Нерегистрирани коли в данъчното

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 316, е36 328, ф30 335, ф32 428
Мечтае да кара: и да му е спокойно

Re: Нерегистрирани коли в данъчното

Мнение от Babuna » 19 Окт 2012, 9:24

По повод калкулирането на данъка за МПС - това вероятно е една от най-некадърните системи.

Стойността на данък се определя по следните критерии - мощност и възраст, които са тотално неизмислени. За автомобили под 100 к.с. и наличието на катализартор според спецификацията на автомобила (може да го няма от много години) данъкът се намалява на половина.

На практика се случва следното:

Ако караш вартбург, стара лада, москвич или друг доста цапащ и ненадежден автомобил, то ти ще плащаш около 30 лв на година.
Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против тези автомобили или собствениците им, просто ме дразни глупостта на критериите.

В обратния случай, ако имаш автомобил, който е от 0 до 5 години и е около 150 коня, което от днешна гледна точка е почти стандартна мощност, то ти ще плащаш в зависимост от общината ти около 450 лева. Направо супер! Защо 450 лева?!?!?!? Защото вероятно можеш да си го позволиш, но данъците при МПС не са данъци със СОЦИАЛНА ФУНКЦИЯ!

3-те критерия са ужасно подбрани, 100 к.с. и наличието на катализатор е изискване някъде за началото на 90-те, а конските сили и годината на производство са тотално глупави. Нима мощността е пряко доказателство за това колко мърси автомобила - не е, само косвено и можем да само да предполагаме, че мощните коли мърсят повече. А каква е връзката с възрастта на автомобила - никаква. Данъкът на МПС трябва да се определя чрез функция от показателите ТЕГЛО И ИЗХВЪРЛЯНИ ВРЕДНИ ЕМИСИИ, ако предположиш, че тежките МПСта рушат пътя, а количестовото на емисии цапа.

Конкретен пример - купих си ванче 2008 година на 40 000 км, много хубаво, то е в две версии - 90 к.с. и 110 к.с. евро 4. Моята е 110 к.с. - В моята община данък за 90 кс версията беше 65 лева, а за 110 к.с. 298 лева!!! 20 к.с. сили разлика в идентичен автомобил и 5 пъти разлика в данъка :)

По темата, най-вероятно ще трябва да си платиш всички данъци, при автомобила с 4 годишното закъснение самият данък за 4 години почти се удвоята от лихвите за периода. Аз не бях регистрирал предишния ми сеат ибиза 110 к.с. и след 4 години платих 860 лв данък, при средно годишен от около 120 лв. Иначе можеш да пробваш да ги регистрираш сега, но като по-маломощни и да платиш по-малка част от данъка.
CCFL и LED ангелски очи, М пакети за е36/е39/е46/е60/е61/е90/е91/е93/е93/f10/f30/x5 спортни окачвания, спортни генерации, колектори и много други!
OРИГИНАЛНИ ПАРКИНГ СЕНЗОРИ по 39 лв!
Стъкла за фаровете на BMW e46 всички модификации - 45 лв, за BMW e39 фейслифт 79 лева - край на проблема с мътните напукани фарове
М-tec броня пълен за БМВ е36 пълен комплект - 129 лв
M-tec 2 предна броня за БМВ е46 седан,туринг - 189 лв
M-tec предна броня за БМВ е39 - 189 лв
MOTUL 6100 10w-40 Synergie 5 литра - 49.99 лева - МОТУЛ И КАСТРОЛ 100% оригинални на най-ниски цени в БГ
CCFL ANGEL EYES - 49,99 лв
0889 22 66 88

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 19 Окт 2012, 10:38

Давността по ЗМДТ е 5 г. В този период, могат да изискат плащането на данъка принудително. След 5 г. нямат право на принудително събиране, но ако си платиш, няма да ти откажат, задължението на е погасено, а само правото на принудителното му събиране. След 10 г., ако си платиш, задължението е вече погасено и би следвало да ти върнат парите.

ДОПК

Чл. 171. (1) Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок.

(2) С изтичането на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, се погасяват всички публични вземания независимо от спирането или прекъсването на давността освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.

Това с две думи за давността. Имай на предвид, че общинските системи са вързани с КАТ и може да се проследи кога е регистрирана колата, ако се разтърси някой.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 90" Е30 316i
Мечтае да кара: Е30 3??

