Консултация по банков въпрос

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Консултация по банков въпрос

Мнение от michev » 09 Окт 2012, 12:36

Проблема се състои в следното - съпругата ми има кредит в банка ДСК, по време на теглене на кредита работи в Глобул, като работодателят и ползва /респективно служителите/ преференциална лихва.Супругата ми в момента е на друга работа и от банката вдигат двойно лихвеният процент.Въпросът ми е мога ли законово да направя нещо по въпроса.
only rear wheel drive

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Re: Консултация по банков въпрос

Мнение от Е.Димитров » 09 Окт 2012, 12:49

Има такова право,но до колкото знам ,в момента съпругата ти може да ги съди,защото има доста такива дела към банките и се печелят от клиентите.
В момента вкараха закон,или е проекто закон,в който не могат да ти вдигнат лихвата,ако нямат писмено становище и основателна причина да го направят.
Най-добре е съпругата да отиде там от където е изтеглила кредита и да разговаря с паразита ,дето се води някакъв шеф,за връщане на старите условия,защото ще заведе дело и ще направи публичност на казуса,както и че ще се обърне към Омбуцмана на Републиката и КЗП.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 09 Окт 2012, 13:17

Да де, ама в договора си пише(с възможно хай-малкия шрифт), че условията важат докато си при определения работодател. Поне така беше при мен. Ама чак двойно лихвата......Радвам се че вече не съм при ДСК.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 09 Окт 2012, 13:59

Ами от 7,5 на 15 процента, тъкмо двойно си е :banghead: , зора ми е да устискам до декември и ще разкарам кредита там, ама ако мога да им мина отзаде няма да е лошо, при това те вдигнаха преди време лихвата дори и когото жената не бе сменила работата.
only rear wheel drive

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Мнение от Georgieff » 09 Окт 2012, 14:36

Първо и най-важно - не отивайте в банката да разговаряте с когото и да е!
От преди една седмица влязоха в сила едни препоръки на Комисията за Защита на Потребителите, от които банките не са особено щастливи и при първия удобен случай ще ви предложат да подпишете един "анекс" и после вече нямате шанс да направите каквото и да е. Мои приятели изгоряха по този начин.

Второ, събирате си всичките документи по кредита - договора, разпечатка от вноските - старите и новите и каквито други документи имате за него и отивате на консултация с адвокат. Договорите с банките масово са написани юридически несъстоятелно, често противоречат на закони и по тази причина има много спечелени дела от клиенти срещу банки.

В момента съм в подобна на вашата ситуация (следваща фаза) и тези неща ти ги казвам от личен опит. Ако имаш нужда от повече информация пиши на лично.
По въпроса с вдигането на лихвите от банките има много информация в нета, по разбираеми причини не е във вестниците.

Препоръките на КЗП важат отсега нататък, тоест парите банката само заради препоръките на КЗП, или някакъв там проектозакон, няма да ви върне!
Touring & windsurf club

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от michev » 09 Окт 2012, 14:55

Ами те днес са я изненадали, до миналия месец нямаше проблем, та не назад във времето търся пари.
only rear wheel drive

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 09 Окт 2012, 15:33

Е.Димитров написа: ще се обърне към Омбуцмана

Към кого викаш? :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Doberman_vas » 09 Окт 2012, 16:13

blacksapphire написа:

А ти като си тарикат, що не помогнеш или вие чси-тата без пари не помагате :kuku: :kuku: - лешояди
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 09 Окт 2012, 16:33

Doberman_vas написа:
blacksapphire написа:

А ти като си тарикат, що не помогнеш или вие чси-тата без пари не помагате :kuku: :kuku: - лешояди

:OT:
Колега,много го величаеш ,това момченце не е чси,той е писарушка при чси то и онзи вместо заплата му дава да му паркира колата и му плаща наема на жилището.

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 09 Окт 2012, 18:08

Нищо не можеш да направиш.Аз самия съм в такова положение.Разликата е че съм в друга банка дето е дъщерна на едни италиански банки ;) .Преди няколко месеца отново ми вдигнаха лихвата и вече е почти с 6 процента над това което беше първоначално.При положение че първоначално разсрочих кредита за да ми е по лесно да плащам по малката вноска,след вдигане на лихвите почти стигна първоначалната такава.Добре че нямам много още,че и сумата не беше от малките.Това е цената която плащаме всички за тези 10 милиарда лоши кредити-банките си ги избиват чрез нас коректно плащащите.А с промените които предлага оня нещастник алчен с арменското име дето все е топ ъф дъ банкерс в България съвсем ще се оака положението.
Верен е оня израз:Светът е в това положение не защото не може да изхрани бедните,а защото все не могат да бъдат наядени богатите.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 09 Окт 2012, 18:46

Както посъветва Georgieff , аз също смятам, че трябва да се консултираш с адвокат. Не съм съгласен обаче с него, че договорите са написани неграмотно от правна гледна точка, а напротив. Дори съм 90% сигурен, че е упоменато в договора, че лихвата би се променила със смяната на местоработата, след като е преференциална.
Бих посъветвал колегата да прочете хубаво договора, защото в много договори с банки е упоменато също така, че при завеждане на дело срещу банката, кредитът става предсрочно изискуем.
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Скъпо Е30 Кабрио

Мнение от Valio23 » 09 Окт 2012, 20:06

Колега, почти всички кредитоплучатели в БГ сме на тоя хал. Подписваш на едни условия и месечна вноска.............след 2-3 месеца изведнъж вноската ти се е увеличила :nono: . Има групи във фейсбук, за различните банки. Аз лично членувам при "феновете" на пощенска :mhihi:
На кратко ситуацията е, че банките имат право да се бъзикат с кредитопучатя ЗАКОННО.
Решенията на проблема накратко са ти:
1. Адвокат - ако открие сериозен пропуск в договора - банката кляка и въпроса се решава тихо
2. Адвокат - ако банката си е изпекла условията - дела до безкрай с неясен край
3. Рефинансисране на задължението от друга банка на по-ниска лихва и фиксиран лихвен процент за периода, в който смяташ че ще погасиш задължението
4. Повече никога.........ама никога не взимаш кредит, освен ако не ти е 100% належащо :help:

Успех и пиши за развитието.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Astra j 1.4 t

Мнение от b.bonev » 09 Окт 2012, 22:27

Нищо не може да се направи в случая Колега. Имам позната която работи в Булбанк и наскоро тегли ипотечен кредит от същата банка и като служител и бяха дали много ниска лихва по заема, обаче тя може да се ползва от нея САМО докато е служител. В случай, че напусне ще и доначислят лихвата като на обикновен гражданин. Това е.
"Не Русия е проблемът на света в момента. Проблем са самозабравили се бездушни хора, които управляват Запада. Утре ще измислят още нещо. Това са някакви "зомбита", които само се стремят да рушат. Не знам до кога ще е възможно Русия да ги възпира, дори с цената на самоунищожение. Но ще направим каквото можем..."- завърши Путин.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Мнение от Georgieff » 10 Окт 2012, 10:21

Nasko_ написа:Както посъветва Georgieff , аз също смятам, че трябва да се консултираш с адвокат. Не съм съгласен обаче с него, че договорите са написани неграмотно от правна гледна точка, а напротив. Дори съм 90% сигурен, че е упоменато в договора, че лихвата би се променила със смяната на местоработата, след като е преференциална.
Бих посъветвал колегата да прочете хубаво договора, защото в много договори с банки е упоменато също така, че при завеждане на дело срещу банката, кредитът става предсрочно изискуем.

Можеш ли отнякъде да намериш подобен договор - може и да е само формуляр или пък само "Общи условия". Съвсем сериозно питам - има едни хора, на които ще им е мнооооого интересно да го проучат и да си поговорят после с банката. Подобно условие противоречи също поне на един закон, затова ми е интересно. Да не говорим, че човекът, подписал се под подобен договор има едно сравнително лесно за спечелване дело.

За колегите, които си мислят, че на банките договорите са много изрядни, да си отворят сайта на КЗП:
http://kzp.bg/index.php?mode=viewd&grou ... nt_id=4809
Там е написано следното:
• Без изчерпателно посочване на обективни критерии банките въвеждат възможност да променят лихвения процент по договорите за потребителски и ипотечни кредити (примери: при съществени промени в действащите пазарни нива и конюктура; при съществени промени в икономическата ситуация в страната или чужбина и/или промени в българското законодателство; по преценка на банката във всеки един момент и др.)
Неравноправна клауза по смисъла на чл.143, т.13, предложение 2 от ЗЗП, тъй като „предоставя изключително право на банката да тълкува клаузите на договора”

• Определят се лихви за забава за просрочени вноски при потребителските и ипотечните кредити, несъобразени със съществуващата нормативна уредба (примери: върху непогасените в срок суми за времето за забавата се начислява обезщетение за забава в размер на договорената лихва плюс надбавка от 10% годишно.)
Неравноправна клауза по смисъла на чл.143, т.2 от ЗЗП, тъй като „изключва или ограничава правата на потребителя, произтичащи от закон по отношение на банката при пълно или частично неизпълнение или неточно изпълнение на договорни задължения” във връзка с чл. 33, ал.1 от ЗПК (за потребителски кредити) и чл.86, ал.2 от ЗЗД (за ипотечни кредити).

В момента неравноправните клаузи се обявяват масово за нищожни от съда. Просто трябва да се заведе дело.
Мога да ви покажа и съдебно решение в този смисъл. А най-забавното беше, че банките изпращаха хората, писали договорите, да защитават банката в съда. Можете да се досетите за резултата от делото.
Touring & windsurf club

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от michev » 10 Окт 2012, 12:33

Явно има шанс при това положение, ще се консултирам с адвокат, а се чудя дали да не пиша и на господари на ефира примерно.
only rear wheel drive

Следваща

Назад към Извън Темата