помощ за Swich
Модератор: Общи модератори
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
помощ за Swich
Знам, че някои от вас се занимават доста активно с тези неща, а аз съм неук в тази област и за това реших да попитам.
Какъв суич да си купя във връзка с разширяването на домашната ми мрежа? Марка, цена ... за предпочитане on-line магазин
Кое е по-добре - да преместя рутера в началото на интернета/изисква доста работа / и от там да тръгне за всички компютри без да ползвам суич или да запазя сегашното положение като в края на един от кабелите сложа въпросния суич и свържа още два компютъра и един принтер?
Какъв суич да си купя във връзка с разширяването на домашната ми мрежа? Марка, цена ... за предпочитане on-line магазин
Кое е по-добре - да преместя рутера в началото на интернета/изисква доста работа / и от там да тръгне за всички компютри без да ползвам суич или да запазя сегашното положение като в края на един от кабелите сложа въпросния суич и свържа още два компютъра и един принтер?
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Това дето ти е рутер от тия с 5 порта, 4 локални и един към доставчика ти ли е ? Ако е така бодвай switch-a на някой от кабелите на тия 4 локалнии портове, в switch-a това дето е било в тоя кабел и новите неща и сичко трябва да ти е ОК
Последна промяна zAcK на 28 Юли 2006, 9:54, променена общо 1 път
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- b2
- старши ентусиаст
-
- Кара: F15 X5; F10 M5 Stage 2
Re: помощ за Swich
© написа:Знам, че някои от вас се занимават доста активно с тези неща, а аз съм неук в тази област и за това реших да попитам.
Определено по-добрия вариянт е рутера ти е да е най-отвън на твоята импровизирана мрежа

Dark Side of the Force is а pathway to many abilities some considered to be unnatural.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Ако си сложиш всичко (без кабела към доставчика) на тия отделните 4 порта почти е сигурно, че няма да се виждат. По принцип тия рутери ти крият адресите (правят NAT). Най-просто обяснено ти виждаш навън ама навътре не те виждат
Като огледално стъкло
Само трябва да видиш как ще си настроиш адресите, ама тия рутерчета имат по подразбиране пунат сървър на тях, който раздава адреси. Ако има нещо проблем пиши пък ние ще обясняваме
Кажи си модела на рутера да ти обясня какво и как

Само трябва да видиш как ще си настроиш адресите, ама тия рутерчета имат по подразбиране пунат сървър на тях, който раздава адреси. Ако има нещо проблем пиши пък ние ще обясняваме

zAcK написа:Ако си сложиш всичко (без кабела към доставчика) на тия отделните 4 порта почти е сигурно, че няма да се виждат. По принцип тия рутери ти крият адресите (правят NAT). Най-просто обяснено ти виждаш навън ама навътре не те виждатКато огледално стъкло
![]()
Само трябва да видиш как ще си настроиш адресите, ама тия рутерчета имат по подразбиране пунат сървър на тях, който раздава адреси. Ако има нещо проблем пиши пък ние ще обясняваме![]()
![]()
Бате, всички рутери ли според теб са НАТ-нати???
жена и кола не въртят ли задница, не ми ги фали...

отново не разбрах
ако схемата е такава - на външинят порт кабела от доставчика, на двата локални два компютъра и принтер, на третия суич и след него още два компютъра и принтер? Какво ще се вижда от външната мрежа на доставчика ми?
Рутера ми е куче марка, но за сега вършеше работа Qubs или нещо такова

ако схемата е такава - на външинят порт кабела от доставчика, на двата локални два компютъра и принтер, на третия суич и след него още два компютъра и принтер? Какво ще се вижда от външната мрежа на доставчика ми?
Рутера ми е куче марка, но за сега вършеше работа Qubs или нещо такова
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
sieg написа:
Естествено, че не. Ама тия за по 40 лв. парчето повечето по default си идват така.
Айде само и ти да не ме ебаваш, а

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
Дай си ICQ-то и ще ти обясня, че пак ме налазиха някакви разбирачи и ще се скараме и после ще ме гонят от форума

zAcK написа:sieg написа:
Естествено, че не. Ама тия за по 40 лв. парчето повечето по default си идват така.
Айде само и ти да не ме ебаваш, а. Последното нещо, което пусках беше 10Gbps DWDM връзка м/у Париж и Женева на Interoute. Така че разбирам повече от тебе надявам се от Routing и комуникации и не ме ебавай, че виж какво ме направиха в Е34 подфорума за някво въздушно съпротивление.
Не с лошо! Не съм те ебавал аз, че да ми се сърдиш на мен. Освен това, ми е много интересно как разбра, че разбираш повече от мен. Аз нямам претенции, ама някак си на този компютър можеше да седи колегата до мен, а той в момента човърка най-скъпия рутер в България - 700к в зелено. Такъв няма къде да видиш освен при мен.

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
Извинявай ама нещо съм ядосан. А кажи точно какъв е рутера да видим дали е най скъпия, че ми стана интересно. Пък и може някой друг да си е купил някъф за 500 000 дето е с 50% дискаунт и ей ти 1 000 000

zAcK написа:Извинявай ама нещо съм ядосан. А кажи точно какъв е рутера да видим дали е най скъпия, че ми стана интересно
честно казано и аз не знам... обясняваха ми че прехвърля от всичко на всичко с всякакви интерфейси и незнам си какво още, вече не е в моята стая иначе щях да ти изкопирам серийния номер на модела, че на мене не ми говореше нищо... но колегата каза, че това е 700к с интерфейсните карти които са му набодени... 5 човека го местехме...

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
Може да я заключваш. Обяснено е вече

айде и аз да се изкажа неподготвен и пак ша я заключа
така без да ни казваш къв ти е рутера- нищо не е ясно. може да прави нат, а може и да прави пат, а може и да е директ-конект... също може и да файъруол, а може и да не е. от там - може да е стейтфул файъруол, може и да не е.
ако ти прави нат (или по-вероятно е да прави пат), това не значи че си защитен- просто външните адреси са различни от вътрешните но не е задължително да има филтриране на трафика. особено ако няма файъруол или има но не е стейтфул.
ако има филтриране на трафика трябва да се видят какви са правилата на филтриране- щото повечето по дефоулт са "разреши всеки трафик от всеки източник до всеки приемник" - демек широко отворено... и ако е така- трябва да се напишат правила за "забрани всичко", "разреши само това и това"... изискват се некви познания..
при твоя случай, освен ако имаш повече машини на локалната ти мрежа от колкото "вътрешни" портове на рутерчето - само тогава има смисъл да закачаш суитч или хъб..
но повикай някои които ги разбира нещата да ти погледне рутера колко е интелигентен и дали те пази и разбира от лейър3 и нагоре или е глупав и разбира само от лейър2...
а тез неща ги прочетох в една книжка..

така без да ни казваш къв ти е рутера- нищо не е ясно. може да прави нат, а може и да прави пат, а може и да е директ-конект... също може и да файъруол, а може и да не е. от там - може да е стейтфул файъруол, може и да не е.
ако ти прави нат (или по-вероятно е да прави пат), това не значи че си защитен- просто външните адреси са различни от вътрешните но не е задължително да има филтриране на трафика. особено ако няма файъруол или има но не е стейтфул.
ако има филтриране на трафика трябва да се видят какви са правилата на филтриране- щото повечето по дефоулт са "разреши всеки трафик от всеки източник до всеки приемник" - демек широко отворено... и ако е така- трябва да се напишат правила за "забрани всичко", "разреши само това и това"... изискват се некви познания..
при твоя случай, освен ако имаш повече машини на локалната ти мрежа от колкото "вътрешни" портове на рутерчето - само тогава има смисъл да закачаш суитч или хъб..
но повикай някои които ги разбира нещата да ти погледне рутера колко е интелигентен и дали те пази и разбира от лейър3 и нагоре или е глупав и разбира само от лейър2...
а тез неща ги прочетох в една книжка..

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2