Мнение от p0wEr » 19 Окт 2012, 11:18

Имам Е36 което е в мен от 2 години през тези 2 години нито е регистрирано в КАТ нито в данъчното сега въпроса ми е като отида да го регистрирам кой данък ще платя защото фигурира все още в КАТ Варна а не в Плевен ? За Плевен данъка е 121лв а за Варна е 189лв.. А с едно приятелче ходихме да регистрираме Фиата му с 5 месеца закъснение в данъчното и му съставиха 20лв фиш защото не е регистрирал колата в срок.. Попитах жената каква ще е глобата ако срока е по-голям и тя ми отговори минималната глоба 20лв та хубаво това ама въпроса е за кой град ще платя данъците..
Пичове, Е30 не е за хора със слаби сърца, лекари или юристи...
Първите могат да умрат от страх, вторите ще си представят кървави гледки, а третите ще броят наум актовете и наказателните постановления, които биха получили... :mhihi:
Не случайно още през 80-те години Е30 е водело класацията за най-много смъртни случаи, като е било изпреварено единствено от Порше 911.
При Е30 е или любов от пръв поглед, или нищо. Първото каране е като секс за първи път - не знаеш какво да мислиш, ама знаеш че ти е харесало и че ще го направиш пак... След това идва зависимостта, по силна от наркотик...

Няма "бивш" Е30-каджия, който поне веднъж е бил наистина такъв, си остава рецидивист до живот...

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 19 Окт 2012, 11:32

Давността за регистрация е 2 години....за кола не е кой знае какъв проблем там си пишат 20 лв...виж за имот е 400лв :mhihi: та е по-добре да мине периода.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: м я някак си.

Мнение от nik4o » 19 Окт 2012, 13:16

Към колегата пуснал темата.Отиваш в КАТ по район с малкия талон(там не пише дата на рег.)казваш ,че си загубил големия талон,вадиш си нов голям талон на него пише дата на регистрация,но по-"съвременна" :D така да се каже.После отиваш в общината по-адрес регистрираш колата с новия голям талон(с новата дата на рег.в КАТ)и така си спестяваш данъка до загубването на талона и може да си я продадеш с платения данък вече.Забравих да ти кажа,че ще трябва да си платиш за смяна на номерата при преригистрацията.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 19 Окт 2012, 13:52

nik4o написа:Към колегата пуснал темата.Отиваш в КАТ по район с малкия талон(там не пише дата на рег.)казваш ,че си загубил големия талон,вадиш си нов голям талон на него пише дата на регистрация,но по-"съвременна" :D така да се каже.После отиваш в общината по-адрес регистрираш колата с новия голям талон(с новата дата на рег.в КАТ)и така си спестяваш данъка до загубването на талона и може да си я продадеш с платения данък вече.Забравих да ти кажа,че ще трябва да си платиш за смяна на номерата при преригистрацията.

тва правил ли си го или изказваш предположение?
едно, че ме съмнява да ти преиздадат голям талон само като отидеш с малкия /без договора за покупко-продажба/
другото е, че с личните ти данни нащракани в системата веднага излиза кога е била регистрирана колата и просто ще ти преиздадат нов талон със същите параметри като стария
с други думи ще се изръсиш за подмяна на голям талон без нищо да спечелиш от това :winky:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cHaunepucTa » 19 Окт 2012, 15:12

Положението е затегнато и повечето нотариуси искат да си се оправил с данъчните, преди да прехвърлят колата.
Т.е. ще отидеш в данъчното, ще ти напишат глоба за това, че не си я регистрирал, ще ти ударят данъците за всички години + лихвите за тях и ще ти дадат бележка за пред нотариуса.
Кофти, но от данъците не се бяга.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2008 X5 30d
Мечтае да кара: M-power

Мнение от doncheff » 19 Окт 2012, 16:11

Като бях в данъчното последния път да си регистрирам новата кола и питах касиерката "кво ще стане, ако не си регистрирам колата при вас?", а тя ми отговори: "ами по принцип, като се синхронизират системите на КАТ и нашата, ще ви потърсят, ама това може да стане утре, може и след 10 години...". Това е месец Май 2012 г.

Sent from my iPhone using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520i M52B20TU

Мнение от mishoval » 20 Окт 2012, 13:13

Vra4anin написа:За последните 3 години дължиш данъци, след това не. Т.е. например ако речеш да продаваш тази която имаш от 4 години (или 6 или 10 години, примерно), ще платиш данъка само за последните три години. Възможно е и някаква дребна глоба за един вид просрочване, че не си ги бил регистрирал в данъчното навреме... Това е по легален път и информация която поне аз знам (дали е на 100% вярна към днешна дата, не претендирам).
По нелегален път, т.е. ако имаш твой познат в данъчното и рече да те уреди по някакви схеми... кой знае за какво ще платиш и за какъв период :ok: Но това си е според зависи.

Но на всяка цена за да искаш да я продадеш, нотариуса ще иска бележка за платен данък от последната година, т.е. без да има платен данък никой няма да иска да ти я прехвърли (или почти вече не се намират такива храбри нотариуси).

За данъчни задължения давност няма! А с лихвите става още по-дебело!
Затова народа е измислил мъдростта " От смърт и данъчни отърване няма - все някога ще те настигнат" .....Вече и в България.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d

Мнение от top » 20 Окт 2012, 13:25

tinkata написа:Здравейте, имам следното питане. Имам 2 коли на мое име които не съм регистрирал в данъчното, едната я имам от около 2 години а другата от около 4. Сега искам да ги продам. Ако решим че прехвърлянето при нотариуса не е проблем при една или друга причина, какво следва следа като новите собственици регистрират (или не, тяхна си работа) колите в данъчното ? Мен ще ме гонят ли за нещо или евентуално някои ден при насрещна проверка ?

Аз миналия месец си продадох една кола която имах 4 години и никога не я бях регистрирал в данъчното, при нотариус няма проблем всичко минава и без бележка за данъци. Новия собственик си дължи данъци от когато е купил колата. Въпреки че новия собственик ми се обади да ми каже че искал да си регистрира колата в данъчното, но му казали че не може щото аз съм имал неплатен данък за тази кола - казах му че това са пълни глупости и нямат никакво основание да не му я регистрират. По принцип досега съм имал няколко коли и никога не съм ги регистрирал (декларирал) в данъчното и никога не са ме търсили.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 20 Окт 2012, 17:00

top написа:
Аз миналия месец си продадох една кола която имах 4 години и никога не я бях регистрирал в данъчното, при нотариус няма проблем всичко минава и без бележка за данъци. Новия собственик си дължи данъци от когато е купил колата. Въпреки че новия собственик ми се обади да ми каже че искал да си регистрира колата в данъчното, но му казали че не може щото аз съм имал неплатен данък за тази кола - казах му че това са пълни глупости и нямат никакво основание да не му я регистрират. По принцип досега съм имал няколко коли и никога не съм ги регистрирал (декларирал) в данъчното и никога не са ме търсили.

Все още няма единна система и няма как в данъчното да знаят, че ти си си купил нова кола, без сам да отидеш и да заявиш това. Друг е въпросът, че като се позатегнат нещата още малко с годините, ще се наложи ти да ги търсиш, не те теб :)
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 20 Окт 2012, 17:33

Яка тема,са разбрах,че е модерно да не плащаш данъци.Доста простовато от моя страна сяка година да си плащам задълженията в Родината,макар и да не живея в нея :banghead:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: The ultimate driving machine

Мнение от Николов » 20 Окт 2012, 20:32

При мен нещата не се получиха както го описват някои колеги.
Купих колата есента на 2010-та. Не отидох до КАТ и данъчното, защото имаше проблеми с регистрацията на двигателя.
За 1 година оправих документите и по случайност отидох да регистрирам след 1 година и 10 дни след датата на договора за покупко-продажба. В КАТ казаха, че давността е 1 година и направо ми регистрираха колата.
В данъчното като отидох обаче като ми чукнаха ЕГН-то в компютъра им, си излезе че имам колата от 1 година. Начислиха ми 20лв глоба (и аз се правих на приятно разсеян) и платих данъка за тази година.
А за годината, през която карах нелегално не съм имал абсолютно никакви проблеми с полицаите, който са ме спирали за проверка.

Така че колегите, които не са ходили в данъчното, след покупката и регистрацията в КАТ, да не са толкова уверени, че нямат грам задължения.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cHaunepucTa » 20 Окт 2012, 20:46

Nasko_ написа:
top написа:

Все още няма единна система и няма как в данъчното да знаят, че ти си си купил нова кола, без сам да отидеш и да заявиш това. Друг е въпросът, че като се позатегнат нещата още малко с годините, ще се наложи ти да ги търсиш, не те теб :)

Тогава как 2008-ма година ми изпратиха писмо, да се явя в данъчното да си получа наказателното постановление.
Написаха ми акт, че не съм регистрирал колата в данъчното 2 месеца след като съм я купил (ако искаш да ти сканирам акта да ти го покажа).
Акта беше 50лв., не знам как са разбрали, че имам колата при положение, че КАТ и данъчното не са вързани.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 21 Окт 2012, 2:08

cHaunepucTa написа:

Тогава как 2008-ма година ми изпратиха писмо, да се явя в данъчното да си получа наказателното постановление.
Написаха ми акт, че не съм регистрирал колата в данъчното 2 месеца след като съм я купил (ако искаш да ти сканирам акта да ти го покажа).
Акта беше 50лв., не знам как са разбрали, че имам колата при положение, че КАТ и данъчното не са вързани.

Ми, явно вашата община е напред с материала, в което разбира се няма логика :) Като гледам тук доста хора са с неплатени данъци, пък не споделят да са получили НП. Аз преди 2 месеца продадох стара Алфа, която не е заведена на отчет в общината, а я имам от 4 години, пък и аз нищо не съм получил.
Те нямат единна система за фишовете, та какво остава за автомобилите :)
Не казвам, че лъжеш, може някой да те е издънил :)
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата