите. Ако обикновените хора не го бяха видели можеше ли някой да ги убеди, че изнасянето на дървесината ще предотврати еко катастрофа? Едва ли...

Е30 Fanatic
Аватар

Мнение от N.Mihaylovski » 10 Окт 2012, 0:42

daddy_ написа:
N.Mihaylovski написа:Прочетох текста, но не е нищо ново за мен, този текст за мен е НИЩО и за хората който имат идея кво става, и аз мога да дам некои лев на БАН и да ми напишат квото искам и т,н, но е странно как точно куроядите точно над ЛАЛЕ са се пренесли разбираш ли, или може да им е помогнато ;) и сега пожара се появи случайно, абе много случайни неща стават, бах тази случайност, иска ми се да понапиша още ама не е за писане по форумите

Този текст е нищо... :shock: Далеч по-трудно е да дадеш лев на журналист, от колкото в БАН, викаш. А ако занеш колко са големи
N.Mihaylovski написа: куроядите
:mhihi: сам ще си отговориш дали и възможно да им бъде помогнато. Абсурдни твърдения са това.
И пак ти казвам, че не твърдя, че пожарите са случайни, дори напротив. Минаха горещините, днес сутринта на Витоша имаше слана. Едва ли е случаен този пожар.
Ама дайте да не бистрим кой сече, как се разпространява типографа. Тва има кой. И не се съмнявайте в истинността на тази статия. Хората си разбират от работата. И точно за това твърдят, че е трябвало да има намеса след ветровала. Обаче, ако тогава е имало такава представете си какви щеше да са обвиненията. Щеше да се говори, че видиш ли изсякоха гората, взеха 20 000 куб.м дървесина щото могло да се появи няколко милиметрово бръмбарче и да съсипе стотици хектари вековен смърч... Колко абсурдно щеше да звучи тогава това наистина. Ама се случи и ни е пред очите. Ако обикновените хора не го бяха видели можеше ли някой да ги убеди, че изнасянето на дървесината ще предотврати еко катастрофа? Едва ли...

Кво ги дърви обикновенните хора сечта, те 90% не знаят за кво иде реч, за корояда се знаеше много одавна и можеше да се направи нещо, сега ще кажеш природен парк е нямаме право да се намесваме квото стнтанетакова, ама що точно на лале стана бахти случайността, за пожарите много ясно случайни неща няма, а за кво щело да стане не знам ама знаеш ли че под алеко в дясно има комплекс от 4-5 къщи в гората ? та да не говориме кои кво ще каже важно е кой ккаво иска да направи другото е въпрос на пари ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exotique » 10 Окт 2012, 0:46

daddy_ написа:

Всички сме били свидетели на смерча през 2001 година, който се пренесе от Ветровала към Меча Поляна и х.Академик. В момента в района на х.Момина Скала има сериозни ерозионни проблеми-които се дължат основно на продължителната суша тази година.И там-доста дървета са нападали и изсъхнали- но това е в процес на естествени процеси.Онсовното огнище на короядияте в местността "Ветровала" вече е минало-дори има ново израстнала растителност на мястото на унищожените дървета преди 11 години дървета.Случаят с есенните пожари на Витоша тази година според мен няма АБСОЛЮТНО нищо общо с короядите.Да, там има доста засегната гора, която поради законова невъзможност да бъде събрана и изнесена от резервата- оп-пожар.Ако приемем,че си прав за санитарната сеч-то защо тя не е била направена преди 10 години-ами точно сега, година след спирането на всички лифтове и влекове от концесионера на планината?!?
:bchug:

ентусиаст
Аватар

Мнение от dan-dam » 10 Окт 2012, 1:01

N.Mihaylovski написа:Кво ги дърви обикновенните хора сечта, те 90% не знаят за кво иде реч, за корояда се знаеше много одавна и можеше да се направи нещо, сега ще кажеш природен парк е нямаме право да се намесваме квото стнтанетакова, ама що точно на лале стана бахти случайността, за пожарите много ясно случайни неща няма, а за кво щело да стане не знам ама знаеш ли че под алеко в дясно има комплекс от 4-5 къщи в гората ? та да не говориме кои кво ще каже важно е кой ккаво иска да направи другото е въпрос на пари ;)

Вярвай, че ги интересува хората. Така както тебе и мене пожара, така и тях ги интересува ако се изнесе голямо количество дървесина от природен парк с аргумент, че ще стане така както стана. Никой нямаше да повярва, а щеше да гледат гол баир, да цъкат с език и да псуват. И да, няма да се намесваме... нали това е идеята на ПП- всичко да се развива по естествен път. Първо ще се настанят пионерни видове. Широколистни, с леки семена, които се разнасят лесно от вятъра и лесно поникват (като трепетликата). Но след години, може би стотици там пак ще има смърч. Защото природата така е решила.

exotique написа:...

Сигурен ли си, че в момента се сече на Витоша? Или, че се е водила сеч когато и да е. Не мога да твърдя на 100%, но 99 съм сигурен, че не е сечено нито преди 10 години, нито сега.

Е30 Fanatic
Аватар

Мнение от N.Mihaylovski » 10 Окт 2012, 13:49

daddy_ написа:
N.Mihaylovski написа:Кво ги дърви обикновенните хора сечта, те 90% не знаят за кво иде реч, за корояда се знаеше много одавна и можеше да се направи нещо, сега ще кажеш природен парк е нямаме право да се намесваме квото стнтанетакова, ама що точно на лале стана бахти случайността, за пожарите много ясно случайни неща няма, а за кво щело да стане не знам ама знаеш ли че под алеко в дясно има комплекс от 4-5 къщи в гората ? та да не говориме кои кво ще каже важно е кой ккаво иска да направи другото е въпрос на пари ;)

Вярвай, че ги интересува хората. Така както тебе и мене пожара, така и тях ги интересува ако се изнесе голямо количество дървесина от природен парк с аргумент, че ще стане така както стана. Никой нямаше да повярва, а щеше да гледат гол баир, да цъкат с език и да псуват. И да, няма да се намесваме... нали това е идеята на ПП- всичко да се развива по естествен път. Първо ще се настанят пионерни видове. Широколистни, с леки семена, които се разнасят лесно от вятъра и лесно поникват (като трепетликата). Но след години, може би стотици там пак ще има смърч. Защото природата така е решила.

exotique написа:...

Сигурен ли си, че в момента се сече на Витоша? Или, че се е водила сеч когато и да е. Не мога да твърдя на 100%, но 99 съм сигурен, че не е сечено нито преди 10 години, нито сега.

Така един път не трябва да се пипа нищо щото е природен парк и да оставим всичко на природата, в следващия момент точно на лале идва кУрояда и те решават че треа да има санитарна сеч, ти ми кажи как ти звучи това всичкото ? На мен ми звучи така, като има кУрояд някъде казват природен парк не трябва да се месим, ама като кУрояда яде лалето казват аааа треа да изсечем всичко, тва е санитарна сеч, щото рак трака не може да гази върху трупите ;)
За сеч аз знам лично над 7 места където обикновенните хора не ходят и няма как да го видят, а медиите снимат само това което им се кажа сещате се ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от dan-dam » 10 Окт 2012, 14:47

Кои са "те" и къде е сечено? Едно дърво да се отсече в парк и сигурно се пишат кофи с мастило. Камо ли да се води сеч. Сеч не е водена. Аз оставам с убеждението, че на ветровала викате сеч...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exotique » 10 Окт 2012, 15:31

daddy_ написа:Кои са "те" и къде е сечено? Едно дърво да се отсече в парк и сигурно се пишат кофи с мастило. Камо ли да се води сеч. Сеч не е водена. Аз оставам с убеждението, че на ветровала викате сеч...

:ahah:
Пич, поразходи се малко по витоша- по местностите които засегнати от пожара, и тогава говори...Ти с това завършено образование ми се струва че не си стъпвал извън туристическите пътеки по планините :mhihi:
Нищо лично- ма верно се поразходи и разгледай добре пораженията по планината от последните 2 седмици :!:
Само по пътя на горе ще ти стане ясно за какво става въпрос :!:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата