Ипотечен кредит - въпроси

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар

Re: Ипотечен кредит - въпроси

Мнение от F3P » 11 Окт 2012, 16:39

xpl0d написа:Аз бих...

Нищо лично, ама добре, че не си шеф на банка- досега да е фалирала 17 пъти :mhihi:

Ти гледаш нещата от твоята камбанария- на човек без кредити и с добри доходи. Тоест- заслужаваш доверие и що да не ти дадат едни 100 бона. Ама банката е виждала хиляди като теб дето после го закъсват яко и няма желание пак да поема рисковете- затова ти го набиват с условия и гаранции.

deyan-enchev написа:Аз препоръчвам като % от нетните ти доходи вноската по кредита да ти е максимум 30%.

...

По-скоро бих заложил на 25%, че разходите винаги растат по-бързо от заплатата. Една жена и/или дете са направо убийци на предварителните планове и сметки :winky:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 11 Окт 2012, 16:55

xpl0d написа:Пак не виждам каква е драмата. Сам съм, т.е. ни дети, ни коти дето се казва. Задължения към никого, за нищо нямам. Кредити никакви нямам. Ориентировъчната вноска при текущите условия на повечето банки при 100% финансиране е около 50% от нетната ми заплата. Предостатъчна остатъчна за мен сума по всички параграфи. Реално никакъв проблем. Тва допълнително обезпечаване било като ипотекиране, поръчители и т.н. са само излишни нерви и стрес. И за мен и за поръчители.

Колега, преди 10г. по твоята логика брах немалко ядове... Имота не беше основен за живеене и парите имаха друго предназначение, но логиката ми се стори желязна. Обаче тука нещата стават грозни много бързо, та изкарах един тежък период от 2г. и нещо. Не бъди самонадеян като се подписваш под документи, които те обвързват за 10г. напред. Днес вноската е 50% от дохода ти, утре може да е 101% от него. Банката това го знае и ако реши да поеме такъв риск с теб, ще ти го изкара през носа. Това че си сам дори е минус, тъй като съпругата може да е съ-кредитоискател, така се намалява риска и е по-вероятно да ти дадат по-висок процент от стойността на имота. Дори хипотетично да ти дадат 100% от кредита, то ще е по оценка на банката, не покупна цена. А оценителите не са много склонни да завишават оценките си.
Never mistake motion for action...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Окт 2012, 17:40

банка в българия която да ти даде такива условия няма.

в америка има, но фиксираната лихва на такъв заем не искаш и да я знаеш (в най-добрия случай в момента ще е 7-8% за 30 години). да зная, че в бг 7-8% лихва за ипотека е приемлива но за такава в америка ще съдят банката за "хищнически практики по даване на заеми"

най-доброто решение е да събереш пари за капаро (10-20%) и да се пуснеш така.

сега в момента си сам, правиш добри пари за българия и морето ти е до колене. след 5 години може да имаш съпруга която да гледа 2 деца и да трябва да изхранваш семейство... и нещата стават съвсем различни. както казаха- банката това го знае.

за да получиш кредит с добри условия (които в бг поне за моя финансов мозък е несъществуващо понятие) трябва да заложиш нещо свое за да имаш мотивация да го плащаш. те банките верно се дънят ама няма да си нито първия нито последния дето ще ги завлече като утре се случи нещо и ипотеката ти дойде нанагорно всеки месец.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Скъпо Е30 Кабрио

Мнение от Valio23 » 11 Окт 2012, 21:17

В постовете горе е цялата истина...........личен опит. За дългосрочно "женене" трябва да предвидиш риска, който сега ти е смешен.
По принцип за ипотечно кредитиране златно правило е 30% от доходите и във валутата, в която са ти доходите.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е65 745d
Мечтае да кара: Мотор с Кош!
Детайли за колата: Огин!

Мнение от sambeto » 11 Окт 2012, 21:42

Колегите по нагоре са ти казали,че вариант да има банка в България която да ти изпълни условията няма.Компромис с някоя от точките трябва да направиш.
Вече 5 години съм по тия банки,че си взех още един апартамент.Преди няколко месеца рефинансирах в друга банка.
Обиколих всички банки във Варна,сравнявах,гледах и т.н.
Едно ще ти кажа,НЕ вземай какъвто и да е кредит от Пощенска банка !!!
Там са най най най големите мошеници,оправдават се,изкарват те идиот,нахлупиха ми незнам колко таксички за всеки документ който ми беше необходим......ама не ми се влиза в подробности :ranting:
Реклама на банката в която съм сега няма да правя,само ще ти кажа следното:
Месечна вноска в Пощенска банка за 20 години = 560 лева
Месечна вноска в другата банка за 20 години за същата главница = 440 лева
Изводите си ги прави ти,ако искаш на л.с. ще ти кажа коя е банката :wave:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 11 Окт 2012, 22:27

Пропуснахте един основен момент при ипотеките за България. Ако след време се окажеш неплатежоспособен и през това време имотът се е обезценил, банката не само ще ти го прибере, но и ще те осъди да изплатиш разликата между моментната цена на жилището и стойността на остатъка от кредита. 100% финансиране.......Какъв е проблема. Завишена оценка на имота, заедно с ипотечния кредит ти отпускат и потребителски за ремонт, както стана при мен, заедно с кредита ти правят и златна кредитна карта със сумата за първоначалната вноска. Имаше една реклама с текст "просто попитай" . Естествено ти съдират кожата с тия врътки, но всичко е според зависи :lol: Почти без средства, с невероятни въртели и известна доза връзки и рушвети, изтеглих кредит и си купих къщата в която живея сега. Две години гризах дървото, защото всичките ни доходи отиваха по кредита. След това облагородиха района, построиха някой и друг супермаркет, асфалти, тротоари, през годините цените на имотите се повишиха, после спаднаха драстично, но в момента къщата ми е 4 пъти по-скъпа от деня в който я купих. Доходите на семейството ми са три пъти по-виски от момента в който теглихме кредита, така че от време на време се сещам, че го имам. Мога и да го изплатя на куп ако събера едни пари, но съм българин и животът е кратък и ме тегли на простотия и нямам грам мозък в главата си и не мисля за бъдещето и съм много глупав. Та вместо да си изплатя ипотеката си купих три коли и един жиб(ама не черен), 5 плазми(абе май бяха ЛЕД :lol: ), два гардероба с дрехи и обиколихме Европа със семейството ми като екскурзианти. Та няма нищо лошо в ипотеките, кредитите и лизингите. Даже според мен те стимулират да се развиваш и по-бързо да си намериш работа ако те съкратят или ти се скапе бизнеса. А и трупаш кредитна история, което е много важно, макар и не както в Америка, но нещата вървят на там.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: f30 340i xdrive MPPSK | e36 316i

Мнение от raduslaf » 11 Окт 2012, 22:50

ukelichko написа:Пропуснахте един основен момент при ипотеките за България. Ако след време се окажеш неплатежоспособен и през това време имотът се е обезценил, банката не само ще ти го прибере, но и ще те осъди да изплатиш разликата между моментната цена на жилището и стойността на остатъка от кредита.

Колега, това не е само в България, а в целия свят. Нормално е банката да търси това, което е дала с лихвите. Ипотеката не значи, че като ти продадат жилището и край - издължил си се.

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 12 Окт 2012, 0:49

xpl0d написа:
Аз бих дал. Дали ще е 80-90 или 100% аз лично разлика не намирам. Малко по-голяма сума, тва е. Така или иначе банките имат супер обезпечение - имота е реално техен докато не го изплатиш, лапат големите лихви, лапат от застраховка живот, ако стане нещо с теб. Какъв да е проблема със 100% финансиране без залози и гаранти пак казвам, аз лично не мога да си обясня, освен с факта, че е узаконена врътка на банките за повече пари, нищо друго.

Требва да ги задължат банките да лепят на рекламите за ипотечни кредити некролози като на цигарите :mhihi:
А разликата във финансирането всъщност е огромна. На първо време, тея 20-30% дето ги изискват собствено финансирането, е да докажеш , че си платежоспособен. А и да ти светне на теб самия лампичката , че ако ги нямаш тея пари, може би не е много удачно да кълвеш на въдичката ...

Относно обезпечението, нещата хич не стоят толкова просто. Много хора не са наясно въобще как работи самата банкова система. Давам един хипотетичен пример. Отпускат ти 100к за имот дето струва 100к, демек финансират те на 100%. Хубаво, ама след 2 месеца те съкращават примерно, не можеш да си намериш нова работа, съответно не си плащаш вноските. Когато си просрочиш кредита 180 дена, банката дето ти го е отпуснала е длъжна да задели провизии в размер на 100% от кредита дето ти го е дала. Демек - първо са назад едни 100к дето са ти ги дали, и второ са назад още едни 100к, дето требва да ги блокират в БНБ /идеята на това нещо е да се гарантира стабилността на банковата система. Много хора, подведени от мас медийте, си мислят, че сигурността на банковата система се гарантира от фонда за гарантиране на депозитите .... което е меко казано смешно, предвид какви пари има в него/ И тъй банката вече е 200к назад. Трябва да ти продаде имота, за да си възстанови загубите. Тука се почва ново вътрене от тяхна страна - нотариуси, адвокати, съдебни изпълнители, държавни такси - грубо може да стигнат и 10% от стойността на имота. Пускат го на търг и ... няма купувачи, банката е назад 210к. Тогава, за да не са съвсем капо правят следната врътка - продават ти имота на свързано с банката дружество на цена по тяхно усмотрение. Цената със сигурност ще е по-ниска от реалната, а колко точно - въпрос на шанс. Примерно ако го продадат за 80к, то тогава ще трябва да им седат провизирани само 20к , докато ти не си платиш разликата до 100те, плюс всичките таксички разбира се . Със застраховките е същото - повечето банки, си имат застрахователни дружества , ако се опре до нея, пак требва да си бръкнат в собствения джоб. Та още ли мислиш, че банките имат супер обезпечение ;) ?
Не Мы такие, Жизнь такая

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 12 Окт 2012, 1:14

xpl0d написа:
Аз бих дал. Дали ще е 80-90 или 100% аз лично разлика не намирам. Малко по-голяма сума, тва е. Така или иначе банките имат супер обезпечение - имота е реално техен докато не го изплатиш, лапат големите лихви, лапат от застраховка живот, ако стане нещо с теб. Какъв да е проблема със 100% финансиране без залози и гаранти пак казвам, аз лично не мога да си обясня, освен с факта, че е узаконена врътка на банките за повече пари, нищо друго.

От твоята гледна точка е така :) Но, ако банката искаше да вкарва пари в имоти, щеше да го прави без ти да си в цялата схема.
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

Аватар

Мнение от Хаос » 12 Окт 2012, 1:34

познат си купи наскоро така имот
тегли потребителски за самоучастие в ипотечния (от същата банка)
тегли ипотечен за цялата стойност на имота мисля без други обезпечения
мкб юнион
не им правя реклама, смятам, че банките са голямо зло
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 525i M54 Е91 320i N43 600RR

Мнение от apexs » 12 Окт 2012, 8:40

Банката не е зло ами ... не знам как да се нарече :)
И аз мисля, че без едни 20-30% от искана сума няма смисъл. Вноските ще са доста високи. За сумата която аз искам минималната вноска ми е 680 лв. ( като аз имам тези %) .
Едно от другите ми условия бе да може да се продава имота свободно по всяко време.
Задължително заделени пари за вноски година напред + застраховка за оставане без работа за година .Без % при предсрочно погасяване.
Банките са доста кофти ...но според мен е по кофти да се дават пари за квартира в която няма нищо твое .. а и не може да има.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Doberman_vas » 15 Окт 2012, 9:36

Стига сте му писали за женене, деца ала бала, пича може да е г*й, и да няма шанс за такива разходи :mhihi: :mhihi:
колега, мисли внимателно и изчакай зимата да мине :yes:
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 16 Окт 2012, 5:54

xpl0d написа:Оглеждам се за ипотечен кредит с малко по-особени изисквания, а именно:
- до 100% финансиране
- фиксирана лихва за целия период, т.е. не тази година 5, другата 7, по-другата 10%
- без поръчители и допълнително обезпечаване, като ипотекиране на 2-ри имот, коли и т.н.
- без промяна в лихвата при смяна на месторабота
- без такси за разглеждане, различните проценти такса отпускане - 1, 2% еднократно при отпускане на кредита къде са и т.н.

Та има ли изобщо банка в България отпускаща кредити с подобни условия? Как седи въпроса с теглене на подобен ипотечен кредит от чужбина(ЕС)?

Tова може и да се уреди, но лихвата ще е 15-20% и +, сумата ще е ограничена и ще трябва да докажеш доходи в последните 5-10 години. Отделно срокът ще е не повече от 10 години и определено няма да ти хареса.

Предишна

Назад към Извън Темата