Кой е с предимство?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: poor man's M3 (E30 318iS)
Мечтае да кара: E30 M3

Re: Кой е с предимство?

Мнение от ///Maximalniq » 23 Окт 2012, 22:56

Единия знак означава, че си задължен да спреш напълно, а другия позволява преминаването, ако пътя с предимство е свободен без да спираш...

1.ППС на път с предимство прилагат правило за дясностоящия
2.ППС на път без предимство прилагат правило за дясностоящия

Това, че е регулирано кръстовище не означава, че се ръководиш само от знаците. Друг е въпроса, че при такива кръстовища се използва знак "Б1", а не "Б2".

Пътен знак Б2 указва на водачите на пътни превозни средства, че са длъжни да спрат на „стоп-линията", очертана с пътна маркировка, или ако няма такава - на линията, на която е поставен знакът. Преди да потеглят отново, водачите са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които имат предимство.
И както всички знаете, предимството се определя от "правило за дясностоящия". Това, че е знак Стоп, не значи, че си последен.

В понеделник съм на изпит по теория, така, а от месец се подготвям и знанията са ми доста пресни. :yes:

Аз имам друг въпрос, кога се поставя знак Б1 и кога Б2 ?
Последна промяна ///Maximalniq на 23 Окт 2012, 23:02, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го по тъч линията на живота..

Мнение от M3 E92 » 23 Окт 2012, 22:58

NIKMAN написа:Добре, а да Ви питам като идвате по посоката на 3 и имате знак "СТОП", какво правите???- спирате задължително на стоп линията. Не слизате да огледате всички знаци на кръстовището и като видите знаците да се регнете като дясно стоящи.
2 е с предимство пред 3 защото не е длъжен да спре, а да намали и да премине безопасно спазвайки правилата. 3 чака последен.
Нали под знака STOP има табела, която указва предимството на кръстовището :help:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 528iA
Мечтае да кара: Mustang Shelby 500 GT '67

Мнение от Bimmer_M30B35 » 23 Окт 2012, 23:00

Абе вие тоя СТОП на нищо го направихте. Знак СТОП значи не само спри и пропусни движещите се по пътя с предимство. Той значи и всички останали са с предимство, ако имаше 2 СТОП-а дясностоящия щеше да е пръв, но триъгълника не е СТОП.
Много се натрупаха неграмотните инструктори рефлективно неграмотните шофьори... :no:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 23 Окт 2012, 23:06

jordanpar написа:Хили се колкото си искаш.Знакът СТОП най-вероятно е сложен на по натоварения от двата пътя с общ статут без предимство.След като тогава обърнатия триъгълник също задължава да пропуснете движещите се по пътя с предимство,макар и без да спирате,и в случая това са десните от ваша страна,как точно ще изпълните указанието на знака ако не пропуснете 3 ??????Нима освен с предимство и без в БГ има и пътища с половин предимство?????Не се излагайте бе,не се подвеждайте по това че знак 36 задължава и спиране до покой.Ами ако вече съм бил спрял и тъкмо тръгвам и се зададе някой по пътя на 2 пак ли трябва да спирам въпреки че съм му отдясно,а?????Тогава кво,той няма ли да ме пропусне защото вече съм в двужение и съм отдясно спрямо него???

в случая знака "СТОП" е сложен на най-НЕнатоварения път...общо взето е почти черен път и е изход от паркингите м/у блоковете...

съвсем друг е въпроса, че автора на темата е спестил /според мен/ част от указателните табели, които са реално на това кръстовище...
но в случая спорим по така зададените критерии
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бързо

Мнение от Teogop » 23 Окт 2012, 23:09

Bimmer_M30B35 написа:Абе вие тоя СТОП на нищо го направихте. Знак СТОП значи не само спри и пропусни движещите се по пътя с предимство. Той значи и всички останали са с предимство, ако имаше 2 СТОП-а дясностоящия щеше да е пръв, но триъгълника не е СТОП.
Много се натрупаха неграмотните инструктори рефлективно неграмотните шофьори... :no:

Неграмотният си ти, колега.
Знак СТОП означава да спреш и да пропуснеш движещите се по пътя с предимство, а не да спреш и да пуснеш всички. 2 не се движи по път с предимство, следователно се прилага правилото на дясностоящия.

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/-13618687

Код: Избери целия код
Чл. 46. (1) Пътен знак Б1 указва на водачите на пътни превозни средства, че са длъжни да пропуснат движещите се по пътя с предимство, което може да стане и без спиране.
(2) Пътен знак Б2 указва на водачите на пътни превозни средства, че са длъжни да спрат на "стоп-линията", очертана с пътна маркировка, или ако няма такава - на линията, на която е поставен знакът. Преди да потеглят отново, водачите са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които имат предимство.

Чл. 104. (1) На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.
(2) [b]Когато на кръстовище пътят с предимство променя направлението си, което е указано с допълнителна табела Т13, водачите, които излизат от него, се ръководят помежду си от правилата на чл. 103, т. 1 и 2. От същите правила се ръководят помежду си и водачите на превозни средства, които навлизат в пътя с предимство[/b].

Чл. 103. На кръстовище, на което няма сигнализиран път с предимство:
[b]1. водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна. От същото правило се ръководят помежду си и водачите на релсовите пътни превозни средства;[/b]

Последна промяна Teogop на 23 Окт 2012, 23:16, променена общо 2 пъти

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 23 Окт 2012, 23:10

Е,в такъв случай:
Разликата е че знак Б2(стоп) в повечето случаи се слага на такива кръстовища където нямаш пряка видимост или е по-натоварено и там е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да спреш на стоп линията или на равнището където е колчето на знака , да се огледаш и ако няма коли движещи се по пътя с предимство , да навлезеш в кръстовището. Знак Б1 попринцип се слага на кръстовища където от далече можеш да видиш има ли коли които се движат по пътя с предимство , и ако няма такива и ако си сигурен че при навлизане в кръстовището няма да предизвикаш ПТП ,може да минеш без да спираш на знака.
При едновременото наличие и на Б1 и на Б2 за тях важи правилото на дясностоящите при условие че пътищата с предимство са чисти от участници в движението.Така че това не променя генералната правота на това твърдение.
Има и човек който ви казва че се готви в момента по теория и съм сигурен че знае за момента най-много от всички тук,защото въпроса е чиста теория.Срамота.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 23 Окт 2012, 23:22

Колеги проблема се решава елементарно - черното БМВ минава първо после са другите :mhihi:
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 23 Окт 2012, 23:23

deyan-enchev написа:Колеги проблема се решава елементарно - черното БМВ минава първо после са другите :mhihi:

това е дискриминация спрямо сивите БМВ-та :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 23 Окт 2012, 23:23

jordanpar написа:Има и човек който ви казва че се готви в момента по теория и съм сигурен че знае за момента най-много от всички тук,защото въпроса е чиста теория.Срамота.

И аз затова се консултирах с човек, наскоро взел книжка... Точно заради "пресните" знания. Каза, че 3 е последен. Инструктора още не е отговорил във фейсбука :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: poor man's M3 (E30 318iS)
Мечтае да кара: E30 M3

Мнение от ///Maximalniq » 23 Окт 2012, 23:24

zazomazo написа:
deyan-enchev написа:Колеги проблема се решава елементарно - черното БМВ минава първо после са другите :mhihi:

това е дискриминация спрямо сивите БМВ-та :mhihi:

Чист расизъм си е :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: с волан от М5
Мечтае да кара: Scott Gambler 730

Мнение от marto7067 » 23 Окт 2012, 23:26

1-Картинката се обсъжда и в рено форума, по простата причина ,че момчето което я пусна там ми е съквартирант и с него попаднахме в дадената ситуация(като кола 2), той спря да чака този от дясно и аз му викам "Кво чакаш"...та от там..........писал е до КАТ вчера,както каза колегата-говори се ,че им трябва месец за да отговорят.
2-По картинката не е спестена нито една указателна табела(освен ако не са ги сложили вчера)
3-Въпроса който най-много ме вълнува: "Как трябва да е обозначено даденото кръстовище, за да се разбере от двамата водачи(2 и 3), че номер 2 е с предимство пред номер 3-как трябва да са поставени знаците по ЗзДП"
Който е обикалял този регион знае, че до преди 1 година двата знака бяха разменени-тогава спор нямаше кой е с предимство, но защо след това им обърнаха местата???
...Все повече си заставам зад мнението ми за номер 2

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 23 Окт 2012, 23:28

TNT написа:
jordanpar написа:Има и човек който ви казва че се готви в момента по теория и съм сигурен че знае за момента най-много от всички тук,защото въпроса е чиста теория.Срамота.

И аз затова се консултирах с човек, наскоро взел книжка... Точно заради "пресните" знания. Каза, че 3 е последен. Инструктора още не е отговорил във фейсбука :mhihi: :mhihi: :mhihi:

човека, който се готви в момента все още не се е доказал-не е взел книжка, та може познанията му да не са достоверни :mhihi:
Изображение

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 23 Окт 2012, 23:35

С други думи логиката тук е че СТОП-а се слага точно за да игнорира правилото на десностоящия ли?
Пак не се връзва и следва знаците да си върнат старото положение.

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 23 Окт 2012, 23:35

krystal написа:3 е правилният отговор за мен, въпреки че всеки ден минавам от там и идващите с номер 2 не те ебават, ако си на място номер 3.

zazomazo написа:наличието на знака "СТОП" -"СПРИ!Пропусни движещите се по пътя с предимство" директно те прави последната дупка на кавала в едно кръстовище :winky:
това, че си дясностоящ на някого няма НИКАКВО значение при наличие на знак "СТОП"
не случайно са сложени различни знаци пред двата автомобила

с предимство е номер 2

:mhihi: той и тоя не я е ебавал с тая уазка...ма нали 3 :mhihi:
Изображение
Последна промяна Сондьора на 23 Окт 2012, 23:38, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 23 Окт 2012, 23:36

Да качва снимката на телефона... да я показва на инструктора и да решава спора. Аз лично бих намалил/спрял, докато разбера другите как разбират ситуацията :mhihi: , но си мисля, че 2 минава преди 3. Ако бяха равнопоставени, защо не са сложили 2 триъгълника или 2 стопа? Тогава нямаше за какво да спорим.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата